Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Vadi  (Okunma sayısı 3168 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Şubat 14, 2012, 03:44:45 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay




Mason Sözlüğü’nde, Masonlukta vadi sözcüğünün, simgesel olarak, bir mason locasının ritüelik çalışmalarını yaptığı mabedin bulunduğu yeri nitelemek üzere kullanıldığı belirtiliyor.

Bunu bir adım daha ileri götürürsek şunu görüyoruz: Masonlukta her bir mason mabedinin bulunduğu bir kent, kasaba ya da köy “vadi” olarak nitelenir.

Buraya kadar iyi güzel ama bu bağlamda bildiğimiz bir şey var ki, o da şu: Batı ülkelerinde mason mabetlerinin ille de öyle bir yerleşim merkezinde bulunması gerekmiyor. Kırsal alanda, yerleşim merkezlerinden hayli uzakta bile bir mabet bulunabiliyor. Hatta belki böylesi, o “vadi” sözcüğüne çok daha uygun düşer. Dolayısıyla aslında belki de sözlükte yapılmış olan tanımın biraz onarıma gereksinmesi var. O tanım Türkiye için geçerli olabilir ama Batı ülkeleri için kent ya da kasaba bir zorunluluk değil.

Vadi teriminin kullanımıyla birlikte Masonlukta kullanılan bir diğer terim daha var. O da simgesel: Geometrik nokta. Mabedin bulunduğu binanın açık ya da mektup adresi anlamına geliyor.

Aynı vadide birkaç ayrı geometrik nokta bulunabiliyor. Türkiye’deki Masonluk buna pek alışkın olmamakla birlikte, özellikle Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası’nın İstanbul’un Avrupa yakasındaki merkezine ek olarak Arnadolu yakasında iki ayrı geometrik noktası daha olduğunu biliyoruz.

Peki ama niçin başka bir terim değil de vadi?... Eski ezoterik ekollerde bunun yerine mağara, tepe gibi kullanımlar var. Masonlukta ise vadi. Bu bağlamda şöyle bir açıklama yapılmış:

Doğada vadi, gökyüzüne açık olmakla birlikte, çevresinin topografik özellikleri nedeniyle ulaşılması hayli güç olan, çevresine oranla daha kuytu, genellikle sessiz ve esenlikli bir yerdir….. Mabetteki ritüelik çalışmaların yabancı gözlerden ve kulaklardan uzak, dışa kapalı ve dinginlik içinde yapılmakta olduğunu vurgular.

Olabilir… Bir simgesel tercih... Hani masonlar eski bina yapımcılığı mesleği ve zanaatından birçok öğe alıp bunları simgesel anlamlar çerçevesinde değerlendirmiş ya… Böyle olunca bana sanki vadi sözcüğü pek yerine oturmamış gibi geliyor. Çünkü eskiden bina yapımcıları vadi içlerini pek yeğlemezdi. Buraları her ne kadar ıssız gibi dursa da iş güvenceye gelince, özellikle doğal afetlere karşı taşıdıkları tehlike yüksek olur. Fakat günümüzdeki Masonlukta konuya böyle bakılmamış anlaşılan. Değiştirsinler diyemeyiz ya!,,,


ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Şubat 14, 2012, 06:53:42 ös
Yanıtla #1
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 89
  • Cinsiyet: Bay

Bir sorum olacak Sn.Adam , misal, İstanbul Vadisi Bursa Şubesi ya da Ankara Vadisi Adana Şubesi gibi isimlerin verilmesinin sebebi nedir?
Omnia in numeris sita sunt/her şey sayılarda gizlidir


Şubat 16, 2012, 03:26:58 ös
Yanıtla #2
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Eğer öyle bir kullanım varsa, bu Masonluktaki simgesel değerlendirme uyarınca yanlıştır. Bir bölgenin falanca vadisinden söz edilebilir. Örneğin İstanbul Bölgesi Bursa vadisi ya da Ankara Bölgesi Adana vadisi olabilir eğer o vadiler yönetsel bakımdan o bölgelere bağlı olarak çalışmakta ise.

Ancak bildiğim kadarıyla HKEMBL hâlâ merkezden yönetim tarzını uyguluyor. Sadece ÖMBL yönetim bakımından İstanbul, Ankara ve İzmir de ayrı birer bölge örgütü kurmuş durumda.

Onu da bir yana bırakalım; vadi sözcüğü bir yasal terim değil. Bir diğer deyişle, HKEMBL'nın localarının bulunduğu her il merkezi ve ilçede ayrı birer dermek şubesi var. Bunu vadi ile özdeşleştirmeyelim. Şube sözcüğü de masonik değil; Masonlukta şube diye bir şey yok.

Dermekler Yasası uyyarınca kurulan şubeler başka şey, vadiler başka. Biri dernek konusu, diğeri masonik kavram.

Böyle olunca, HKEMBL vadi kavramı bakımından farklı bir tanım yapabilir: İstanbul'da biri Trakya diğeri Anadolu ya da başka nitelemeler altında (örneğin batı ve doğu) iki ayrı vadiden söz edebilir.  Fakat yasal bakımdan şube tektir; bir diğeri kurulmadığı sürece.



     
« Son Düzenleme: Şubat 16, 2012, 03:31:11 ös Gönderen: ADAM »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.