Son günlerde gündemi epey meşgul eden bir film vizyona girdi. Star Wars episode VII: The force awakens. Bu serinin 7. filmi olmakla beraber daha önce çekilmiş olan 6 filmden ayrı başka bir yönetmen ve senarist tarafından yazılıp yönetilmiştir.
Ben de bir Star Wars hayranı olarak daha önce farketmediğim bir şey keşfettim. Filmin altında yatan Aydınlık ve Karanlık taraf mücadelesi ve felsefesi masonik öğretilerle benzerlik gösteriyordu. Filmin yapımcısı ve yönetmeni George Lucas'ın mason olup olmadığını araştırdım ve mason olduğuna dair bir belge ve bilgiye ulaşamadım.
Ancak onun mason olmaması filmin felsefesi masonlukla bağdaşmayacak demek değil.
Star Wars ile ilgili bilgisi olmayan üyelerimiz için bir özet geçelim.
Aydınlık taraf (jedi):
Jedi, Yıldız Savaşları filmlerinde, barışın koruyucuları olarak adlandırılan kurgusal gruptur.
Kökenleri çok eskiye dayansa da binlerce nesilden sonra Galaktik Cumhuriyet'in koruyucu ve savaşçıları haline gelmişlerdir. Jedi'lar, Coruscant adlı Galaktik Cumhuriyet'in başkentinde yer alan Jedi Tapınağı'nda eğitilip, Güç adı verilen bir metafizik kuvveti kullanmayı öğrenirler. Temel silahları ışın kılıcıdır.
Jedi olmak için en çok zeka ve derin bir bağlılık gereklidir. Güce duyarlı olmak için gerekli olan bir başka özellik de midi-kloryan seviyesinin yüksekliğidir. Bu konuda yetenekli olduğu keşfedilenler doğumundan hemen sonra veya doğum üzerinden fazla zaman geçmeden Coruscant'daki Konsey merkezinin bulunduğu Jedi Tapınağı'nda eğitime alınır. Jedi hayatı günümüzdeki manastır hayatına benzer olup, kişinin kendini bu amaç uğruna feda etmesi ve her şeyden vazgeçmesidir.
Jedi şövalyelerinin eğitim ve sınıflandırmasını oluşturan hiyerarşik yapı:
Başlangıç aşamasında, (çocukluk çağında) çocuktaki "Güç" potansiyeline bakılır. Aday çok erken yaşlarda, Jedi eğitimine başlamak üzere evinden ayrılır. Eğer bu çağdaki bir çırak, 13 yaşına gelene dek bir Jedi Şövalyesi tarafından "Padawan" olarak seçilmezse, Jedi kurumu içerisinde başka bir göreve kaydırılır. Kişinin yeteneğine göre bu görev araştırma, tarım, sağlık vb. görevler olabilir.
Padawan: Bir çırak akademideki eğitiminin ardından, bir Jedi Şövalyesi veya Ustası ile bire-bir eğitime başladığında "Padawan" olur. Geleneklere göre, Padawan Jedi Şövalyesi olana dek saçının bir bölümünü uzatır ve bu uzun örgülü kısım, Şövalye olduğunda kesilir. Bir Jedi sadece bir çırağa sahip olabilir, bu çırak terfi ettikten sonra yeni bir çırak alıp yetiştirebilir. Usta Yoda, Bölüm II'de birçok çocuğa eğitim verirken görülür, fakat burada onlar "Padawan" olarak eğitilmeden önce Jedi öğretileri ile ilgili genel eğitim almaktadırlar.
Jedi Şövalyesi : Disipline edilmiş, deneyim kazanmış padawanlar "sınavlarını" başarı ile tamamladıktan sonra, tam anlamı ile Jedi halini alırlar. Bu sınavlar genellikle, yoğunlaşma testleri, fiziksel testler ve adayın seviye, bilgi ve kendini adamışlığını saptayan başka testlerdir. Bilinen sınavlar şunlardır; fakat burada belirtilerle sınırlı değildir: beden sınavı, cesaret sınavı, beceri sınavı ve yüzleşme sınavı. Usta Yoda, çırağı Luke Skywalker'a tam bir Jedi olma yolunda aldığı eğitim sırasında ikinci kez Darth Vader ile karşılaşması için eğitim vermiştir. Bazen, sıradışı bir performans gösteren (genellikle kahramanlık) Padawan öğrenci, Jedi Şövalyesi statüsü kazanır. Jedi Şövalyesi, en genel olarak mevcut Jedi sınıfıdır, bundan dolayı, kelime sıklıkla Jedilar için genel söylem olarak da kullanılır. Ayrıca Jedi Konseyine girebilmek için en az bu mertebede olmak zorunludur.
Jedi Ustaları: Yanına bir padawan alıp, onu jedi şövalyesi olana dek başarıyla eğiten Jedi şövalyelerine verilen ünvandır. Sistemin işleyişinden ötürü her Jedi'nin bir ustası vardır. Bu da her jedi'nin eğitimi süresince jedi topluluğuyla birey düzeyinde bir bağ kurmasını sağlar.
Jedi Konseyi Üyesi: Bir Jedi Konsey üyesi yeri boşaldığında, Konsey bu boş yeri, üstün özelliklere sahip bir Jedi Ustası ile doldurmaya çalışır. Mümkün olduğu durumlarda, olası adaylar Konsey üyeleri tarafından oylama ile belirlenir. Bazı durumlarda, Konsey üyeliği ile farklı bir bakış açısı verebilecek birkaç Şövalye'ye sahip olmuştur.
GÜÇ
Güç, Jedi ve Sith sisteminin gerisindeki güç, bir doğaüstü olan, bağlayıcı ve her an her yerde bulunan(Bir ysalamir'in yarattığı ortam dışında), hissedilen kuvvet anlamındadır.
Jedi Efendisi Obi-Wan Kenobi' nin tanımladığı "bütün yaşamı yaratan enerji alanı" bazı topluluk ve organizasyonlarda güç düşüncesi, duygusal varlıkların yetenekleri ve zekaları doğrultusunda düşünerek Tanrı ile aralarında kurduğu bir çeşit iletişim şeklidir.
Güç görünüşte duygusal varlıkların midi-chlorian ölçülerindeki sayılarında saklıdır. Jedi ve Sith' lerin sahip olduğu güç ise doğumları ile beraber kazandıkları güçtür. Birçok farklı grup güçü kullanış ve görüşleri doğrultusunda yorumlamaktadırlar.
Yoda'ya göre varlıklar sadece et ve kemikten değil aynı zamanda etraflarındaki "Güç"ten yaratılmışlardır.
Güç'ün tanımı: Güç, bakış açısına göre Aydınlık Taraf, Karanlık Taraf, Birleştirici Güç ve Yaşam Güç'ü olarak dörde bölünmüştür. İlk iki açıdan Güç, çeşitli sebeplerden ahlaki alan ile ilgilidir. Aydınlık tarafın Güç'ü yüzeysel olarak iyilik yapmak, iyi olmak ve şifa dağıtmaktır ancak karanlık tarafın Güç'ünün özelliğini sıralarsak korku, kin, saldırı ve kötü niyettir. Sonraki iki açıdan açıklama Jedi felsefesi için önemlidir. Birleştirici Güç, uzay ve zamanın birbirine girerek bütünlük arzettiğini anlatır. Yaşam Güç'ü ise yaşam ve yaşam enerjisi ile alakalıdır. Bazı Jedi'lar, "Güç, yaşamdır; yaşam ise güç." der. Sith'ler içinse güç karanlık tarafın tanrısıdır.
Güç'ün tek bir kuralı vardır:
Duygu yoktur, huzur vardır
Cehalet yoktur, bilgi vardır
Hırs yoktur, sükunet vardır
Ölüm yoktur, güç vardır
Bütün bunların yanında bir de karanlık taraf olarak adlandırılan bölüm vardır. Ancak oradaki sistem Bir usta-çırak ilişkisi şeklinde ikili örgütlenme vardır. Sebebi sith olarak adlandırılan bu karakterlerin geçmişte güç uğruna birbirlerini sürekli katletmesi ve düzenli hiyerarşik bir yapı-topluluk oluşturamaması.
George Lucas sithlere iyi veya kötü olaak bir anlam yüklememiştir. Aslında Jedi ve Sithlerin tek farkı güce olan bakış açısıdır.
Yukarıda Jedi olarak bahsettiğim örgütlenmenin hiyerarşik yapısı masonluktaki yapıya paralellik gösteriyor.
Bilinen çırak - kalfa - üstad yapısı burada da mevcut. Jediların güce bakış açısını da ben masonik öğretideki kamil insan olma yoluna benzetiyorum.
Jedi konseyi - Mason Suprem Konseyi.
Sith: Masonluğun karşı olduğu batıl, hırs, aç gözlülük ve diğer herşey.
Daha belki çok sey yazılabilirdi ama konu dağılmasın diye ben burada kesiyorum. Bu konuda siz değerli üyelerimizin de bakış açısını merak ediyorum.
Sayglarımla.