Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Namık Kemal'in Bektaşiliği ve Masonluğu - I  (Okunma sayısı 8524 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ocak 09, 2011, 01:31:23 öö
  • Ziyaretçi

Hangi ülkede olursa olsun, bütün kültürel gelişim hareketleri içinde, edebiyat, hep ön planda gelen bir rol oynamıştır. Fikir hareketlerinin ilk saflarında yer alan yazarlar, yeni akımların sözcüleri olmuşlardır. Türkiye için de doğrudur bu. Türkiye' de, ülkenin sosyal ve kültürel gelişmesinde bir rol oynamış olan yazarlar arasında, Namık Kemal, en önemli kişi olarak görülmüştür. Moderm Türk edebiyatının babası diye bakılır ona. Namık Kemal, Avrupa' dan gelen türleri ilk kez uygulayan ve bir edebi yenilik gereksinmesi duyan insan olsa da, içinde doğduğu manevi dünyaya derinden derine bağlı kaldı yine de; yani, Osmanlı yurduna sadakatini sürdürdü hep. Manevi bakımdan kendisini sufi tarikatlardünyasına bağlayan göbek bağını hiçbir zaman koparmadı; tarikatlar arasında en çok Türk olanına, kaynaklarını halk tabakalarından, Türkiye' nin Anadolu' ya girişlerinin ilk yüzyıllarından alan Bektaşiliğe bağlılığını özellikle belirtmeli.

Sufiliğe doğru eğilimler, ailesinde daha önceden vardır. Gerçekten, Namık Kemal, bir Bektaşi ailede dünyaya geldi.Bektaşiliğini, biyük bir olasılıkla ailesine, ana tarafından borçlu. Çünkü Namık Kemal, hayatının 19 yılını, böylece yetişme dönemini annesinin babası Abdüllatif Paşa' nın yanında geçird. Abdüllatif Paşa, valiydi. Namık Kemal' in soylu, ama varını-yoğunu yitirmiş aileden olan babası Mustafa Asım Bey, kayınpederine bağlı bir halde yaşıyordu. Böylece genç Namık Kemal' in eğitimini yönlendiren Abdüllatif Paşa olmuştur. Namık Kemal, ilk şiir deneyimlerini bu dönemde yaptı. Abdüllatif Paşa' nın yönetiminde Farsça ve Arapça öğrendi ve Osmanlı tarihi ile tanıştı. Bundan şu sonuca varabiliriz: Kemal, genç yaşından başlayarak entellektüel gelişmesine damgasını vurmuş olan Bektaşi etkisini ailesinde ana tarafına borçludur.

1885' te, Namık Kemal henüz 15 yaşındayken, Abdüllatif Paşa, Kars' tan sonra Sofya' ya kaymakam tayin edildi. Namık Kemal, ilk şiir denemelerine işte bu Sofya' da başladı. Gençliğinin şiir defterlerinde, Klasik İran ve Arap yazarlarının etkisinde yazılmış gazeller ve nazireler bulunuyor. Bunlar arasında, hayli çok sayıda Kerbela mersiyesi, yani Kerbela şehitlerine dökülen gözyaşlarını dile getiren şiirler de var. Bu bir şiir türüdür ki, İran edebiyatında pek gelişmiştir.. Ancak Türk edebiyatı da ondan geri kalmış değildir. Nitekim en güzel Kerbela mersiyeleri Fuzuli' nindir. Onun şaheserlerinden biri olan Hadikatüssuada (Mutluluğa Ermişlerin Bahçesi) haksız ve zalimce öldürülmüş Kerbela şehitlerine duyulan acıları dile getirir. Kerbela mersiyelerinin dışında, Nemık Kemal' in şiir defterlerinde, Ali aşkıyla dolup taşan mısralar görülüyor. Örneğin, Şahımdır Ali; ayrıca Eşref Paşa' nın Aleviyiz diye başlayan bir gazeline nazire.

Liberal, hoşgörülü ve herkesçe benimsenmiş töre ve inançlar karşısında bağımsız düşünceleriyle tanınmış olan Bektaşi tarikatı, ezilmişleri desteklemesi dolayısıyla, Osmanlı İmparatorluğu' nda entellektüel yaşamı etkilemiştir ve bu destek, şiir ve müzik olarak, sanatsal biçimlerde kendini göstermiştir. Bu ezilmişler topluluğunun, her şeyden önce mistik ve dinsel bir niteliği vardı. Çünkü bu topluluk, vaktiyle Kerbela ovasında katledilmiş olan şehitlere dökülen gözyaşlarından doğmuştu ancak daha sonraları bu dinsel hak davası siyasal bir renk kazandı ve şehitler, her türden adaletsizlik ve baskıyla karşılaşan herkes için bir simge haline geldi.

Namık Kemal, böylece çocukluğundan başlayarak bu düşüncelere hazırlanmıştı. Avrupa' nın etkisi altında tanımayı öğrendiği liberal, hoşgörürlükçü, çeşitli ırk ve sosyal sınıflar arasında eşitliği dile getiren ülküler, böylece onda yalnız uygun değil aynı zamanda daha önceden iyice hazırlanmış bir zemin buldu.

Öte yandan Bektaşiler, 1826' dan beri gizliliğe itildikleri için Masonlar nezdinde bir destek buldular. Masonlarla aynı ülküyü paylaşıyorlardır. Yani liberalizm, hoşgörülük, herkesçe benimsenmiş töre ve inançlar karşısında bağımsızlık (non-conformisme) ve ruhbana karşı oluş.

Bektaşi tarikatı, Türk tarikatları içinde halka en yakın olanıydı. Çünkü mensuplarının büyük çoğunluğu, okur-yazarlığı olmayan halk kitlelerinden geliyordu. Aynı zamanda, bütün tarikatlar içinde en fazla "Türk" olanıydı. Çünkü, törenlerii sırasında yalnız Türkçe kullanılıyordu. Öte yandan pek zengin şiiri, müziği ve şarkılarıyla, lültürel yaşama da katılıyordu özellikle. Bektaşi edebiyatı, halk edebiyatının önemli bir dalını oluşturur ve bu yanıyla da, Türk edebiyatının yenileşmesinde büyük rol oynamıştır. İnanışlarının hak mezhep dışı bir nitelik taşımasından dolayı koğuşturulup zulme uğrayan Bektaşiler, bunun da etkisiyle, temelde liberal düşüncelere yakın idiler. Kentsel merkezlerin Bektaşi tekkelerinin bu öncü düşüğnceleri, müzikte, şarkıda ve şiirdeki kültürel zenginliklerinden dolayı vardı. Bu aydınlar, Osmanlı reform hareketlerinde, Masonluğun Avrupa' da aydınlıklar yüzyılında oynadığı role benzer bir rol oynadılar.
« Son Düzenleme: Ocak 09, 2011, 02:02:13 öö Gönderen: dogudan »


Haziran 23, 2019, 04:48:25 ös
Yanıtla #1
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinin Vatan Şairi Namık Kemal, mason olabilir mi?

Namık Kemal’in mason olduğuna dair hiçbir belge, kayıt, anı olmadığı gibi; Namık Kemal’in söylemleri, yaşam gerçeği içinde masonlukla hiçbir ilgi yok.

Masonlar, Namık Kemal’in Proodos locasında mason olduğunu söylerler.

Proodos locası, Fransa Büyük Doğusuna bağlı, Yunanca konuşulan, Osmanlı tebası Yunanlıların/Rumların, Osmanlıyı kendi denetimlerine alıp, yeni Bizansı kurmak için örgütlendikleri, eylemlerini pşlnladıkları bir locadır. Kurucuları, üyeleri Fransız vatandaşı ve Osmanlı tebası Rumlardır.

Franıszların emri doğrultusunda Rum Scalieris, V. Murat’ı yasadışı olarak bu locada mason yapmıştı. Proodos locasının kuruluşundan çok sonra görülen Türk ve Müslüman isimleri, etnik kökeni Rum olan devşirmelerdir.

Namık Kemal gibi Türkçü ve vatan şairi, Yunanca konuşulan Rumların terör merkezi Proodos locasında olabileceğini düşünmek, gerçeğe gözlerini kapatmaktır.

Namık Kemal, ömrünün son yıllarında Girit’te görev yaparken, Yunanlıların ve İngilizlerin şikayeti ile görevden alınıp, Sakız adasına gönderilir ve orada da iklim koşullarında ölür.

Son yıllarda yazılarında Namık Kemal’in mason olduğuna dair masonlardan bazıları:

Muhittin Celâl Duru, Tamer Ayan, Ayhan Erol, Kimon Minguiri, Ergün Aybars, M. Yılmaz Suner

Namık Kemal’in mason olduğunu söylemek, sahtekarlıktan başka bir şey değildir.

Edep yahu!

Alıntı:http://www.huroltasdelen.com/index.php/makaleler/ataturk-ve-turkculer/ziya-gokalp-n-kemal-h-a-yucel-mason-olmadilar

Namık Kemal için masondu denilebilirmi?
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Haziran 23, 2019, 05:22:38 ös
Yanıtla #2
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Bende sitesindeki atılma gerekçesi ile ilgili yazılarını ve yazışmalarını okuyordum sn.anarchosa.

Bence önemseyiniz ,bugün önemsemediğiniz kulağınızın ardına atıp halının altında bıraktığınız her şey gün gelir birikir ve sorun olur.

Kişinin belirttiği atılma gerekçesi kendince yazdığı gibimidir bende merak ettim tartışmak için ayrı bir konu başlığı olarak açtım.
Tartışılırmı bilemem lakin gidenler hep kötüdür kalan iyidirde demek bana pekte akılcı gelmiyor.

Atılma konusu sadece kendisinin bahsettiği kadar ise(başkacada bir şey yok ise)size sağlıklı geliyormu?

Neticede biz hariciyiz dışarıdan olaylar bize pek akıcı gelmiyor,bende sizin gibi düşünebilirim mesela atıldığı için yaygara koparıp bunları söylüyor diyebilirim,ama dediğim gibi hariciyim o ise hem içeriden hemde dışarıdan bir göz bir şeylerde yaşanmış belli.

Bir mason olarak bence daha derin sorun masonluğun bir eski bir masonun kötülediğini iddia etmek,yadamasonluk kendini kendi içerisinden biri tarafından kötülenir duruma nasıl düşürdü sorusunu sormaktır doğru olan.

Kendi içerinizde her zaman her şeyin doğrusunu yapabiliyormusunuz sn.anarchosa birde ben böyle sorayım?

sevgi ile kalın
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Haziran 25, 2019, 10:31:36 öö
Yanıtla #3
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 645
  • Cinsiyet: Bay

Büyük Loca'nın elinde belge olmadan, şu kişi bizim Kardeşimizdir diye bir paylaşım yapmaz. Böyle bir reklama ihtiyacı da yoktur.

Saygılarımla ve sevgileirmle
* MASON OLMAK İÇİN KİŞİSEL YARDIM, DANIŞMANLIK VE REHBERLİK TALEBİNDE BULUNMAYINIZ.
* MASONLUKLA İLGİLİ SORULARINIZI ÖZEL MESAJ İLE  SORMAYINIZ, FORUMA BAŞLIK AÇARAK SORUNUZU FORUMDA PAYLAŞINIZ.


Ekim 09, 2019, 11:31:28 ös
Yanıtla #4
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 342
  • Cinsiyet: Bayan

Türkçülük meselesinde daha pek çok isim sayarım. Hatta o kadar geriye gitmeye gerek yok bugün Türkçülük Milliyetçilik kavramını ağzına sakız yapmış siyasilerden en tepesindekilerden kimin nasıl gizlice bir Cumartesi toplantısıyla tekris edildiğini de...

ANARCHOSA şu sözünüze istinaden merak ediyorum ..  Bu tür kişiler siyasetin en tepesine bir şekilde  gelmiş..siyasette her yol mübah bunu yaşayarak anladık.  Bu haysiyetsiz kişilerin tekriste işi ne ? loncada  siyaset gibi mi işliyor.çıkar menfaat ..adam kayırma ? kafamda deli sorular..
« Son Düzenleme: Ekim 09, 2019, 11:44:54 ös Gönderen: smyrnali »


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
2 Yanıt
4336 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 30, 2008, 04:20:50 ös
Gönderen: MASON
3 Yanıt
4147 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 28, 2008, 07:17:00 ös
Gönderen: Santander
3 Yanıt
8530 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 25, 2018, 07:09:55 ös
Gönderen: Sertaç
0 Yanıt
3333 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 18, 2010, 09:36:19 ös
Gönderen: sundance
3 Yanıt
16686 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 09, 2011, 10:53:08 ös
Gönderen: Lethe
0 Yanıt
3084 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 10, 2011, 02:53:48 öö
Gönderen: MMT
0 Yanıt
2723 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 15, 2011, 04:49:29 ös
Gönderen: MMT
2 Yanıt
4252 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 21, 2011, 02:45:48 öö
Gönderen: MMT
3 Yanıt
4327 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 10, 2012, 10:32:07 öö
Gönderen: karahan
1 Yanıt
8184 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 22, 2015, 09:56:56 ös
Gönderen: Risus