Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Mason Sözlüğü => Terimler ve Kavramlar => Konuyu başlatan: ADAM - Nisan 21, 2014, 09:05:29 öö

Başlık: VITRIOL
Gönderen: ADAM - Nisan 21, 2014, 09:05:29 öö

Sitemizdeki sözlüğe bakarsak; bu sözcük ya da terim, Latince olarak “Visita Interiore Terrae, Rectificando Invenies Occultum Lapidem” (Yerin içini ziyaret et, orada düzeltilecek (arındırılacak) olan gizemli taşı bulacaksın) deyişinin kısaltması.” olarak açıklanıyor.

Kuşkusuz bu iş bu kadarla kalamaz cünkü, bu açıklama bile simgeler içeriyor ve alegorik bir tümce...

Masonlar başta olmak üzere Forum üyelerinden birçoğunun bu konu üzerine açılımları ve açıklamaları olabileceğini sanıyorum.

Bu konuyu Forum kurallarının 17. maddesini çiğnemeden irdeleyebileceğimizi düşünüyorum.

Başlamayı ilgilenen diğer katılımcılarımıza bırakıyorum.


(Ancak lütfen kopyala-yapıştır yapan olursa, kaynağını belirtsin. İnternetten doğrudan alıntılar yerine, herkes kendi birikimini aktarsın ya da alıntıladığını kendi tümceleriyle yazsın. Kitaplardan alıntılar elbette geçerli. Hele yabancı dillerdeki kitaplarda neler vardır kim bilir!)


Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: asimov - Nisan 21, 2014, 09:33:59 öö
VITRIOL, bir haricinin masonluğa adımını atarken (tekris) ilk karşılaştığı kelimelerden birisidir. Dolayısıyla düşünme odasında karşılaştığında diğer simgelerle birlikte anlamını düşünmesi istenir. Eğer daha önce hakkında okuyup birşeyler öğrenmemişse aday için oldukça gizemli olabilir.

Aday ilk defa doğrudan masonluğun simgeler ile nasıl ilgili olduğuna burada tanık olur.

Bu kelime aslında bir öz yolculuğa çıkışın anahtarıdır.
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: Tij - Nisan 21, 2014, 12:52:51 ös
Ilk aklima gelenihemen yazayim dedim.

Sozcuk veya terimin bende yaptigi cagrisim gecen gun skullG arkadasin baska bir baslik altinda verdigi komur ve elmas benzetmesi  oldu.
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: Arais - Nisan 21, 2014, 06:05:28 ös


Şu Harry porter da ki meşhur felsefe taşı değil mi ? VİTRİOL
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: Dor - Nisan 21, 2014, 07:34:38 ös
Alejandro Jodorowsky'nin  yönetmenliğini yaptıgı  The  Holy Mountain adlı filmde  kulaklarıma kazınmış bir söz vardı .

''Sen bir dışkı yığınısın . Kendini altına çevirebilirsin ''

Altın olabilmek ve her türlü yan sanayi elementten arınabilmek için VITRIOL '' derinlikleri ziyaret ''  gerekiyor .

Ve sanırım iş altın olmakla da bitmiyor , mutlak bir aydınlanma mümkün değil  . Oldum diyebilmenin sınırı yoktur . Altın'ın da kalite seviyeleri vardır .

Son olarak Claude Bernard 'ın deyişini hatırlatmakta fayda var.

'' Ne aradıgını bilmeyen , buldugunu anlayamaz ''

Saygılarımla ...


Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: NOSAM33 - Nisan 22, 2014, 01:27:13 ös
Vitriol
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aurum vellus.jpg

Vitriol bir simya terimidir. Latince’de 7 sözcükten oluşan “Visita Interiora (Interiorem) Terræ (Tellus) Rectificando Invenies Occultum (Operae) Lapidem” cümlesindeki sözcüklerin baş harflerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş sembolik bir ifadedir. Bu cümle Türkçe’ye “Dünyanın derinliklerini (içini) ziyaret et, damıtırken (arıtırken) gizli taşı (felsefe taşı'nı) bulacaksın.” biçiminde çevrilir.

Bu cümledeki yeraltına inme sembolizmiyle belirtilmek istenen, pek çok inisiyatik tradisyonda cehenneme iniş olarak ifade edilen deneyimdir. Bu cümlede simgelenen anlam “arınıp saflaşmak istiyorsan cehenneme iniş deneyimini yaşamalısın” olarak ifade edilir.


Simyanın felsefesine göre felsefe taşı, aydınlanmanın sembolüdür. Simyacıların asıl amacı felsefe taşını bulmaktır. Bunu bulmak için ateşle taşları sürekli arıtıp, damıtırlar. Taş ile taşları birleştirip üzerlerinde çalışırlar. Ve bilirler ki aslında taşları ateşle arıtırken, arındırdıkları taşlar değil kendi ruhlarıdır. En nihayetinde söylenceye göre taş en mükemmel haline ulaşır yani felsefe taşına. Felsefe taşı, ölümsüzlüğü verirken, her maddeyi altına çevirme gücüne de sahiptir. Yine bu da aslında sembolik bir anlatımdır. Simyacılar, öze dibe inerek, arınmanın sembolü olan ateş ile ruhlarını arındırmış ve nihai bilgeliğe, aydınlığa ulaşmayı hedef almışlardır. Altın, bilgeliğin, aydınlanmanın sembolüdür. Bu yüzden felsefe taşı aydınlanmış, bilge olmuş, O’na ulaşmış insanı anlatmaktadır. Vitriol söylencesinin temel felsefesine göre kişi ateşte arınmadan, cehenneme inmeden ve nihayetinde öze dönüşmeden aydınlanamaz.



ALINTI
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: ADAM - Nisan 22, 2014, 03:15:09 ös

Bu yöntemle pek bir yere gelemedik gibi görünüyor.

Hani Yunus Emre demiş ya bir ben vardır bende benden içeru diye... O deyişin yöntemiyle düşünmek vea değerlendirmek gerek.

Alalım Sayın NOSAM33'ün getirmiş olduğu şu Wkipedia açıklamasını ve soralım:

Yer nedir?

Yerin içi nedir?

Yerin içine inmek ya da orayı ziyaret etmek ne demektir?

Bu iş nasıl yapılır?

Taş nedir?

Yetkinleştirilecek taş nedir? Felsefe taşı ise dedikleri gibi, o nedir?

O taşı bulmak nasıl olur? Bulunur mu? Bulunursa ne olur?

Belki alşimistler (simyacılar) bi deyişi kendi amaçları doğrultusunda ve kendi öğretileri uyarınca değerlendiriyordu. Ancak bu deyiş masonlukta da geçtiğine göre, -sayın asimov öyle dedi- herhalde değerlendirmesi de masonik düşünce tarzına göre olsa gerek, değil mi?

Masonuk düşünce tarzı nasıldır? Bunu Forumda bir yerlerde irdelemiştik, değil mi?
 

 
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: asimov - Nisan 22, 2014, 07:31:03 ös
Şimdi bu terimin irdelenmesi için öyle çok gerilere gitmeye aslında simya ile de bağlantı kurmaya gerek yok.
Önemli olan masonluğun bunu nasıl değerlendirdiği.
Elbette bilim, akıl ve bilgelikle.
Yerin içi, değerli maden ve elbette onun araştırılıp bulunması...

Sanırım Sayın ADAM bunun masonlukta nasıl yapıldığını, sorgulandığını soruyor.

Benim kişisel yorumum bunun hiç kolay olmadığı yönünde. Kişi kendisini nasıl tanıyacak? Eksikliklerini, bağnazlıklarını nasıl farkedecek? Sonrasında onlardan nasıl kurtulacak?

VITRIOL ile tanışmak yolun başı. Sonu nerede?



Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: ruzber - Nisan 23, 2014, 05:39:45 öö
Masonluğa girerken daha ham taş bile değilsin, bilgin arttıkça değerlenirsin.
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: ADAM - Nisan 23, 2014, 07:58:46 öö

Konu dışı kalsa da konunun yanı başında olduu için sayın ruzber'in deyişini düzeltmek gerekiyor.

Hayır; Masonluğa giren, hatta girmeye hazırlanan kişi hamtaştır. Yoksa bu simgenin anlamı kalmaz. Dahası hamtaş olmak için Masonluğa girmeye hazlanmak da gerekmez çünkü bu simge Masonlukta çok değerlendirilmekle birlikte salt Masonluğa özgü sayılamaz.

Acaba o yerin altındaki taş hamtaş mı? Hani kimisi Filozof Taşı diyor ya!
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: resurrected - Nisan 23, 2014, 05:43:19 ös
VITRIOL ifadesinin bendeki çağrışımları şöyle. İnsan sürekli etrafına bakar fakat kendi içine bakmaz. Kendi içine baksa bile orada hep iyi ve aydınlık şeyler görmek ister. Oysa gelişebilmesi için (gelişmek zorundadır zaten ama bu başka bir konu) kendi iç dünyasındaki iyiliği ve kötülüğü görebilmeli, neyin üzerinde çalışması gerektiğini tespit edebilmelidir.

Dolayısıyla VITRIOL kavramı, kişinin gelişebilmesi için evvela dış dünyayla uğraşmayı bırakıp iyisiyle kötüsüyle kendi içine dönüp bakması gereğini anlatır diye düşünüyorum.
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: ruzber - Nisan 23, 2014, 08:36:00 ös
Mason olma yolunda adım atmış birisi hamtaş olarak mı değerlendirilir?
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: resurrected - Nisan 23, 2014, 10:02:59 ös
Sayın Ruzber, sanırım Sayın Adam bundan bahsetti bir iki yazı geride ama ben tekrar edeyim, yanlış anlamadıysam mason olma yoluna adım atmış biri değil, herkes ham taştır.
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: resurrected - Nisan 27, 2014, 04:27:20 öö
Benim iki üç yanıt evvel bu sayfanın başında yaptığım tarif size hiç mi bir şey anlatmıyor, en ufak bir ipucu dahi yok mu? meraktan soruyorum tamamen, alıntılıyorum buraya da, kolaylık olsun diye:

VITRIOL ifadesinin bendeki çağrışımları şöyle. İnsan sürekli etrafına bakar fakat kendi içine bakmaz. Kendi içine baksa bile orada hep iyi ve aydınlık şeyler görmek ister. Oysa gelişebilmesi için (gelişmek zorundadır zaten ama bu başka bir konu) kendi iç dünyasındaki iyiliği ve kötülüğü görebilmeli, neyin üzerinde çalışması gerektiğini tespit edebilmelidir.

Dolayısıyla VITRIOL kavramı, kişinin gelişebilmesi için evvela dış dünyayla uğraşmayı bırakıp iyisiyle kötüsüyle kendi içine dönüp bakması gereğini anlatır diye düşünüyorum.
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: ADAM - Nisan 27, 2014, 07:12:39 öö
Sayın resurrected tarafından yapılmış yorum elbette değerlendirilmeye değer. Hatta bu bağlamda doğrudan kendisi, yorumunun ayrıntılı açılımına girerse çok daha iyi olur. Belki o zaman mason olma niteliği kazanamayacak kimselere niçin hamtaş denilemeyeceği de daha iyi anlaşılır.
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: resurrected - Nisan 27, 2014, 06:40:57 ös
Yaptığım yorumun ayrıntılı açılımına girmeye çalışayım:

Ezoterik yol, hakikati arama faaliyeti, birkaç esas üzerine kuruludur. Bunlardan biri, insanın şuursuz olduğu ve ne yaptığını bilmeden yaptığıdır. İnsan hayatını otomatik pilotta geçirir. Kendisinin ve etrafının farkında değildir. Zannetmeler içinde yaşar. Kendine anlatılanlara inanır. Herhangi bir anda, o ana kadar bildiği öğrendiği şeylerden hareketle yargılarda bulunur, yeni bir şeyle karşılaşma ihtimalini düşünemez.

Ancak bazı insanlar, kendilerinin o ana kadar öğrenebildiklerinin ötesinde bir gerçeklik olabileceğini sezerler. Yine de insanın yapısı gereği, farklı bir şeyler olabileceğini sezmelerine rağmen o farklı şeyin ne olduğunu algılayamazlar. Bu aşamaya gelindiğinde kişinin kendi iç dünyasıyla çalışma gerekliliği doğar. Bu gereğin nedeni şudur: İnsan çevreyi ve kendini algılarken, kendi kapasitesi ölçüsünde algılar. Bu kapasitenin dışında kalan herhangi bir şeyi algılaması mümkün değildir. Bunun nedeni ise beş duyusunu kullanırken bile oradan gelen veriyi yorumlayarak alıp kabul ediyor olmasıdır. Nerede kaldı ki sezgiyi kullanabilsin.

İnsanın daha fazlasını algılayabilmesi; daha iyi bir göz ve kulakla mmkün değildir çünkü onları kullanan kendisidir ve kendi kapasitesi kadar kullanabilmektedir. Çözüm insanın kendi kapasitesini artırmaya çalışmasındadır.

Bu aşamada, bilmediği, bilemediği bir şeylerin varlığını farketmeye başlamış insana hamtaş diyelim mi?

Bilmediği şeyin ne olduğunu bilmesi ise mümkün değildir. Bu aşamada artık birilerinin ona ışık tutması gerekir. Burada çok az konu dışına taştığımı düşünüyorum ama taşmadan anlatılamazdı.

Şimdi bu durumdaki insan, daha fazlasını algılayabilmek deyince yine etrafına bakmaya çalışır. Taşı toprağı güneşi havayı suyu vs. yi farklı gözlerle algılama çabası içindedir. Ancak dış dünyayı algılama kalitesi kişinin kendi iç dünyasıyla alakalı olduğundan yerin altna girmesi (kendi iç dünyasına dalması) ve orayı elinden geldiğince tanıyıp gerekiyorsa farklı biçimde organize etmesi lazımdır.

Buraya kadar gelebildim. Belki bu noktada yönlendirirsiniz ya da gereken kritiği sunarsınız.
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: ruzber - Nisan 28, 2014, 01:42:06 öö
Bilgiyi almaya hazır olmak...
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: ADAM - Nisan 28, 2014, 09:51:24 öö

Peki, sonrası nedir?

Yerin içi... Nasıl iniliyor? Nasıl aranıyor? Nedir aranan? Bulunuyor mu? Bulunursa, ne yapılıyor?

Bunlar bilinçsiz (şuursuz) öztepiyle gerçekleştirilen eylemler olamaz.  Burada bir istem olmalı, buyrultu olmalı... Belki bu istem ve buyrultu özgür belki yönlendirilmiştir fakat olmazsa olmaz.

Burada sanmalardan, sezmelerden çok bilmeler ve anlamalar söz konusu olmalı.
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: asimov - Nisan 28, 2014, 11:30:46 öö
Yerin içine inmek, bilmek evet bilgi ve bilgelikle oluyor. Bazılarının iddia ettiği gibi sezgisel bilgi herkes tarafından aynı şekilde anlaşılamayan, kavranamayan bilgi elbette bilimsel değildir.

Masonluk araştır, öğren diyor ama bunun nasıl yapılacağını doğrudan söylemiyor. O zaman masonluğun elinde bir formül olurdu, ne kadar da iyi olurdu.

Ancak şu gerçektir ki bilimsel bilgi seviyeniz arttıkça, özgür düşünceli oldukça, kavrayışınız ve kendinizi tanımanız daha ileri düzeyde ve daha kolay olacaktır.

Masonluğun bağnazlık ve dogmalardan kurtulmaya verdiği önem işte bu nedenledir. Aslında kişi kendini bütün bunlardan kurtaramazsa da farkına varabilir. Farkındalık ta masonlukta önemlidir.

Masonluğun yolu bilgeliktir. Ancak bu bilgelik doğuya ait pasif değil, aktif, eylemsel bir bilgelik anlayışıdır.

Doğu ile batı felsefesi ve bilgeliği arasındaki en önemli fark budur. Ulaştıkları sonuçlar aynı olsa dahi pratikte farklıdırlar.

Acaba masonluk doğuda ortaya çıkmış olsaydı acaba VITRIOL'ü nasıl yorumlardık? Eylemsel olarak ona nasıl ulaşılırdı. Kavramları ortaya çıktıkları coğrafya ve düşünüye göre yorumlamak gereklidir.
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: Spock - Nisan 28, 2014, 01:40:16 ös

Peki, sonrası nedir?

Yerin içi... Nasıl iniliyor? Nasıl aranıyor? Nedir aranan? Bulunuyor mu? Bulunursa, ne yapılıyor?

Bunlar bilinçsiz (şuursuz) öztepiyle gerçekleştirilen eylemler olamaz.  Burada bir istem olmalı, buyrultu olmalı... Belki bu istem ve buyrultu özgür belki yönlendirilmiştir fakat olmazsa olmaz.

Burada sanmalardan, sezmelerden çok bilmeler ve anlamalar söz konusu olmalı.

Burada Sn. ADAM "nasıl" diyerek yöntem sormakta. Korkarım ki yöntem açık kaynaklarda belirtilmemiş. Sn. ADAM bu dediğime kızacak ama işin "nasıl"ını bilmek için ancak Masonluğa girmiş olmak gerekir diye düşünüyorum.

Tahminde bulunmak gerekirse de, ecnebilerin "soul searching" diye bir tabiri vardır. Kişinin içinde kendi kendiyle hesaplaşması, yaptığı iyilik ve kötülüklerin farkına varması, pişmanlıklarını ortaya koyması, yanlış yaptığına inandığı şeyler varsa bunları düzeltmeye çalışması olabilir belki. Aynen "My Name is Earl - Benim Adım Earl" dizisindeki gibi. Dizide Earl, o güne kadar yaptığı yanlışların, kırdığı kişilerin bir listesini çıkarıyor ve bunların her birini düzeltme yoluna gidiyor. Yıllarca önce kırdığı kişileri ziyaret edip gönüllerini alıyor veya yardıma muhtaç olanlara yardım ediyor, vb... Ancak liste epeyce uzun... Earl'ün işi zor. Böylece "Karma"sının düzeleceğine ve daha iyi bir hayat yaşayacağına inanıyor. Yani "iyilik yap iyilik bul" ya da "ne ekersen onu biçersin" felsefesini benimsiyor ve hayatını bunun üzerinde şekillendiriyor.

Belki de VITRIOL'ün yöntemi budur. Tamamen desteksiz atış... Doğrusunu ancak Masonluğa girmiş kişiler bilir.
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: ADAM - Nisan 28, 2014, 01:52:10 ös

Çok iyi gidiyor.

Biraz daha ayrıntılandırarak devam lütfen...
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: asimov - Nisan 28, 2014, 02:10:55 ös
Ben masonlukta öyle liste falan yapıldığını sanmıyorum. Ama kişinin kendini tanıması için bir öz değerlendirme yapması gereklidir.
Zaten mason olacak, olmaya karar veren veya masonluğu farkeden bir kişi ister istemez biraz öz değerlendirme yapacaktır.

Masonluğu öyle iki haftada bir toplanıp bir şeyler üzerine konuşulup, kardeş sofrasında beraber yemek yenildiği bir organizasyon olarak düşünmek yanlış olur. Evet bütün bu çalışmalar sırasında mason bir şeyler öğrenir ve farkeder ancak asıl olan bundan çok daha fazlasıdır.

Mason olmak, kendini keşfetmek biraz da sorumluluk almaktır. Orkestra üyesi olmak sorumluluğa ortak olmaktır. Yoksa evinizde oturup enstrumanınızı istediğiniz gibi çalabilir kendinizi özgür hissedebilirsiniz.

Masonluğun kurum olarak var olmasının bir nedeni de işte kendini tanıyabilen, özgür düşünceli, özgüvenli, iyi bireylere gereksinim duymasıdır. Yoksa evrensel amaçlarınızı kendi içinde çelişen bireylerle nasıl gerçekleştireceksiniz.

Aslındahala VITRIOL'a nasıl ulaşılacak yanıt yok bu yazdıklarımızda. Bilen varsa yazacak elbette.

Belki gözlem ile öğrenerek,kavrayarak, belki anlayış ve tölerans ile ama bence bu öğretilemez.

Keşke öğretilebilse.
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: ruzber - Nisan 28, 2014, 09:59:45 ös
İçsel algımızın farkına vardıktan sonra illa ki mason olmak şart mıdır? Başka bir mürşid veya oluşumlar yok mudur?
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: asimov - Nisan 29, 2014, 12:37:23 öö
İç algıya ulaşmak için hiç bir kurum, din ve kişiye gereksinim yoktur.
Ancak insan toplumsal bir kişiliktir. Bireysel, pasif, mistik, miskin bilgelik ne işe yarar?
Herkes Ferrarisini satıp Uzakdoğu'ya mı gitmeli?
Yerin içüni kazıp, madeni keşfedince ne olacak. Toplumsal yarar nedir?

İşte masonluk bu yönünle diğer bütün örgütlerden farklıdır.
Masonlukta mürşit ve mürid yoktur.Akılcı, bilimsel, özgür ve erdemli insanlar vardır.
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: ruzber - Nisan 29, 2014, 04:45:14 öö
Sanırım insanın en zorlu yolculuğu bu olsa gerek. Farkındasın, bilgiye açsın, kapasitene göre bu bilgiyi alır, değerlendirirsin. Tabii sosyal bir varlık olduğunu unutmadan....
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: resurrected - Nisan 29, 2014, 06:34:44 öö
Daha da açmaya çalışayım. Yerin altına (kendi iç dünyanıza) girip dürüst bir araştırma yaptığınızda bir insan olarak ne kadar şuursuz, ne kadar tutarsız olduğunuzu görürsünüz. Şahsi kanaatimce mitolojide ve masallarda yola çıkan kahramanın yolda karşılaştığı canavarlar kişinin kendi bilinçdışını (yerin altını) ve oradaki olumsuzlukları temsil eder. Bu olumsuzluklar, olgunlaşmamışlık olarak da adlandırılabilir belki.

Bu başlık altında sezgi, zannetme gibi kelimeleri en çok ben kullandığım için "sezgiyle olmaz" ve benzeri eleştirileri de üzerime alınarak bir parantez açmış olayım. Sezgiden gayet geçerli bilimsel bilgi çıkabilir. Burada yapılması gereken, sezgiyle elde ettiğiniz bir fikri, bilimsel yönteme tabi tutarak denemektir. Örneğin Toriçelli'nin hava basıncını keşfetmesi için elinde sezgiden başka başlangıç noktası yoktu. Sonradan bilimsel yöntemlerle bunu değerlendirip bir doğruya ulaşmıştır. Ancak çıkış noktasının sezgi olduğunu söylemek mümkündür. Yani sezgi hiç de yanlış bir kaynak değildir.

Parantezi kapıyorum, devam ediyorum. Kişinin hakikati arayışı sırasında, kendi iç dünyasında çalışması zorunludur. Burada ezoterik bir örnek vermek yerine bilim alanından bir örnek verirsem daha iyi anlaşılacağımı tahmin ediyorum. Kadın erkek ilişkileri üzerine araştırma yapan bir bilim insanı, eğer kendi kişisel yaşamında kadın erkek ilişkilerine dair çözemediği ve farkında olmadığı bazı sıkıntılar yaşıyorsa bunlar onun bilimsel kariyerini kesinlikle etkileyecektir. Farkında olmadan yanlı araştırmalar yapacaktır. Hatta bu yanlı araştırmalar sonucu elde ettiği bulgular bilimsel yöntemle elde edildiği için başka bilim insanlarına da inandırıcı gelebilir. Bu durumda insanlık bir süre yanılgı içine düşmüş olur.

Buna benzer biçimde, hakikati arayan bir insanın bu doğrultudaki zannetmeleri, o insanın yanlış öncüllerle yola çıkarak yanlış sonuçlara varmasına neden olabilir. Bence günümüz tasavvufu buna bir örnektir. Bugün medyada karşılaştığımız tasavvuf yaklaşımı, aslen geçmişte hakikati aramak amacında olan bir ekolün bugün çoğunlukla dini bir perspektife çekilmiş olmasından ibarettir.

Karıncayı bile ezemeyecek titizlikte bir insan, yanında çalışanların maaşlarını iki gün daha faiz elde etmek için geciktirebilir. İnsan böyle bir varlıktır. Bu insanın gereken vicdan gelişimine ulaşabilmesi, yaptığı yanlışları keşfetmesiyle mümkündür. Bu keşfetme faaliyeti de ancak kendisine ayna tutabilecek ve aynı yolda ilerleyen başkalarının katkısıyla (yardımıyla değil, katkısıyla) mümkün olabilir. Dolayısıyla kişinin dışındaki bir destek unsuru, kişiyi gerektiği gibi "yerin dibine sokmalıdır". Ancak bu da yine zorla yapılabilecek bir şey olmadığından, kişinin kendi arzu ve isteği şart olduğundan, kendisine buna dair ipuçları gösterilebilir ancak.

Yani VITRIOL, anlayabilecek olanı haberdar eden bir sesleniştir.

Ben yine yeteri kadar açıklayıcı olmadığımı düşünüyorum o yüzden konudışı gibi görünüyor olabilecek ama konunun ta kendisi olduğuna inandığım bir ekleme yapacağım:

Ezoterik çalışmanın konusu, kişinin kendisidir. Kişinin kendisi üzerinde çalışabilmesi için gereken malzeme ise kişinin tam önünde durmaktadır. Etraf bir aynadır. Bu nedenle kişinin dünya hayatı, kendi içinden dışarıya ne yansıdığını anlayabilmesi için ilk el atması ve incelemesi gereken yerdir.

Burdan sonra burada daha da derine inebileceğimi zannetmiyorum. Çünkü daha fazlası okuyucuya anlamsız gelecek, rahatsız edecektir. Ayrıca nihayetinde hala bir harici olduğumdan, masonluk masonlardan öğrenilmeildir ifadesi kapsamına da girmiyorum :) o yüzden ben burada durayım.
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: ADAM - Nisan 29, 2014, 07:34:39 öö

Çok güzel katılımlar oldu.

Anlayabilen için, Masonlukta da kullanılmakta olan şu VITRIOL kısaltmasının açılımı, benim açımdan yeterince değerlendirildi. Bundan sonrası, çoğu kimse için sıkıcı olabilecek ve tadı kaçabilecektir. Buna karşın ben bu konuyu kapatmıyorum. Asala bağlı kalınması koşuluyla ek ve yan açılımlar serbesttir.
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: BULGARIA - Mayıs 01, 2014, 06:00:35 ös
Uzun bir aradan sonra zevkli ve keyifli paylaşımları haz alarak okudum.. Okudum ki paylaşımı bile şu anda yapamıyorum. Kafamda bir oturtmak ve biraz da ben yorumlamak isterim açıkcası.

Saygılar.
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: sundance - Mayıs 01, 2014, 06:52:22 ös
Çok derinlere inmeden konuyla ilgili birkaç not paylaşmak isterim.

VITRIOL u tam olarak anlamak için sizlere tavsiyem "pamuk prenses ve yedi cüceler" masalını gözden geçirmeniz -geçirebilmek içinde Hermetik bilgi gereklidir- olacaktır.

Bir diğer detay ise "OL" ile simgelenen son 2 harftir -"operare lapidem--occultum lapidem"- bu kısım da Masonik Sembolizma nın yapısıyla ilgili diye biliyorum.

Saygılarımla
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: sundance - Mayıs 02, 2014, 04:46:57 ös
VITRIOL u geniş açıdan ve düz mantık kurarak ele alırsak, Ars Magna ile ilşkilendirmek doğru olmaz mı ? -okültizm kapsamında değil ezoterik açıdan-

Sonuçta VITRIOL insanın içinde ki küptaş ı arama yolculuğu olarak ele alırsak eğer; ve yine Ars Magna yı içimizde ki cevheri çıkarmak olarak düşünürsek temel olarak aynı kapıya çıkıyorlar diye düşünüyorum.

Saygılarımla
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: ADAM - Mayıs 02, 2014, 06:23:41 ös

Burada galiba önemli bir şey söylenmek isteniyor ama benim gibi "Ars Magna"nın ne olduğunu bilmeyenler hiçbir şey anlamamış olabilir.

Dolayısıyla biraz daha açıklama gerek.
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: sundance - Mayıs 02, 2014, 08:03:06 ös
Ars Magna;

Dedemin evinin ve ofisinin duvarında bulunan bir resim/sembol ü merak ederek öğrendiğim bir konu. Bu nedir diye sorduğumda dedem bana Ars Magna Sciendi isimli Athanasius Kircher tarafından yazılmış kitabı vermişti oku diye. Önce oku anlamadığın veya detaylandırmak istediğin yerleri sorarsın demişti. Ben öyle okudum ve öğrendim. Dedem 2004 Haziranın da vefat ettiği için merak eden arkadaşlara ismini  verdiğim kitabı alıp okumalarını ve forum da hep beraber tartışmaya/anlamaya çalışmamızı tavsiye edebilirim.

Neden böyle diyorum çünkü; bütün forum üyeleri olarak boğazın bir kıyısından diğer kıyıya bakalım. Hepimiz aynı yere bakıyor olacağız fakat kişisel farklarımızdan kaynaklanan sebeple aynı görüntünün farklı kısımlarına odaklanacağız diye açıklarsam sanırım daha anlaşılır olacak.

Saygılarımla
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: ADAM - Mayıs 03, 2014, 08:23:41 öö

Bu konuyu bilmediğim için internette biraz inceledim.

İlginç... Şayet o kitap, -bir 17. yüzyıl yapıtı oluşuna karşın- ilgili bölümde Foruma getirilecek olursa, irdelenmesi ilginç olabilir. Neden olmasın?

Ancak o konunun VITRIOL tarzındaki kısaltma ile, hele bunun Masonluktaki değerlendirmesiyle bağlantısını ben kuramadım.
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: sundance - Mayıs 03, 2014, 02:20:10 ös
VITRIOL un tamamı değil sadece OL (operare lapidem--occultum lapidem) den ben bir ilişki kuruyorum. Hatta fark göremiyorum dersem daha doğru olacak.

Saygılarımla
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: ADAM - Mayıs 03, 2014, 08:02:09 ös
Böyle bir şey söz konusu olamaz ki... Konu VITRI ve OL değil, VITRIOL.
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: sundance - Mayıs 03, 2014, 08:35:57 ös
VITRIOL: Visita Interiora Tellus Rectificando Invenies Occultum Lapidem”=dünyanın derinliklerini ziyaret et, arıtırken gizli taşı felsefe taşı'nı bulacaksın.
Ars Magna: Temel olarak -hem maddesel hem de insan için kullanılabilir- içte ki özün ortaya çıkarılmasıdır ve inisiyasyonu temsil eder.

Birkaç kitap ismi vermek istiyorum okumanızı tavsiye ederim. Çünkü sizin dediğiniz gibi toplu halde kullanıldığını, bölümlenmeden kullanıldığını ilk sizden duyuyorum.

An Encyclopaedia of Freemasonry and Its Kindred Sciences, General History, Cyclopedia and Dictionary of Freemasonry, A New Encyclopaedia of Freemasonry (Ars Magna Latomorum), A Dictionary of Symbolical Freemasonry, The Alchemist’s Handbook,  (ilk aklıma gelenler)


Saygılarımla
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: ADAM - Mayıs 03, 2014, 08:56:05 ös
Hayret bir şey!...

Demek benim bunca yıllık araştırmalarımda başvurmuş ve yararlanmış olduğum kitaplar -ki bunların içinde Sayın sundance tarafından sözü edilen İngilizce kitaplardan en az biri de var- hep yanlış bilgi vermiş. Biz de yanlış öğrenmişiz.

Olabilir.

Sayın sundance bize o kitaplardan alıntılar getirip gösterir, -bir zahmet İngilizce bilmeyenler için çevirilerini de yapar- ve biz de doğruları öğrenmiş oluruz.

Sonra mason dostlarımızı da uyarıız; doğruları öğrensin ve ritüellerini de buna göre düzeltsinler diye...

Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: sundance - Mayıs 03, 2014, 09:05:35 ös
Sayın ADAM, VITRIOL ü bir molekül gibi düşünün, birbirine bağlı atomlardan oluşan bir molekül. O molekülü inceleyebilmek, anlayabilmek için onu oluşturan atomları da incelemek anlamak gerekir. Yani bütünü meydana getiren atomlardan bağımsız bir şekilde molekül incelenemez. Bu bana öğretilen şeklidir. Bana böyle anlattılar.

Rica etsem şu an skype ı açtım ve sorabileceğim bir kişi hatta bekliyor. Bahsettiğiniz ritüelleri söylermisiniz ?

Saygılarımla

Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: sundance - Mayıs 03, 2014, 09:30:10 ös
25 dakikadır bekliyorum/z hatta da muhatabımı daha fazla bekletmek istemiyorum.

Bütün söylediklerimi geri alıyorum. Siz haklısınız Sayın ADAM. Ben yanlışım, siz doğrusunuz. Verdiğim rahatsızlıktan dolayı özür dilerim.

Saygılarımla
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: asimov - Mayıs 04, 2014, 12:52:09 öö
Değişik bir yaklaşım. Çok ilginç.
Molekülün atomlara bölünmesi gibi, VITRIOL kelimesinin de bölünmesi.
Dünya'da 5 milyon mason mu vardı?
Buna çok üzülecekler.

Ayrıca merak ettim. "Bana böyle öğretildi" derken, nasıl bir eğitimden bahsediliyor?
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: ruzber - Mayıs 04, 2014, 01:11:11 öö
Bana da ilginç geldi....
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: resurrected - Mayıs 04, 2014, 02:30:08 öö
Son tartışmanın bende yarattığı izlenim şöyle: Ars Magna sanırım büyük sanat demek. Sayın sundance bu büyük sanat ile occultum lapidem ifadesindeki okült kavramını birbirine yakın buluyor. Sayın ADAM ise bunun nasıl alakalandırıldığını soruyor.

Ben de izninizle şöyle akıl yürütmek istiyorum. VITRIOL'e "giden yol" sırasında insan, insan olmasından kaynaklanan arzu ve istekleri, hırsları, korku ve kaygıları nedeniyle, kendini keşfetme yolunda ilerlerken karşılaştığı güçleri dünyevi geçici bazı çıkarlar yolunda kullanma hevesine kapılabilir. Bu noktada "büyük sanat"ın insana sağlayacağı güçle, kendini bilme yolunda ilerlemesi arasında bir kopukluk söz konusu olacaktır. Tam olarak bu nedenle VITRIOL ifadesini bölmeden anlamak lazım. Onu parçalarına ayırmak, Bektaşi'nin (ya da Nasreddin Hoca'nın) Kuran'dan bir ayet gösterip "bakın burda namaz kılmayın yazıyor" demesine benzer.

Bu anlatımımın yeteri kadar açık olmadığının farkındayım. Lüzumsuz tartışmalarla vakit kaybı olmasın, konu alakasız ve yanlış yerlere gitmesin diye yazı alanımı dar tutuyorum. Umarım yeteri kadar anlaşılır yazmışımdır.
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: ADAM - Mayıs 04, 2014, 09:19:41 öö
Burada sözünü ettiğimiz ritüeller, tüm dünyada, Anglosakson ya da Liberal ya da falanca rit ayrımı yapılmaksızın birinci derecenin ritüelidir.

Kuşkusuz Forum kurallarımız nedeniyle ritüelik ayrıntılara giremeyiz. Fakat masonik kitapların ve ansiklopedikelirin, masonların çeşitli yayınlardaki çalışmalarının hiçbirinde VITRIOL öyle moleküllerine falan ayrılmamıştır. Belki bu deyişi kullanan başka kurumlar da vardır ve onlar ayırabilir ama Masonlukta böyle bir şey bildiğimiz kadarıyla yok.

Varsa, nerede hangi ritin neresinde hangi kitabın hangi sayfasında var?

Konuya bilimsel olarak bakalım. Bugüne kadar yapılmış bir yanlış varsa düzeltilmesine çalışalım. Burada bir zamanlar olduğu gibi atomun parçalanılmazlığını iddia atmekte değiliz. Sadece Masonlukta bu terimin böyle, bir bütün olarak yer aldığını söylüyoruz.

Dikkat konumuz Masonluktur, başka kurumlar değil. Fakat başka hangi kurumda VITRI ve OL varsa,  bunlar nasıl değerlendiriliyorsa, kaynaklarıyla birlikte öğrenelim.

Ancak bu bağlamda bir 17. yüzyıl kitabı yeterli kaynak olmaz. Daha sonraki bilimsel ya da teolojik araştırma ve değerlendirmeleri görelim. Tek bir kişinin yazmış olduğu bir kitap, bizim için güvenilir bir kaynak niteliği taşımaz; yanıltıcı olabilir. Eğer sonradan üzerinde irdeleme yapılmamışsa, önemsiz görülmüş de olabilir.

Eğer VITRIOL sözcüğünün açılımında yer aldığı belirtilen Occultum Lapidem "Ars Magna" kavramıyla özdeşleştiriliyor  ve öyle bir yorum yapılıyorsa, o zaman Ars Magna ile Rectificando Invenies nasıl bağdaştırılabiliyor, bunu da açıklamak gerek. Bir de Interiore Terrae var... Bu nasıl olacak?...

Şöyle mi diyeceğiz: Aslında bu terim VITRIAM idi; Masonluk oluşturulduğunda değiştirildi.

Mi?

Tüm bunların üzerine soru aynı: Masonlukta VITRIOL kısaltmasıyla belirtilmesine çalışılan alegori nedir ya da nasıl bir şey olabilir? (Bu konuda bir ip ucu versem: Bu ksaltmanın yansıttığı deyişin, bir simge olarak Horoz ile nasıl bir bağlantısı olabilir?)
 

   
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: Arslan - Ocak 29, 2019, 02:29:00 öö
Tüm bunların üzerine soru aynı: Masonlukta VITRIOL kısaltmasıyla belirtilmesine çalışılan alegori nedir ya da nasıl bir şey olabilir? (Bu konuda bir ip ucu versem: Bu kısaltmanın yansıttığı deyişin, bir simge olarak Horoz ile nasıl bir bağlantısı olabilir?) 
VITRIOL'u ve horozu okudum ancak atıfta bulunabilmek ve tam manasını verebilmek için kitaplarınımı karıştırmama rağmen bulamadım. O sebeple ben horozla ilgili bir anlatıyı paylaşayım bu sayede konu belkide tekrar gündeme gelir ve Masonlar konu üzerine açıklamalarda bulunmaya devam eder.

Horoz sabah öttüğünde güneşin doğduğunu görmüş. Bu doğuş sadece bir defaya mahsus değilmiş elbette. Her gün horoz ne zaman ötse ardından hemencecik güneş doğarmış. Horoz da demiş; "BEN ÖTTÜKÇE GÜNEŞ DOĞUYOR". Horoz sabah öterim ve güneşi tekrar doğururum diye yatmış uykuya. Daha hava aydınlanmadan horozun sahipleri gelmiş, horozu alıp, horoz güneşin doğuşunu göremeden onu kesip yemişler.

Hatalarım affola değerli forum üyeleri.

Sevgilerim, saygılarımla.
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: Arslan - Şubat 05, 2019, 10:43:49 ös
Öncelikle belirtmek isterim tamamen kendi fikirlerimdir. Sayın ADAM ilk iletisinde forumun 17. kuralını aşmayalım demiş ama ben bir Mason olmadığım için neyin sır, neyin sır olarak algılanmayacağını bilemiyorum. O nedenle aklımda kalan bir önceki iletimde de belirtmiş olduğum horoz hikayesi ile ve daha sonra YouTube'da gezinirken izlemiş olduğum videoyu ve bilgileri bağdaştırarak iletime bir ileti daha eklemek isterim. Video "Mason Locası Kapılarını Açtı" idi.

Buradan sonra yazıcaklarım, 17.maddeyi ihlal ediyor ise mazur görülmesini ve iletim derhal silinmesini istiyorum.

Öncelikle, bu başlık altında bulunan iletilerdeki ortak kanı, VİTRİOL'un İç/kişisel çağrışımlar, arayışlar olduğu. Daha sonra Cihangir GENER'in benim çok sevdiğim, Ezoterik Batıni Doktrinler adlı kitabının 15.basısının 419. sayfasında VITRIOL'un ezoterik açılımının;"her insanın hakikati kendi içinde bulacağı" olduğu belirtilmekte. Haliyle doğu ezoterizmi ağırlıklı olmakla birlikte, aslında insanın kendi içinde bulacağı hakikatin Tanrı olduğudur.

Önceki iletim, bu ileti altında yazılan tüm iletiler, izlemiş olduğum video ve kitaptan alıntıladığım bilgiler ışığında VITRIOL'un Masonluktaki karşılığının "KENDİNİ BİL" olduğunu düşünmekteyim. Nitekim videoda locanın içinde girişteki 2 sütunun üstünde KENDİNİ bil yazmaktaydı. Sanırım sütunların Türkçe karşılık sembolik anlamları ve kendini bil ifadesinin üçgen konumu bizi doğru sonuca ulaştırabilir.

Umarım yazdıklarımla haddimi aşmamış ve bir kural ihlalinde bulunmamışımdır. Değerli Masonların da iletime yorumlarını sabırsızlıkla beklemekteyim.

Sevgilerimle, saygılarımla.
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: Arslan - Şubat 05, 2019, 11:31:25 ös
Sayın Arslan

VITRIOL Sülfürik Asit demektir. Hani bizim Hidroklorik Asite Tuz Ruhu dememiz gibi,  Sülfirik Asite de VITRIOL derler.

Sizin ve diğer üyelerin tarif etmeye ve yorumlamaya çalıştığı V.I.T.R.I.O.L.   olsa gerek.
Bu bilgilendirme için teşekkür ederim Sayın ANARCHOSA.

Sevgilerimle.
Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: NOSAM33 - Haziran 01, 2019, 12:33:44 ös
Alıntı
Bu yöntemle pek bir yere gelemedik gibi görünüyor.

Hani Yunus Emre demiş ya bir ben vardır bende benden içeru diye... O deyişin yöntemiyle düşünmek vea değerlendirmek gerek.

Alalım Sayın NOSAM33'ün getirmiş olduğu şu Wkipedia açıklamasını ve soralım:

Yer nedir?

Yerin içi nedir?

Yerin içine inmek ya da orayı ziyaret etmek ne demektir?

Bu iş nasıl yapılır?

Taş nedir?

Yetkinleştirilecek taş nedir? Felsefe taşı ise dedikleri gibi, o nedir?

O taşı bulmak nasıl olur? Bulunur mu? Bulunursa ne olur?

Belki alşimistler (simyacılar) bi deyişi kendi amaçları doğrultusunda ve kendi öğretileri uyarınca değerlendiriyordu. Ancak bu deyiş masonlukta da geçtiğine göre, -sayın asimov öyle dedi- herhalde değerlendirmesi de masonik düşünce tarzına göre olsa gerek, değil mi?

Masonuk düşünce tarzı nasıldır? Bunu Forumda bir yerlerde irdelemiştik, değil mi?



Geçte olsa Sayın ADAM a cevap vereceğim Tanju Koray'ın kitabındaki alıntıyla ;

VİTRİOL


Simyacılara ve Rose-Croix'lara atfedilen bu kelime '' Visita Interiora Terrae , Rectificandoque ,Invesies Occultum Lapidem'' kelimelerinin baş harflerinden meydana gelmiştir .

Çevirisi ve anlamı şudur :  Yerin içine gir (araştır,öğren,dünyayı tanı,bedenin derinliklerine, maddeye in, bundan elde edilecek bilgi insanı mutluluğa götürür) ,araştırrarak(temizlenerek,hata ve kusurlarından arınarak), gizli taşı (felsefe taşını,Masonluktaki küp şeklindeki,mikap taş )bulacaksın,yani böylece her türlü fiziki ve ahlaki tehliken uzak olarak barınacağın binayı (Mabedini) kurabileceksin .

Bu,İç Ego'yu aramaya davettir; Sükün ve Tefekkürle insanın kendi kendini bulmasıdır . Vitrol kelimesi,Bilgi yolunda ilk adımlarını atmakta olan Adaya MASONLUK sembollerinin anlamlarını araştırmayı işaret eder.


Saygılar

Başlık: Ynt: VITRIOL
Gönderen: Tık-Tik-Tak - Haziran 01, 2019, 12:58:23 ös
Alıntı
Bu yöntemle pek bir yere gelemedik gibi görünüyor.

Hani Yunus Emre demiş ya bir ben vardır bende benden içeru diye... O deyişin yöntemiyle düşünmek vea değerlendirmek gerek.

Alalım Sayın NOSAM33'ün getirmiş olduğu şu Wkipedia açıklamasını ve soralım:

Yer nedir?

Yerin içi nedir?

Yerin içine inmek ya da orayı ziyaret etmek ne demektir?

Bu iş nasıl yapılır?

Taş nedir?

Yetkinleştirilecek taş nedir? Felsefe taşı ise dedikleri gibi, o nedir?

O taşı bulmak nasıl olur? Bulunur mu? Bulunursa ne olur?

Belki alşimistler (simyacılar) bi deyişi kendi amaçları doğrultusunda ve kendi öğretileri uyarınca değerlendiriyordu. Ancak bu deyiş masonlukta da geçtiğine göre, -sayın asimov öyle dedi- herhalde değerlendirmesi de masonik düşünce tarzına göre olsa gerek, değil mi?

Masonuk düşünce tarzı nasıldır? Bunu Forumda bir yerlerde irdelemiştik, değil mi?



Geçte olsa Sayın ADAM a cevap vereceğim Tanju Koray'ın kitabındaki alıntıyla ;

VİTRİOL


Simyacılara ve Rose-Croix'lara atfedilen bu kelime '' Visita Interiora Terrae , Rectificandoque ,Invesies Occultum Lapidem'' kelimelerinin baş harflerinden meydana gelmiştir .

Çevirisi ve anlamı şudur :  Yerin içine gir (araştır,öğren,dünyayı tanı,bedenin derinliklerine, maddeye in, bundan elde edilecek bilgi insanı mutluluğa götürür) ,araştırrarak(temizlenerek,hata ve kusurlarından arınarak), gizli taşı (felsefe taşını,Masonluktaki küp şeklindeki,mikap taş )bulacaksın,yani böylece her türlü fiziki ve ahlaki tehliken uzak olarak barınacağın binayı (Mabedini) kurabileceksin .

Bu,İç Ego'yu aramaya davettir; Sükün ve Tefekkürle insanın kendi kendini bulmasıdır . Vitrol kelimesi,Bilgi yolunda ilk adımlarını atmakta olan Adaya MASONLUK sembollerinin anlamlarını araştırmayı işaret eder.


Saygılar


Umarım düşüncemi konuyu yine dağıtmadan anlaşılabilir şekilde yazabilirim;

Çoğu insan çağımızda çevreyi,kişileri ve bir cok kavramı sadece nesnel tanımlar; o yüzden inançlar ve ilişkiler yüzeyseldir.Ayrıca sayısız metayı  sadece satın alınabilecek derinliği olmayan objeler olarak görürler.

Toplumun az bir kısmı da bu değerlerin derinliğine bakmayı bilir.Fakat çoğu doğru bir rehbere sahip olmadıkları için kendilerine bilmeden zarar verir veya  kötü niyetli kişilerce kullanılırlar.

İnsanların çok çok azı madde ve kavramların derinliğine doğru bakabilir; ve hangilerine bakmaması gerektiğini bilebilir.Kanımca masonluk bu azınlık içinde.

Görünen somut herşeyin, soyut; kısaca içimizde olan bir uhrevi derin karşılığı mevcuttur.Doğal olarakta içimizde bekleyen her soyut kavramın somutlaşma,cisimleşme potansiyeli ...

Bunu birleştirebilenler özel,yaratıcı insanlardır.Tabiki de bu durumda her nesne veya kişinin soyutluğuna bakmak doğru olmaz; çoğu kişi ve nesnenin derinliği karanlıktır ve bu empati üzülmenize,yıpranmanıza neden olabilir.

Kanımca nesnel bakılması ger(ek)en kişi,obje ve durumları doğru tespit etmek gerekir.

Saygılar