Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: ADAM - Ocak 16, 2012, 02:01:42 ös

Başlık: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: ADAM - Ocak 16, 2012, 02:01:42 ös



Bu konuyu Sayın hailstorm'un sorusu üzerine açtım.

Dediğim şu ki, mason olmak başka, "mason" olmak başka, Masonluğu yaşamak daha başka.

Masonluğu yaşamak için, kuşkusuz önce bir locada mason sıfatını almış olmak yani mason olmak gerekiyor. Fakat bu yeterli değil. Birçok kimse var mason sıfatını almış olan ama Masonluğu yaşamayan. Acaba bunun için "mason" olmak da gerekiyor mu?

Bir mason düşünün. Falanca yerdeki filanca locanın üyesi. Hem bilgili hem erdemli bir kişi. Dolayısıyla kendisinin mason olmakla yetinmediği, "mason" olduğu bile söylenebilir. Üyesi olduğu loca, iki haftada bir Çarşamba günleri akşam saat 19.00’da toplanıyor.

Bizim masonumuz çok düzenli bir kişi. Ödentilerini hiç geciktirmeden veriyor. Loca toplantılarını da hiç aksatmıyor; iki haftada bir Çarşamba günü tam 19.00’da gidiyor. Toplantıya katılıyor. Toplantı sona erince çıkıp evine gidiyor.

Çıraklık süresini böylece doldurmuş. Kendisinden istenmesi üzerine bir yazılı çalışma yapıp vermiş. Kalfalığa geçmiş. Aynı şekilde devam etmiş. Zamanı geldiğinde aynı yöntemle üstatlığa yükselmiş.

Aradan çok yıllar geçmiş. Bu hep böyle sürüp gidiyor.

Şimdi kim bana bu masonun tüm olumlu niteliklmerine karşın Masonluğu yaşadığını söyleyebilir? Acaba bir "mason", yükümlülüklerini düzenli olarak yerine getirmekle Masonluğu yaşamış olur mu?

Olmaz ise, acaba bu amaçla başka şeyler mi yapması gerek?

Başka şeyler yapması gerekir ise, acaba neler yapması gerek?

Benim verdiğim şu bizim "mason" örneği elbette hayli abartılı oldu. Kağıt üzerinde "mason" olan bir mason betimledim.

Gelin siz bu masonu kağıt üzerinden kurtarın; yaşama geçirin.

Kuşkusuz masonlar bir masonun Masonluğu yaşaması için neler yapması gerektiğini bilir. Ancak acaba mason olmayanlar, bugüne dek bu forum da dahil olmak üzere Masonluk ile bağlantılı olmak üzere edinmiş oldukları bilgilerin ışığında bu deyişi nasıl betimler, ne gibi ayrıntıları yararlı ya da gerekli görür?

Dolayısıyla şimdi ben Sayın hailstorm’un sorusunu yanıtsız bırakmış oldum. Kaçındığımdan değil. Bildiklerimi ve düşündüklerimi anlatmaktan çekindiğim için de değil. Bu işi, katılmak isteyenlerle birlikte anonim olarak yapmaya çalışalım diye…


 
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: enelsır - Ocak 16, 2012, 03:48:14 ös
Sayın ADAM sorusunu  "Masonluğu yaşamak ne demektir?" diye sorunca, bu otomatikman bireye yönelik, yani kişinin kaendisi açısından bir bakış açısını gerektiriyor... Öyle ya bu sorunun muhatabı bir birey olmalıdır. Nitekim Sayın ADAM'da iletisinde bir mason profili çizmiş. Çizdiği bu profildeki mason ne yapıyor? Bir mason derneğine üye olmanın gerektirdiği bütün teknik yükümlülüklerini yerine getiriyor. Ötesi, bu kişi erdemli ve saygın da bir kişi... Tamam. Buraya kadar sorun yok. Sorun yok, yok da... Bir boşluk var. Hem de kocaman bir boşluk.

 Bu boşluğu en iyi yine Masonluğun çalışma prensiplerine bakarsak anlayabiliriz. Masonluk öğretisini ve ülküsünü insanlığa nasıl yansıtıyor? Üyeleri aracılığıyla değil mi? Yani üyelerinin Masonluktan aldıklarını toplumun ve insanlığın hizmetine sunmasını istiyor. Peki bu teknik anlamda nasıl mümkün olabilir? Yani söylerken böyle de, hayata nasıl geçer? İşte tam bu noktada yukarıda bahsettiğim ve Sayın ADAM'ın şu çizdiği profildeki masonun yaşadığı ve yarattığı boşluk ortaya çıkıyor: Kardeşlik.

 Bu hayali mason tıpkı "salla başını al maaşını" zihniyetindeki bir devlet memuru gibi locasının toplantılarına düzenli geliyor, ödentilerini düzenli ödüyor... Fakat Masonluk için daha da önemli olan bir şeyi yani Kardeşliği yaşayamıyor, hayatına geçiremiyor. Masonluğun temel ilkeleri olan Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik ilkelerinin belki de en can alıcısını ve en Masonluğa has olanını ıskalıyor...

 Şimdi şu hakkında konuştuğumuz hayali masona bakıyorum da... Spor pogramlarında çok koşan ama skora ve oyuna pek etkisi bulunmayan oyuncular için kullanılan bir tabir aklıma geliyor: " Bal yapmayan arı gibi bir şey".

 Bu forum sayesinde öğrendiğim Masonluk tanımı bana bunları düşündürdü... En doğru yorumu kuşkusuz mason üyeler yapacaklardır.



Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: BULGARIA - Ocak 16, 2012, 07:27:37 ös
Konunun üzerine düşünüldüğünde uzunca bir yazı elbette yazılabilir..Ama ufak da olsa bir düşüncemi belirtmek istiyorum.Şu şekilde düşünüyorum bir locaya kayıdı başarı ile gerçekleşmiş bir birey orada öğrendiklerini uygulamak yerine orda dürüstlüğü dışarıya aktarmadan..Oradan öğrendiği kardeşlik bağını yaşatmadan öğrendiğiyle kaldığıyla..Öğrendiği yardımseverliği kitapta yazdığı gibi öğrendiğiyle kaldıysa masonluğu mason locasına kaydolmak sandıysa eğer..Üzgünüm sandığıyla kalmış..Ve sadece teorik bilgiler öğrenmek için vakit ve nakit harcamıştır.Kısacık düşüncem budur.


Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: hailstorm - Ocak 16, 2012, 11:48:51 ös
Aslında benim sorum,  sadece "Masonluğu Yaşamak" nedir gibi basit bir soru değildi, öncelikle herkesin sorduğum soruyu daha güzel anlaması için Sn.Adam'ın yazdığı cümleyi tekrar buraya yazmak isterim :

[Mason olmak isteyen kişi "Masonluğu yaşamak" için mason olmayı istemelidir; başka bir amaçla değil. Zaten masonların o sözü edilen çok önemli sırları da oradadır, o yaşamda.]

Benim görüşüme göre ["Masonluğu Yaşamak" nedir ?]  gibi bir soruyu  yalnızca "Mason"lar daha da genellersek "Masonluğu yaşayanlar" cevaplandırabilir.

Dolayısıyla "Masonluğu Yaşamayan Kişiler"in  bu soruyu cevaplaması yanlış olur diye düşünüyorum.

Eğer Mason olmak "Masonluğu Yaşamak" için gerekliyse(ki her nekadar Sn.Adam buna karşı çıkacak olsada :) kesinlikle gereklidir diye düşünüyorum) ozaman gözlerimizi yavaşça aydınlatacak olan bu "sırlar" aslında onların yaşamlarının bir parçasıdır
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: ARCHITECT - Ocak 17, 2012, 12:37:25 öö
Bence bir masonun sürekli araştırır ve öğrenir halde olması gerekir. Sürekli yeniliklerden haberdar olan ve kardeşlerinide haberdar eden biri olmalı. Kendini eksik hissettiği konular üzerine eğilmeli eksiklerini kapatmak için çalışmalı. Locaya sadece haftada iki kez toplantılar için değil birde araştırma ve öğrenme için gelmeli diye düşünüyorum, eğer masonluk bir meslekse bu meslek için haftada iki kere toplantıya katılmaktan daha çok mesai harcaması gerekir. Benim düşüncem bu yönde.
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: ADAM - Ocak 17, 2012, 09:23:05 öö


Önce asıl soru sahibi Sayın hailstorm'dan başlayalım.

“Masonluğu yaşamak” her neyse, -bunu tanımlamaya çalışıyoruz ve çalışacağız- bunu anlamak için mason olmak gerekmez. Ancak uygulamak yani pratiğini yapmak için kuşkusuz mason olmak gerekir. Bu konuyu mason olmayanlar da kendilerine göre anlatabilir, yorumlayabilir. Bir mason ise bunun üzerine kendi deneyimini ekleyebilir.

Bu bağlamda gerek Sayın enelsır gerekse Sayın AHCHITECT çok güzel kısa notlar yazmışlar. Ancak unutulmasın ki ben bu başlığı açarken bunun gerekçesi şuydu: Bu konu altında yapılacak olan öznel açıklamalar, bunların üzerine tartışmalar öyle kısacık, birkaç tümce ile sonuçlanabilecek gibi değil. Bu, aslında çok geniş bir konu.

Nitekim bu nedenle Sayın hailstorm’un yakınması gereksiz kalıyor. Önce şu “Masonluğu yaşamak” teriminin bir tanımını, daha doğrusu yeterince betimlemesini bir yapalım, ondan sonra sıra masonların o çok önemli sırlarının ne olduğuna gelecek. O noktada elbette masonlar hiçbir şey söylemeyecek; mason olmayanlar isterlerse tüm betimlemelerin bir çıkarımını üretebilecek.

Sayın enelsır’ın dediği doğru gerçi ama ben uyarayım: Burada özgürlük ve eşitliği devre dışı bırakıp, Masonluğu yaşamanın salt kardeşlik çerçevesinde olduğunu söylemek yanlış olur. Çünkü Masonluğun o temel ilkeleri (özgürlük, eşitlik ve kardeşlik) gerek evrensel amaç gerekse uygulamadaki amaçlar bakımından topluma dönük bir nitelik taşır ama bundan önce bireylere yani masonlara dönük bir yönü de vardır. Bunda üçünün birden gereği söz konusu olur.

Bu deyişim biraz anlaşılmaz oldu. Daha iyi anlaşılabilmesi için az sonra bir yöntem önereceğim.

Sayın Bulgaria’nın dediği doğru. Bir kişi Masonluğun yaşamak için değil, üye olmak için Masonluğa giriyorsa, bu boşuna vakit ve nakit harcamaktır. Ancak bunun böyle olmadığı yerler vardır. örneğin ABD’nde asıl amacının Shriner olmaktır ama bu yüzden Masonluktan geçmek, onu bir basamak olarak kullanmak zorundasınızdır. Daha sonra loca kapısından içeri adım atmazsanız da olur.

Sayın ARCHITECT ise olayın sadece bireye yarar sağlayacak olan tek bir yönünden söz etmiş. Dediği yanlış değil ama çok küçük bir bölümü o.

Şöyle yapalım: Masonluğu yaşamak deyince, bu iş nerede yapılır ona bir bakalım. Acaba bir kategori ayırımı yapabilir miyiz?

Bence evet. Masonluğu yaşamanın yerini ya da ortamını üçe ayırabiliriz. Şöyle ki;

1-   Locanın mabetteki toplantısı sırasında.
2-   Mason kardeşler ile birlikte ama mabet dışında
a) Mason lokalinde;
b) Mason lokali dışında
3-   Mason kardeşlerin bulunmadığı dış ortamda

Sanırım forumda yazmıştık bir zamanlar… Masonluğun 1723 tarihli özgün anayasasının 6. maddesine bakın. Orada buna benzer bir kategori ayırımı yapıldığını görürsünüz. Ancak bizim konumuz, oradakinden farklı olarak “Masonluğu yaşamak” deyişinin üzerine oturacak.

Şimdi soru şu: Benim yukarıda yaptığım kategori ayırımı iyi mi, noksan mı, fazla mı?

Önce katılmak isteyenlerle birlikte bunu bir belirleyelim ve kararlaştıralım. Sonda birincisinden başlayarak irdelemeye devam edelim.


Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: asimov - Ocak 17, 2012, 09:49:07 öö
Merhaba

Üstad derecesindeki bir mason arkadaşım uzun bir zamandır loca toplantılarına katılamadığını söylemişti. Bu benim için masonluğu merak eden her kişi de olabilecek bir hayal kırıklığı yaratmıştı. Çünkü insan ister istemez masonları her an yoğun duygular ile gündelik hayatını yaşayan insanlar olarak düşünüyor.

Tabi burada esas soru şu veya buna yanıt aranıyor olsa gerek: Loca faaliyetleri dışında mason olmak ne demektir? Masonlu sadece üyeleri arasında paylaşılan bir ortak bilinç midir?

Üyenin masonluktan aldığı zevk veya erdem diyelim kaybolursa masonik yaşantı da son mu bulur?

Bir mason masonluğa girdikten sonra hayatı boyunca mason kalabilecek midir?

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: ADAM - Ocak 17, 2012, 10:36:53 öö

Bu başlığı bıraktığımız nokta geçerliğini sürdürüyor. Bu arada Sayın asimov'a katldığı için teşekkürlerle ben yanıtımı yazayım.

"Masonluğu yaşamak" bir deyimdir. Bu nedenle  görelidir ve öznael bir tutumla ölçülendirilebilir. Dolayısıyla kimisi Masonluğu az anlar, az berimser, az yaşar, kimisi iyi anlar, hayli benimser, çok yaşar hatta kendi yaşam tarzı haline getirir.

Masonlanr elbette gündelik yaşamlarını sürdürür. Ancak işte o yaşamın içine Masonluğu katanlar da vardır; kimisi az katar kimisi çok.

Kimilerine göre Masonluk ancak loca etkinlikleri çerçevesinde yürütülür; dışarıda yapılmaz. Kimilerine göre hayır, hem loca tkinlikleri çerçevesinde hem dışarıda yapılır. Kimilerine göre ise loca etkinlikle bahanedir, asıl Masonluk dışarıda yürütülür.  Hangisi doğru? Hepsinin kendine göre doğruları var. Biz ortadakini alırsak yanlış yapmış olmayız çünkü özellikle Türkiye'deki Masonluğa bu en çok uyar.

Masonluk sadece üyeleri arasında paylaşılan bir ortak bilinç değildir. Böyle düşünenler Masonluğuanlamamış, tanımamış demektir.

Bir Masonluktan aldığı zevk yitirilirse elbette masodnik yaşantı son bulur. Bu "zevk" güzel bir anlatım oldu bence. Bir masonun masonluğu yaşaması için, öteki değerlerin yanı sıra elbette bundan zevk alması gerekir. Zaten biyolojik yaşamından zevk alamayan bir kişinin mecasi anlamda yaşamakta olduğundan söz edilebilir mi?

Bir mason, yaşamı boyunca mason olarak kalabilir. İsterse. Mason olarak kalmak istemeyen bir mason zaten "mason" değildir. Gerçi hiç kimse ondan mason sıfatını söküp alamaz ama o kendisini mason olarak görmedikçe yapılabilecek bir şey yoktur.

Bu başlık altında bu konular üzerinde de tartışmayı sürdürebiliriz.   

Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: enelsır - Ocak 17, 2012, 12:00:46 ös
 Bu konu ile ilgili düşünürken, yine forumumuzda daha önceden yayınlanmış başka bir başlıktaki bir bölümü hatırladım. O konu başlığı bir mason olan şeyhülislam Musa Kazım Efendi'nin hayatını konu alıyordu.

Musa Kazım Efendi millet vekilliği de yapmış Türk Masonluğunun meşhur kişiliklerinden biri. İlgilenenler " Kardeşlerimiz" bölümünden daha detaylı okuyabilirler.

Musa Kazım Efendi Meclisi Mebusan'da kendisinin mason oluşu ile ilgili bir konuşma yapmış. Yapmış olduğu konuşmada konumuza katkı yapacağını umduğum bir bölüm var. Dilerseniz önce ona bir göz atalım, sonrasında konumuza dönelim:


"Kıymetli Hazirun, şimdi konuşmamdan sonra, aranızda;

•Her daim insanın ve insanlığın yardımında olacağına ve fakirlere yardım edeceğine,


•Hangi ahval ve şerait içinde olursa olsun; o kişiyi tıpkı kendi dilinden ve dinindenmiş gibi kabul ederek ona sevgi ve hürmet besleyeceğine,


•Kutsal aile varlığını ihmal etmeyeceğine,


•Dünyada en büyük varlığın Allah'tan başka varlık olmayacağına,


•Birgün vatan tehlikeye girerse, gözünü kırpmadan canının feda edeceğine,



Kur'an-ı Kerim'e el basmak suretiyle yemin eden var mı? Şayet varsa lürfen ayağa kalksınlar kendilerini tanımak ve nurlanmak isterim."


O gün Meclsi'te Mason Kardeşlerden hiçbiri bulunmadığından kimse ayağa kalkmaz, bunun üzerine Musa Kazım Efendi elinin ayasını kürsüye vurarak "BENDENİZ ETTİM EFENDİLER"


Şimdi bu konuşmadaki üzerinde çeşitli başlıklar altında tartıştığımız teknik detayları bir kenara bırakalım.

 Musa Kazım Efendi'nin sıraladığı ve gözümüze gözümüze sokarak bir mason'un taşımasını ön gördüğü özelliklere bir bakalım.
 Nelerden bahsediyor değil mi? İnsan sevgisinden bahsediyor. Aile sevgisinden bahsediyor. Vatan sevgisinden bahsediyor... Bütün bunlar sadece localarda sınırlı kalabilecek durmlar değil. Mantığa ters bir kere. Bu durumlar Masonluğun dışındaki dünyayı da tümüyle kapsayıp kuşatıyor.

 Bütün bunlar bana Masonluğun sadece localarda ve sadece masonların kendi aralarında yaşayamayacakları bir şey olduğunu, hatta tersinin mümkün olamayacağını düşündürüyor.

 Bir mason Masonlukta  öğretiyi, dış dünyadaki hayatına da yansıtamıyor, bunu dışarıda da devam ettiremiyorsa... Eksik kalır.

 Kendi görüşüm olarak şunu da eklemek isterim. Masonluğu yaşamak, biraz da Masonluğu paylaşmak demektir. Böyle olmalıdır.
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: ADAM - Ocak 17, 2012, 12:15:25 ös

Sayın enelsır bir ke daha çok güzel bir katkıda bulunmuş. Teşekkürler ve elbette +.

Ancak ben bu işi düzenli bir şekilde tartışalım diye bir kategori önerisinde bulundum.

Sayın enelsır onların sonuncusu üzerinde duruyor.

Ben ise sırayla birinciden başlayarak gidelim diyorum.

Fakat katılmak isteyenler bu sıralamayı beğenmeyebilir; değiştirilmesini önerebilir. Sayın enelsır bile bu sıralamanın iyi olduğunu söylememiş.

Ben ise kendi sıralamama göre Sayın enelrsır'ın dediklerini onaylamakla birlikte o bölüm üzerinde ayrıntıya girmeyi sonraya bırakıyor, bekliyorum.   

Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: enelsır - Ocak 17, 2012, 01:01:21 ös
Sayın ADAM haklı. Düşünülerimi yazmanın verdiği hazla ( evet bu forumda düşüncelerimi paylaşıyor olmak bana haz veriyor), kendisinin önerdiği sıralamayı atlamışım. Özür.

Sıralama bence iyidir ve yeterlidir. Bir masonun hem  Masonik hem de dış dünyada bulunacağı ortamları kapsamaktadır.

Şu halde madde 1; Locanın mabetteki toplantısı sırasında:

Evet bu bir masonun Masonluğu en derin yaşadığı yerlerden biri olmalıdır. Öyleki buna birebir Masonluğun içinde olmak bile denilebilir. Çünkü dış dünyaya kapalı olan herşeyi ile ( öğretisi,sembolleri, ritüelleri vs.) Masonluk oradadır ve kişi olarak mason da o bütünü oluşturan bir parçadır.

Burada mason'a düşen o dünyayı iyi anlayıp, özümseyip, içselleştirmesidir. Bu kuşkusus bir öğrenme arzusunu, bir devamlılığı  zorunlu kılar. Bir mason hem öğrenmeye aç ve açık hem de bu öğretiyi alacağı yer olan locasının toplantılarına düzenli katılmalıdır.

 Masonluğu yaşamaya oradan başlayacaktır kuşkusuz.
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: ADAM - Ocak 17, 2012, 01:08:34 ös

Sayın enelsır çok iyi gidiyor. Ancak hâlâ yetersiz.

Forumun önceki başlıklarının bir yerlerinde bir mason locasının toplantılarında neler yapıldığını, masonların orada neler yaptığını irdelemiştik.

Evet, masonlar orada bir şeyler yapıyor ama bu yaptıkları sadece Masonluks ile bağlantılı konuları öğrenmek ile sınırlı değil. Öğrenmek, orada Masonluğu yaşamak için yetersiz. Birtakım başka şeyler de yapıyorlar bu bağlamda. Ne?

Sayın enelsır'ın yanı sıra katılacak kimse yok mu?
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: BULGARIA - Ocak 17, 2012, 02:14:20 ös
Ama ben şurada biraz takıldım.Söylemeden geçmeyeyim dedim.Shriner olmak için masonluk basamak olarak kullanılır tabirine ben karşıyım.Sonuçta shriner ların yaşı ilerlemiş yaşlardır değilmi genellikle ? Neden masonluktan yıllarca bir birikim bir bilgi bir aktarım bir kardeşlik bir yardımseverlik konuları yoğun bir şekilde işlenmiştir ki shriner olmak için masonluk üst mertebelerine ulaşmak gereklidir.Burda masonluk bir basamaktan çok aslında olayın esası masonluktur.Temeli masonluktur.Yıllarca sadece bir basamak olarak görerek orada bulunmaz shrinerlar.Ayrıca shrinerların asıl amacının shriner olmak için masonluğu basamak olarak kullandıklarını sanmıyorum kesinlikle ben.


Buna forumdaki shriner üye veya üyelerimiz açıklık getirebilirse memnuniyetim had safhaya ulaşmaz diyemem.


Saygılar.
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: ADAM - Ocak 17, 2012, 02:52:18 ös


Bu konunun Shriner Örgütü ile hiçbir ilgisi yoktur.

Dolayısıyla Sayın Bulgaria'ya verilmesi gereken yanıtın yeri de burası değildir.

Sayın Bulgaria Shrinerler konusunu ve Masonluk ile bağlantısını gündeme getirmek istiyorsa, forumda bu konuda daha önce yazılmış olanları esas alarak, o başlıklara katkırdda bulunabilir  ya da ilgili bölümde yeni bir başlık açabilir.

Buradaki konunun başlığı "Masonluğu yaşamak"tır.

Bu, çok önemli bir konudur.

Katkıları bekliyoruz elbette ama konunun başka bir yere yöneltilmemesini önemle rica ediyorum.


Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: BULGARIA - Ocak 17, 2012, 05:05:34 ös




Sayın Bulgaria’nın dediği doğru. Bir kişi Masonluğun yaşamak için değil, üye olmak için Masonluğa giriyorsa, bu boşuna vakit ve nakit harcamaktır. Ancak bunun böyle olmadığı yerler vardır. örneğin ABD’nde asıl amacının Shriner olmaktır ama bu yüzden Masonluktan geçmek, onu bir basamak olarak kullanmak zorundasınızdır. Daha sonra loca kapısından içeri adım atmazsanız da olur.





Shriner ları konuya ilk dahil eden ben değilim sayın ADAM.Konuda shriner lar geçti ve bende cevap vermem gerektiğini düşündüm.Konunun içinde geçen her farklı kelime için farklı konulara mı yorum yapmam gerekiyor.? Eğer ki konuda geçen bir duruma yorum yapmakla hata yaptıysam özür diliyorum.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: ADAM - Ocak 17, 2012, 05:24:10 ös
Shrinerler konusunda bir sert çıkış yapmışsam ve bu çıkışım gereksiz idiyse, asıl ben özür dilerim.

İsterseniz o konuyu şöyle bir yöne çekelim:

Masonluk, mason olmak, yakaya mason rozeti takmak, dünyanın her yerinde, her ülkede (Türkiye dahil) kimlerince kötüye kullanılmıştır. Birçok kişi Masonluğa, Masonluğu yaşamak için değil, bambaşka bir amaçla, Masonluğu kendisine bir atlama taşı olarak kullanmak amacıyla girmiştir. Şayet amacı bambaşka da olsa bu arada üyelerine böyle bir çıkar da sağlayabilen bir başka kurum, kendisine üye olunması için önce Masonluğu gerekli görüyorsa işte o zaman Masonluk çerçevesinde yozlaşma çok ileri bir düzeye çıkar. Bunun o ülkede Masonluğun adının aklanmasına yararı olur; artık Masonluktan bir kötü kurum olarak söz edilmez ama bu kurumun üyelerinin masonluğu ne ölçüde yaşayabildiği kuşku ile karşılanabilir.

Bu bağlamda ne şiş yansın ne kebap düşüncesiyle ortaya, her biri Masonluğun adını taşımakla birlikte nitelikleri farklı mason kuruluşları çıkar. Bir diğer deyişle farklı Masonluklar oluşur. Nitekim böyle olmuştur işte. ABD'de Masonluk ayrı, Fransa'da ayrı, Türkiye'de ayrı niteliktedir. Her biri ayrı nitelikte olunca, Masonluğu yaşama olgusu da her birinde farklıdır.

Biz burada öncelikle Türkiye'deki Masonluktan söz etmekteyiz. Keşke bunu daha önce, başta belirlemiş olsaydık. Ancak geç kalmış sayılmayız. Çünkü bu başlık altında daha irdeleyecek çok şey var. Yeni başlıyoruz. Bakın, bir karşı çııkış olmadığına göre şayet benim önerdiğim şu kategoriler uygun ise, bir masonun loca toplantısında Masonluğu yaşamasına ilişkin yapıp etmeleri üzerinde duracağız. Buna Sayın enelsır başladı. Ben dediklerinin yetmediğini belirttim. Bakalım başka kim katılacak?



 
   
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: hailstorm - Ocak 18, 2012, 12:31:04 öö
Konudaki tartışmayı biraz gerilere taşıyacağımın farkındayım fakat kendimi ifadede sorunlar yaşadığımı farkettim.

Alıntı
Benim görüşüme göre ["Masonluğu Yaşamak" nedir ?]  gibi bir soruyu  yalnızca "Mason"lar daha da genellersek "Masonluğu yaşayanlar" cevaplandırabilir.

Bu yazdığımı sanırım üstü kapalı geçtiğimden Sn.Adam, ve diğer üye kimseler yanlış anlamış veya "ben kendimi ifade etmekte zorlanmışım".
2. kısım daha ağır basıyor çünkü yurtdışında yaşadığımdan, türkçe ile ilgili bazı ifade sıkıntıları yaşamaktayım lütfen mazur görünüz.

Demek istediğimi hemen Sn.Adam'ın yaklaşık 1 yıl önce bir konuya vermiş olduğu cevaptan bir alıntı yapmak istiyorum :

Alıntı
Ritüeller bir masonu mason yapmaz. nlar da zaten masonların ürünüdür. Masonlara bir şey öğretmez. Kapsamında aşılamalar (telkinler) vardır, doğru. Ancak bunlar bir masonun yararlanması içindir. Masonluğun ritüelik çalışmalarında öğretim yoktur; buna karşılık öğrenim olduğu söylenebilir. Mason olan kişi ritüelden bir şeyler kapar; esinlenir. Sonrda onu kendince yorumlar, yoğurur, genişletir.

Şimdi diyeceksinizki ritüeller ile Masonluğu yaşamanın arasındaki anlam bağı nedir, gene ifade etmekte zorlanacağımı biliyorum fakat, söylemek istediğim, bir insan Mason gibi yaşamayı "Mason" olmadan kendi hayatına  entegre edebilir lakin, bunu tam anlamıyla yapabilecek olan kişi yalnız ve yalnızca Mason olmuş kişiler olarak görmekteyim.Masonluğu yaşamak ayrı, Mason gibi yaşamak ayrıdır. Bu konuyu ileriki zamanda Sn.Adam'ın yüce bilgi birikimi ışığında yeni açılan bir konuda tartışmak isterim.

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: abezethibou - Ocak 18, 2012, 05:25:13 öö
Bence masonluk oyle herkezin yaşayacağı birşey değil. Bunun iyi insan olma ile alakası da yok. Sadece masonluk ideal insan olmak hususunda yönlendirici bir kurum olarak görebilir. Sayın baylar masonluk direkt loca üyesi olmak ve mabede girmek ile ilgili bir durumdur. Kendi içerlek yapısının parçası olmayı gerektirir yani tekris denen törenden geçmeniz gerekir. Dikstürü de toplumun bekası için önce kendini geliştir şeklinde özetlenebilir. Masonluğu yaşamak yerine masonca yaşamak demek sanırım daha doğru. Masonluk yaşanmaz kurumdur zira, masonca yaşanabilir.  Burada iki haftalık çalışmalara katılmanın mason yapmadığı belirtilmiş. Doğrudur ama ön koşullardan biri iki haftada bir olmasa da senede iki bilemedin üç kere de olsa o toplantıya katılmayı gerektirir. Zira masonluk tezini anlatırken pisikodrama kullanır ve buna da rutuel der. İstediğiniz kadar kitap okuyun, iyi insan olun sonuçta mason olamazsınız çünkü rutuel ile bünyeniz beslenmemiş olur. Bu saksıdaki çiçek olmak gibi birşey. Yaprakların çok güzel olabilir. Sürekli su veriliyor olabilir ama güneş görmezsen çürürsün. O nedenle masonca yaşamak mason locasına kayıtlı ve düzenli olmak artı kendini geliştirmek artı iyi birey olmak artı kardeşlik şeklinde formullenebilir. Görüldüğü gibi hepsini aynı anda tek bünyede burundurmak bir hayli zordur.
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: ADAM - Ocak 18, 2012, 08:48:44 öö

Sayın hailstorm'un dediği doğru. Masonca yaşamak ve Masonluğu yaşamak birbirinden farklı.

Öylesine farklı ki, masonca yaşayabilmek için aslında mason olmak bile gerekmiyor. Fakat Masonluğu yaşamak için mason olmak yetmiyor.

Çünkü mason olmak, Sayın abezethibou'nun belirttiği gibi tekristen geçmiş olmaktır. Artık ezoterik kurumlar, bu arada Masonluk eskisi gibi değil; herkes kolayca geçebilir araştırma-soruşturma filtrelerinden ve sonra tekristen. Zor olan ondan sonrası yani "mason" olma yolunu tutmak.

Dahası, Masonluğun yaşamak için "mason" olma yolunu tutmak da yetmiyor. Bir başka şey Masonluğu yaşamak. Buraya bu başlığı yerleştirdik ama Sayın abezethibou Masonluk yaşanmaz, çünkü o bir kurumdur diyor.

Elbette öyle. Sözlük anlamında alırsanız, Masonluk yaşanmaz. Burada bir mecaz kullanılmaktadır. Bunu bu forum üyelerinin hepsinin anlayabileceğini sanıyorum. Örneğin üniversiteyi yaşamak diye bir şey vardır. Bunu ülkemizde birçok kimse bilemez çünkü onların gittiği üniversitede (örneğin İTÜ'de) öyle bir yaşam yoktur. (Pardın, şimdiki durum için bir şey diyemem, bilmiyorum, yeni kampüsüne hiç gitmedim ama eskiden İTÜ'de üniversite yaşamı diye bir şey yoktu.) Buna karşılık, kuruluşundan yani 1956 yılından beri ODTÜ'de üniversite yaşamı vardır ve üniversite yaşanır. Bu yaşam ODTÜ'nün bir kampüsü olmadan bile vardı. Buna karşılık, kimi öğrenciler sadece üniversitenin kendi dersliğinin bulunduğu binasına gelir, derse girer, desler bitince gider; bir de sıınavlarına girmek ya da ödevlerini teslim etmek için gelip giderdi. Onlar sadece öğrenciydi; diğerleri ise öğrenci olmanın ötesinde üniversiteyi yaşardı.

Bilmem, bu örnek ile bir şey anlatabildim mi?

Kimse karşı çıkmamış olduğuna göre bu başlık amtındaki anonim çalışmanın birinci aşaması, bir masonun loca toplantısı sırasında Masonluğu yaşamasıdır. Bu yaşamın öğeler nelerdir? Nasıl bir masonun bu bakımdan Masonluğu yaşadığı söylenebilir? Bir diğer deyişle, bir mason loca toplantısı sırasında Masonluğu yaşamak istiyorsa neler yapar, neler yapmalıdır? 

       

   
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: karahan - Ocak 18, 2012, 07:44:30 ös
Masonluğu yaşamak ne demek?
şimdi bu  soruya nasıl cevap verilir soran acaba neyi duymayı umar,aslında cevap çok basit herşey =insan herşey = hiçlik işte neyi yaşarsan yaşa herşey hiçlikle biter.
İnsan neyi umarki yada neden umasr ne beklenirki masonluktan yada diğer ezoterik öğretilerden.İslamda aynı yolun karşıtlığı nerede ise tarikat yapısında var bir mürşidin oluyor seni eğitiyor ve derece derece yükseltiyor sabırla.Masonlukta ise kişisel inşaatını sen yaparken sana yardımcı olan yine üstadlar var yani her kurumda aşağı yukarı temel öğreti budur.Bir şeyin ya içindesin ya dışında ne kadar anlarsan.

sen kendini ne kadar eğitmek istersen ne kadar hevesin ve arzun var ise insan olmaya adam olmaya sana o kadar yol gösterirler o yolda.
Masonluğu yaşamak bir insanın öğreneceği ilk şeylerden değildir bir mason için geçerli olabilir o kurumun mayasından faydalanıyor lakin yunusun ve mevlananın dediği ne kadar doğru ne varsa içinde ,içindeki hazineyi ancak sen bulup kavuşur ve yaşarsın o hazineyi bulmana masonluk yardımcı oluyor ve yetiyor ise aradığında mason olarak devam edersin yoluna yada bir yola girter derviş olursun amma illaki ararsın.Beyazıdı bestami ne güzel demiş aramakla bulunmaz lakin bulanlarda hep arayanlardır.

Bu yolda yolcu varsa herkesin yolu aydınlık ve nurlu olsun.

saygılar
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: ADAM - Ocak 19, 2012, 07:52:25 öö


Sayın Karahan iyi, güzel, hoş yazmış; yazdıklarına bir diyecek yok ama bence bu sorunun genel olarak yanıtı öyle değil.

Bana göre bunun yanıtı çok daha basit, çok daha kolay.

Belki de Sayın Karahan'ın dediği gibi, ben öyle bir yanıt beklediğim için benim açımdan öyle.

Başlığı kategorilere bölmüştük, biliyorsunuz. İlk kategori şöyleydi: Locanın mabette yaptığı çalışma esnasında, Masonluğu yaşayan bir masonun, yaşamayarak sadece oradan bulunan bir diğerinden farkı. Dolayısıyla mason locasının toplantısı sırasında Masonluğu yaşamanın nasıl olduğu.

Şimdi bunun içerisinde Sayın karahan'ın dediği var elbette. Şöyle özetleyelim:

1- Bilmediği bir şeyi öğrenmek, bilrdiği şeylerin yinelenmesi ve farklı bakış açılarıyla bildiklerini pekiştirmek, düşünmek ve bu bilgilerle kendi zihninin üretimini karşılaştırarak sentezler oluşturmak.

Fakat işte o kadarla kalmıyor.

2- Locada yapılacak çeşitli görevler olduğundan, gönüllü olarak görev almayı ve aldığında üstlendiği o görevi elinden geldiğince en iyi şekilde yerine getirmeye çalışmak.

3- Locada sadece almakla yetinmemek... Bilgilerinden, deneyimlerinden, görüşlerinden, eğilimlerinden, duygularından aktarımlarda bulunmak ve mason kardeşlerine bu yönden paylaşımlarıyla katkıda bulunmak... Suskun kalmayıp, yerinde ve zamanında, yöntemine uygun olarak söz alarak konuşmak

Şmdi kimileri diyebilir ki, "Masonluğun gelenekleri uyarınca bunları yapabilmek için önce üstat derecesinde olmak gerekir."

Bunu yanıtı şöyle: Evet, bazı mason kuruluşlarında çırak ve kalfa masonlara bu olanak verilmez. Ancak biz burada sadece çıraklık ve kalfalık dönemlerinden söz etmiyoruz ki... O dönemler gelip geçicidir. Ayrıca bir çırak ve kalfa masonun bile görev olarak üstlenip yapabileceği, locanın mabetteki toplantısı sırasında kendi istemiyle söyleyebileceği şeyler vardır.

Kaldı ki günümüzde birçok mason örgütünde o eski gelenek artık köhneleşmiştir. Günümüzde bir masonun Masonluğa girer girmez bunları yapması beklenmekte, bunun için teşvik edilmektedir. 

Loca toplantısında bunları yapmayan bir masonun o toplantıya niçin katıldığı sorulabilir. Sadece görmek ve almak ise, bu belki başka birtakım ezoterik kurumların yöntemlerine uygun düşebilir arma Masonluğun değil.

Bence böyle... Benimle aynı görüşü paylaşmayanlar bulunabilir elbette.  Söz onların ve bu konuyu daha da açmak için soru sormak isteyenlerindir.

 
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: enelsır - Ocak 19, 2012, 02:37:23 ös

 Ben Sayın ADAM'ın iletisi üzerine şunu merak ederim:

 Biz burada tabiii ki sadece çıraklık ve kalfalık derecelerini  konuşmuyor, başlığımız olan konuyu bütün Masonluğu kapsar şekilde ele alıyoruz.

 Fakat her mesleğin de ( Masonluğun bir meslek olduğu tanımından yola çıkarak) bir görme, izleme süreci olmalıdır. Bu süreç kaçınılmaz olarak beraberinde susmayı gerektirir. Bunun yanında Masonluğa girmiş birisinin "suskunluğu" da bir sıtrateji ve Masonluğu yaşamak adına bir yol olarak görmesi yadırganamaz.

 Düşünsenize; hiç bilmediğiniz ve dışarıdayken ne kadar araştırmış olursanız olun, tam olarak kavrayamayacağınız, sembollerle örülü bir dünyaya giriyorsunuz. Dahası gördüğünüz her şey, her sembol siz Masonlukta ilerledikçe anlam olarak şekil değiştiriyor, kapsamı genişliyor da olabilir. Yani bu durum dereceleriniz ilerledikçe de değişmeyecek.
 
Bu açıdan bakıldığında bir masonun Masonluğu yaşamak adına, loca içerisinde ( henüz o maddedeyiz değil mi?) yapması gereken birincil şeyin, iyi izlemek, iyi dinlemek ve kendi içerisinde bunları özümsemek adına çalışması gerektiğini düşünmek, sanırım yersiz olmaz.
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: karahan - Ocak 19, 2012, 09:07:05 ös
Sn.Enelsır

Masonluğa neden bir meslek olarak bakmalıyız.Bunu masonlarmı öngörüyor yani kendilerini bir meslek erbabı olarkmı görüyorlar acaba bu yorumu daha öncede okudum ama sormayı unuttum yada akıl edemedim.Eğer hakikaten adına meslek deniyorsa belkide bunu mecaz anlamda anlamlandırmışlardır insanın kendini inşa etme işi bir meslekmiş gibi görülebilirmi aslında merak edilmeyecek gibi durmuyor.İnsan kendini inşa ediyor ise bu işin erbabı olur inşayı bitirince o yüzden bir meslek kolu görünüyor herhalde.

saygılar
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: abezethibou - Ocak 19, 2012, 09:14:03 ös
masonların loca yaşantısı kanımca dahafarklı öncelikle daha önceden belirtildiği gibi masonların locada hal hareket ve tutumlarını bilmek gerekir. hic kimse bir çıraktan fikşr beyanetmesini beklememelidir. Adı üstünde çırak. Bir kişi tekrisolurolmaz mason olmaz. Çırak muhtemelen ilk gün hangi emirden söz isteyeceğini hatta mabedin neresinde oturması gerektiğini dahi bilemeyecektir. Düşünün çıraksınız ve ikinci oturumunuz daha. Söz isteyeceksiniz çünkü masonik sohbetin konusu hakkında bilgi sahibisiniz. Ne yapacaksınız. Öğretmenim diyerek el kaldırsan olur mu? Diyelim söz verdiler hazır olda mı duracaksın. Elinle birini işaret edebilir misin? Masonik ahlak gereyi kafa selamı versen olur mu? Bir çırak bunları bilemez. Kalfanın tutup oturum tutanağı tutmasını bklemek belki mümkün hazine de olabilir. Çırak bunu yapabilir mi? En iyisi önce oturup gözlemlesin. Sonrasında taklit de edebilir.
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: enelsır - Ocak 19, 2012, 10:31:18 ös
Masonluğun bir meslek olarak tanımlanması ve öyle görülmesi masonlarca  kullanılan bir olgudur.

Bunun Masonlukta, her şey de olduğu gibi simgesel bir anlatım olduğunu düşünürüm. Bu simgesel anlatımla anlatılmak istenenin ne olduğu konusunda Sayın Karahan'la düşüncelerim uyuşuyor.

Evet spekülatif dönemle birlikte inşaatçılık mesleği bitmemiş fakat boyut değiştirmiş olmalı. Operatif dönemde inşaa edilen şey mimari bir yapıyken, spekülatif dönemde bu inşaa süreci, bizzat kişinin kendisini hedefleyen bir hal almış olmalı.

 Bu konuda çok şey söylenebilir, yazılabilir. Fakat konu başlığından sapmamak için burada durup, asıl konumuza dönmek gerektir.

Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: ADAM - Ocak 21, 2012, 08:44:32 öö


Sayın enelsır’ın bir önceki katkısında dediği doğrudur.

Bir çırak mason locada önce dinlemeyi, izlemeyi, söze çok karışmayıp susmayı yeğlemelidir. Ancak bu, hiç konuşmaması anlamına gelmez.

Zaten çoğu mason kuruluşlarında bir çırak mason zorunlu olarak susmaya katlanmak durumundadır. Çünkü onlarda çıraklara hiçbir konuda hiçbir şekilde söz hakkı tanınmaz. Herhangi bir laf etmesi, bu tutum nedeniyle pek yadırganır.

Ayrıca çoğu mason kuruluşlarında ritüelik çalışma dışında bir iş yapılmadığından, (Türkiye’de öylesi yok) bir şey söylemek için ancak bir oturumun sonundaki “yararlar” (menfaatler) bölümü değerlendirilebilir. Çalışmanın o bölümünde de konuşulacak şeyler sınırlıdır.

Fakat locada masonların kardeşçe bilgi alış verişinde bulunabildikleri bir uygulamada ise, hiç konuşmamak, sonradan konuşamamak gibi bir olumsuz etki de getirebilir. Nitekim bizim toplumumuzda insanların doğru dürüst konuşmayı becerememeleri bundan ileri gelmektedir; çocukluklarında, evlerinde ve okullarında kendilerine konuşma hakkı tanınmaz. Bu nedenle de bazı mason kuruluşlarında en yeni çırak bile konuşmaya teşvik edilir. Çünkü çok eğitim görmüş kişilerden birçoğu, o önceki etkilenme ve engellenme nedeniyle toplum içinde konuşma becerisini edinememiştir. Oysa bir masonun böyle bir beceriyi edinmesi de Masonluğu yaşamasının şu belirlediğimiz kategorilerden sonuncunu uyarınca gereklidir.

Biz şimdi Sayın enelsır’ın dediği o çırak masona dönersek, onun için en iyisi ölçülü olmayı bilmektir. (Zaten bunu bilemezse, kendisine öğretirler!)


Anlaşılan bu kategorideki katkılar bu kadar. Daha fazla tartışırken şimdiye dek söylenmiş olanları yineleriz. Peki o zaman, ikinci kategoriye geçelim. Onu hatırlayalım:

Mason lokalinde (mabedin içinde yer aldığı binada) kardeşler ile bir arada bulunulduğunda Masonluğu yaşamanın öğeleri olarak neler yapılır?


Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: enelsır - Ocak 21, 2012, 03:23:16 ös
Şimdi ikinci kategorideyiz... Yani hala mabedi de içinde barındıran binanın içindeyiz.

Bununla ilgili düşünüyorum. O binada mabed içerisinde yapılan çalışmalar dışında başka şeyler yapmaya yarayışlı başka hangi mekanlar var? Bir bakalım... Benim yaptığım araştırmalardan aklıma geliverenler şunlar: Bir lokal var, bir kütüphane var, bir yemek salonu var, bazılarında acil durumlar için bir revir bulunduğunu bile bazı yerlerde okumuştum.

 Bir Masonun Masonluğu en iyi ve derinden yaşayabileceği ve Masonluğun en önemli temel ilkelerinden biri olan "Kardeşliği" en iyi duyumsayabileceği yerler şüphesiz mabed dışında fakat yine sadece Kardeşleriyle bir arada olacağı , onlarla çekinmeden konuşup fikir alışverişinde bulunabileceği sosyal ortamlar olmalıdır.

 Belki de Masonluk bunun  önemini çok iyi kavradığı için uygulamalarının içine bir de " Kardeş Sofrası" gibi bir uygulama katmış. Bu uygulamanın sebebi belki de bu olabilir? Bilemem.

 Yani neresinden bakarsak bakalım Masonluğa yeni girmiş kimselerin daha yetkin olan masonların tecrübelerinden faydalanabileceği, onlarla görüşlerini paylaşabileceği, aklına takılan ve öğrenmek istediği şeyleri sorabileceği, daha deneyimli masonlarında bu tecrübelerini kendinden sonrakilere aktarabileceği ortamlar olması bakımından mabed dışındaki sosyal ortamlar çok önemli ve yararlı olsa gerektir.

 Ötesinde bu sosyal ortam kardeşliğin daha da pekişmesi ve bir tekdüzelikten kurtulup bir ruh kazanması açısından da çok önemli olsa gerektir.

 Bunlara ek olarak bir de kütüphane var tabii ki. Belki de dış dünyada bulunması çok zor ya da imkansız bir çok yayının bulunduğu bir kütüphane... Bu da kuşkusuz bir masonun Masonluğu yaşaması ve bir mason olarak bu dünyanın ayrıcalıklarından faydalanabilmesi için çok önemlidir.
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: ADAM - Ocak 21, 2012, 04:50:30 ös

Sayın enelsır, bu aşamada bana söyleyecek pek bir şey bırakmamış.

Zaten bu başlığın ilk aşamalarından bu yana hep "kardeşlik" üzerinde özenle duruyor. Nitekim burada da eşitlik içinde bir kardeşlik var ki, biraz duygusal nitelik taşıyan bu konuyu anlatabilmek için edebiyat adamı olmak gerek. Ellerin ellere, gözlerin gözlere hatta göğüslerin göğüslere teması olmadıkça, Masonluktaki kardeşlik duygusunun bütününü anlayabilmek zordur; anlatabilmek çok daha zor. İşte bu, Sayın enelsır'ın pek güzel işaret etmiş olduğu üzere, masn lokalinde mabet dışındaki ilişkilerde oluşur. Gerek toplantı öncesi buluşup söyleşilerde bulunmak gerekse toplantı sonrası kardeş sofrası ile o günün paylaşımını pekiştirmek.

Dolayısıyla Masonluğu yaşayan masonlar, localarının toplantı saatingden önce lokalde bulunarak kardeşleri ile söyleşilerde bulunuyor ve sonra da kardeş sofrasını elbette kaçırmıyor.

Bu bağlamda benim dediklerim eksik kalmış olabilir. Katkılarla bütünlenmesini bekleyelim.


     
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: ADAM - Ocak 23, 2012, 08:56:24 öö



Bu başlık altındaki bilgi aktarımı, açıklama, görüş ve değerlendirmelerimizin bundan önceki aşamasında, masonların, Masonluğu kardeşleriyle birlikte, mabet dışında ama mason lokalinde yaşayışlarını, özellikle Sayın enelsır’ın güzel açıklamalarıyla gördük.

Bu bağlamdaki bir sonraki aşama, önceden belirlemiş olduğumuz kategorilere göre, bir masonun kardeşleriyle birlikte mason lokalinin dışında bir arada bulunuşudur.

Mason örgütleri arasında, locaların ve obediyansların etkinliklerini, mabetlerin bulunduğu lokallerde yürütmekle sınırlandırmış olanlar vardır ama bunlar pek enderdir.

Dünya çapındaki genel benimseyiş ve uygulama uyarınca; mason locaları ve örgütlerinin etkinlikleri, böylesine dar kalıplar içine sokulamaz. (Bazı ülkelerde bu bağlamda görülen yasal ya da rejim gereği zorunluluklar istisna olarak tutulmalıdır.)

Masonluk ezoterik bir kurumdur ve Ezoterizmin çağımızın gerekleri uyarınca çalışır, doğru ama masonların egzoterik ortamda yürüttükleri etkinlikler de vardır.

Masonlar, bu etkinliklerinin çoğunu yalnız başlarına değil, mason kardeşleriyle bir arada, kardeşçe paylaşarak yürütür. ABD başta olmak üzere bazı ülkelerde masonların egzoterik ortamdaki etkinliklerinin, localarındaki ezoterik çalışmalara oranla çok da geniş kapsamlı olduğu ve çok daha fazla önemsendiği bile görülebilir.

Hani bu yazımın önceki aşamalarından birinde sadece loca toplantılarına gelip gitmekle yetinen, düzenli ama Masonluğu yaşamayan bir masondan söz etmiştim. Şimdi buna, biraz iddialı olmakla birlikte, şöyle bir deyiş ekleyebilirim: Mason lokalinin dışında da kardeşleri ile birlikte çeşitli sosyal etkinlik ve bulunulması gereken yerlerde bir arada bulunmayan bir mason, Masonluğu eksik yaşamaktadır.

Bunlardan sosyal etkinlikle belki daha kolay anlaşılabilir. Ancak, “bulunulması gerekli yerler” deyince, acaba bununla demek istediğim redir? (Birbirlerini yakından tanıyan ve Masonluğu yaşamakta olan kimi masonların, mabetlerin yer aldığı lokal dışında bir grup halinde bulunduğu yerler.) Bu konuda görüşünü belirtecek olan bir katılımcımız olacak mı acaba?


Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: VOLKAN CÖMERT - Ocak 23, 2012, 11:30:20 öö
Yani kısacası şunu diye bilirmiyiz, teoriği localarda pratiği yaşamında!...
Teorigi locadan alıpta yaşamında uygulayamayan bir masonun erdemliliği bir noktada;vasat bir hal alması sözkonusu olabilir.
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: hailstorm - Ocak 23, 2012, 08:09:34 ös
     Sn.Adam'ın beklirttiği "sosyal etkinlik"lerin olduğu ve  "Masonluğu yaşamakta olan kimi masonların, mabetlerin yer aldığı lokal dışında bir grup halinde bulunduğu yerler" olarak aslında herkesin aklına gelebilecek çeşitli organizasyonlar/topluluklar mevcut.

     Eğer Sn.Adam'ın yorumu doğru anladıysam zaten bu tür sosyal organizasyonlar "ezoterizm" den uzak fakat çeşitli sosyal organizasyonların içinde yer alan topluluklar da mevcut..
     
     Sanıyorumki  Rotary, Rotaract, Interact, Lions ve Leo gibi grupların masonlukla direk olarak bağlantılı olduğunu sanan kişilerde bu yüzden bu varsayımdadırlar.Bu varsayıma en güzel cevabı yukarıda Sn.Adam vermiştir
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: NOSAM33 - Ocak 24, 2012, 07:11:00 öö
Ben Masonluğu üçgen ve gönye amblemini görünce , tamam beni temsil ediyor diyerek heyacan duyma olarak algılıyorum .Mabetteki uygulamaları bilmediğim için yorum yapamayacağım.Ama bu forumda dikkatimi çeken, Masonluğun dışında sanki egolarını tatmin etme  eğiliminde hareket eden oluşumlarıda hissettim . Bu benim görüşüm ,Üstat bir soru sordu ve ben gerçekten Masonluğun ne olduğu hakkında bilgisizliğimle yüzleştim .Hedefimden hayli uzaklaşıp Hayal alemindeki tartışmalarla, en kıymetli Zaman kavramını boşa harcamışım.  Saygılar.   ??? ??? ???
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: ADAM - Ocak 24, 2012, 10:03:45 öö

Belki sormuş olduğum şu son soru yanlış anlaşıldı ya da anlaşılamadı ve değerlendirilemedi. Ben anlatamadım.

Bu başlık altında çok daha önce Sayın enelsır, Masonluğu yaşamak konusuyla bağlantılı olmak üzere "kardeşlik" kavramının önemine ve değerine değinmişti. İşte o bulunulması gereken yerler de kardeşlik ile bağlantılıdır.

Bunun Sayın hailstorm'un değindiği sosyal organizasyonlar ile de ilgisi var. Şöyle ki, gerek localar gerekse ender bile olsa büyük localar birtakım sosyal organizasyonlar düzenler. Bunlar basit bir kültürel gezi ya da hep birlikte bir yemekten  çok sayıda masonun ve eşlerinin hatta kimi yakınlarının katıldıkları bir baloya kadar uzanır. Nitekim özellikle bu büyük organizasyonların bazıları hakkında basın ve medyada bile haberler verilir. Bu foruma da böyle haberler yansımıştır. Bunların arasında en önemlileri, locaların tatil günlerinde düzenlemekte oldukları buluşmalardır. Bunlar bir bakıma bir locanın toplantısından sonra düzenlenen kardeş sofrasına benzer ama çok daha geniş çaplı tutuldukları hatta bu buluşmalara haricilerin de çağrıldıkları da görülebilmektedir.

Ancak bu konu yani masonların Masonluğu kardeşleriyle birlikte mason lokali dışında yaşayışları bu kadarla son bulmaz. Bu bağlamda mutlu ve yaslı günlerdeki birliktelikler de söz konusudur. Örneğin bir masonun oğlu ya da kızı hatta belki kendisi evlenecektir. Bir mason, oğlu, kızı ya da bir başka yakını yeni bir işyeri ya da bir sergi açacaktır; orada topluca bulunulur, kutlanır, iyi dilekler iletilir, destek verilir. 

Tersine, bir masonun birinci dereceden bir yakını ölmüştür; mason kardeşler mutlaka o cenazede ve sonrasında başından sonuna kadar bulunur. Hele bir mason ölmüşse, (Masonluktaki deyişle sonsuz doğuya göçmüşse) onun cenazesi kuşkusuz  olağan cenazelerden hayli farklı olur.

Masonluğu yaşayan bir mason, işte bu gibi ortamlarda da bulunur. Herhangi bir nedenle bulunamadığı zaman, mutlaka ilgililere kutlamalarını (cenaze durumunda taziyelerini) iletir.

Bunlar, masonların kendi özel ailelerinin yanı sıra, büyük bir Masonluk ailesinin bireyleri olduğunu ortaya koyar.

Ancak kendilerini bu aileninin bir bireyi gibi göremeyen ve duyumsayamayan masonlar da vardır. İşte onların Masonluğu yaşayışı ne yazık ki noksandır.

 

   
   
 
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: Tij - Ocak 24, 2012, 07:01:44 ös
Selamlar,
birkac gündür yazilanlari takip ediyorum ve bir sey yazsammi diye düsünüyorum ve tabi kendime soruyorum, Masonluk ve masonlar hakkinda ne biliyorsunki ne yazasin,? ve sonunda bir cümlede olsa birsey yazmak ihtiyaci duydum.

Bu Foruma girdikten sonra masonlar hakkinda bir konuda fikrim degisti oda su, masonlar, ne olduklarindan bagimsiz, kendi iclerinde tutarli insanlardir.
Buna istinaden sunu söyleyebilirim, Masonlugu yasamak demek ( benim acimdan ve masonlugun iyiyi daha iyi yapma espirisine dayanarak ) Mason olmus bir insanin, ne oldugu ve ne yaptigindan bagimsiz, oldugu seyin daha iyisi olmaya calismasidir.

Saygilarimla
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: ADAM - Ocak 25, 2012, 08:37:54 öö


Sayın Tij çok güzel özetlemiş.

Ancak işte o yaşamak, biyolojik yaşam ile karşılaştıracak ve benzeştirecek olursak sadece nefes almak, yemek, içmek ve diğer doğal gereksinmelerini karşılamak gibi bir şey oluyor ve o kadarla kalıyor. Tümüyle bireysel hatta bencil. Dolayısıyla bunu yapmak, mecazi anlamda yaşamak açısından, bir mason locasının üyesi olmakla yetinmeyip, gerçekten de "mason" olma yolunu tutmak durumunda olan kişiye yetmiyor.

Özünde iyi olan bir kişi, daha da iyi olmak için Masonluğa hiç de gereksinme duymayabilir. Bunu biraz genişletelim: İyi olan kişi yerine erdemli olan kişi diyelim. Erdemli kişinin erdemlerini geliştirmesi için de Masonluğa girmesine gerek yok. Buna bilgiyi de ekler mi?.... Bilgeliğe yönelmek ister mi?...  Tüm insanları ve tüm toplumları öngören amaçlar uğruna özgürlük, eşitlik ve kardeşliği temel ilkeleri olarak edinerek, arınmış bir bilinçle ve paylaşımlı bir ortamda çalışmayı da arar mı?

İşte bunlar bir masonu Masonluğa yaşamaya yöneltiyor; gerek mabetteki çalışmalarında, gerek dışarıda egzoterik ortamda diğer masonlar ile bir arada.

Fakat bir masonun kardeşleriyle birlikte geçirdiği zamanı o kadar da abartmayalım. Bu pek sınırlıdır. Bunun hepsini toparlayıp "gün başına" diye bir ölçüye getirsek, günde yarım saati bulmaz bile.... Oysa Masonluğu yaşayan bir mason, aynı ölçü çerçevesinde buna daha fazla zaman ayırmakta olmalıdır; en azından günde bir saat.

Böyle olunca, Masonluğu hakkıyla yaşamakta olan bir mason, standart bir günde daha önce belirtmiş olduklarımızdan başka şeyler de yapmakta olmalıdır.  Bu da bizi, bu başlık altındaki irdelemelerimizin başında benimsemiş olduğumuz kategorilerin sonuncusuna getirir.

Bir masonun bu bağlamda neler yapmakta olması gerektiğini ben anlatmayayım. Buyrun, siz söyleyin lütfen; bana diyecek bir şey kalmasın.



 
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: enelsır - Ocak 25, 2012, 05:05:19 ös
Şimdi sayın ADAM'ın önerdiği sıralamaya göre, artık mabedi de içinde bulunduran lokal binasının dışında ve mason kardeşlerin de bulunmadığı dış dünyadayız.

Buna Masonluğu yaşamak mı demelidir, yoksa Masonluğu yaşatmak mı? Bilemedim.

Çünkü bu durum, bir masonun Masonluktan aldığı öğretiyi, terbiyeyi, bilgiyi artık dış dünya ile paylaşacağı ve kendi özelinde bütün bunları yaşayacağı bir ortam yaratıyor.

Bir mason en yakınlarından başlamak üzere, ailesini, vatanını, içinde yaşadığı toplumu ve en sonunda bütün insanlığı kucaklayan, koruyan ve yararını gözeten biri olmalıdır.

Bunu kendi hayatına öyle bir yansıtmalıdır ki mason sıfatı dışında ve onun mason olduğunu bilmeyen insanlar için de bir çekim noktası olmalıdır.

Bunu kendi hayatımdan bir örnekle daha iyi anlatabilirim sanırım:

Uzun zaman önce kardeşim gibi sevdiğim bir dostum dedesinin ölümü ile birlikte amcalarıyla miras konusunda bir anlaşmazlığa düştüler. Dostumun babası ölmüş olduğu için ailenin en büyük erkek çocuğu olarak bu işlerle o ilgileniyordu. Amcalarıyla oturup konuşmuşlar fakat bir çözüm yolu bulamamışlardı. En sonunda şöyle bir karar aldılar. Bu konuyu aynı zamanda köylüleri de olan ve bir Cem evinde Dedelik makamında olan bir tanıdıklarına taşıdılar. Bunu öyle kabullendiler ki o ne derse herkes koşulsuz kabul edecekti. Neyse, gittiler ve hem hepsini tatmin eden bir çözümle döndüler, hem de aralarında bir husumet yaşanmadan sorunlarını halletmiş oldular.

 İşte ben bir masona bu anlattığım olaydaki Dede gibi bakıyorum. Sözüne güvenilen, çevresi tarafından sayılan sevilen, asla yalan söylemeyeceğine ve yaşadığı toplumun ve insanlığın zararına bir iş yapmayacağına inanılan bir örnek kişilik...

İşte bir masonun dış dünyada Masonluğu yaşamak adına yapması gereken, bir mason olarak üstünde taşıdığı bu vasıfları hayata geçirmek olmalıdır.

Masonluktan aldığı, kaçınılmaz olarak bunu şart koşuyor olmalıdır.

Bu ortamda bir mason bireysel olarak Masonluğu yaşıyor olacaktır. Fakat daha ötesi ve daha önemlisi, hiç farkında olmadıkları halde etrafına da Masonluğu yaşatıyor olacaktır.

Bana göre Masonluğun da bir masondan beklediği bu olsa gerektir.

Forumumuz üyesi masonlar daha iyi açıklayabilirler kuşkusuz.
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: Tij - Ocak 25, 2012, 08:34:02 ös
Selamlar,
 yukardaki kisa cümlemi biraz acmaya calisayim. Öncelikle sunu tekrar belirtelim konumuz mason olmus bir insan ve onun neolmasi, nasil olmasi ve zaten sorunda tam burda basliyor.

 Konumuz herhangi bir insan degil cünkü öyle olsaydi, biri kalkip bize derdiki "sanane be kardesim sen kim oluyorsunki 7 milyar insanin nasil olmasi gerektigini, ne yapmasi gerektigini söylüyorsun veya nasil yasamasi gerektigini kendince belirlemeye calisiyorsun" ve bizde agzimizi acip bakardik ancak.
Ama konumuz masonlar ve mason olmus bir insan ve iste burda isin icine beklentiler giriyor hatta buna birazda  ( gönüllülük temelinde olmak sartiyla ) zorunluluklar giriyor düsüncesindeyim. Belki bazi arkadaslara bu biraz tezat görüne bilir yani gönüllülük ve zorunluluk ama bence burda hicte tezat düsmüyor, bu tamada benim yukardaki cümlemde kast ettigim seydirki, erdemli bir insan daha erdemli olabilir ve bunun icin mason olmasina gerek yok ama daha erdemli olmak icin bir zorunluluguda yok ve sayin ADAM"in dedigi gibi buna baska seyler ekleme "zorunlulugu"da yok ama bir masonun ( ki masonlugun önemi ve degeride burda basliyor) erdemliliklerini gelistirme, buna bilgeligi ekleme, buna olgunlugu ekleme ve bunlari birlestirip hayata, dogaya ve insanliga evrensel bir gözle bakma "zorunlulugu" vardir.

Bakin amacim burda masonlari ilahlastirmak degil veya insan üstü varliklarmis gibi resmetmek degil ama sunuda belirteyimki Masonlar herhangi bir insanda degiller yüklendikleri bir misyon var tarihten gelen bir gelenekleri var ve bu yola girerkende bunun bilincinde olarak girdiler ve bununda geregini yerine getirmeleri lazim diye düsünüyorum. Size verebilecegim en basit örnekle herkesin bindigi otobüse herkes gibi binmemeli, o, otobüse bindiginde otobüs söförünün gözlerine bakip bir "merhabalar" veya "günaydinlar" veya" iyi günler" demeli.

Baska bir baslik altindada yazmistim, düsüncelerimi yaziya dökme konusunda nerdeyse sifir noktasindayim o yüzden burda keseyim yoksa dagitabilirim konuyu.

Saygilarimla.
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: ADAM - Ocak 26, 2012, 09:58:28 öö

Sayın enelsır, bana göre bu kategoride bir masonun masonluğu yaşamasını öyle güzel bir şekilde açıklamış ki, bana diyecek hiçbir şey  kalmamış.

Üstelik bir de "Masonluğu yaşatmak" diye de bir terim eklemiş bu başlık altındaki çalışmaya.

Teşekkürler.

Umarım bu konunun açılmasına neden olan Sayın hailstorm ve diğer okuyanlar yararlanmıştır. Umarım böylece Masonluğun ne olduğunu az bilen ve birtakım duraksamaları olyanlar, onun niteliğini daha iyi anlamıştır.

 
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: hailstorm - Ocak 26, 2012, 03:21:09 ös
Evet, sorduğum sorunun yanı sıra, pek daha fazla bilgiyi öğrenme şansı buldum, eh, Sn Enelsır ile Sn.Adam'a  ve diğer, konuya katılmış kişilere de katkılarından dolayı teşekkür etmek kalıyor banada
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: edebiyat_ogr - Mart 22, 2014, 09:21:59 ös
        Toplantılarda hiç konuşmamak açıkçası işime gelir, gözlem yapmak, konuşulanları dinlemek elbette daha iyi olur. Toplantı haricinde  derecesi yüksek olan her Mason'la konuşabilir miyiz dernekteyken? Ben burada biriyle görüşüyorum; ama locaya girmedim henüz. Bilgi edinmek, doğru karar vermek adına zaman zaman görüştüğüm biri var. Üye olduğumda da aynı samimiyetle konuşabilecek miyim, bilemiyorum. Sonuç olarak dernek toplantısı dışında dernekteyken her dereceden Mason'la rahatlıkla konuşabilir miyim?
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: ADAM - Mart 23, 2014, 07:35:19 öö
Ne kadar ilginç!...

Madem bir kişinin Masonluğa girmeye niyeti var ve girmeden önce görüştüğü bir mason var, -elbette öyle olmalı; başka türlüsü düşünülemez- madem o kişi Masonluğa girmeden önce o mason ile dilediğince görüşüp konuşabiliyor, Masonluğa girdikten sonra diğer masonlarla da görüşüp konuşabileceğini ya da nasıl görüşüp konuşabileceğini öncelikle ona sorması gerekmez mi?

Bir zahmet sorup da yanıtını getirirse, biz de öğrenmiş oluruz mutlulukla. 
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: edebiyat_ogr - Mart 23, 2014, 05:45:16 ös
    İyi, peki... Ben de öyle yaparım madem. Cevabı da yakında yazarım.
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: edebiyat_ogr - Mart 23, 2014, 05:49:09 ös
    Bir şeyler ima etmeden de cevap verilmemesi çok ilginç Yalan söyleyecek halim yok herhalde. Kaldı ki ben de hafta sekiz cuma dokuz o kişiyle görüşmüyorum. Aklıma geldi ve yazdım buraya. Her şeyden bir anlam çıkararak yaşamak da zor olmalı.
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: karahan - Mart 23, 2014, 07:44:06 ös
Sn.Enelsır'da sn.adam'da gayet iyi niyetli tanımlamalar yapmışlardır ve yapmayada devam ediyorlar.Muhalefetim geldiğinden değil ama foruma son yazdığım başlıktaki konuda dahil olmak üzere genel olarak değerlendirdiğimde ben dostlarıma katılamıyorum.Masonlardaki kardeşlik bağı bahsedildiği ve altı çizilerek anlatıldığı şekilde ise foruma yansıması oldukça dehşet denebilir.Mason dostların haricilere bu kardeşlik bağlamında aynı gözlerle baktıklarına çokta emin değilim,kendimizi kandırmaya gerek yok.

Örnekmi alın bir tane vereyim sn.enelsır en son iletisinde ocak 2012 soruya cevap istemiş araadan 2 yıl geçmiş kaale bile alınmamış,cevap verme gereği duyulmamış,halbuki sn.enelsır benim gibide değil oldukça aklı başında yazan yazdığı konulara hakim ve hatta bana göre bu forumda mason olmaya aday bir dost.Bir soruya bu kadar zamanda cevap verilmemesi insanda merakı ve soru sorma ve sorarak öğrenme güdüsünü öldürür.

Masonlukta kardeşlik bağı oldukça önemli hatta bana göre yapılarak varılmak istenen sonuç çok daha önemli nemi?

Benim anladığım;
İnsanoğlu aynı anne baba ile kardeş iken aslında herkeste bu bağ mevcut iken ve biz bunun bırakın farkında olmayı unuttuğumuz bir kavramı masonluk en sahih en saf ve kardeşlik duygusunun en güzel olduğu insanın en masum yaşlarındaki haline,çıkarsız,kinsiz be kıskanmadan bir yaşam biçimi sunmayı hedefliyor.

İnsanoğlu yaşamının ilk 15 senesinde en masum ve saf hallerini yaşar,bundan sonraki zaman dilimlerinde ise kirlenmeyi öğrenir ve doğal olarakta kirleniriz.Hayatta yaşadığımız herşey hemen hemen bizi kirletir,bu kadar kirlilikten sonra ömrünün son deminde mason olmaya karar veren(erken yaşta olabilir)bir insan unuttuğu o masumiyeti kardeşlik adı altında tekrar hatırlamaya çalıştırılıyor.Benim masonluktaki kardeşlik kavramından anladığım harici olarak budur.Bu iş o kadar zor ve imkansızki bence masonlar bulanık suda avlanmıyorlar okyanusa sandalla açılmışlar,bir imkansızın peşindeler.Her duygusu gelişmiş ,her tür komplexe sahip bir sürü insanı bir ortak değer altında toplayıpta herkeste umulan neticeyi almak çok zor.

Sorunun adı neden masonluğu yaşamaktır onu çözemedim.Ortada yenilen bir tatlı çeşidi yok ki tarif verelim .İnsan eğer en temel ahlak kurallarını bilir uyar,uygular ve yaşarsa ve bunu öncelik olarak görürse buna bir isim vermesi gerekmezki,eğer buna masonluk olarak ifade ediyorsan bir başkası din bir diğeri budizm der .Ortak temeller üzerine kurulmuş sistemlerdir bana göre.İnsanın öncelikle insa(adem)adam olabilmesi önşarttır tüm bunlar için ve bunları yapmak için öncelikle mason değil adam olmak gerekli.


karahan
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: mbulut - Ocak 26, 2015, 03:00:27 ös
Çok güzel bir konu ve altında birbirinden güzel paylaşımlar başta sn.enelsır ve sn.ADAM'dan olmak üzere.

Can Kapyalı'nın kitabında belirttiği gibi "Dışarıda Masonuz İçeride Değil " gerçek mason olabilmek, masonca yaşayabilmek ne güzel..

Güzel katkılarınız için tekrardan teşekkürler.

Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: ADAM - Ocak 26, 2015, 03:28:19 ös
Can Kapyalı'nın hangi kitabında, nasıl geçiyor bu söz?

Ben bu sözün, bu başlık altındaki paylaşımlarla bağlantısını kuramadım. Hatte bana ters düşüyor gibi bile geldi ama bütünü olmayınca yanlış değerlendirme yapılabilir.

Madem sözünü etmiş, Sayın mbulut'tan bu konuda daha ayrıntılı bilgi rica edelim.
Başlık: Ynt: Masonluğu yaşamak ne demektir?
Gönderen: mbulut - Ocak 26, 2015, 03:47:35 ös
Tırnak içerisine aldığım söz aynı zamanda kitabının adı.Kitap içerisinde masonca yaşayamayan,"gerçek mason" olmayan masonlardan dolayı düşüncelerini ifade etmiş.Eleştiri olarak adlandırmak istemiyorum çünkü kurum içi hazırlanmış bir kitap.Haliyle bu konuda tekrar belirli yerleri gözden geçirip, aktarımda bulunulabilir,tabi uygun olur mu bilemem.

Genel özetle şimdilik şunu söyleyebilirim ; hariciler için mason olarak bilindiklerini fakat kendi açısından baktığı zaman aslında masonluğun faydalarının doğru bir şekilde alınmayıp,hayata uygulanmadığı yönünde...

Tabi kitabın  içerisinde bu konu hakkında bazı masonların görüşleri bulunmakta.