Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: ADAM - Kasım 03, 2009, 01:27:34 ös

Başlık: Masonluktaki çalışmalarda “din” konusu gündeme getirilir mi?
Gönderen: ADAM - Kasım 03, 2009, 01:27:34 ös



Bazı mason örgütlerinde, locaların toplantılarında dinler ya da inançlar üzerinde herhangi bir görüşme yapılması kesinlikle yasaktır. Çünkü böyle bir konu gündeme getirilecek olursa, mutlaka bir zıtlaşma çıkacağından, bunun masonlar arasında kırgınlıklara yol açabileceğinden çekinilir.

Bazılarında ise, yapılan çalışmanın salt bilgisel bir nitelik taşıması koşuluyla buna olanak tanınmıştır ama belli bir din ya da inanç sisteminin yüceltilip övülmesi, buna karşılık diğerlerinin küçültülüp yıpratılması gene de yasaklanmıştır.

Şimdi soracaksınız: «Böyle yasaklamalar özgürlüğü kısıtlamaz mı?»

Bunu “özgürlüğün kısıtlanması” olarak niteleyenler de vardır ama bu yanlış bir yaklaşımdır. Çünkü mason örgütlerinin ve masonların uymaları gereken kurallar, özgürlüklere karşı herhangi bir saldırıda bulunulmasını önler.

Masonlukta birtakım kurallara uyma koşulu, çalışmaların uyumlu ve düzenli olmasını, masonlar arasında özgürlük kadar “eşitlik” ilkesinin de korunmasını sağlar; “kısıtlama” sayılmaz. Yoksa Masonluk da diğer birçok kurum gibi her isteyenin her istediğinde her istediğini söylediği, bunu yaparken başkalarına saygı göstermeyi ihmal ettiği hatta aklına bile getirmediği bir karmaşa ortamına dönüşür. Oysa “düzen” Masonlukta her şeyden önce gelir. Elbette herkes özgür düşüncesini ortaya serebilir; düşünce özgürlüğünün gereğidir bu ama bunun ölçüsü başkalarının özgürlüğünü zedelemeye başladığı noktaya kadardır.