Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonluğa girmek çok zor mudur?  (Okunma sayısı 19180 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ocak 11, 2010, 02:47:29 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay




Masonluk, ezoterik niteliği gereği, üyelerini özenle seçerek alan bir kurumdur. Bu nedenle Masonluğa girmenin çok zor olduğu düşünülebilir. Fakat öyle olursa, çevremizde pek az sayıda “mason” var demektir. Aksine, çevremizdeki epeyce mason varsa, bu kez de Masonluğa girmenin hiç de zor olmadığını düşünmemiz gerekir. İşin doğrusu, Masonluğa girmenin “zor” ya da “kolay” olarak nitelenmesinin yanlış olduğudur. Mason olabilmek için gereken bireysel nitelikleri olan ve isteyen her kişi Masonluğa girebilir.

Elbette soru şu: «Masonluğa alınacak kişilerde ne gibi nitelikler aranır?»

Bu konu forumda daha önce anlatılmış. Ancak benim anlatım tarzım biraz farklı olacak.

Bir mason kuruluşuna üye olmak isteyen kişinin her şeyden önce bu konuda herhangi bir baskı ya da zorlama altında olmaması gerekir. Aday, salt kendi özgür buyrultusuyla “mason” olmayı istemelidir.

Her mason örgütünün tüzüklerinde, localara üye olarak alınabilecek kişilerin ne gibi nitelikler taşımaları gerektiği belirtilmiştir. Bu zorunlu nitelikler, hem ilgili mason derneğinin bulunduğu ülkenin yasaları hem de ilgili büyük locanın benimsediği Masonluk anlayışı uyarınca, bir diğer mason örgütünün öngördüğü koşullardan yer yer birtakım farklılıklar gösterebilir.

Bununla birlikte, bir “mason adayı”nda aranan temel nitelikler şöyle sıralanabilir:

-   Ergin yaşta (21 yaşını tamamlamış) ve özgür insan olması;
-   Uygar haklara sahip bir kişi olması;
-   Masonluğun öğretimini anlayabilecek düzeyde yeterli eğitim ve öğrenim görmüş bulunması;
-   Loca çalışmalarına katılmasını engelleyebilecek türde önemli bir hastalığı, bir ruhsal ya da sinirsel rahatsızlığı ya da bedensel sakatlığı olmaması;
-   Derneğe giriş ödentisini, sonra yıllık ödentileri sıkıntı çekmeden karşılayabilecek yeterli ekonomik gücünün bulunması;
-   Üyesi olacağı locada toplantılara düzenli bir şekilde katılma olanağı bulunması;
-   Masonluğun ilkelerine, çalışma kurallarına ve yöntemlerine, ilgili derneğin tüzüklerine, locaların ve yetkili organların kararlarına uymayı kabul etmesi.

Kadınların “mason” olamayacağını öngören mason örgütlerinde, “erkek olmak” bu niteliklerin en başında gelir. Tersine, üye olarak sadece kadınları kabul eden mason kuruluşları da onu belirtebilir. Ancak bunlar belirtilmezse, o durum ilgili mason örgütünün hem erkek, hem kadın üye kabul ettiği anlamına gelmez.

Her masonun belirli bir dinsel inancının olmasını zorunlu gören örgütlerde de, bu niteliklere “inanç koşulu” eklenir; hatta kimilerinde bu inancın niteliği bile belirtilir.

Ardından gelecek olan soru da şu: «Gerekli niteliklere sahip herkes mason olabilir mi?»

Masonluğun çok eskiden kalma geleneklerinden biri uyarınca; bir kişinin yalnızca “mason” sıfatını almasının düşünülmesiyle yetinilmez. Mason olacak kişinin, Masonluğun amaçları doğrultusunda, ilkeleriyle uyumlu bir şekilde gelişip ilerleme yeteneği göstermesi de öngörülür.

Dolayısıyla, belirtmiş olduğum nitelikler, Masonluğa girebilmek için “gerekli” sayılır; ama “yeterli” değildir. Masonluğa girecek bir adayın birtakım töresel niteliklere de sahip olması gerekir. Fakat bu nitelikler, bir mason derneğinin tüzüklerinde ayrıntılı bir biçimde yazılı olarak bulunamaz çünkü bunlar, kişilerin değer yargılarına bağlı niteliklerdir. Bir mason adayının Masonluğa kabul edilip edilmemesine karar veren loca üyeleri, bunları, gerek Masonluktaki deneyimleri gerekse kendi görüş ve eğilimleri uyarınca göz önünde tutar.

O zaman soralım: «Bir mason adayında aranan töresel nitelikler nelerdir?»

Töresel niteliklerin en önemlilerini şöyle sıralayabiliriz:

-   İyi ahlâklı, yumuşak huylu, dürüst ve erdem sahibi olmak;
-   Ailesi içinde ve sosyal çevresinde, iyi ve olumlu ilişkiler kurmuş olmak;
-   Bencillikten, başkalarına üstünlük taslamaktan, kibir ve gururdan, olumsuz tutkulardan sakınır, haksever ve alçak gönüllü olmak;
-   Dinsel inançları her ne olursa olsun; batıl saplantılara düşmemeyi, bağnazlıktan sakınmayı öngörür, açık ve ileri düşünceli olmak;
-   Öğrenmeye ve yanılgılarını gidermeye eğilimli olmak; kendini daha da yetiştirerek olgunlaşma istek ve yeteneği göstermek;
-   Yurt sever olmak; yurduna ve yurttaşlarına gönülden bağlı, onlara karşı olan görevlerinin bilincinde olmak;
-   İnsan sever olmak; insanlar arasında, onların çeşitli farklılıkları nedeniyle ayrım ve ayrıcalık gözetmemek;
-   İnsanlara, elinden geldiğince ve herhangi bir karşılık beklemeden iyilikte ve yardımda bulunmaya gönüllüce istekli olmak;
-   Masonlukta bireysel çıkarlar aramayıp hem kendisine hem yakın çevresine, hem toplumuna, hem de insanlığa yararlı olabilmek üzere bilinçle girmeyi istemek.



Belki inanç konusu da töresel nitelikli sayılabilir ama ben onu ayrı tuttum çünkü töre ille de bir inanç koşulu ya da bağlantısını içermeyebilir.


ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mayıs 19, 2011, 12:46:50 öö
Yanıtla #1
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 667
  • Cinsiyet: Bay

Saygılar
 
Bir konu şu ''Adil olmak''  kavramı net vurgulanmıyor masonlukta. Denile bilir ''Erdemli olmanın içinde Adil olmak da var'' Kastetiğim bu değil. Adil olmayı başara bilmek ve adaleti, adaletli,adaletle dağıta bilmek belki de Erdemli olmayı getiriyordur beraberinde. Anlamadığım ''Adaletli davranmak''  cümlesi maddeleşmemiş Masonlukta ''erdem'' kelimesi için de boğulmuş. Ben önce Adil olmalıyım erdemli olabilmek için. Masonluğa seçiliş noktasında da bir adaletsizlik var san ki ama şu an da mevzum bu değil.
Saygılarımla


Mayıs 19, 2011, 01:33:24 öö
Yanıtla #2

Bu sorunun başlıkla alakasını anlayamadım. Açarsanız cevap vermeye çalışalım.
Bir kavramın tarihini bilmediğiniz sürece
Kavramın kendisini idrak edemezsiniz


Mayıs 19, 2011, 01:53:05 öö
Yanıtla #3
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 667
  • Cinsiyet: Bay

 Sayın ADAM'ın bahsetiği Masonluğa girme koşulları sıralanmış. ''Mason adayının nitelikleri'' gibi maddeler halinde sıralanan kısımlarda, Masonlardan beklenti olarak ''Adil olmak''  vurgulanmıyor.
Saygılarımla


Mayıs 19, 2011, 02:36:34 öö
Yanıtla #4

Bencillikten, başkalarına üstünlük taslamaktan, kibir ve gururdan, olumsuz tutkulardan sakınır, haksever ve alçak gönüllü olmak;

Alıntıda yer alan "haksever" adil demektir zaten.

"Adil olmak" ibaresinin net sizin kullandığınız kelimelerle yer alması gerektiğini nereden çıkarttınız bilmiyorum.

İlaveten, sanırım "Masonluk" neye denir konusunda çok belirgin bir algı farkımız var. Açık bir şekilde merak ediyorum. Ben bunca yıl sonra Masonluk konusunda bir fikir dile getirirken hala bildiğim kadarıyla derken, sizin bu kadar net ve kesin hükümlere varmanızdaki kerameti çözemedim.

Sn. Adam'ın verdiği nitelikler tam liste değildir. Zaten olamaz çünkü "tam liste" diye birşey yoktur. Masonlukta adil olmak kavramı net vurgulanmıyor dediğiniz zaman, benim doğal olarak, "nereden çıkarttınız bunu" sorusunu sorma hakkım doğar.

Hiç kusura bakmayın ama bu ifade masonluk hakkında yapılacak bütün araştırmalar yapıldıktan sonra dile getirilirse bir anlamı olur. Ya da daha kolayı vardır. Sorulur. Adil olmak kavramı Masonlukta ne kadar önemlidir? O zaman cevap veririz biz de, sanırım gözünüzden kaçmış, yazıda bu zaten var diye...

Bir kavramın tarihini bilmediğiniz sürece
Kavramın kendisini idrak edemezsiniz


Mayıs 19, 2011, 04:52:37 öö
Yanıtla #5
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 155
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Hacamat,
Masonluğun değerleriyle ilgili bilgi sahibi olmak isteyen biz hariciler ,özellikle bu forumdan yararlanarak çok değerli bilgilere sahip olabiliyoruz ancak bilgi sahibi olmak istiyorsak öncelikle ön yargılarımızı kırmalıyız çünkü sadece bu şekilde objektif bir yaklaşıma kavuşabiliriz.Sizin takip ettiğim kadarıyla yorumlarınızda genel bir önyargı var ve bu objektif bakmanızı engelliyor masonluğa karşı.
Dolayısıyla şunu söylemek mümkün,masonlukta öğrendiğimiz kadarıyla hiçbir kavram hiçbir kavramın içinde boğulmuş değildir belki sembollerle ifade edilir ancak bu boğulmuşluk yaratmaz.Adalet yine öğrendiğimiz kadarıyla masonluk için önemli bir kavramdır zira öyle olmasa en basitinden insanlar arasında eşitliği,kardeşiliği sosyal adaleti ve maneviyatın önemini vurgulamaz maddi değerlere saplanıp kalırdı.

Saygılarımla...
Memento Mori


Mayıs 19, 2011, 08:50:17 ös
Yanıtla #6
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 667
  • Cinsiyet: Bay

Saygılar

 Benim hiç bir şekilde, hiç bir şeye, bir ön yargım yok.  Yazılanları okuyor ve form da yazılanlara karşılık bir tespitte bulunuyorum. ''Benim yaptığım tespit doğru'' diye bir ısrarım da yok.
  
Bu konuyla ilgili Israrım şu olabilir belki  ''Masonluğa girişde aranılan nitelikler''de sitede masonların adaletli ve adil olduğu nerde vurgulandığını bir işaret edebilirmisiniz bende öğrenmiş olurum.
  
Saygılarımla


Mayıs 19, 2011, 09:38:11 ös
Yanıtla #7

Forum okunmadığı gibi verilen cevapların da okunmadığı anlaşıldı. Bir kere daha anlatalım, anlamak isteyen çıkar belki...

1- İnsanlara karşı adil olmak: Yukarıdaki yazımda Sn. Adam'dan yaptığım alıntıda bu AÇIKÇA belirtilmiş.
2- Localar içinde hukuki durumlarda adalet: Mackey Landmarklarının 13ncüsünde AÇIKÇA belirtilmiş.
3- Kanunlar karşısında adalet: Old Charges - Eski Yükümlülüklerde AÇIKÇA belirtilmiş.

Madem "önyargı" yok, öğrenme çabası var (umarım), şimdi cevap verildi. Tekraren hem de...

Umudum bu adalet ve adil olma tanımlarından evrime ve yaradılışa atlamamak... Mutad oldu da, konu ne olursa olsun bir şekilde buna dönmek...

Saygılarımla.
Bir kavramın tarihini bilmediğiniz sürece
Kavramın kendisini idrak edemezsiniz


Mayıs 19, 2011, 10:02:07 ös
Yanıtla #8
  • Skoç Riti Masonu
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 3734
  • Cinsiyet: Bay

Sn. Hacamat, bir noktayı atlıyorsunuz. Sn.ADAM töresel niteliklerden bahsetmiş ama hepsinden değil kendince önemli addettiklerinden bahsetmiş. Bencil olmamak da adil olmaktır, haksever olmak da adil olmaktır, kendisi için istemediğini başkası için istememek de adil olmaktır. Hz. Mevlana'nın bir sözü var ADALET ÇİÇEKLERE; ZULÜM DİKENLERE SU VERMEKTİR. Çiçeğe su vermek de adalettir, darda kalmışlara el uzatmak da, anlayacak olana anlayabileceği kadar bilgi vermek de. Adalet kavramı haklısınız Masonlukta çok önemli bir kavram olarak kabul edilir. Masonluk üyelerinden de gerektiği yerde gereğince yani adilane davranmasını bekler bunu öğütler. Eh tabi nihayetinde inisiye edileceklerden bencil olmamayı, haksever olmayı, adil olmayı, adaletli davranabilmeyi de bekler.

saygılarımla.


Mayıs 19, 2011, 10:30:17 ös
Yanıtla #9

"Onların kalpleri vardır; düşünmezler onunla; gözleri vardır, görmezler o gözlerle; kulakları vardır, duymazlar o kulaklarla"

Abdülbaki Gölpınarlı mealinden A'raf Suresi...
Bir kavramın tarihini bilmediğiniz sürece
Kavramın kendisini idrak edemezsiniz


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
75 Yanıt
52919 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 03, 2018, 03:11:43 öö
Gönderen: Byr
0 Yanıt
2809 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 31, 2008, 08:42:19 öö
Gönderen: poyraz06
9 Yanıt
6335 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 28, 2008, 12:02:00 ös
Gönderen: Genius Loci
10 Yanıt
7246 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 20, 2008, 04:57:42 öö
Gönderen: MASON
13 Yanıt
7975 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 18, 2015, 09:33:32 ös
Gönderen: GOASISG
24 Yanıt
14638 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 19, 2017, 07:27:36 ös
Gönderen: Ankara
3 Yanıt
3934 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 23, 2011, 03:24:44 ös
Gönderen: mevlüt
3 Yanıt
6819 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 31, 2012, 04:01:01 ös
Gönderen: CAMPANELLA
10 Yanıt
8079 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 23, 2014, 04:25:23 ös
Gönderen: Tubalkain
20 Yanıt
19765 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 24, 2014, 05:05:51 ös
Gönderen: Selim