Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Sefirot  (Okunma sayısı 8617 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mart 06, 2011, 03:34:04 öö
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 236
  • Cinsiyet: Bayan

Sefirot

    Boşluğun ucundaki ilk sefirah İbranice Keter (taç) olarak adlandırılır ve bu açığa çıkma; olmuşu, olanı ve olacağı kapsar. Burası ilk yayılmanın ve son dönüşün yeridir. Kutsal sıfatının doğası gereği Tanrının adı olarak belirtilir ki bu geleneksel olarak "Ben Benim" şeklinde ifade edilir. Işık huzmesi dengenin bu noktasından yayılır, merhametin etkisi altında, güç ve genişleme ikinci sefirahı açığa çıkarır, bu da Hokhmah'dır.(akıl, hikmet, bilgelik) Kutsallık ve insan aklının aktifliği, öz bilgisi insanoğlu tarafından deha, ilham veya vahiy olarak nitelenir.
    Üçüncü sefirah güç, şekil ve eylemsizliğin açığa çıktığı Binah'dır (anlayış). Bu pasif, yansıtıcı ve kavrama kapasitesi olan akıldır. İnsanda sağduyu ve gelenek içinde açığa çıkar. Binah solda olup güç sütununun başında bulunur, Keter’in altındaki denge sütununa temas eder, ağaçtaki bu noktada denge kesindir. Bu nokta Ruah Ha Kodesh'tir, kutsal ruh olarak 3 yüksek sefirah’ın altını örter, ortaya, açığa çıkmamış olarak fakat açılmanın içinde yer alır.
    Ağaçta sefirah olmayan Daat (vahiy) ile işaretlenmiştir. Mutlaklık direkt olarak varoluşun içine girer. İnsanoğluna göre Daat, Tanrıdan başka bir yerden gelmeyen bilgidir. Daat sadece görünmekle kalmaz aynı zamanda bilinir de. Bu bilinme, Binah’tan gelen derin düşünmekten, yani aklın açığa çıkmasından bu yönüyle farklıdır. Yüksek sefirahların çocuğudur, yalnızca gözetlemek değil aynı zamanda olmak'tır.
    Işık Daat’ın hemen altından merhametin sütununa girer ve tekrar gücün sütununa döner ve bir sefırot çift olarak tanımlanır. Bu katta duygular hakimdir ve yüksek aklın farkıdır. Aktif ve iç duygunun Sefira’sı Hesed (merhamet), pasif veya dış duygunun Sefira’sı Gevurah'dır. (adalet)
    Bu sefirahların tamamlayıcı özellikleri olarak da Hesed ’de aşk, hoşgörü, cömertlik ve Gevurah ’da disiplin ve ayırdetme özellikleri olduğu söylenebilir. Bu duyguların egemen olduğu aşamada, karşıt sefirotik prensiplerin operasyonu sırasında yönlerden birine ağırlık verilmesi ile günlük yaşantıda kendini açığa vurur, her insanın yaşamında buna göre hüküm/ Gevurah veya merhametin Hesed etkisi izlenebilir. Parlak ışık, merhametin Hesed’in geniş hoşgörülü yönteminden hükmün Gevurah’ın yapıcı yöntemine girer ve tekrar dönerek aşağı dereceye geçer, burası denge'nin sütunudur. Burada merkezi sefirah olan Tiferet ; güzellik, süs, ziynet vardır. Bu ağacın kalbidir ve direkt olarak merhamet ve güç sütununun tüm sefirahlarıyla ilişkilidir. Merkezdeki Tiferet kalplerin kalbidir. Merhamet ve hüküm ile birlikte, kutsal ruhun üçlemesini oluşturan merhamet-hüküm-ruh (güzellik), yüksek sefirahlar olan hikmet ve anlayışla birlikte Tanrısal Ruhun büyük üçlemesini yaparlar ve bu üçlemenin ortasında da Ruah Ha Kodesh vardır. İnsan psikolojisinde Tiferet "kendi" dir, şahsın çekirdeği, esasıdır. Ancak bu, günlük benliğin arkasındaki Ben’dir. Adalet (Gevurah), Merhamet (Hesed), Anlayış (Binah) ve Hikmet (Hokhmah) yüksek merkezlerinin genelde pek farkında olunamayan etkilerini odaklar.
    Tiferet’in (güzellik) altından, parlak ışık ile tamamlayıcı özellikler ortaya çıkar. Bunlar da merhamet ve güç sütunlarında en alttadır. Aktif genişleyici taraf Nezah (zafer), pasif ve sıkıştırılmış taraf ise Hod 'dur (ihtişam). Geleneksel olarak bu özelliklerin İbrani isimleri zafer ve parlaklık (görkem) olarak tercüme edilir. Bu kutsal değerler Tanrının misafirleri rolünü üstlenirler ve kutsal isteği yapmak üzere gönderilirler. İnsanda vital-psiko-biyolojik olaylar olarak görülür. Bunlar aktiflik, içgüdü ve atılganlık Nezah (sonsuzluk) veya pasiflik bilme ve kontroldür Hod. (yansıma)
    Denge sütununda ve bu iki pratik sefirotun arasında ve altında Yesod (temel, asıl) vardır. Peş peşe giden diğer sefirotlar gibi o da daha öncekileri kapsar ve bundan dolayı birçok özelliklere sahip bir komplekstir. İlki üretken oluşudur. Görüleceği gibi bu noktadan itibaren ağacın devamı (gelecek ağaç) ortaya çıkar.
    İkinci olarak geri dönüşlüdür (yansıma) ve burada doğrudan Tiferet’in (güzellik) altındadır. Resmin resmi (imajın imajı) olarak kavranabilir ve ağaç kendini görür, Yesod asıl ayna içindeki aynadır. Bu iki tamamlayıcı görev şunu ifade eder: Onun temeli (kaynağı) saf ve sağlam olmalıdır, bundan dolayıdır ki seksüel saflığın (temizliğin) iç manası bu sefirah ile bağlantılıdır.
    Bizde ise Ego ve Şuur’un alt bölümüne tekabül eder, burada biz kendimizi görürüz. Bir insanın kendi gerçek değerlerini diğer insanlara gösterebilmesi ancak Tiferet’e projekte olmasıyla olanaklıdır. Dünya hakkındaki idraklerimizin çoğunluğu ve irade-istek ile ilgili aletlerin çoğunluğu burada yerini alır.
    En alttaki sefırah Malkut (krallık), Keter’in (taç) tamamlayıcısıdır. Burada parlayan ışık yere iner ve Tanrının madde içindeki varlığı olan Şehina’yı tesis eder. Ağaç tamamlanmıştır. Kök, gövde, dallar ve meyve, ağacın varlığa ulaşmasını sağlar veya irade, akıl, kalp, vücut veya tanrısal istek, tanrısal akıl, tanrısal kalp ve tanrısal vücut olarak da ifade edilebilir. Dört unsur yani toprak, su, hava ve ateş insan bedeninde de bulunmaktadır ki bunlar aynı zamanda Malkut’un dört katmanıdır; katılar, sıvılar, gazlar, ve radyasyonlar olarak, işte bizi canlı tutan bunların birbiriyle reaksiyonlarıdır.

    SEFİROT 1/2





Quoddam ubiquae, Quoddam semper, Quoddam ab omnibus, creditum est!


Nisan 26, 2011, 10:29:16 ös
Yanıtla #1
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 91

Final Fantasy 7 'de En güçlü ama kötü karakter Sefirot olarak gösterilmiştir.Oradada bir bilinmeyen Anne yüksek bir varlık'a inanç vardır.Bu yazıyı okuyunca bir an o geldi aklıma.Paylaşım içi teşekkürler.


Nisan 28, 2020, 09:00:57 ös
Yanıtla #2

Sephirot’un tamamını yani hayat ağacını oluşturan insan simgesel olarak Süleyman Mâbedi’ni yapmış olur mu? Mükemmel taş olmak bununla mı alâkalıdır?

İnsan-ı Kâmil demek kendi Süleyman Mâbedini tamamlamış insan mı demektir? Yoksa çok farklı iki kavram mı?

Kendi hissiyatım; Sephirotları açmış insan, güzel özellikleri bünyesinde toplayabilmiş, kötücül özelliklerden uzaklaşmış insan Süleyman Mâbedi’ni kendi içinde tamamlamış kâmil insandır.

Sevgiler.
« Son Düzenleme: Nisan 28, 2020, 09:32:02 ös Gönderen: Mandıra Filozofu »
Errare humanum est.
Ayıplı Müzmin öğrenci


Nisan 28, 2020, 09:31:24 ös
Yanıtla #3

Süleyman Mabedi de İnsan-ı Kâmil de ayrı kavramlar. Sap-saman karışmış yine.

Sephiroth bahsediyorsanız, Adom Kadmon terimi daha uygun olur.

Sefirotlar ise yanlış kullanım. Tekili Sefira, sefirot çoğul zaten.


Malkut'tan Keter'e bir yolculuktur. Ancak Keter bir son değil yeni bir başlangıçtır.

Hatta bir Sefirot'un Keteri bir başkasının malkutu olabilir diyen de vardır. Bu da belki neden Alemin değil Alemlerin Rabbi denildiğini açıklamaya yardım edebilir.

Beni artık bir miktar tanıyor sayılırsınız sayın ANARCHOSA, sapla samanı karıştırmam yeni bir şey değil, sürekli yaptığım şey   ;D

Aklıma koydum, Adom Kadmon, Malkut - Keter, dolayısıyla Sefirot ve Hayat Ağacı üzerine okumalar ve araştırmalar yapacağım bu aralar.

Sevgiler sayın ANARCHOSA.
Errare humanum est.
Ayıplı Müzmin öğrenci


Nisan 29, 2020, 05:32:56 öö
Yanıtla #4
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 689

Sanki kabalada 10 sefirot vardı...
Doğru rehberini bulana ne mutlu...


Nisan 29, 2020, 10:20:11 öö
Yanıtla #5
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 289
  • Cinsiyet: Bay

Bunun 10 emirle bağı var mıdır? Varsa nedir? Genel olarak Kabala'nın Yahudi dini ile bağı var mıdır? Varsa ne şekildedir? Affınıza sığınarak son sorum, Kabala'nın Masonluk ile ne şekilde bir bağı vardır?
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine...


Nisan 29, 2020, 10:39:28 öö
Yanıtla #6

Bunun 10 emirle bağı var mıdır? Varsa nedir? Genel olarak Kabala'nın Yahudi dini ile bağı var mıdır? Varsa ne şekildedir? Affınıza sığınarak son sorum, Kabala'nın Masonluk ile ne şekilde bir bağı vardır?

10 Emirle bağı yoktur.
Yahudi'likle de ilgisi yoktur, hatta daha eskidir. Ancak Yahudi Kabalası diye ayrı bir alt başlığı vardır.
Kabala'nın Masonlukla bir ilişkisi yoktur. Kabala bir çalışma yöntemi olduğundan bu yöntemi sonrakiler kendi çalışmalarına uygulamıştır. Örneğin Notaria, Gematria gibi çalışmaları siz İslam'da Huruf, Cifr, Ebced gibi isimlerle duyuyorsunuz. Benzeri şekilde Mason olup bu çalışma yöntemlerini araştıranlar vardır. Ama Masonluğun Kabala ile bir doğrudan ve organik ilişkisi yoktur.

Kabala, KBL kökünden gelir, kabul ile aynı köktendir. Bir veren bir kabul eden vardır. Atzilut, Beriah, Yezirah,Assiyah gibi kısımlarından her birinde bir başka melek ismi geçer.  Tanrı'nın bile ismi değişir. Dolayısıyla her kesitinde muhattabınız da başkadır.

Kabala burada ya da başka bir yerde anlatılabilecek, anlaşılabilecek bir konu değil bana göre. 10 Sefira dışında bir de 11. sefira vardır. DAAT isminde. Bu sezgi demektir. Sezgi var ise kişide, o zaten yolunu bulur. Yoksa istediği web sitesinden kabala okuluna gidiyorum desin, istediği ''kerameti kendinden menkul Guruları, Ari'leri takip etsin'' kişisel yaşam koçluğu dışında bir şey duyamaz, öğrenemez.

Teşekkürler bilgilendirme için sayın ANARCHOSA. Kabala öğretiyorum diyen asıl işi ise ‘yaşam koç’ luğu olan gruplara çok önem vermemek gerek.

Sevgiler
Errare humanum est.
Ayıplı Müzmin öğrenci


Nisan 29, 2020, 10:52:39 öö
Yanıtla #7
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 321
  • Cinsiyet: Bay

Bu söylediğimden hiçbir zaman emin olamam çünkü kendisiyle görüşebilmiş, tanışmış biri değilim ve vefat ettiği içinde bunu soramam.

Adam Kadmon, kamil insan olmak demek.

Murat Özgen Ayfer'in "Adam Olmak" kitabının buradan gelmiş olabileceğini düşünüyorum.

Amaç kamil insan olmak ise Adam Olmak bence budur.
İnsanı ayakta tutan iskelet ve kas sistemi değil prensipleri ve inançlarıdır.   A. Einstein


Nisan 29, 2020, 11:22:45 öö
Yanıtla #8
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 321
  • Cinsiyet: Bay


Düzeltmeniz için teşekkür ederim. Yanlış bilgi içinde forumdaki üyelerden özür dilerim.

Bunu sormak için bir ihtimalim var demek :) kendisiyle tanışmayı çok isterim. Hayatımda 3 başucu kitabı vardır.

Birincisi Nüvit Osmay'ın İnsan Mühendisliği, ikincisi bahsettiğim kitap, üçüncüsü de Marcus Aurelius'un Kendime Düşünceleridir.

Adam Olmak kitabı bölüm bölüm olduğu için bazen kitabı elime alır rastgele açar ve o kısmı okurdum. Ve kitabı çok sevdiğim bir arkadaşıma okuması için verdim. Çok okuyan birisi olduğu için ona verdim 6 ay kadar bir zaman geçti ara ara soruyorum "sıralama yaptım daha ona gelmedim okunacak çok süper kitaplar var" diyor :)

Bir başlasa eminim o da başkalarına verecek bu eseri.

Biran önce okumasını istiyordum çünkü kitabın içindeki kişiler gibi karşılıklı kavramlar üzerinde muhabbet etmek istiyordum.

Buradaki arkadaşlara da mason olmak istesin ya da istemesin okumalarını önerdim.

Konuyu biraz dağıttım gibi geldi, affola :)

Bahsettiğim bu üç kitap yılların birikimini defalarca süzgeçten geçirip önümüze sermiş gibi bu nedenle çok konuştum.

Sevgiler
İnsanı ayakta tutan iskelet ve kas sistemi değil prensipleri ve inançlarıdır.   A. Einstein


Nisan 29, 2020, 11:53:12 öö
Yanıtla #9
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 289
  • Cinsiyet: Bay

Bunun 10 emirle bağı var mıdır? Varsa nedir? Genel olarak Kabala'nın Yahudi dini ile bağı var mıdır? Varsa ne şekildedir? Affınıza sığınarak son sorum, Kabala'nın Masonluk ile ne şekilde bir bağı vardır?

10 Emirle bağı yoktur.
Yahudi'likle de ilgisi yoktur, hatta daha eskidir. Ancak Yahudi Kabalası diye ayrı bir alt başlığı vardır.
Kabala'nın Masonlukla bir ilişkisi yoktur. Kabala bir çalışma yöntemi olduğundan bu yöntemi sonrakiler kendi çalışmalarına uygulamıştır. Örneğin Notaria, Gematria gibi çalışmaları siz İslam'da Huruf, Cifr, Ebced gibi isimlerle duyuyorsunuz. Benzeri şekilde Mason olup bu çalışma yöntemlerini araştıranlar vardır. Ama Masonluğun Kabala ile bir doğrudan ve organik ilişkisi yoktur.

Kabala, KBL kökünden gelir, kabul ile aynı köktendir. Bir veren bir kabul eden vardır. Atzilut, Beriah, Yezirah,Assiyah gibi kısımlarından her birinde bir başka melek ismi geçer.  Tanrı'nın bile ismi değişir. Dolayısıyla her kesitinde muhattabınız da başkadır.

Kabala burada ya da başka bir yerde anlatılabilecek, anlaşılabilecek bir konu değil bana göre. 10 Sefira dışında bir de 11. sefira vardır. DAAT isminde. Bu sezgi demektir. Sezgi var ise kişide, o zaten yolunu bulur. Yoksa istediği web sitesinden kabala okuluna gidiyorum desin, istediği ''kerameti kendinden menkul Guruları, Ari'leri takip etsin'' kişisel yaşam koçluğu dışında bir şey duyamaz, öğrenemez.
Bilgilendirme için teşekkürler sayın ANARCHOSA.
Ben de kendimde sorun arıyorum neden anlayamıyorum diye. Çok detaylı araştırdığım söylenemez lakin bu ve benzeri konularda çok eksiğim var. Masonluğu anlamaya çalışırken bunları anlayamayınca da acaba Masonluğa anlama noktasında ne kadar yakınım yada uzağım diye içsel mukayese yapmaktayım. Her zaman eksiğiz ve öyle kalacağız. Tamamız dersek en büyük sanrı olur bu. Ama bir tık pişirsem forum ve Sizler sayesinde daha kolay yol alacağıma inanıyorum.
Sevgiler, saygılar sayın ANARCHOSA.
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine...


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
12 Yanıt
9981 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 15, 2010, 05:40:50 öö
Gönderen: Ayn
3 Yanıt
2788 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 03, 2014, 11:40:53 öö
Gönderen: hypatia
0 Yanıt
2868 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 09, 2014, 06:30:07 ös
Gönderen: Metatron