Daha iyi bir insan olmanın mutlak yolu Masonluk değildir.
Kapıyı çalmak; kişinin tamamen hür iradesiyle verdiği bir karar olmalıdır. Israr ve ikna bu aşamada kesinlikle başvurulmaması gereken yöntemlerdir. Zira Masonluk bir başkasının hatırı için yapılabilecek bir şey değildir. Biz Masonluğu mesleğimiz olarak görürüz ve onunla bütünleşmeye çalışırız.
Daha önce birçok defa tekrar edilmesine rağmen birkaç konunun hatırlatılmasında fayda görüyorum:
1- Mason olmanın şartlarında bir tanesi erdemli ve iyi ahlaklı olmaktır. Lakin bu her erdemli ve iyi ahlaklı insan Mason olmalıdır anlamına gelmez. Mason olmadan erdemli ve iyi ahlaklı olunmaz gibi yorum da kesinlikle yanlıştır. Veya her Mason olması gerektiği halde yeterli kadar erdemli midir sorusu da sorulabilir?
2- Masonluk sonsuz bir eğitim yeridir. Önce kendisini, sonra etrafını (mikro-çevresini), sonra da toplumu (makro-çevre) eğitmeyi amaçlar. Bütün bunları yapmak için Mason olmak şart değildir ve örnekleri de çoktur.
3- Masonluk için hayatınızdan önemli bir zaman dilimini ayırmanız gerekmektedir. Bu yazdığım yanlış anlaşılmasın, Mason; Masonluğunu her daim yaşamalı ve göstermelidir. Mason hiç kimsenin görmediği anda bile doğru olanı yapan kişidir. Burada bahsettiğim zaman, toplantılar, sosyal faaliyetler, araştırmalar, görevler, okunan kitaplar vs. dir.
Kısacası, erdemli ve iyi ahlaklı birisi, aynı zamanda dünyayı sonsuz bir eğitim yeri olarak gören birisi, özel nedenlerden dolayı zaman ayıramayacak durumdaysa Mason olmayı tercih etmeyebilir.
4- Masonluğun amacı üye sayısı arttırmak asla olmamıştır, Masonluk ülküsünü benimseyecek, bu yolda görev almaktan imtina etmeyecek, amacı ham taşını yontmak olan kişileri arasına almaktır. Dolayısıyla reklam yapmak bu kuruma göre değildir (tanıtım yapılabilir).
Yukarıdaki paragraftan sonra harici üyelerden gelebilecek bir soruyu kendim sorayım ve kendim cevaplayayım. "Yurt dışı bazı obediyanslar reklam yapıyorlar ama?" Aslında onların yapmak istediği de tanıtımdır, tanıtım algısındaki yorum farkıdır sadece.
5- Ülkemizde ünlülerin, bilim insanlarının, sanatçıların, siyasetçilerin Mason olduğunu açıklaması onlar için dezavantaj sağlar maalesef. Bunu açık yüreklilikle açıklayan Kardeşlerimiz pek tabii vardır. Ama büyük resme baktığımız zaman ne yazık ki günümüz koşullarında açıklamaları kendilerinin çok da lehine olmaz gibi (tamamen kişisel yorumum). Bu kişiler Mason olurken de, kişisel gelişim dışında bir beklentileri varsa, çok kısa sürede sükutu hayale uğrarlar.
Localar, üyelerinden izin almadan onların kimliklerini zaten açıklayamazlar.
Kısacası ne kurum bazlı ne de kişi bazlı reklam Masonlukla bir tutulmamalıdır.
Yazdıklarımın başlıkla çok ilgisiz gibi durduğunun farkındayım. Sayın Adonai'nin paylaşımı üzerine bir hatırlatma yapmak istedim sadece.
Evet üyeleri çok sıkmadan yazıyı sonlandırayım.
Saygılarımla ve Sevgilerimle