Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: MANYETİK KUTUPLAR.......  (Okunma sayısı 3872 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ağustos 12, 2014, 05:54:01 ös
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 308
  • Cinsiyet: Bay

Yerküre'nin sahip olduğu manyetik alan, kendi ekseni etrafında dönüşünün ve yer kabuğunun Ay'ın çekimi ile etkileşmesinin bir ürünüdür. Buna göre Yerküre, coğrafi kutuplarının yanında ayrıca, manyetik kuzey kutup ve manyetik güney kutup noktalarına da sahiptir. Manyetik kutup noktaları, coğrafi kutuplardan 1600 km. uzaktadır.

Yeryüzü'nün manyetik alanı, manyetik kutupları birbirine bağlayan kuvvet çizgileriyle Dünya'yı sarıp sarmalamıştır. Bu manyetik alan, dış uzaydan gelen kozmik ışın parçacıklarına enerji kaybettirir ve böylece bir kalkan görevi görür.

Dünya'nın değişik yerlerinde yapılan jeolojik çalışmalar, manyetik kutupların belirli bir düzende sürekli yer değiştirdiğini ortaya koymuştur. Jeolojik geçmiş boyunca meydana gelmiş bulunan volkanizma olayları sonucunda, içinde demir minerali bulunan mıknatıslanabilir volkanik kayaçlar oluşmuştur. Yüzeye çıkarak katılaşmaya başlayan akıcı lavlar içindeki demir molekülleri, dizilimlerini ve manyetik yönlenmelerini, Yerküre'nin o andaki manyetik alanının etkisi altında gerçekleştirerek manyetik kuzey-güney yönünde düzenlenirler.

Faaliyetini 100 milyon yıl eksiksiz sürdüren bir yanardağdan dikine alınan bir sondaj kesitinde, değişik yaşlardaki lav katmanlarının içindeki demirli minerallerin manyetik dizilim yönünü tespit etmek suretiyle, örneğin, 100 milyon yıl içerisinde manyetik kutuplarda meydana gelmiş bulunan değişiklikler saptanabilir.

Geçerliliği kesin olarak ispatlanan bu yöntem sayesinde, son 76 milyon yıldan bu yana 170 manyetik kutup değişmesi (terselmesi) saptanmıştır. Yapılan araştırmalara göre, manyetik kuzey kutup ile manyetik güney kutbun yer değiştirmesi hareketi 1000 ile 10.000 yıl arasındaki bir zaman dilimini kapsamakta ve kutupların yer değiştirdiği bu dönemde Yerküre'nin manyetik şemsiyesinde yırtılmalar meydana gelmektedir.

Manyetik alanın yön değiştirdiği dönemlerde, manyetik alanın koruyucu bir kalkan görevi görmesi sekteye uğramaktadır. Bu şekilde Yeryüzü'nün manyetik alanının şiddeti azaldığında, kozmik ışınlara karşı korunması da zayıflamaktadır. Bu durum, gerek iklimler üzerinde gerekse canlı yaşamı üzerinde önemli etkilere sebep olmaktadır.

Her manyetik kutup terselmesinden sonra 100 bin ile 1 milyon yıl arasında değişen dönemler boyunca manyetik kalkanın tekrar etkin olarak kurulduğu bir evre yaşanmaktadır. Dolayısıyla atmosfer, iklim ve canlı yaşamı yeni bir doğal dengeye kavuşmaktadır.

Günümüzdeki manyetik kuzey kutbu, bugünkü yerine bundan yaklaşık 700 bin yıl önce gelmiştir. Ondan önceki 300 bin yıllık bir dönemde bugünkü manyetik kuzey kutbu Antarktika'daydı, yani bir pusula o dönemde kullanılmış olsaydı, ibrenin kuzeyi gösteren kolu, coğrafi kuzey kutbuna değil, Antarktika'ya yönelik olacaktı. Ondan önceki dönemde manyetik kuzey kutbu yine bugünkü yerindeydi ve bu durum 100 bin yıl sürmüştü. Daha önceki dönemde ise manyetik kuzey kutbu yine Antarktika'ya kaymıştı ve bu durum 1 milyon yıl sürmüştü. Daha eskilere doğru inildikçe manyetik kutup terselmesinin ritmik olarak devam ettiği görülmektedir.

Ritmik olarak gerçekleşen bu manyetik ters dönme olaylarının sebebi ise bilimsel bir mantıkla henüz açıklanamamaktadır. Nedeni bilinmediği ve ani olarak ortaya çıktığı için de, önceden hesaplanması şimdilik olanaksız görünmektedir. Ancak yapılan istatistiki hesaplara göre, manyetik kutup terselmesinin arasındaki zaman aralığı gittikçe azalmaktadır. Örneğin; 500 milyon yıl önceki iki manyetik kutup değişiminin arasındaki zaman aralığı 10-20 milyon yıl iken, 200 milyon yıl önce bu süre bir milyon yıla düşmüştür. Son 20 milyon yılda bu değişim arasındaki süre ortalama 250 bin yıla, hatta bazı ekstrem durumlarda 10 bin yıla kadar düşmüştür.

Yapılan bilimsel ölçümlere göre, günümüzde Yeryüzü'nün manyetik alan şiddetinin azalmakta olduğu saptanmıştır. Nitekim, 1670 yılına oranla manyetik alanın şiddetindeki azalma %15 oranındadır. Bilimsel tahminler, yeni bir manyetik kutup terselmesi sürecinin her an başlayabileceği yönündedir !..

Manyetik alanı zayıflamaya başlayan gezegenimiz, kaçınılmaz bir şekilde Güneş'ten ve dış uzaydan gelen kozmik ışınlara karşı daha korunaksız bir hale gelmektedir. Diğer koruyucu kalkanımız olan atmosfer örtüsü ise beşeri kaynaklı aşırı kirlilik baskısı altında doğal dengesini yitirmektedir. Ozon tabakasındaki seyrelme oranı ciddi boyutlara ulaşmıştır.

Gezegenimizin her iki kalkanındaki eş zamanlı zayıflama, beklenmedik bir kozmik ışın bombardımanının etkilerini ciddi boyutlara taşıyacaktır. Özellikle Güneş'in zaman zaman "lekeleriyle" ilgili olduğu saptanan beklenmedik faaliyetleri olmaktadır. Güneş'in morötesi ışınlarının şiddetinde olabilecek artışlar, Dünya iklimlerini ve canlı yaşamını doğrudan etkileyecektir.

Yerküre'nin doğasında; taş küresi, hava küresi, su küresi ve canlı küresi karşılıklı etkileşimiyle sürekli yeni küresel dengelerin kurulması özelliği bulunur. Bu husus; Kozmos'da bir yer işgal eden gezegenimizin varlık icabıdır.

Içinde bulunduğumuz Yeni Çağ'da küresel boyutta yeni bir doğal dengenin kurulmakta olduğu anlaşılıyor!.. Tuttuğumuz medeniyet yolu ile gezegeni tahrip eden bir çıkmaz yola girdik. Beşeriyet olarak bu Yeni Çağ dengesinde yerimizi alacak mıyız? Tarihimiz boyunca ilk defa topyekün karar vereceğimiz bir çağdayız...

 
IŞIK ve SEVGİ ile KALIN.......
Işık, sadece ışık ama daha fazla ışık.......


Ağustos 12, 2014, 09:34:07 ös
Yanıtla #1
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 718
  • Cinsiyet: Bay

Bu konuyu teknik olarak bilen forum üyeleri şu soruyu yanıtlarsa çok faydalı olacak. Bu manyetik kayma günümüzde çok daha yüksek hızda (kısa sürede, mesela 50 yıllık bir periyot içerisinde) gerçekleşebilir mi, gerçekleşemez mi? Eğer gerçekleşirse, atıyorum 2060 yılında gezegen nasıl bir hal alır? Böylesine hızlı bir kayma beraberinde karasal bir kayma ve bozulmayı da getirir mi? Teşekkür ederim.
Live long and prosper.


Eylül 19, 2017, 02:49:45 ös
Yanıtla #2
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 107
  • Cinsiyet: Bay

Geçerliliği kesin olarak ispatlanan bu yöntem sayesinde, son 76 milyon yıldan bu yana 170 manyetik kutup değişmesi (terselmesi) saptanmıştır.

Günümüzdeki manyetik kuzey kutbu, bugünkü yerine bundan yaklaşık 700 bin yıl önce gelmiştir.


Yapılan bilimsel ölçümlere göre, günümüzde Yeryüzü'nün manyetik alan şiddetinin azalmakta olduğu saptanmıştır. Nitekim, 1670 yılına oranla manyetik alanın şiddetindeki azalma %15 oranındadır. Bilimsel tahminler, yeni bir manyetik kutup terselmesi sürecinin her an başlayabileceği yönündedir !..

Manyetik alanı zayıflamaya başlayan gezegenimiz, kaçınılmaz bir şekilde Güneş'ten ve dış uzaydan gelen kozmik ışınlara karşı daha korunaksız bir hale gelmektedir. Diğer koruyucu kalkanımız olan atmosfer örtüsü ise beşeri kaynaklı aşırı kirlilik baskısı altında doğal dengesini yitirmektedir. Ozon tabakasındaki seyrelme oranı ciddi boyutlara ulaşmıştır.


Dünyanın manyetik alan tersinmesi olayı için son 76 milyon yılda 170 kez gerçekleşti ise bunun sabit periyotlar ile olduğunu varsayar isek  76 milyon / 170 = 447.058 yılda bir manyetik kutup değişmesi gerçekleşmesi gerekir. Bu sürenin sürekli daraldığı söyleniyor. Yani giderek daha sık manyetik kutup değişimi olması söz konusu.

Geophysical Journal International’da yayınlanan araştırma sonuçlarına göre son kutup değişimi 780.000 yıl önce gerçekleşmiş.(*)   

Bu bilgiye göre manyetik kutup değişimi epey geç bile kalmış oluyor. 

Yapılan son dönem ölçümlere göre ise yeni kutup kayması başlamış ve ;

Dünya’nın manyetik alanı ile ilgili yapılan gözlemler sonucunda bilim insanları yirminci yüzyılın başlarında yılda ortalama 10 mil yer değiştiren manyetik alanın şu anda yaklaşık yılda 40 mil yer değiştirdiğini tespit ettiler. Tüm bu verileri göz önünde bulundurarak yaklaşık 2000 yıl içinde bu değişimin gerçekleşebileceğini ön görüyorlar. Fakat kesin olarak bir tarih verebilmek (en azından şimdilik) oldukça zor gözüküyor. (* *)



Uzmanlara göre manyetik kutupların yer değiştirmesi sırasında yaşanan kararsızlık dönemi, insanlar açısından ciddi bir tehdit unsuru oluşturabilir. Dünya’nın sahip olduğu manyetik alan Güneş’ten yayınlan yüksek enerjiye sahip parçacıklar ve kozmik ışınların yeryüzüne ulaşmasını engelliyor. Bu manyetik alanda azalma yaşandığı dönemlerde yeryüzüne ulaşan ışınların miktar olarak artması, genetik mutasyonlar ya da kanser hastalarında sayının artmasına neden olabilir. (***)

Kanser vakalarında, doğumlarda genetik sorunlarda gözle görülür bir artış söz konusu...

Sonuç olarak; Son dönemde Güneş te gözlenen patlamaların da Dünya nın manyetik alanını vurduğunu da hesaba katarsak ; modern yapı tasarımcıları (Yapı ustaları) güneşten yer yüzüne artarak ulaşacak U.V ve diğer zararlı ışınlara karşı dayanıklı yapılar tasarlamaya başlasalar iyi olacak sanırım...


(*) (**)  https://indigodergisi.com/2017/03/dunya-manyetik-alan-kutup-degisimi/,

(***) http://www.onlinefizik.com/manyetik-kutuplar-hizla-yer-degistiriyor/

« Son Düzenleme: Eylül 19, 2017, 02:59:34 ös Gönderen: Gezdirici »
Bir noktadan sonsuz doğru geçer. İki noktadan ise bir doğru geçer. Senin koordinatlarını diğer noktalarla çizdiğin doğrular belirler.


Eylül 20, 2017, 08:52:08 öö
Yanıtla #3
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 107
  • Cinsiyet: Bay

Gün geçtikçe insan oğlunun daha fazla radyasyona maruz kalacağı görülüyor.
Bu dünyanın manyetik kutup tersinmesi , güneş te meydana gelen patlamalar sonrası dünya ya gelen zararlı ışımalardaki artış ve insani faaliyetlerden kaynaklanan ozon tabakasında meydana gelen hasardan dolayı bunun giderek artacağını söylemek mümkün.

Konu Coğrafya bölümüne açılmış. Belki biraz coğrafyanın sınırlarını aşacak ama;

Tarihte yapı malzemesi olarak Roma imparatorluğunda ve Osmanlı da (Özellikle Mimar Sinan'ın bir çok yapıtında)  Kurşun kullanılmış.
Bazen tuğlaların arasındaki harcın bağlayıcılığını artırmak için bazen çatı örtüsü olarak kurşun yapı malzemeleri arasına tarihte bir dönem girmiş.

Bu gün yoğun radyo aktivite olan yerlerde çalışanlar için kurşun yelekler, kurşun gözlükler kullanılıyor. Yani kurşunun radyo aktiviteye , Ultra Viole ışınlara karşı koruyucu bir niteliği var.
Önümüzdeki dönemler de yapıların izolasyonunda ve  belki yeni moda kıyafetlerde kurşun un daha yoğun kullanımı gündeme gelebilir mi?

Bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar konuyu teknik bilgi olarak zenginleştirebilir.

Kim bilir; belki forumu izleyen Mimar ve inşaat mühendisi , tekstilci arkadaşlarımızın da gündemine sokabilir miyiz  bu konuyu?  :)

Selamlar, saygılar...



Bir noktadan sonsuz doğru geçer. İki noktadan ise bir doğru geçer. Senin koordinatlarını diğer noktalarla çizdiğin doğrular belirler.


Eylül 20, 2017, 09:36:53 öö
Yanıtla #4
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 107
  • Cinsiyet: Bay


Kurşunun su kanallarında kullanılması gibi uygulamalar var ancak Mimar Sinan Çatı izolasyonun da epey bir kullanmış kurşunu.
Elbette insan vücudu ile direkt teması, gıdalarla teması halinde son derece toksik etkileri olan bir ağır metaldir.

Şu aralar Otel , Rezidans yada Lüks konut üretimi yapan bir firma yöneticisi olsam radyasyon koruması için Kurşun alaşımlı çatı kaplama yaptım deyip binalarıma ek bir özellik ilave ederek katma değer sağlamayı düşünürdüm. 

...

Diğer kaynaklar kutup değişikliği için daha erken tarihlere işaret ediyor gibi. Belki yanılmış yada yanlış kaynaklara bakmış olabilirim.

Eğer 28 bin yıl gibi bir süre var ise gerçekten de ooohhoo o zamana kadar insanlık bu işin üstesinden gelir.  :)


« Son Düzenleme: Eylül 20, 2017, 09:39:16 öö Gönderen: Gezdirici »
Bir noktadan sonsuz doğru geçer. İki noktadan ise bir doğru geçer. Senin koordinatlarını diğer noktalarla çizdiğin doğrular belirler.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
1 Yanıt
3469 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 28, 2010, 05:41:43 ös
Gönderen: ozak1977