Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Elektriğe 22% zam!  (Okunma sayısı 2218 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Haziran 28, 2008, 04:24:21 ös
  • Skoç Riti Masonu
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 3734
  • Cinsiyet: Bay

Elektrikte 1 Temmuz’da uygulamaya girecek otomatik zam için baz oluşturacak tarifeler önceki gün Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nda (EPDK) belirlendi. 1 Temmuz’dan sonra geçerli olmak üzere ev ve işyerlerinde elektriğe yüzde 21, sanayide ise yüzde 22 zam yapıldı. Böylelikle 2008’in Ocak ayından Temmuz’a kadar geçen yedi aylık sürede elektriğe yapılan zam oranını toplam yüzde 42’lere ulaşmış oldu.

EPDK’nın zammı onaylamasının ardından tepki açıklamaları da gelmeye başladı. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Musa Çeçen, yapılan zamlar ile yurttaşların ve sanayicilerin aldatıldığını ifade etti. TOBB Başkan Yardımcısı ve Konya Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Üzülmez, elektrik zammının istihdama, üretime olumsuz yansıyacağını öne sürerek, ""enflasyon yükselecek, faizler de tekrar yükselme trendine girecek"" dedi.

 

EMO: ÖZELLEŞTİRMENİN ACI FATURASI

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın düzenlediği (ATSO) “Enerji Piyasası ve Özelleştirme” başlıklı konferansta konuşan EMO Genel Başkanı Musa Çeçen, “EPDK, 1 Temmuz’dan itibaren konutlarda yüzde 21, sanayide ise yüzde 22 zammı onaylamıştır. EPDK, yakın zamanda da toptan elektrik satışlarına yüzde 19’lara varan zam yapmıştır. Başka anlamda, yakın hedefte hükümet, vergi ve kesintilerle birlikte elektriğe yüzde 50’ye varan zam yaparak herkesi perişan etmiştir. Hükümet, elektriğe yaptığı zamla vatandaşı ve sanayicisi aldatmıştır. Bugüne kadar özelleştirmeyi savunan büyük sanayi kuruluşları da özelleştirmenin acı faturasını yaşadılar” diye konuştu.

Türkiye’nin yakın geleceğinde çok ciddi ve derin enerji krizi yaşanacağını öngören EMO Başkanı Musa Çeçen, geçmişte yapılan özelleştirmelerin sıkıntısının enerjide sektöründe kendini yavaş yavaş göstermeye başladığına dikkat çekti.

Enerji alanında 4286 sayılı yasanın değiştirilmek istendiğini söyleyen Çeçen; “Bu yasayla, geniş enerji yatırımları, rekabet ve ucuz enerji üretimi düşünülmektedir. Ancak, PETKİM’in özelleştirilmesiyle başlayan yanlışlar zinciri, bazı bürokrat ve siyasilerin rant kavgası, özelleştirmedeki politikaların yanlışlığını kanıtlamıştır” dedi.

 

KSO: SANAYİ DERİNDEN ETKİLENİR

1 Temmuz’dan itibaren sanayide de geçerli hale gelecek olan yüzde 22 zammı değerlendiren Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, enerjide yeterli yatırımların yapılmamasının ortaya bugünkü manzarayı çıkardığını söyledi. KSO Başkanı Büyükhelvacıgil, “Zam, Türkiyeli sanayiciyi derinden etkileyecek. Bu da üretilen mallara zam olarak yansıyacaktır"" dedi.

Türkiyeli sanayicinin dünyadaki rakipleri ile eşit şartlar altında rekabet etmesi gerekirken son yedi ayda yapılan yüksek zamların üretimi olumsuz etkileyeceğini dile getiren Başkan Tahir Büyükhelvacıgil, ""Zaten büyük zorluklar içinde üretim yapmaya çalışan sanayici bir de zamlarla uğraşmak zorunda kalacak. Elektrikte zamların otomatiğe bağlanmasıyla ilerleyen dönemde, Türk sanayisi daha fazla etkilenecek. Kimse böyle olsun istemez ama bu zorunluğun da ortadan kaldırılması gerekiyor"" şeklinde konuştu. Büyükhelvacıgil son olarak, ""En önemli girdi olan enerjideki bu artış Türk sanayisini derinden etkileyecek. Bu üretilen mallara zam olarak yansıyacaktır"" dedi.

TOBB: ÜRETİM VE İSTİHDAMI VURUR

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez de elektrik zammının istihdama, üretime olumsuz yansıyacağını öne sürerek, ""Enflasyon yükselecek, faizler de tekrar yükselme trendine girecek"" açıklamasında bulundu. Elektriğe yapılan zamları değerlendiren Üzülmez, “daha makul zam yapılmalıydı” dedi. AKP hükümeti döneminde yaklaşık 5 yıldır hiçbir zammın yapılmadığını hatırlatan Üzmez, “Altı ay içinde bu şekildeki elektrik zammı istihdama, üretime olumsuz yansıyacak. Enflasyon yükselecek, faizler de tekrar yükselme trendine girecek” diye konuştu.

Başkan Yardımcısı Üzülmez, bu etkilenme durumunun üretilen malların fiyatlarının da artmasına neden olacağını belirtti. Üzülmez, “Bunlar da ekonomiyi olumsuz etkileyecek. Bir an önce elektrik üretim ve dağıtımının özelleştirilmesinin önemi daha net ortaya çıktı. Özelleştirme ile enerji maliyetlerinin düşürülmesine gedilmesi gerekiyor"" dedi.

 

TMMOB: HÜKÜMET YOKSUL DÜŞMANI

Elektriğe yapılan yüksek oranlı zammı eleştiren TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, "şimdi AKP"nin boyalı yüzü dökülmeye başladı işte. Hükümet zengin dostu, yoksul düşmanı olduğunu göstermiştir" dedi.

TMMOB Başkanı Soğancı, "Elektriğe yapılan bu zamların tüm ürünlerin fiyatlarını artıracağı ve yine halka düşen faturayı kabartacağı açıktır. Kaldı ki son günlerde yapılan ve yapılacğı söylenen zamlar bu acı gerçeğin habercisidir" diye konuştu

Elektriğe en son ocak ayı içinde yaklaşık yüzde 20 oranında zam yapılmıştı. 1 Temmuz’da yapılacak zamlarla birlikte 2008 yılı içinde elektrikteki fiyat artışı yüzde 42 düzeylerine yükselecek.

AYŞEGÜL SAVAŞTA

 

***

TÜKODER’den yüzde 21’e dava

ELEKTRİĞE yapılan yüzde 21’lik zamma vatandaş tepkili. TÜKODER zammı yargıya taşıyacak.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Ali Çetin zammı “insafsızlık” olarak niteledi ve zammın iptali için yargıya başvuracaklarını söyledi. Çetin, “Bu zamların petrol fiyatlarının yükselmesiyle izah edilmesi bizce mümkün değil. Bu zamların gerekçesi tümüyle uygulanan enerji politikalarının iflas etmesi neticesinde, yanlış politikaların ceremesinin tüketiciye yükletilmesinden başka bir anlam ifade etmemektedir. Bu zamlara karşı da biz yargıya başvuracağız” diye konuştu.

 

***

BAKAN ŞİMŞEK: ZAMMIN AMACI ELEKTRİK TASARRUFU

ELEKTRİK zammına ilişkin savunmayı AKP hükümeti kanadından Devlet Bakanı Mehmet Şimşek yaptı. Şimşek, zammın elektrik tüketiminde tasarruf sağlanması için yapıldığını açıkladı. Şimşek, otomatik fiyat mekanizmasına geçilmesiyle birlikte, uluslararası piyasalarda doğalgaz ve petrol fiyatlarının düşmesi halinde, bunun tüketiciye doğrudan yansıyacağını söyledi.

-BİRGÜN-


Haziran 28, 2008, 08:16:49 ös
Yanıtla #1
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 784
  • Cinsiyet: Bay

Tasarruf zamla olmaz tüketici bilinciyle olur. Ayrıca enerjiyi ucuza maledebilmek meziyettir.Yüksek maliyetle herkesin kolaylıkla yapabileceği bir hizmettir. Sorun özelleşmesinde veya devlet tekelinde olmasında değil, iyi bir  enerji politikamızın olmamasındadır.
Bu durum ülkemizin tüm politikalarına ne yazıkki yerleşmiştir. Zora gelince yama yapma politikasıdır bu. Hastanın tedavisi cerrahi müdahale gerektiriyorsa neşteri vurup sonunu kökten çözmekten korkmamalı.

Saygılarımla,


Haziran 29, 2008, 11:48:37 ös
Yanıtla #2

Turkiye icin aci bir durum ama yurt disindada elektrik farklı değilki?