Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Aydın Kişi ve Mason... 7  (Okunma sayısı 3409 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ocak 30, 2013, 06:00:36 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay





Yazarın yapıtına önemli bir alt başlık ile devam ediyoruz…

Sanırım bunun üzerinde söz eden çok olacak.



KAVRAMLAR ARASINDAKİ İLİŞKİLER

“Başkalarını anlamak bilgeliktir. Kendini anlamak aydınlanmadır.”        Lao Tse.

Aydın- Entelektüel Kavramlarının Birbiriyle Olan İlişkisi


Türkiye’de ilginç bir gelenek ve algılamalarından biri de, halkın kendini küçük, devleti ve aydınları ise daha büyük görmesidir. Dolayısıyla halkımız devletten veya aydınlardan genelde çok şeyler bekler ve umut eder. Ancak, devletten ve aydınlardan çok şey bekleyen bir anlayış, aslında halkın kendi öz-gücüne güvenememesinin bir sonucudur.

Bu bağlamda da, Türkiye’de aydının, devlete karşı mücadele yürütme geleneği genellikle zayıftır. Cumhuriyet öncesine baktığımızda da, Osmanlı aydını, daha baştan göbeği devlete bağlı ve devlete “yakın mesafe”de durma geleneğini yaratmıştır.

Ayrıca Türkiye’de Entelektüel ve Aydın sözcükleri arasındaki ayrım henüz düşünsel dünyamızda sıklıkla karıştırılmaktadır. Bu ayrımı yapmakta zorlanmamız nedeniyle de, bazı durumlarda aydın sözcüğünü önüne bir kelime ekleriz. Örneğin “gerçek aydın”, “günümüz aydını” vb. sözcüklerini kullanırız. Oysa entelektüel ve aydın sözcükleri arasındaki ayrımın farkına varırsak, böylesi sözcükler üretmek zorunda kalmayız. 

Örneğin, aydın ve entelektüel sözcükleri arasındaki ayırım, Alman dilinde mevcut olup, bu sözcüklerin her biri ayrı anlama sahiptirler. Aydın (Aufklärer) sözcüğü, “akla ve eleştirel düşünceye önem veren, her türlü dinsel önyargıyı aşan insan” demektir. Aydın, bir bakıma, mevcut sistemi eleştiren, bilgisini, özgürlük için kullanan entelektüeldir.

Bu iki temel kavram arasındaki dikkati çeken özellikleri şöyle sıralayabiliriz:

Aydın, eleştirel olan ve mevcut sistemi eleştiren entelektüeldir.

Entelektüel ise, bilgilidir, ama eleştirel değildir. Bunun yanısıra, bir “entelektüel” zorunlu olarak “aydınlanmacı” olmayabilir; kültürlü ve bilgilidir ama örneğin “aydınlanma” karşıtı bir kişi de olabilir.

Aydın, kendini toplumundan sorumlu sayan insandır.

Entel, için toplum, sadece bir araçtır; amaç, kendi kendini tatmindir.

Aydın, gerçeği arar.

Entel ise, moda olan düşüncenin peşindedir.

Aydın için, düşünce tutarlılığı önemlidir.
Entel ise, en ileride (!) görünmek uğruna her şeyi yapabilir. Örneğin resmî tarih anlayışını yıkmak için Fatih Sultan Mehmet’i de sorgulayabilir: “İstanbul’u aldıktan sonra niçin telefon şebekesi kurmadı” diye...

Aydını, çağdaş ve hakça bir düzen isteyenler alkışlarlar.

Entellere destek ise genellikle sağcılardan gelir...

Diğer bir yönden bu ayırıma baktığımızda, entelektüel dediğimizde, Batının anladığı münevver tipini anlıyoruz. Batının anladığı münevver tipi aslında fiilen son derece gelişmiş bir tiptir. İlmi düşünceye bağlıdır, dürüsttür, ilmin dışında konuşmaz, politikayı ilme sokmaz, ilmi politikaya karıştırmaz. Entelektüel Batıda buna denir. Cesur düşünür, öncü düşünür. Bizde bunun karşılığı aydındır.

Münevver, Osmanlının aydın tipidir. Münevver kelime anlamıyla “nurlandıran”, “etrafına nur saçan, tenvir eden” anlamına gelir.

Aydın, bizde aydınlanan gibi görülmekteyse de, Batı’da aydınlatandır. Aydın halktan kopuk bir tip gibi algılanmaktadır. Halk başka bir tarafta, aydın başka tarafta gibi bir manzara vardır. Aydın denince biraz halka, millete aykırı düşünen tipler akla gelmektedir. Ama tabii ki her aydın böyle değildir .

Sonuç olarak yukarıda biraz evvel de vurgulandığı gibi, entelektüel kelimesinin etimolojik olarak, daha ziyade, zihnin gücünü ön sırada tuttuğunu, aydın’ın ise akıl ve inancı birlikte işaret ettiğini söyleyebiliriz,

Aydın ve bilge olabilmek sözcükleri arasında, düşünüldüğünde, yakın ilişkiler ve örtüşmeler bulunabileceğini hissetmemiz olasıdır. Aslında, derine inildiğinde, bir bakıma birbirini tamamlayan bu kavramlardan kısaca bahsetmek yerinde olacaktır.


Bence burada durup bir nefes alalım. Yazar bundan sonra yoğun bir biçimde “bilgelik” kavramına giriyor. Biliyorsunuz ki bu Masonlukta çok önemli.
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ocak 30, 2013, 07:43:50 ös
Yanıtla #1
  • Seyirci
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 286
  • Cinsiyet: Bay

Sayın ADAM yazı diziniz için teşekkürler. Aydın en ileri de görünmek uğruna hiçbir şey yapmamalı bulunduğu konumu adeta işgal eden eleştiriye tahammülü olmayan kişileri de sonuna kadar eleştirme hakkına sahiptir diye düşünüyorum. Babamın Almanya'da yaşarken anlattığı Endonezyalı bir çocuk vardı matematik profesörü cevap veremezdi sözü de ben de en azından aydın bir genç izlenimi yaratıyor. Bizim ülkemizde ise profesörler eleştirilmiyor o zaman buyursunlar. Kabul edilmedikçe toplumun ilerlemesi mümkün değil gerçek bir aydın politikaya göz yummaz diye de kendimce notumu ekliyorum. Ülkede çok şey değişmeli bunu söylemek için öneriye de gerek yok mevcut durum zaten ortadadır.


Ocak 31, 2013, 01:52:28 öö
Yanıtla #2

Gerçekten çok güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş.

Aktarım için teşekkürler Sayın ADAM.

Saygılarımla.
• Laborare est Orare XXII.
• ... Bense daha önce duyulmamış, yeni şeyler söylediğim için onların ilenç ve lanetlemelerine maruz kalmaya devam edeceğim.... Simon Magus


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
2 Yanıt
3217 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 13, 2013, 06:38:23 ös
Gönderen: ruzber
0 Yanıt
2746 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 14, 2013, 03:45:14 ös
Gönderen: ADAM
7 Yanıt
5531 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 18, 2013, 07:08:55 öö
Gönderen: ADAM
1 Yanıt
3455 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 18, 2013, 02:20:29 ös
Gönderen: ceycet
0 Yanıt
2386 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 22, 2013, 06:02:18 ös
Gönderen: ADAM
1 Yanıt
3018 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 25, 2013, 01:40:54 öö
Gönderen: dogudan
0 Yanıt
3009 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 26, 2013, 04:50:55 ös
Gönderen: ADAM
5 Yanıt
4511 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 22, 2013, 04:01:06 ös
Gönderen: ADAM
8 Yanıt
5713 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 05, 2013, 04:21:03 ös
Gönderen: ADAM
3 Yanıt
3402 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 06, 2013, 11:20:35 öö
Gönderen: ruzber