Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: AuthenticVisions - Aralık 24, 2010, 04:55:36 öö

Başlık: Her mason yeni bir üye bulmalımı?
Gönderen: AuthenticVisions - Aralık 24, 2010, 04:55:36 öö
Masonların on binden fazla oldukları gerçeği, her yıl binlerce yeni adayın öneriliyor olmasını gerektirmez mi? Bir kişiyi aday olarak öneren masonun ağır bir sorumluluk altına gireceği malum. Aklıma şu sorular geliyor; Ya ülkemizde nitelikli insan sayısı çok az, ya da birçok mason bu sorumluluğun bilincinde olduğundan üstlenmeyi göze alamıyor. Birde acaba yeni üye öneren masonların itibarı kardeşler arasında nasıl algılanıyor?
Başlık: Ynt: Her mason yeni bir üye bulmalımı?
Gönderen: Mustafa Kemal - Aralık 24, 2010, 05:05:39 ös
Sn. AuthenticVisions,

Soruya soruyla karşılık vermek pek tarzım değildir ama bu sefer faydalı olabileceğini düşünüyorum. O sebeple izninizle size bir soru yönelteyim.

Gönül ferahlığı içerisinde, her yönüyle iyi bir insan olduğu konusunda kefil olabileceğiniz kaç kişi var çevrenizde?

Nitelikli insan sayısının az olması ülkemize has bir durum değil bence. İyi insan dünyanın her yerinde makbuldür ve az bulunur maalesef :) Sorumluluk üstlenmeyi göze alamamak gibi bir durumun söz konusu olacağına ihtimal vermiyorum. Aday içine siniyorsa, her Mason tereddüt göstermeden teklifini yapar.

İtibar kazanma konusuna gelirsek, bir Masona getirdiği yeni üyeler için, tabi ki adet üzerinden değil, ama nitelik bakımından müteşekkir olunacaktır.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Her mason yeni bir üye bulmalımı?
Gönderen: Lethe - Aralık 24, 2010, 09:59:53 ös
Sayın Mustafa Kemal konuyu oldukça açıklayıcı ve akli olarak irdelemiş. Tatmin edici bir cevap olmuş. Ancak konu başlığı oldukça ilgi çekici. Sanırım Sayın Mustafa Kemal' in açıklaması üzerine geriye bir tek, her masonun bağlı bulunduğu locaya yeni bir mason veya masonlar kazandırma yükümlülüğü var mıdır kalıyor !

Böyle bir zorunluluk var mıdır ?
Başlık: Ynt: Her mason yeni bir üye bulmalımı?
Gönderen: Noah - Aralık 24, 2010, 11:07:58 ös
Mustafa Kemal Kardesim gercekten cok guzel aciklamis ve soruyu net bir sekilde cevaplamis. Sn. Lethe'in sordugu soruyu da  yanitlamak isterim. Eger ki bir zorunluluk, sorumluluk ve gorev olarak soruyorsaniz yanitim "hayir" olacaktir. Hicbir Masonun  yonde bir yukumlulugu yoktur. 50 sene  olup da hickimseye kefil olmayan bir Mason'a kimse neden kimseyi teklif etmedin seklinde bir telkin gelmez.

Bu Sn. Lethe'in sorusunun bir boyutu idi. Simdi diger bir boyutuna bakalim. Tabi ki uygun gordugunuz, gercekten butun kalbiyle Mason olmak isteyen ve bunu dogru sebeplerle isteyen, sevdiginiz ve iyi insan olduguna inandiginiz bir arkadasinizi onermek ve yapacagi seyahat boyunca yaninda bulunup ona destek olmak, karsisina cikabilecek guclukler hakkinda ona yardim etmek muazzam bir keyiftir. Bu konuda inaniyorum ki forumdaki butun Kardeslerim benimle hem fikir olacaktir.

Ozetlemek gerekirse, bu sekilde bir yukumluluk yoktur ancak ikinci paragrafta yazdigim uzere teklif yapmak buyuk bir keyif ve sahsim adina duygusal bir olgudur.

Sevgi ve saygilarimla,

MMC
Başlık: Ynt: Her mason yeni bir üye bulmalımı?
Gönderen: ADAM - Aralık 25, 2010, 09:16:15 öö

Bir soru ve güzel iki yanıt.

Her konuya burnumu soktuğum için kimleri benim de katkıda bulunmamı beklemekte olabilir.

Onu yapabilirim ama bu aşamada soru yönelteceğim.

Türkiye'de masonların, öteden beri, kardeşlerinin toplam sayısının istenilen oranda artış göstermediğinden yakındıklarını, aday önerme bakımından biraz daha varlık göstermeleri için teşvik edildiklerini hep bilir, duyarız. Bugün için Türkiye'de, etkin masonik çalışmalarda bulunanları değil, bir mason locasına "üye" olarak kayıtlı bulunanların toplam sayısının 20 bini bulmadığını, bunu Türkiye'nin genel nüfusuna oranladığımızda çok küçük bir oran olarak kaldığını da biliyoruz. Diğer ülkelerden birçoğunda -elbette hepsinde değil- masonların toplam sayısı çok daha fazla. Aslında bu toplam sayı da önemli değil, bu sayının nüfusa oranı önemli. Hatta masonlara göre asıl önemli olan kaç loca olduğu... 

Özellikle Amerika ve Batı Avnrupa'da (İngiltere dahil) son zamanlarda kayıtlı masonların sayısında belirgin bir azalmanın başgösterdiğini de biliyoruz. (Bunun nedenlerine hiç girmeyelim. Konu dışına çıkarız.)

Tüm bunlar, masonların yeterli sayıda aday (yeni üye) önermediklerini gösterir. Bu varsayımı ortaya koyarken, localarda bir adayın reddedilmesi olgusunun pek ender çıktığını öngörüyorum.

Böyle olunca, masonlar yeterli sayıda öneride bulunmuyor demektir. Yanlış mı?

Doğruysa sorumu yönelteyim: Masonlar aday önermede niçin bu kadar tutuk davranıyor, niçin daha çok sayıda aday önermiyorlar?

Başlık: Ynt: Her mason yeni bir üye bulmalımı?
Gönderen: M1TO - Aralık 25, 2010, 10:27:29 öö
        Belki haddim değil fakat uzun zamandır böyle bir konunun açılmasını bekler buldum kendimi.Biraz sorguladığımda ise -konuyu okumam sonucunda- bir insana güvenmek ona kefil olmak gerçekten büyük bir sorumluluk.Bir kişiyi tanımak,olaylar karşısında tutumlarını sezmek  zor ve uzun bir uğraş.Ki bahsettiğimiz kurum Masonluk olunca bence bir daha düşünmekte gayet haklı insanlar.
       Sayı yahut oran azdır fakat düzenin bozulmaması ya da amaçsız insanların(bu seyahate farklı amaçlarla çıkanların) böyle bir ortamda bulunması ne derece gerekli ki?

Saygı ve Sevgilerimle...
Başlık: Ynt: Her mason yeni bir üye bulmalımı?
Gönderen: Genius Loci - Aralık 25, 2010, 11:24:48 öö
Sn ADAM'a katilamadigim tek bir nokta var. O da genel nufusla Mason sayısının oranlamasi.

Ben genel nüfus oranı yapılmasına karşıyım. Herseyden önce Mason olma şartlarına (yas-cinsiyet-iyi ahlak- ekonomik yeterlilik- bilgi [egitim] düzeyi) göre bir demografim calışma yapılıp bu yeterliliğe haiz nüfus bulunmalı ve ona olan orana bakılmalı. Acaba Türkiyede bu şartları taşıyan nüfus sayısı kactir? sonra diğer ülkelerde de benzer bir calışma yapılıp onun oranlarına bakılmalı. Acaba gercekten ülkemizde bu konuda bir eksiklik var mı diye.

Yoksa genel nüfus oranlamasi yanlış verilere ulaşmaya sebep olabilir.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Her mason yeni bir üye bulmalımı?
Gönderen: ADAM - Aralık 25, 2010, 11:45:59 öö

Sayın SkullG'nin dediği doğru. Bir karşılaştırma yapılacaksa bunun bir demografik istatistiksel veri tabanına oturması gerekir doğru bir sonuca varabilmek için. Ancak şunu da unutmayalım. Gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkelerin özellikle kırsal kesim göz önünde tutularak yapılan bir incelemesinde, öyle olağanüstü düzeyde farklar görülmez; belki birkaç ülke bundan istisna tutulabilir, İsveç gibi. Ancak İsveç'te de mason adaylarının seçiminde diğer birçok ülkeye oranla çok çok daha sıkı bir tutum uygulanmaktadır. Bu nedenle eğer benim belirttiğin genel nüfusa oran esas alınacak olursa, bilmiyorum ama Türkiye'deki oranın İsveç'teki ordandan daha yüksek çıkması olasılığı var.

Anack konumuz o değil. Konumuz, şu sorunun yanıtı: Masonlar aday önermede niçin bu kadar tutuk davranıyor, niçin daha çok sayıda aday önermiyorlar? (Özellikle ülkemizde)

Sevgiler.
Başlık: Ynt: Her mason yeni bir üye bulmalımı?
Gönderen: AuthenticVisions - Aralık 27, 2010, 02:04:48 öö
Hicbir Masonun  yonde bir yukumlulugu yoktur. 50 sene  olup da hickimseye kefil olmayan bir Mason'a kimse neden kimseyi teklif etmedin seklinde bir telkin gelmez.
MMC
Sayın master_mason_cleveland, bir mason 50 sene içinde hiç kimseye teklif götürmediyse, kişinin masonluktan faydalanıp başkasına faydasının olamayacağı geliyor aklıma.
Acaba ülkemizde babadan oğula gelen teklifler mi yoksa başka adaylara edilen teklifler mi daha fazladır?
Sorularımı mazur görünüz ard niyetli değil salt merak ettiğimden soruyorum, cevaplayan olursa sevinirim.

Sayın Mustafa Kemal sormuş "Gönül ferahlığı içerisinde, her yönüyle iyi bir insan olduğu konusunda kefil olabileceğiniz kaç kişi var çevrenizde?" diye.
Sayın Mustafa Kemal, şahsen Türkiye'de üç seneye yakın zamandır yaşıyorum, bu zaman zarfında söylediğiniz özelliklere sahip bir kişi tanıyorum. Fakat yaşadığım ülkede çok insan tanıdım.
Başlık: Ynt: Her mason yeni bir üye bulmalımı?
Gönderen: Noah - Aralık 27, 2010, 05:01:44 öö
Sn. Authentic Visions,

Kesinlikle sorunuzda bir art niyet algilamadim,  konuda lutfen musterih olunuz. Belki de bu konuda ufak bir aciklama yapmam konunun daha iyi anlasilmasi acisindan iyi olabilir. Bir Masonun oncelikli gorevleri arasinda yeni bir uye kazandirmak bulunmamaktadir. Sn. Mustafa Kemal Kardesimin de arz ettigi gibi cevrenizde gercekten iyi bir insan olduguna inandiginiz bir kimse varsa ne ala. Fakat vermeye calistigim bir uc bir ornek idi. Farz edelim ki bir Mason tam 50 yilini doldurmus ve bu 50 yil icinde onerebilecek uygun kimseyi gormemis. Bunu bir kabahat veyahut bencillik olarak degil de talihsizlik olarak yorumlamayi ben daha uygun buluyorum. (soylediklerim konusunda sizi tenzih ederim)

Butun bunlari bir kenara birakip sunu da soyleyebilirim 50 yilini Masonlukta gecirip de hickimseye kefil olmamis br Masonun olma ihtimalini cok dusuk buluyorum. Sorunuzun diger kismina gelince ne yazik ki sozu diger ustatlara birakmak zorundayim, zira ben Turkiyede yasamiyorum. Bu sebeple Turkiyeden birinin sorunuzu yanitlamasi cok daha uygun olacaktir.

Sevgi ve saygilarimla,

MMC
Başlık: Ynt: Her mason yeni bir üye bulmalımı?
Gönderen: ADAM - Aralık 27, 2010, 08:23:56 öö


Bu başlık altında önemli olabileceğini düşündüğüm sorunun yanıtını veren olmadı.

Demek kendi sorumun yanıtını vermek de bana düşüyor.

Benim diyeceklerim elbette öncelikle Türkiye için olacak ama bunu kısmen bile olsa Batı ülkelerinde, hatta Amerika’da bile geçerli olabileceğini sanıyorum.

Ancak önce bir noktaya değineyim. Önceki katkılarda bir mason adayının “iyi bir kişi” olması gerektiğine değinildi. Tama. Bir diyeceğim yok ama bu tek kriter olamaz elbette.

Bir diğer nokta da 50 yıldır bu kurumda olup da hiçbir aday öneremeyen mason örneği. Bu 50 yıl bana abartı geldi. Masonlukta 50 yılını doldurmuş kaç kişi vardır acaba? Ortalama giriş yaşı 30 olsa 80’ini aşmış masonlar!

Neyse, ben konuma döneyim. Sorumu anımsatayım: Masonlar aday önermede niçin bu kadar tutuk davranıyor, niçin daha çok sayıda aday önermiyorlar?

Bu sorunun altındaki olgu şu: Masonlar yeterli sayıda aday önermiyor. Yanlış mı? Yanlış ise bu soru anlamsız kalır. Başka ülkelerdeki büyük localarda görülen yıllık olağan artış oranını bilemem. İngiltere’de bunun eksi olduğunu biliyoruz ama ötekilerde acaba nasıl. Türkiye’de ne olduğunu da tam olarak bilmiyorum ama istatistiklere bakacak olursak %10 oranında bir yıllık artışın bile hemen hiçbir zaman yakalanamamış olduğu açıkça ortada. Unutmayalım ki, Masonluğa girenlerin yanı sıra çeşitli nedenlerle ayrılanlar da var.

Benim soruma dönecek olursak, bunun sorumlusu masonlar… Masonluk çevrede çok iyi tanıtılmış, çekici bir nitelik edindirilmiş olsa bile, mason olmak isteyen bir kişinin gidip doğrudan başvurması pek ender karşılaşılan hatta pek beklenmeyecek bir olay. Genelde önerinin, kişiye bir mason tarafından götürülmesi olgusuyla karşılaşıyoruz.

O zaman bir başta soru daha geliyor akla: Bir mason tanıdıkları arasında nasıl bir kişiyi seçip ona Masonluğa girmesini önerir?

En sık karşılaşılan olguya göre bunun yanıtı şöyle olsa gerek: Kendi niteliklerine benzer nitelikleri olan kişilere. Yanılıyor muyum?

İşin ilginç yanı da şu: Şayet masonlukta evrimsel doğrultuda bir gelişim bekleniyor ve isteniyorsa, masonların, kendilerinden daha üstün nitelikleri bulunan kişileri önermeleri gerekir. Örneğin o niteliklerden biri “bilgili olmak” ise, bunun anlamı, bir masonun kendisinden daha bilgili bir kişiyi önermesi değildir; “kendisinden bilgi bakımından daha ileri gidebilecek yeteneği olan” kişiyi önermesidir. Boynuzun kulağı geçmiş olması gerekmez ama ileride geçmelidir. Bu böyle olmazsa Masonluk olduğu yerde sayar hatta toplumun ve insanlığın geneline oranla geride kalmaya başlar. (Ne yazık ki üstelik öyle olduğu görülüyor ama o bu başlığın çok dışında kalan ayrı bir tartışma konusu.)

Bakın daha hâlâ ortaya attığım soruya kendi yanıtımı vermeye girişemedim. Hem bugün buna yanıt vermemek niyetindeyim. Gerek şu yazmış olduklarımı tartışmak isteyen varsa tartışalım gerek o soruya benden önce yanıt verecek başka bir üyemiz varsa ona fırsat bırakmış olayım diye.
Başlık: Ynt: Her mason yeni bir üye bulmalımı?
Gönderen: Potentate - Aralık 27, 2010, 09:08:27 öö
Ben sayin ADAM'in sorularina tam cevap niteliginde olmasa da etki niteliginde ekleme yapmak istiyorum...

MMC Kardesimin vermis oldugu 50 yillik Mason ornegine Amerika'da tahmin edilenden cok daha fazla rastlanir. Hatta birakalim 50 yili, 65 yilini doldurmus Masonlar bile vardir.

Sayin ADAM'in yaptigi yorumda dikkatimi ceken cok onemli bir unsur var. Iyi insan olma kriteri. Elbetteki bu kistaslardan sadece bir tanesidir.

Kendimden ornek vererek konuya devam edeyim. Acikcasi ben Locama birisini onermek icin ozel bir arama icerisinde degilim. Zaten isin ozu, kisinin gelip bana niyetini belirtmesi. Elbette ki benim dikkatimi ceken kisiler olmustur, ama onlara gidip "Mason olmak ister misin?" diye sormaktansa, sanki sohbet spontane gelismis gibi bir hava yaratip Masonluk konusunu acmak ve sahsin bu konudaki dusuncelerini ogrenmek benim daha cok tercih ettigim bir yol.

Sayin ADAM benden once davranip "Masonlar neden tutuk davraniyor?" sorusunu sormus. Bence bu soru bu basligin en onemli sorusu! Gelelim benim gozumden cevabina...

Mensubu oldugunuz Loca'ya bir harici onermek onemli bir sorumluluktur. Nisbeten genc Masonlar, bu sorumlulugu almaktan biraz uzak dururlar. Haklilardir da! Cunku bu oneri iki yonlu bir cadde gibidir. Birinci yon Locayi ilgilendirir, ikinci yon ise onerilen sahsi.

Locayi bence en cok ilgilendiren boyutu onerilen kisinin kardesler arasindaki ahengi bozmayacak karakterde birisi olmasi. Onerdiginiz kisinin Loca icinde huzursuzluk yaratmasi sonucunda nahos bir hava olusabilir.

Ikincisi, onerdiginiz kisi Masonlukta aradigini bulamayip hayal kirikligina ugrayabilir. Hele eger bir de bu kisi sizin uzun vadeli bir dostunuz ise arkadaslik iliskiniz bile etkilenebilir.

Hulasa:

Yukarida verdigim iki ornek, Masonlarin tutuk davranmasinin bircok nedeninin sadece iki tanesi. Bir Mason, onermeyi dusundugu kisiden kesinlikle emin degilse, oneriyi her iki tarafin sagligi icin ertelemeli/iptal etmelidir.

Uye sayisinin surekli artmasi degil, Masonik yolda ilerlemek bence cok daha onceliklidir. Hani bir deyim vardir "Quality, not quantity" diye. Aynen o hesap.

Bir istatistik vererek yorumumu sonlandirayim. Benim mensubu oldugum Buyuk Loca'nin uye sayisi 100,000 in uzerinde olmasina karsin hala "uye sayimiz bu sene dustu", "bu sene bekledigimizden az kisiyi meslege almisiz" gibi yorumlar yapiliyor. Anlayacaginiz uye sayisi 15,000 de olsa 100,000 de olsa bu tartisma hep gundemde olacak gibi.

Saygilar

-Potentate



Başlık: Ynt: Her mason yeni bir üye bulmalımı?
Gönderen: ADAM - Aralık 27, 2010, 04:24:37 ös

Batı ülkeleri için geçerliliği daha az, Türkiye için ise önemli bir nokta var:

Gerek bir mason, gerek mason olmak isteyen bir kişi, gerekse bir masonun Masonluğa girmesi için kendisine öneri götüreceği bir kişi bir mason locasının çalışmakta olduğu bir yere uzak bir yerde oturmaktaysa, âdeta umutsuz bir durum çıkıyor ortaya. Bunun en basit nedeni de, Türkiye’de ulaşım sorununun doğru dürüst çözümlenememiş olması. Bu bağlamda belki İstanbul, en çok locanın bulunduğu bu metropol aslında en zor olan yerlerden biridir. Bu kentte bir kişi evinden işine giderken 1 saat harcıyorsa, bu olağan sayılabilir. Daha çok harcayanlar da var. Daha az harcayanlar şanslı olanları. Dolayısıyla bir loca toplantısına gitmek için de o kadar zaman harcanması doğal.

Şu halde, İstanbul’da yaşayanlar için hiçbir ayrıcalık tanımayacak olursak, kendi yaşadığı kent ya da kasabada bir mason locası bulunmayan, ancak ulaşım süresi bir saat dolayında olan bir kişi bunu rahatça göze alabilir; almalıdır. Bu bağlamda tek sorun, doğru dürüst, sık, rahat, düzenli bir toplu taşıma olanağının bulunmayışı. (Bu nedenle de zaman zaman sorulur: “Bilmem nerede mason locası niçin yok?” diye… İşte öncelikle bu yüzden.)

Bu sorunu bir yana bırakalım; masonlara gelelim.

Önceki yazımda, genellikle bir masonun önermeyi düşüneceği bir adayda kendinde olan nitelikleri aradığından söz etmiştim. Şimdi soruya dönelim: Niçin önermez ya da pek seyrek olarak önerir? Sayın Potentate, sağ olsun, iki örnek gerekçe vermiş, birine ben de kendi açımdan değineceğim ama dahası da var.

Sorunun yanıtını o masonun kendisinden alalım ve sonra onun üzerinde bir yorum yapalım.

- Çevremde o nitelikte bir kişi göremiyorum.

Hayret!... Nasıl bir çevrede yaşıyorsunuz acaba? Sizi nasıl buldular da mason oldunuz? Yoksa siz kendinizi mason niteliği taşımakla çevrenizdekilerden çok üstün birtakım nitelikler edinmiş bir kişi olarak mı görüyorsunuz? Siz çok üstünsünüz de onlar aşağı mı? Yoksa mason olmakla böbürlenmek, başkalarına hava atmak hoşunuza mı gidiyor?

Bu bağlamda belki Sayın Potentate ile biraz ters düşer gibi olduk. Tamam, nitelik (kalite) nicelikten (kantiteden) daha önemli ve öncelikli olarak tutulmalı. Ancak nicelik olmazsa nitelik ne işe yarar? Ayrıca burada bir de paradoks var. Siz bir mason olarak kendinizi çok üstün nitelikli çevrenizdekileri ise niteliksiz mi görüyorsunuz? Bu ne biçim kendini beğenmişlik? (Bu sözüm zinhar Sayın Potentate için söylenmiş değil.) Ancak bu demek değildir ki herkes locayla alınsın; elbette oradaki ahenk çok önemlidir.

- Birisine Masonluğa girmesini önerecek olursam, benim mason olduğumu anlayacağından, bunu başkalarına da söyleyebileceğinden çekiniyorum.

Eğer o kişi Masonluğa girmeye yaraşacak bir kişiyse, bunu açıklamakta ne sakınca olabilir ki? Hem diyelim ki öyledir, önce o kişiyi şöyle iyice bir yoklamak, görüş ve eğilimlerini belirlemek, gerekiyorsa kendisini bilgilendirmek, sonra açılmak ve ayrıntılara girmek, daha sonra da öneriyi götürmek gibi bir yöntem izlenemez mi? Sayın Potentate zaten bu doğrultuda bir görüş belirtmiş. Ancak bunu yapmayana soru: Üşeniyor musunuz?

- Birisine Masonluğa girmesini önerecek olursam, bana Masonluk ile ilgili bir dünya soru yöneltecek. Bunları yanıtlayamayacağımdan çekiniyorum.

Demek siz daha bir haricinin size Masonlukla ilgili olmak üzere yöneltebileceği soruları rahatça yanıtlayabilecek düzeyde kendinizi yetiştirememişsiniz. Yazık olmuş. Boşuna zaman harcamışsınız Masonlukta. Ancak bu durumun da çıkar yolu vardır. Niçin bu bağlamda mason kardeşlerinizden yardım ve destek istemeyi düşünmüyorsunuz? Yoksa onlardan birçoğunun bunu seve seve yapacağını da mı bilmiyorsunuz?

- Ben Masonluğu bambaşka bekliyordum. Aradıklarımı bulamadım. Yanılmışım. Bir tanıdığımı da Masonluğa yönelterek benim durumuma düşmesini istemem.

Demek ki sizi Masonluğa girmeden önce yeterince ve gerektiğince bilgilendirmemişler. Bunun kusur o kendini çok bilmiş sanıp, başkalarına bilgi vermeyerek Masonluğa girdiklerinde ona sürpriz yapmayı öngörmüş masonlarda. Siz öyle yapmayın. Kişileri bilgilendirin. Sonra onları Masonluğa girmeye özendirin ve öneride bulunmaktan geri kalmayın. Kim bilir, belki de onlar sizin gördüğünüz gibi görmez Masonluğu. Belki aradıklarından da fazlasını bulur.

- Masonlukta temcit pilavı gibi hep aynı şeyler yapılıp duruyor. Sıkıldım. Soğudum. İlgimi yitirdim. Başka birisini önersem, bence onun da karşılaşacağı bundan başka bir şey değil.

Bu iyi bir düşünce… Sayın Potentate’in vermiş olduğu açıklamayı destekler. Masonlukta böyle bir kalabalığa gerek yok. Masonlukta bu kurumu anlayacak, benimseyecek, sahip çıkacak, ilkelerini gözeterek amaçları doğrultusunda çalışacak kimselere gerek var. Siz bunları yapamamışsınız. Ancak çevrenizdekilerin de yapamayacağını nereden ve nasıl biliyorsunuz? Belki onlar sizin yapamamış olduklarınızı başarır. Belki onlar Masonluğa ısınır. Ancak masonluk sizin umurunuzda bile değilse, eh, elbette ona bir şey denemez.


İşte benim aklıma bunlar geldi. Masonlara çok mu fazla yüklenmiş oldum?
Başlık: Ynt: Her mason yeni bir üye bulmalımı?
Gönderen: Mustafa Kemal - Aralık 28, 2010, 03:29:49 ös
Bu başlık altında yazdığım ilk yazımda duyduğum endişe, şimdi cevap olarak geldi. Bir Masonda aranacak nitelikleri anlatıp, neden kolay kolay birilerinin teklif edilmediğini söylerken, yanlış anlaşılabilecek bir şey yapıyoruz aslında. "Ben/biz mükemmelim/iz, diğerleri değil" gibi bir algıya yol açılıyor. Oysa kastedilen tabi ki bu değil.

Önce "kefil" olmak kelimesiyle ilgili açıklama yapayım. Öncelikli soru önerilecek kişiyi ne zamandan beri, ne kadar tanıyorsunuz? Burda kastedilen, kişinin uygun bir aday olduğunu belirtmenin yanı sıra, öneren kişinin o adayın özel hayatı, ailesi, değer yargıları, vb. konularda tam bilgiye sahip olduğudur. Bitmedi, mali yükümlülüklerini yerine getireceğine de kefalet verilir. Hala bitmedi, devam konusu var. Bitti mi? Hayır. Son derece hiyerarşik bir yapıya uyum var. Topluluk önünde konuşurken nasıl bir üslup kullanacağı var.

Burada tabi ki bütün Masonlar bu gerekleri yerine getiriyor mu diye sorulabilir. Herkesin yerine getiriyor olması başka konudur, bu gereklerin mevcut olması başka durum. Ben birisine kefil olacaksam, "bazı kurallara uyar, bi kısmına belki uymaz, çok da önemli değil" diyemem.

Mükemmel insan tanımına gelelim. Aramam mükemmel kişi değil, Masonluğa uygun kişidir. İyi insan, mükemmel insan, çok bilgili, çok aydın düşünceli, vb. gibi tanımlayabileceğimiz her kişi Masonluğa uygundur denilemez...

Bu konuyla ilgili bir husus daha var. "Masonluğun aradığı şartlar çok doğru değil, bu çerçevenin dışında çok uygun insanlar var, onların gelmesi de çok sesliliği getirir daha iyi olur" gibi fikirler de ileri sürülebilir. Ancak Masonluk herhangi bir STK veya fikir klübü benzeri bir yapı değildir ki.

"Ben Mason olmak istiyorum ama şu şu şu kurallar hiç uygun değil, değişmesi lazım" Bunu diyecek kişiye benim tavsiyem şu olur: Mason olma sen de arkadaşım. Herkes Mason olmalı diye bir kural mı var?

Bu belki katı bir yaklaşım olarak algılanacaktır. Ama zaten Masonluk kuralları konusunda katıdır.

Bu kadar sorumluluk gerektiren bir müesseseyse, kimse kolay kolay birisini önermez o zaman. Yanlış. Öneri var ki sayı geri gitmiyor. Ben de teklif yaptım şimdiye kadar.

50 sene Mason olup kimseyi önermeyen birisi olabilir mi? Zaten var :) Gerekçelerini çok makul bulmasam bile saygıyla karşıladığım böyle birisini ben tanıyorum. 10'larca kişi önermiş olanlar da var. Bu bir rütbe veya paye kazandırmaz, ama öyle bir gurur verir ki önericiye, kimsenin bundan mahrum kalmak isteyeceğini düşünmüyorum.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Her mason yeni bir üye bulmalımı?
Gönderen: AuthenticVisions - Aralık 28, 2010, 11:01:08 ös
Saygıdeğer beyler,
sorularıma kısmen cevap verdiğiniz için teşekkürler.
Başlık: Ynt: Her mason yeni bir üye bulmalımı?
Gönderen: Mustafa Kemal - Aralık 29, 2010, 01:31:43 öö
Sn. AuthenticVisions,

Cevap alamadığınız kısım nedir?
Başlık: Ynt: Her mason yeni bir üye bulmalımı?
Gönderen: Ökkeş - Aralık 30, 2010, 02:56:15 öö
Teknik olarak;

Hayır. Soru aslında;
Alıntı
Her mason yeni bir üye bulmalımı?
Masonluk aslında teklif götürülen bir grup değil ama bizim "meslek" dediğimiz, ilgilenenler veya "dahil" olmak isteyenleri kabul eden bir yapıya sahiptir. Kısaca; "Çalınan kapı, açılmalıdır". Kapı, herkese açılabilir ama önce çalınması gereklidir.

Bu yönden bakınca; Hayır; her mason yeni bir üye bulmalı mı denilemez.


Ezoterik olarak;

Masonluğa girenlerin öyle veya böyle temel bir niyet, merak ve istekleri vardır. Yalnız bu niyet, merak ve istek sadece kitaplar veya internet'ten cevap bulamaz, bu sebeple masonlar ile de iletişime geçilir veya zaten mason tanıdıklar nedeniyle bu ihtiyaçlar güçlenmiş veya cevaplanılmaya başlanmıştır. Bu da aslında masonlar ve mason olmamışlar arasında bir bağ mevcuttur veya oluşmakta/gelişmektedir. Bu bağ "henüz bir mason olmamış" ile masonlar arasında kurulmamış/oluşmamış olsa, "mason olmamış" masonlara katılmak istemeyecek ve/veya masonlar da, O'nu kendi içlerine almak istemeyeceklerdir.

Bu yönden bakınca; Hayır; çünkü konu bir üye bulmak sorunu değildir.  Sadece "henüz mason olmamış" ile masonlar arasındaki değil ama, "henüz mason olmamış" ile hayatta aradıkları ve bilgi ile aradaki doğmuş, oluşan ve/veya güçlenen bir bağın onanması olan "içeri kabul", kendi başına hayatın, bir diyaloğun sürecinin bir parçasıdır.


Masonik olarak;

Masonluk bir fikrin yayılması doğrudan hedeflemez. Hedefi; daha iyi insan olmaya çalışan "üye"lerinin, dışarıda da bu davranışlarını sergileyerek, kendileri gibi tüm insanların da daha iyi, huzurlu ve mutlu yaşabilmeleridir. Bu nedenle daha fazla üye, daha kolay "iyilik" yayabilir mi; evet ama bu öğretilerin daha iyi uygulandığı anlamına da gelir mi mutlaka; hayır. Ama konu aslında masonların bulabilecekleri üyelerden çok, Masonluğun, ilgili olanlara kendini doğru tanıtmış olması ile gelen çağrılara cevap vermesidir.

Bu yönden bakınca; Ne taraftan bakıldığına bağlı olarak, Belki.


Ekonomikolarak;

Mason Dernekleri'nin faaliyetleri, üyelerinin, kendilerini fikri olarak geliştirmeleri üzerine kuruludur, yani kendi binaları olan diğer derneklerden daha farklı ve çok büyük ekonomik ihtiyaçları yoktur. Ayrıca masonlar birbirleri ile ticaret yapsınlar diye de biraraya gelmezler, yani birbirlerini ekonomik olarak güçlendirmek hedefleri yoktur.

Bu yönden bakınca; Hayır; yeni bir üye ekonomik ve ticari bir avantaj sağlamaz, sağlamasının da beklenmiyor olması gerekir.


Kendimce;

Benim kendi deneyimim şöyle. İlk katıldığımda çevremde sevdiğim ve uygun olduğunu düşündüğüm kişileri aramıza dahil etmek istedim ama masonların ilk senelerinde böyle bir yetkileri yok, çünkü birini üye olarak teklif edebilmek için bir süre geçmiş olması gerekli. Zaman içerisinde sosyal hayatım azalmamış olmasına karşın teklif edebileceğimi düşündüğüm kişilerin sayısında azalma oldu, çevremdekileri beğenmez olduğumdan mı, HİÇ ALAKASI YOK! Sadece bazılarının "serbest ruhlar"ının, bazılarının formal olmak istememelerinin, bazılarının da başka diğer niteliklerinin uyum sağlayamayacığını düşündüğümden.

Teklif ettim mi hiç; Evet, memnun muyum, 1'i hariç hepsinden.

Kapıyı çalan oldu mu; Çalmak ne demek, hayatı burnumdan getirdi girmek için. Beklettim, isteği gerçekmiş diye gözlemledim mi, evet. Memnun muyum; kendimden çok O'nun Masonluğunu beğenirim.

Saygılarımla,

NOT1:
Burada
Alıntı
Her mason yeni bir üye bulmalımı?
sorusun üster istemez, Her mason yeni bir mason kazandırmalı mı? sorusuna dönüştüğünü görüyorum. Cevaplar her ikisine de cevap verir hale geliyor, ilginizi de çekmek istedim.


NOT2:
Sayın ADAM ve  başka forum kullanıcıları ile ters düşmüş olmak istemem. Tabii ki bir teklif mekanizması var ve çalışıyor ve asıl farkında olmayanları, bizim hala aramıza katılmamış ama bizce mason olmak yolunda çok mesafe kaydetmişlerin deneyim ve bilgilerini bizimle paylaşarak, kendimizi geliştirmemizi  sağladığı için çalışıyor diye düşünüyorum.


NOT3:
Bu arada Sayın Mustafa Kemal'in andığı;
Alıntı
50 sene Mason olup kimseyi önermeyen birisi olabilir mi? Zaten var  :) Gerekçelerini çok makul bulmasam bile saygıyla karşıladığım böyle birisini ben tanıyorum.
mason ile aynı yerdeyiz, 50. senesini kutlarken ki, teklif edememiş olmanın mutsuzluğunu anlattırken gözü dolduğunda da oradaydım.  8)



Başlık: Ynt: Her mason yeni bir üye bulmalımı?
Gönderen: Prometheus - Aralık 30, 2010, 03:27:09 öö
Bir mason olmayarak bende bunu düşündüm;
Acaba mason olsaydım, kime teklif götürüdüm.
Baktım ki sayın ökkeş gibi çevremdeki insalar azaldı, beğenmediğimden değildi elebet, aynı sayın ökkeş gibi bir çoğunun uymayacağından.
Sonra bütün değer verdiklerimi tek tek düşündüm.

En iyisi hepsini öylece sevmekti. Mason olmasalarda olurdu.

Saygılarımla...
Başlık: Ynt: Her mason yeni bir üye bulmalımı?
Gönderen: Mustafa Kemal - Aralık 30, 2010, 04:38:50 ös
Sn. Ökkeş'in kısaca değindiği bir konunun altını çizmek istiyorum. Bir kişi Mason olur olmaz yeni birisini öneremez.

Daha önce de belirtmeye çalıştığım gibi, bir öneri yaparken asıl önemli olan, önerilecek kişinin Masonluğu "temsil ve temessül" edebilecek olmasıdır. Bunu değerlendirebilecek olgunluğa erişene kadar, yani Masonluğu öğrenmeye başlayana kadar, yeni üye önerilemez. Bu kural, bence, "teklif müessesine" verilen önemi, ve bu konudaki hassasiyeti gösterir.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Her mason yeni bir üye bulmalımı?
Gönderen: AuthenticVisions - Aralık 30, 2010, 11:07:54 ös
Sn. AuthenticVisions,

Cevap alamadığınız kısım nedir?
"Acaba ülkemizde babadan oğula gelen teklifler mi yoksa başka adaylara edilen teklifler mi daha fazladır? " diye sormuştum Sayın Mustafa Kemal, buna cevap yazılmadı.
Başlık: Ynt: Her mason yeni bir üye bulmalımı?
Gönderen: AuthenticVisions - Aralık 30, 2010, 11:17:33 ös
Sayın Ökkeş şu yazınızın samimiyetine inanıyorum ve bakış açımı bir nevze değiştirdi.
"mason ile aynı yerdeyiz, 50. senesini kutlarken ki, teklif edememiş olmanın mutsuzluğunu anlattırken gözü dolduğunda da oradaydım."

Size ve diğer beylere konuya açıklık getirdikleri için tekrar teşekkürü borç bilirim.
Başlık: Ynt: Her mason yeni bir üye bulmalımı?
Gönderen: Mustafa Kemal - Aralık 30, 2010, 11:20:16 ös
Sn. AuthenticVisions,

Elimde net sayılar yok tabi ki. Ama gördüğüm, dışardan gelen, yani babası Mason olmayanların sayısı çok daha fazla.
Başlık: Ynt: Her mason yeni bir üye bulmalımı?
Gönderen: Genius Loci - Aralık 30, 2010, 11:54:15 ös
Babası Mason olup Mason olanlarında cogunun önericisi babası olmuyor, başka bir Kardes tarafından teklif ediliyor. Kesinlikle başka adaylara edilen teklif daha fazladır.
Başlık: Ynt: Her mason yeni bir üye bulmalımı?
Gönderen: Genius Loci - Aralık 31, 2010, 12:15:01 öö
Bir şey daha ekleyeyim. Ben sayısal olarak bir azlık olduguna fazla inanmıyorum. Elbette gönül ister ki yüzbinler, milyonlar olsun. Ama o pek mümkün de değil.

Daha önce de dedim, genel nüfusa göre bir oranlama hatalı olur. Türkiye açısından şartları tasıma ihtimali olanlar bulunabilir ama diğer ülkeler acısından bu pek zor olacağı icin ben de bu hatalı durum şerhini koyarak, sayısal olarak aslında o kadar da az olunmadigina iliskin bir ornek vermek isterim. Türkiye genel nüfusuna oranla Mason sayısı ülkenin yaklaşık %0.03'unu oluşturuyor. Yaklaşık nüfus oranı yakın olan Almanya'da ise Bu oran yaklaşık %0.065. Almanya'da hemen hemen her yerde ilde birden fazla Loca var. Türkiyede Derneğin aktif olduğu il sayısı 7. Bunlar da dikkate alınırsa ben sayının öyle çok az olduğunu düşünmüyorum. ABD'de bile nüfus-Mason sayısı oranı yaklaşık %1.2 seviyesinde.

Nitelik elbette daha önemli. Hatta birey sayısına göre Loca sayısı daha fazla önemli.

Başlık: Ynt: Her mason yeni bir üye bulmalımı?
Gönderen: ceycet - Aralık 31, 2010, 09:42:04 öö

Biraz matematik bilgisi olan herkez bilir ki,her mason yeni bir üye bulsaydı şimdiye kadar bütün dünya mason olurdu.


Saygılarımla
Başlık: Ynt: Her mason yeni bir üye bulmalımı?
Gönderen: rankarr - Aralık 31, 2010, 12:23:48 ös
Sn.Ökkeş sizin yazınızda gördüğüm bir kelime aslında yeni bir soru ortaya çıkardı benim gözümde.Şöyle yazıyordu üstteki cevabınızın bir bölümünde^^Masonluk aslında teklif götürülen bir grup değil ama bizim "meslek" dediğimiz, ilgilenenler veya "dahil" olmak isteyenleri kabul eden bir yapıya sahiptir. Kısaca; "Çalınan kapı, açılmalıdır". Kapı, herkese açılabilir ama önce çalınması gereklidir. ^^
Şimdi benim merak ettiğim konu şu..Kendimizce gerekli bilgi donanımına sahip olup bu kapıyı çalalım.peki bu kapı bize açılacak mı.ve en önemli sorum bu kapıları nasıl çalacağız.ben geldim ,mason olmak istiyorum bana kapıyı açın mı diyeceğiz.Bu konuyu biraz açmanızı istiyorum sitedeki arkadaşlarımdan.biliyorum ki  bu kapıyı çalmak isteyen yüzlerce insan var..ve gene biliyorum ki amaçları maddi olmayıp bu oluşumda isim yapmak isteyen insanlar var..belki bu sordugum soruyu açık olarak bilmek isteyenler çogunlukta..BU KAPIYI NASIL ÇALACAK MASON OLMAK İSTEYENLER
Başlık: Ynt: Her mason yeni bir üye bulmalımı?
Gönderen: Sarastro - Aralık 31, 2010, 01:11:08 ös
Ortada aslinda kapi falan yoktur. O yuzden kapi calmayi ogrenmeye de gerek yoktur. Ortada ya duvar vardir ya da duvar yoktur. Eger duvar yoksa bu evren var oldu olali hic yoktu demektir yok eger duvar var ise o evren var oldu olali oradadir ve orada olmaya devam edecek demektir.

Derdi mason olmak olan icin orada hep duvar var, derdi MASON olmak olan icinse ortada hic duvar yok. O sozu acilan yuzlerce kisi derman ariyorsa derdine, dertleri onlarin dermanidir  ayni zamanda ve o derman kendileridir. Kendi dertlerini ve dermanlarini bilirlerse zaten kapi da yok duvar da yok. Bilmezlerse ugrasip dururlar, kapiyi aramak icin yine de bulamazlar.

Hayatinizi yasayin, ani yasayin, anin geleceginizin temel tasi oldugunu bilerek ani yasayin, hata ve kusurlarinizdan dersler cikarin, yolda gordugunuz bir evsize evinizi acin, cocuklarla sokakta top oynayin, zora dusmus olan bir arkadasiniza ictenlikle el uzatin, aileniz icin cabalayin, vataninizin gelismesi icin elinizden geleni ardiniza koymayin, trafik kurallarina uyun, pazarliksiz sevin, insani sevin, herkesin sizin gibi oldugunu bilip insanlara toleransla yaklasin, akarsu gibi temizleyin, gece gibi ortun, gunes gibi aydinlatin cevrenizdekileri, o zaman gorun bakin ki ortada kapi yok. Iyi bir insan olun, tinsel ve bedensel varliginizi koruma, onu gelistirme amacinda olun, benliginize mukayyet olun, Tanrinin her insana verdigi bir cevher vardir o cevherinizi bulun, yeteneklerinizi insanlarin faydasi icin kullanin, o vakit zaten bunlari yaparak siz kapiyi calmis olacaksiniz, o zaman kapi size acilmis olacak, o zaman aslinda kapinin olmadigini da anlayacaksiniz.

eger bir kapi varsa ve calinacaksa boyle calinacak! 

 
Başlık: Ynt: Her mason yeni bir üye bulmalımı?
Gönderen: Ökkeş - Ocak 04, 2011, 04:24:24 ös
"Nasıl mason olunabilir"e cevaplar;
1. Sayın Sarasto'nun cevabındaki gibi yaşayın, etrafınızdaki bir "mason" sizi bulacaktır.
2.çevrenizdeki masonlardan hiçkimseyi tanıyorsanız, onunla paylaşın, o size bir yol gösterecektir (çünkü seneler süren kişisel tanışıklıklar ancak bir mason'un bir mason olmayana kefil olmasını sağlayabilir-burada bu soruyu sormanızdan aslında çevrenizde olmadığını anlıyorum)
3.bir mason derneği merkezi bulun, gidip başvurun. (size komik gelebilir ama bu da bir yöntemdir)

çok basit ve çok zor dediklerim, farkındayım ama mason olmanın kriterleri, ekonomik, ticari, koltuk başarıları değil, yaşam, hayat, sevgi başarıları üzerine kuruludur. Bunların fark edilmesi ise küçük detaylarda olur ve bunu da ancak kişisel ilişkide olduğunuz çevrenizdekiler fark edebilir.