Masonlar.org - Harici Forumu

Masonluk Bilgidir. Bilimdir. Ilimdir. => Tarih => Tarihteki Onemli Kisiler => Konuyu başlatan: Ulu Mason - Mart 01, 2008, 06:43:22 ös

Başlık: Özal ın Projesi
Gönderen: Ulu Mason - Mart 01, 2008, 06:43:22 ös
Özal ın Projesi

Özal'ın projesini bitiren ABD'ydi(Hatip Dicle)


1993'te Özal daha kapsamlı bir çözüm düşünüyordu. Ama kuşkulu ölümü sonrası Özal'ın projesi de kendisi gibi toprağa gömüldü. Dicle, 1993 döneminde yaşanan gelişmelerin perde arkasına dair çok önemli bilgiler verdi.



Özal'a çok yakın bir akademisyen: Özal bana Amerika'dan çok kesin bir mesaj aldığını ve ABD'nin PKK'nin silahsızlandırılmasına karşı olduğunu söyledi.' Bunu o dönem çok iyi okuyamadık. Ben bunu duyduktan sonra süreçle biraz bağ kurmaya başladım. Hatırlarsanız Doğan Güreş alan konseptini uygulamadan önce İngiltere'ye gitti ve uzun süre kaldıktan sonra geri döndü. Güreş'in İngiltere'ye, İngiltere'nin de Amerika'ya yakınlığı, daha sonra imha konseptinin uygulanması, Özal'ın projesine bir anlamda engel olunması, o akademisyenin anlattıklarını teyit eder nitelikte. Bana göre; yani ABD o süreçte karşıydı. Ama bu süreçte değişiklik var. Şimdi Ortadoğu'nun kontrolü ABD'nin elinde. ABD, PJAK'ın silahsızlandırılmasından söz ediyor mu? PKK'nin Türkiye kolu için söyleniyor bu. PJAK dahil PKK'yi bir bütün olarak silahsızlandırmak istediği kanaatinde değilim. Bir pazarlık sürecidir bu. Son dönemde Türkiye'nin Suriye ve İran'la ilişkileri ABD'yi rahatsız ediyor. Türkiye eğer ABD'yle BOP müttefiki olursa pekala PKK'nin de Türkiye'ye karşı savaşı durdurması, en azından silahı bırakması, Kürt sorununun barışçıl çözümüne imkan tanıyabilir.

Doğan Güreş'in İngiltere ziyaretinden söz ettiniz. Şimdi de Erdoğan'ın silah bırakma çağrısının ardından Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ, İngiltere'ye gitti geldi. Bu kez 1993'ten farklı bir arayış mı var?

İngiltere'yi küçümsememek gerekiyor. İngiltere ABD'nin beynidir. Ortadoğu'yu en iyi İngiltere biliyor. Kürtleri de çok iyi tanıyor. İngiltere'den bağımsız Ortadoğu'da bir Kürt politikasının oluşacağını düşünmemek gerekir. Bu anlamda aslında anlaşmalar İngiltere'yle yapılıyor. Projenin esas sahibi İngiltere'dir. Londra'nın Türkiye'ye desteğini sadece Kıbrıs ve AB ekseninde görmemek lazım. İşin içerisinde Kürt sorunu da önemli bir yer tutuyor. Ayrıca İngiltere'nin IRA deneyimi var. Bu sorunu kendi içinde çözen bir devlet. Şu anda bütün diplomasi İngiltere'yle yürütülüyor. (Engin Aslan)