Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Din nedir?  (Okunma sayısı 11853 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Eylül 14, 2012, 02:19:35 ös
Yanıtla #10
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Bu konuyu Sayın Karahan'a bir türlü anlatamadık.

Ne yapmalı bilmem.

Din, Allah ile kul arasındaki ilişki DEĞİLDİR.

Din, bireysel  bir olay DEĞİLDİR.

Din TOPLUMSAL BİR OLGUDUR. Tek kişilik din olmaz. Ona inanç denir.

Sayın Karahan bunu Türkçe olduğu için mi anlamadı da aynı şeyi tekrar edip duruyor acaba?

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Eylül 14, 2012, 04:33:56 ös
Yanıtla #11
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Şu anda içinde bulunduğum ortam nedeniyle uzun yazamıyorum.

Sayın Karahan'ı üzmek ve kırmak istemiyorum.

Ancak bilimsel kavramların tanımları kişilere ya da kurumları göre değişmez. Mason Sözlüğü'nde "din" kavramı için yapılmış olan tanım, masonlara göre falan değildir; bilimsel ama kısa kesilmiş, özet bir tanımdır.

İsterseniz dünyanın gelmiş geçmiş en ünlü sossyologlarından Emile Durkheim'in tanımına bakalım.

Ona göre din, kutsal kavramlarla ilgili inançlardan ve tapınma yöntemlerinden oluşan ortak bir sistemdir. Bu inançlar ve tapınma yöntemleri, bunları benimsemiş olanları tek ve aynı manevî toplulukta birleştirir.

Mason Sözlüğü'nde verilmiş özet tanım bundan çok mu farklı?... Peki o zaman bunu kabul edelim. Çünkü din kavramının bilimsel tanımı işte böyle.

Peki acaba burada sözü edilen şu “kutsal kavram” nasıl bir şeydir?...

Durkheim bunun kökeninin sosyal olduğunu belirtiyor. Sonra da ekliyor: "Kutsal kavram duygusunun doğmasına toplum yol açar. Bu nedenle, dinin temel öğesi olan Tanrı inancı bireysel olabilir ama din bireysel değil toplumsal bir olgudur."

Daha önce belirtmiştim. Bu başlık altında Durkheim'ın tüm anlatılarını, bu konu üzerinde yapmış olduğum çalışmaları aktarmak bana pek doğru gelmiyor. Çünkü bu konu başlığı benim değil.

Bu konu başlığı altında hep sayın Karahan'a yüklenmiş durumda kalmak da hoşuma gitmiyor. Ancak bunu engellemek onun elinde. Din kavramının bilimsel ve evrensel tanımı üzerinde uyuşabilsek sorun kalmayacak.

Ben burada yanlış bir şey söylüyorsam geri çekilmesini bilirim. Fakat bana yanlış söylediğimin bilimsel bir temele dayanarak gösterilmesini beklerim.  Ben Durkheim'ı esas aldım. Siz bir başka bilim adamını esas alabilirsiniz. Peki o bilim adamı ne diyor din konusunda, dien kavramını nasıl tanımlıyor.

Bu başlık altında asıl yapılması gereken dinin nitelikleri üzerinde durmaktır.Farkında mısınız, ben o noktaya hiç gelmedim; gelemedim. Önce kavram üzerinde uyuşmak gerek. Yoksa aynı başlık altında, aynı konuda paylaşımda bulunmaz, birbirinden farklı şeyler söyleyip dururuz. 

"Din"in ne olduğunu benden çok daha iyi bilenler... Buyurun. Din (genel olarak) bilimsel bakımdan başka nasıl tanımlanır?


 

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Eylül 14, 2012, 05:09:28 ös
Yanıtla #12
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1811

Alıntı
İnsanın bu yönünün kuvveti deneniyle "dinin afyon olduğu" tezi de mantıklıdır. Uyuşturucu insanı kendisine ölümüne bağlar, hasta gerekirse uyuşturucu için ailesini öldürebilir, hatta yoksunluk krizi sırasında maddeyi bulma olasılığı sıfıra inmiş ise kendisini öldürür. Din için de benzer tablolar yaşanmıştır, farklı dine geçen ailesini savaşlarda öldürmüşlerdir veya en pembe tablo olarak dışlamışlardır. Eğer mümkün olsa sosyal yaşamdaki barışın artması için yok edilesi bir kavram gibi durur fakat mümkünatı yoktur. İnsanoğlu savaşmak için başka nedenler bulacaklardır. İnsanoğlu için afyondan bol bir şey yoktur yani


Gecen gün arkadaslardan birisi ( suan ismini hatirlamiyorum ama gerekirse hatirlarim ) forumda Karl Marx"la birlikte bazi bilim insanlarina ve filozoflara gercek disi savlarla saldirida bulunmustu ve bircogumuzun müdahalesi sonucunda "gemi aziya alip" bu saldirilarini bize yöneltip tehditlere kadar vardirmisti ve akabindede ceza almistir.

Simdi yukardaki alintinin sahibi olan Masor1976 basta bilime olmak üzere sosyalizme vede Marx"a olan düsmanligin forum tarafindan bilinmektedir.
Ama kendisi bu düsmanligi camur atmaya ve gercekle alakasi olmayan "yorumlara" indirgerse bunu kabul etmeyecegimi(zi) bilmesini isterim.

Masor1976 yukarda Marx"in " Din halkin afyonudur" cümlesine getirdigi yorumda Marx"in kastiyla hic alakasi olmayan bir tarzda bu "afyon" kelimesini uyusturucuya indirgeyip hic alakasi olmayan sonuclara baglamistir.

Ki Marx burda söylemek istedigi sey, dinin sömürenler tarafindan sömürgelerini daha rahaf sömürmek icin kullandiklari bir arac olarak ( afyon ) tanimlar.

Simdi bu sahis bunu bilmeyerekmi yapti dersiniz? Öyleyse önerim her"seye" burnunu sokmasin, benim gibi bilmiyorsa dinlesin ve okuyup ögrensin sonra konussun.

Ha bana sorarsaniz kendisi bunu bilerek vede isteyerek yapmistir.
« Son Düzenleme: Eylül 14, 2012, 05:13:41 ös Gönderen: Tij »


Eylül 14, 2012, 05:31:52 ös
Yanıtla #13
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1811

Önce INSAN vardi.

Insan Tanriyi yaratti.

O"na danslar ve adaklar adadi.

Adaklar ve danslarla dini yaratti.

Ve insan okadar korktuki Tanridan.

Kendini ona yarattirdi sonunda.

Saygilar


Eylül 14, 2012, 06:04:51 ös
Yanıtla #14
  • Ziyaretçi

Sayın Tij, alışık olduğunuz şekilde "fikir karşılaştırma" kavramını tartışma ve kavga olarak algılamanıza saygı duyuyorum neticede insanlar yanlış alışkanlıklarını hemen silemiyor.

Ben Karl Marx'a veya sosyalizme karşı değilim. Ben solculardan, komunistlerden ve sosyalistlerden haz almıyorum. Bunun nedeni de sürekli bir tartışma yaratma kavga gürültü veya zorbalıkla müdahale ahlaklarını bırakamıyorlar. Ya da tahrik ettikleri insanlar onlara şiddet uygulayınca da mazlum rolünü iyi oynuyorlar. Ki yaptıkları devrimler neticesinde ne kadar zalim olduklarını da biliyoruz.

Benzer şekilde Kemalistlerin baskılarından söz edince biraz Atatürk düşmanı da ilan edilmiştim fakat değilim. Kemalistlerden benzer özelliklerinden ötürü haz etmiyorum.

Dinci miyim dincilerden haz ediyor muyum. Hayır. Şu ana kadar dincisinden dinsizine pek çok siyasi ve sosyal grup benimle kaynaşmak istemesine rağmen sonrasında ben itmişlerdir. Bunun nedeni de eleştiriye çok kapalılar. Eleştirilmeyi kimse içine sindiremiyor ve saldırı olarak algılayıp kavga çıkarma güdüleri uyanıyor. Bu şekilde hiç bir yere varamayız.

Sınıf farkı illa ki olacaktır, bilgi birikimi ve zaka farklarımız da olacaktır, eğer bu forumda insanlar üniversite tezi hazırlar gibi konuşmak zorundaysa  foruma yazı yazma hakkını master yapmışlar haricinde kimseye vermemek gerekiyor. Yanılan veya yanılgı içinde olan insanı azarlamaktansa güzel dille bilgi düzeltilmesine gitmek varken birbirimizi kırmanın bir alemi ve yakışıklı tarafı da yok.

Saygılarımla.

« Son Düzenleme: Eylül 14, 2012, 06:14:51 ös Gönderen: Masor1976 »


Eylül 14, 2012, 07:53:38 ös
Yanıtla #15
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3234
  • Cinsiyet: Bay

Alıntı
Eleştirilmeyi kimse içine sindiremiyor ve saldırı olarak algılayıp kavga çıkarma güdüleri uyanıyor. Bu şekilde hiç bir yere varamayız.

Sınıf farkı illa ki olacaktır, bilgi birikimi ve zaka farklarımız da olacaktır

Sayın Masor1976;


Lütfen benim Fikirlerimden olan '' SERMAYENİN TABANA YAYILMASI'' Konusunda Yanlışım veya Doğrularımla beni eleştirin.Neden sınıf farkı olacak onu tam çözemedim; olmasın denmiyor lakin bir taraf yatla turlarken ben sahilde yayan turluyorsam, bu işte bir gariplik vardır bence... Sizce

Saygılar
« Son Düzenleme: Eylül 14, 2012, 08:25:12 ös Gönderen: NOSAM33 »
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


Eylül 14, 2012, 07:55:39 ös
Yanıtla #16
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3234
  • Cinsiyet: Bay

Alıntı
Önce INSAN vardi.

Insan Tanriyi yaratti.

O"na danslar ve adaklar adadi.

Adaklar ve danslarla dini yaratti.

Ve insan okadar korktuki Tanridan.

Kendini ona yarattirdi sonunda.
Benim TANRIM  nasıl olaki ?   ???
Saygılar
« Son Düzenleme: Eylül 14, 2012, 08:32:41 ös Gönderen: NOSAM33 »
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


Eylül 14, 2012, 07:58:21 ös
Yanıtla #17
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Sn.Adam

Bana anlatamadığınız bir konu yok olsa idi biraz kalın kafalı olurdum sanırım.Benim farklı bakıp algılamam sizin anlatamadığınız anlamına gelmez,sadece birçok şeyde olduğu gibi buradada farklıyız ki bencede olmalıki tadı olsun.

Bakınız siz  Emile Durkheim'in sözlerini doğru kabul eder baz alırsınız buna hayır demem zaten hayır noktasıda pek yok bende bir başka bakışa göre olayı yorumlarım anlamaya çalışırım.

Din, genellikle doğaüstü, kutsal ve ahlaki öğeler taşıyan, çeşitli ayin, uygulama, değer ve kurumlara sahip inançlar bütününe verilen isim veya tanımdır. Zaman zaman inanç sözcüğünün yerine kullanıldığı gibi, bazen de inanç sözcüğü din sözcüğünün yerinde kullanılır. Din tarihine bakıldığında, birçok farklı kültür, topluluk ve bireyde din kavramının farklı biçimlere sahip olduğu görülür. Arapça kökenli bir sözcük olan din sözcüğü, köken itibariyle "yol, hüküm, mükafat" gibi anlamlara sahiptir.


Din kavramının farklı tanımları vardır. Mevcut ansiklopedik tanımlardan biri şöyledir:
"Din üyelerine bir bağlılık amacı, bireylerin eylemlerinin kişisel ve sosyal sonuçlarını yargılayabilecekleri bir davranış kuralları bütünü ve bireylerin gruplarını ve evreni bağlayabilecekleri (açıklayabilecekleri) bir düşünce çerçevesi veren bir düşünce, his ve eylem sistemidir."
Sözcük olarak dinin tanımı ise, Türk Dil Kurumu'na göre:
"Tanrı'ya, doğaüstü güçlere, çeşitli kutsal varlıklara inanmayı ve tapınmayı sistemleştiren toplumsal bir kurum, diyanet" ve "Bu nitelikteki inançları kurallar, kurumlar, töreler ve semboller biçiminde toplayan, sağlayan düzen".
Sözcük anlamı ve ansiklopedik kavramsal izahı aşarak bir kurum olarak dini tanımlamakta bazı güçlükler vardır. Bilim adamlarının dinin temel özelliği olarak kabul ettikleri unsurlara göre din tanımları da farklılık göstermektedir. Din tanımı birçok farklı bilim dalı ve felsefede farklı biçimlerde ele alınmıştır.

Bergson’a göre din, zekanın dağınıklığı ve çaresizliği karşısında doğanın koruyucu tepkisi ve daha da ileride hayatın bütününe bağlanma, hayat hamlesinin en derinidir.
Edward Sapir’e göre din, günlük yaşantının anlaşılmaz ve tehlikeli ortamı içinde gönül huzuruna iç huzuruna götürecek bir yolun bulunmasıdır ve çok karmaşık bir yapıya sahiptir, doğa ve toplumla ilgili olguları açıklamada insanlara yardımcı olur.
Psikologlara göre din bir üst benlik olayıdır. Bireyi topluluğa bağlayan kişisel yapısının projeksiyon aracılığıyla belirlediği ikincil kurumlardır. Sosyologlar ise dini toplumla açıklarlar.
Sosyoloji dine kutsalın toplum hayatındaki deneyimi olarak bakar.
Parsons’a göre ise din, kainatta insanın yeri, insanın diğerleriyle ilişkisi, çevresi ve diğer insanlarla ilişkilere bağlı olarak arzu edilir olan ve olmayan şeyler hakkında geliştirilen ve gerçekleştirilen bir anlayıştır.
Tasavvuf ve din psikologlarına göre din, insan-ı kamil insan olmaya sevkeden bir disiplindir.
İslam Peygamberi Muhammed'e göre "gittiğiniz yoldur".
Satanist kilisesinin kurucusu Anton Szandor Lavey'e göre İnsan yaşamını etkileyen her türlü elektriksel alandır.

Bana göre en akla yakın gelen hz.muhammedin tanımı gittiğiniz yoldur.

saygılarımla



ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Eylül 14, 2012, 08:34:26 ös
Yanıtla #18

Alıntı
Din, genellikle doğaüstü, kutsal ve ahlaki öğeler taşıyan, çeşitli ayin, uygulama, değer ve kurumlara sahip inançlar bütününe verilen isim veya tanımdır. Zaman zaman inanç sözcüğünün yerine kullanıldığı gibi, bazen de inanç sözcüğü din sözcüğünün yerinde kullanılır.

Sayın karahan,

Zaman zaman "din" kavramının yerine "inanç" sözcüğünün kullanılıyor olması, din ve inancın bir ve aynı şey olduğunu göstermez. Sayın ADAM'ın da belirttiği üzere inanç ve din farklı kavramlardır. Yaratıcı ile birey arasındaki ilişki, din değildir İNANÇtır.

İnançta sadece yaratıcıya olan inanç ile sınırlandırılamaz. İnanç, bir düşünceye duyulan güvendir/bağlılıktır. İnançların yaratıcıyla olan kısmı, toplumsallaşır ve toplumun büyük bir kesimince kabul edilirse ona din denir.

Örneğin bir yaratıcıya inanan ama dinleri kabul etmeyen deizm... Şimdi inanç ve din aynı şey ise, deizm bir din mi oluyor? Cevabınız hayır olsa gerek.

Din, toplumsal bir olgudur. Bu konuda yapılacak tanımlar da doğal olarak sosyologlardan gelir. Emile Durkheim gibi.

İnanç bireyseldir. Bu konuda yapılacak tanımlar da doğal olarak psikologlardan gelir. Freud gibi.

İnanç dinin yerine kullanılamaz ama ikisi bir arada kullanılabilinir. Şöyle ki: dini inanç gibi. AMA tek başına "inanç", "din" yerine kullanılamaz.

Yaratıcı ile kul arasındaki münasebet kişisel olduğu için din değil, inançtır.

Aynı zamanda "bir yaratıcıya inanma", din kavramı için olmazsa olmaz değildir. Budizm gibi.

Saygılarımla.
• Laborare est Orare XXII.
• ... Bense daha önce duyulmamış, yeni şeyler söylediğim için onların ilenç ve lanetlemelerine maruz kalmaya devam edeceğim.... Simon Magus


Eylül 14, 2012, 08:47:11 ös
Yanıtla #19
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Güzel anlatımınız için teşekkürler öncelikle.

Ben bu konudaki algımı en altta belirttim.Hz.muhammedin sözü gittiğiniz yoldur aslında açılımı ne kadar derin deist için bile  açılımı aynı onun yolu onun dini,daha ne denilebilirki.İnanç ile din elbetteki farklı şeyler ve verdiğiniz örnekte doğru.
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
13 Yanıt
15063 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 12, 2012, 02:16:09 ös
Gönderen: NOSAM33
3 Yanıt
9562 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 21, 2016, 09:24:06 öö
Gönderen: Birisi
0 Yanıt
3673 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 09, 2013, 03:30:23 ös
Gönderen: evvah
8 Yanıt
6866 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 12, 2013, 07:14:57 öö
Gönderen: ADAM
3 Yanıt
5619 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 29, 2013, 11:21:02 ös
Gönderen: Alşah
4 Yanıt
3799 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 26, 2014, 06:35:47 ös
Gönderen: ADAM
3 Yanıt
5122 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 27, 2014, 10:39:26 ös
Gönderen: smyrnali
1 Yanıt
2085 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 04, 2014, 08:20:08 öö
Gönderen: ADAM
2 Yanıt
4582 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 16, 2014, 07:26:37 ös
Gönderen: Nicolus
2 Yanıt
3241 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 28, 2017, 12:54:20 öö
Gönderen: night manager