Merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nde olan bu örgüt, dünyanın en ünlü ve en yaygın Masonluğa benzer kuruluşlarından biridir.
Ancak işin ilginç yanı bu örgüttün aslında bir
“kadın kuruluşu” olmasıdır.
Bu örgüte üstat derecesini almış bulunan masonlar ile bu masonların eşleri, anneleri, kız kardeşleri ve yetişkin kızları katılabilmektedir. Örgütün öğreti ve çalışmaları mason olan erkekler için değil, doğrudan hanımlar için düzenlenmiştir. Toplantılarda erkekler yalnızca izleyicidir.
Doğu Yıldızı Tarikatı’nın kökeni, 18. yüzyılın ikinci yarısında Fransa’da oluşturulmuş bulunan üvey localara (Logis d’Adoption) dayanır. Masonluk Amerika’da oldukça yaygınlaştıktan sonra, Fransa’daki üvey localar model, çok daha gelişmiş bir sistem çerçevesinde, âdeta bir rit denilebilecek şekilde bu ülkeye uyarlanmıştır.
1850’li yıllarda örgütlenmiş olan Doğu Yıldızı Tarikatı çok tutulmuş ve beklenmedik ölçüde gelişme göstermiştir. Çağımızda bu tarikatın 13 ayrı ülkede örgütü vardır. Dünyadaki toplam üye sayısının üç milyondan fazla olduğu söylenmektedir. Aşağıda bu tarikatın amblemini görüyoruz.
Tarikatın Örgütlenme Sistemi ve DereceleriBu tarikatın örgütlenme sisteminde, en küçük ve kendi iç yönetiminde özerk olan birimler Masonlukta olduğu gibi localardır. Localar, Bölge Şapitri (District Chapter) denilen üst kuruluşlara, bunlar da ülke çapındaki yönetici otorite olan Büyük Şapitr (Grand Chapter) adlı merkezi kuruluşlara bağlıdır. Yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nde her eyalette ayrı bir büyük şapitr vardır.
Bir loca beş derece üzerinden çalışma yapar:
1. Yefta’nın Kızı (Jephta’s Daughter)
2. Ruth
3. Esther
4. Martha
5. Electa
Bu beş derecede sırasıyla ve özetle, doğanın uyum ve düzenine karşı saygı, dinsel ilkelere bağlılık, aile ve dostlara bağlılık, mahşer günündeki sınavlara hazırlanma, adaletsizliklere ve yanlışlıklara karşı sabırla direnme konuları, öğretilerin temelini oluşturur.
Tarikatın sonuncu derecesini alan hanımlar, bir locanın yönetici başkanlığına (Matron) seçilme hakkını elde eder. Bölge şapitrleri ise, biri mason olan iki başkan tarafından ortaklaşa yönetilir; bunlardan mason olan Büyük Patron, hanım başkan ise Büyük Matron unvanını taşır.
Büyük şapitrlerde de aynı şekilde iki genel başkan vardır; bunların unvanlarına Pek Değerli (Most Worthy) sıfatı eklenir.
Bu Masonluğa benzer tarikata ve yan kuruluşlarına bir sonraki bölümde devam edeceğim.