Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Ahuramazda Böyle Dedi …. 1  (Okunma sayısı 9616 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mayıs 17, 2012, 03:29:53 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay




Yurdumuzun pek ender gerçek düşünürlerinden Cemil Sena Ongun, 1950’li yıllarda, adını “Ahuramazda Böyle Dedi” koymuş olduğu bir çalışma yapmış.

Cemil Sena Ongun’un kim olduğunu burada bana ayrıca anlattırmayın lütfen… İnternette bu konuda yeterince bilgi bulacağınıza eminim.

“Ahuramazda Böyle Dedi” adlı bir kitaptan söz edince, zihninizde hemen bir çağrışım oldu ve Nietzsche’nin benzer adlı kitabını anımsadınız, değil mi? Hatta “Acaba bir kopyalama mı söz konusu?” diye düşünenleriniz olabilir.

Çağrışım doğru ama kopyalama söz konusu değil. Cemil Sena Ongun, zaten kendi çalışmasını Nietzsche’nin yapıtı üzerine inşa etmiş bulunduğunu açıkça belirtiyor.

Ancak Nietszche’nin dilimize çevirisi bugün bile piyasada bulunabilen yapıtı başka (gerek içeriği bakımından gerek bir çeviri olması nedeniyle), bir özgün Türkçe Cemil Sena Ongun yapıtı başka…

Çoğu kimsenin henüz ağır Osmanlıcadan gelme bir dilden kendini sıyıramamış olduğu o yıllarda böylesine arı ve anlaşılabilir bir Türkçe kullanımı, Cemil Sena’nın “Filozoflar Ansiklopedisi”, “Tanrı Anlayışı”, “Hz. Muhammed’in Felsefesi” gibi paha biçilmez yapıtlarını daha önce okumamış olanları ayrıca hayrete düşürebilir.

Onun hakkında ne kadar söz söylense azdır. O nedenle ben de burada durayım.

Bundan sonra, başlayınca elimden geldiğince hemen her gün, ara sıra her gün olamazsa belki gün aşırı, Cemil Sena’nın 1960 yılında Şelküt Matbaası’nda basılmış bu olağanüstü yapıtından bir-iki sayfa aktaracağım. 280 sayfalık bu kitabı, eh, yarın başlayarak umarım birkaç ay içinde bitiririz.

Başlamadan önce bu konuda söyleyeceği bir şey olan, bir katkıda bulunmak isteyen olabilir diyerek bir süre bekleyelim.




YÖNETİM'DEN RİCA:

BU BAŞLIK İÇİN AYRI BİR ALT BÖLÜM AÇILABİLİR Mİ ACABA?




ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mayıs 17, 2012, 03:53:41 ös
Yanıtla #1

Paylaşımlarınızı yakından takip edeceğim sayın ADAM. Cemil Sena'nın kitaplarının yeni baskısı olmadığı için edinemedim. Belki sahafları gezersem bulabilirim. Bana nedense hep Orhan Hançerlioğlu'nu hatırlatırlar kendileri. Galiba benzer çalışmalar ve benzer değerde eserler ortaya koydukları için. Şu Nietzsche'nin Ahuramazda Böyle Dedi adlı kitabının yeni baskıları Böyle Buyurdu(Dedi) Zerdüşt diye geçiyor. En azından bendeki öyle. Zanımca sizdeki baya eski bir baskı. Hani bendeki de 1980 filan ama. Sizdeki daha da eski olmalı :)

Aslında Cemil Sena'nın diğer kitaplarını da paylaşabilseydeniz çok iyi olurdu. Açılacak bir alt başlıkta Cemil Sena'nın tüm eserlerinden birer parça görmek beni çok mutlu eder :)

Hani Cemil Sena'nın bulunamayan kitaplarının sizin kütüphanenizde olmasını kıskanmıyor değilim. Darısı bana artık.

Saygılarımla.
• Laborare est Orare XXII.
• ... Bense daha önce duyulmamış, yeni şeyler söylediğim için onların ilenç ve lanetlemelerine maruz kalmaya devam edeceğim.... Simon Magus


Mayıs 17, 2012, 04:03:06 ös
Yanıtla #2

Yanlış bir anlamayı düzeltmek istiyorum. Ahuramazda Böyle Dedi Cemil Sena'nın eserinin adıymış. Ah Nietzsche :)

Tekrardan Saygılarımla.
• Laborare est Orare XXII.
• ... Bense daha önce duyulmamış, yeni şeyler söylediğim için onların ilenç ve lanetlemelerine maruz kalmaya devam edeceğim.... Simon Magus


Mayıs 17, 2012, 10:53:49 ös
Yanıtla #3
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 498
  • Cinsiyet: Bay

Şu Nietzsche'nin Ahuramazda Böyle Dedi adlı kitabının yeni baskıları Böyle Buyurdu(Dedi) Zerdüşt diye geçiyor. En azından bendeki öyle. Zanımca sizdeki baya eski bir baskı. Hani bendeki de 1980 filan ama. Sizdeki daha da eski olmalı :)

Sanırım Sayın peacewings burada bir yanılgıya düşüyor. Yanılıyorsam Sayın ADAM düzeltsin. Sayın peacewings'in dediği gibi Nietzsche'nin yapıtının ismi "Böyle Dedi ( Buyurdu) Zerdüşt" tür. Fakat Zerdüşt'ün Tanrısı da Ahuramazda'dır. Sanırım Sayın ADAM bu benzerliğe işaret etmek istemiş. Bizi bilgilendirir umarım.

 Öte yandan böyle bir yapıtı uğraşıp didinerek bu foruma aktarmaya girişmek... Bana göre o yapıtın yazılması kadar saygıyı hak eden bir davranıştır... Ne diyeyim?... Bize ilham veriyorsunuz Sayın ADAM. Merakla bekliyoruz.
enelsır


Mayıs 17, 2012, 11:11:26 ös
Yanıtla #4

Sayın enelsır,

http://www.nadirkitap.com/ahuramazda-boyle-dedi-cemil-sena-kitap1006616.html

Bu linkten faydalanarak "Amuramazda Böyle Dedi" adlı eserin Cemil Sena'ya ait olduğunu söyleyebiliriz.

Saygılarımla.
• Laborare est Orare XXII.
• ... Bense daha önce duyulmamış, yeni şeyler söylediğim için onların ilenç ve lanetlemelerine maruz kalmaya devam edeceğim.... Simon Magus


Haziran 02, 2012, 08:47:13 ös
Yanıtla #5
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 187
  • Cinsiyet: Bay

Konu sahibi olarak Sayın ADAM ın yazdığım mesajlara karşı tolerans göstereceğini bildiğimden ve buna inandığımdan aldığım

cesaretle konuyu okuyanlar açısından bir katkıda bulunmak istiyorum.

Bu yazıyı okurken bilmediğim konularda yaptığım araştırmaların sonuçlarını aktarmak en azından benim gibi konu hakkında bilgisi olmayanlar için zaman tasarrufu sağlayacaktır.

(Eğer Sayın ADAM konu bütünlüğünü bozduğuma dair herhangi bir kanaati olursa konu sahibi olarak kendisinin isteklerini yerine getireceğimi bildirmek istiyorum.)
__________________________________________________

     CEMİL SENA ONGUR

     (1894 – 15 Nisan 1981): Yazar. Konya-Seydişehir'de doğdu. İlk öğrenimine Halip'te başladı. Kilis Rüşdiyesinde ve İstanbul Sultanîsinde okudu. İstanbul Darulfünûnu Edebiyat Fakültesi (1916) ve Paris'te Sorbonne Üniversitesi (1927) felsefe bölümlerini bitirdi. Anadolu'nun çeşitli yerlerinde ve İstanbul'da Haydarpaşa, Çamlıca ve Galatasaray liselerinde felsefe, sosyoloji ve pedegoji okuttu. İstanbul'da öldü.

     Ders kitapları yazdı; roman, deneme, inceleme, monografi dallarında eserler verdi. Çeviriler yaptı.

     Eserleri : Umumi Usul-i Tedris (1925), Hususi Tedris Usulleri (1930), Ameli Tedris Usulleri (1930), Estetik (1931), İlk ve Orta Tedrisatta Hususi Tedris Usulleri (1932), Allah Fikrinin Tekâmülü (1934), Mufassal Umumi Tedris Usulleri (1935), Felsefe ve İçtimaiyat Notları (1935), Ruhi Mucizeler (1935), Psikoloji Dersleri (1936), Felsefe ve İçtimaiyat Notları (1936), Yeni Kadın (1937), Filozofi (1937), Büyük Adam Olmak (1940), Buda ve Konfiçyus (1941), Felsefe ve sosyoloji (1943), Yahya Kemal : Eserleri ve Şahsiyeti (1945), Mehmet Âkif: Hayatı, Eseğrleri ve İdealleri (1947), Sanat Sistemleri ve Ahmet Haşim'in Sembolizmi (1947), Saadet Yolları (1948), İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi (1949), Meşhur Filozoflar (1950), İnsan Ruhu Ebedî midir?(1951), Ahuramazda Böyle Dedi (1960), Büyük Filozoflar Ansiklopedisi (4 cilt, 1957-1966, 1970), Hz. Muhammed'in Felsefesi (1967), İnsanlar ve Ahlâklar (1970), Tanrı Anlayışı (1978).

(Kaynak : http://www.yasamoykusu.com/biyografi-549-Cemil_Sena_Ongun )


     ZERDÜŞTLÜK :

     Zerdüştlük, Zerdüştçülük, Zerdüştilik, Mecusilik, Mazdayasna, dünyanın eski tek tanrılı dinlerinden biri. Zerdüştlüğü dualist bir din olarak algılayan batılı bilim adamları da olmuştur. Bu dine inanlar beden öldükten sonra dirilip Ahura Mazda'nın huzuruna çıkacağına ve orada sorgulanacaklarına inanırlar. Yaklaşık 3.500 yıl önce Zerdüşt tarafından İran'da kurulmuştur. M.Ö 600 ve M.S 650 yılları arası Pers İmparatorluğu'nun resmi dini olmuştur.İranlılar,Kürtler,Persler ve bir kısım Ermeniler'in müslümanlıktan önceki dini olarak bilinir. Günümüzde Zerdüştlüğe dünya çapında inananların sayısının 250,000 civarında olduğu tahmin edilmektedir.

     TEMEL ŞARTLAR

     Zerdüştlüğün temelinde iyilik ve kötülüğün savaşı yatar. Zerdüşt, yeryüzündeki kavganın tanrının ruhu Spenta Mainyu ile şeytanın ruhu arasında olduğuna inanırdı ve her inananın iyilik için savaşması gerekirdi.

     KUTSAL KİTAPLAR

     Zerdüşt, Gatalar denen dörtlükler yazmıştır. Bu dörtlükler Avesta denen kutsal kitapta toplanmıştır. Bu yazılar Zerdüşt'ün neye inandığını anlatan tek belgedir. Zerdüştlükteki şeytan inancı ile batı dinlerindeki melek anlayışı arasında benzerlikler vardır.

     ZERDÜŞTLÜKTE ATEŞ

     Zerdüştiler Batılı kültürlerde sanıldığı gibi ateşe tapmazlar. Zerdüştiler dünyada bulunan elementlerin saf olduğuna ve ateşin tanrının ışığı veya irfanı olduğuna inanırlar. Dini törenlere ya da ayinlere çok fazla önem vermeden, "iyi sözler, iyi düşünceler ve iyi hareketler" ilkelerine odaklanırlar. Zerdüştler günde birkaç sefer dua ederler.Zerdüştler'in dini törenlerinde ateşin önünde ayinler yapmalarının sebebi,ateşin karanlığı önlemesidir, zira Zerdüşt inancına göre,kötülük karanlıkla özdeşleşmiştir.


(Kaynak : http://tr.wikipedia.org/wiki/Zerd%C3%BC%C5%9Ftl%C3%BCk)


 




Haziran 03, 2012, 07:01:47 öö
Yanıtla #6
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın Neumann'a ancak teşekkür edebilirim. Keşke daha ayrıntılı bilgi verilse... Örneğin bir paylaşımcımız , Nietsche'nin kitabı ile bunun arasındaki paralellikleri kurabilir. Ne de güzel olur.

Bu arada küçük bir düzeltme yapalım. (Soyadını son harfi)

CEMİL SENA ONGUN

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Haziran 03, 2012, 01:08:23 ös
Yanıtla #7
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 187
  • Cinsiyet: Bay

Merak ettiğim bir konu var Sayın ADAM.

Sayın Cemil Sena Ongun `un bu eserinde kullandığı dil ile masonik ritüellerdeki dilin bir ortak yanı olabilir mi ?

Saygılarımla


Mayıs 31, 2013, 12:10:50 ös
Yanıtla #8
  • Ziyaretçi

Benim de ilgimi çeken bir konu bu ,aslında niçe'nin kitabında tüm insanlığa anlatmak istediği üstün insanın buradan da yani Cemil beyin kitabından ayrıştırılması daha iyi olurdu.yada ahlaki öğretilerin ön planda olduğu yazılar alınabilirsi ,sonuçta böyle buyurdu zerdüşt ahlaki içeriği ve Aydın aklın mükemmelliğini kendi içinde barındıran bir kitap.kitabın alıntılanmasından çok bu yönleri açığa çıkarmak daha iyi bana göre


Mayıs 31, 2013, 12:20:11 ös
Yanıtla #9
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1731
  • Cinsiyet: Bay


Ben,zarzor bir sahaftan buldum;muhteşem bir eser.
Ben"O"yum,"O"ben değil...


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
2 Yanıt
3728 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 07, 2013, 06:12:30 ös
Gönderen: Samuray
0 Yanıt
2873 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 21, 2012, 06:17:00 ös
Gönderen: ADAM
1 Yanıt
3916 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 29, 2016, 11:57:02 öö
Gönderen: kurt
0 Yanıt
2411 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 25, 2012, 09:16:55 öö
Gönderen: ADAM
2 Yanıt
3481 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 29, 2016, 12:12:38 ös
Gönderen: kurt
4 Yanıt
3361 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 03, 2012, 05:55:46 ös
Gönderen: ruzber
1 Yanıt
3198 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 29, 2016, 12:42:09 ös
Gönderen: kurt
0 Yanıt
2741 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 12, 2012, 02:36:29 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
2678 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 18, 2012, 01:54:26 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
2453 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 20, 2012, 10:11:57 öö
Gönderen: ADAM