Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonluk İslam Karşıtı mıdır?  (Okunma sayısı 37401 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Nisan 15, 2015, 03:03:57 öö
Yanıtla #20
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Evrenin Ulu Mimarı terimi (eskiden Kainatın Ulu Mimarı, daha da eskiden Sanii Azam-ı Kainat denirmiş) hiçbir tanrı kavramıyla özdeşleşmez.

O bir tanrı kavramı değildir.

O bir simgedir.

Bu kavramı anlayabilmek için simgeciliği (sembolizmi) anlamak gerekir.

Onu anlamak için dea konuya içrek (ezoterik) açıdan bakmak gerekir.

Bunun tersi konuya dışrak (egzoterik) açıdan bakmaktır. O zaman her söz literal (sözlük anlamında) olarak değerlendirilir.

Öyle olunca, Masonlukta bir tanrı kavramının karşılıgğı aranır. Buluna buluna Evdenin Ulu Mimarı ya da buna benzer bir terim bulunur.

İşte o tanrı kavramıyla özdeşleştirilir.

Yanlış olur.







Sn.adam Evrenin Ulu Mimarı tanımı icin; o tanım tanrı değil simgedir diyor, ve bunu anlamak içinde simge dilini bilmek gerekir diyor.Sn.adam'ın bildiğini varsayalım soruyorum o simgesi aciklarmisiniz, Evrenin Ulu Mimari nin simgesel açıklaması nedir?

Karahan
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Nisan 15, 2015, 03:23:50 öö
Yanıtla #21
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

mason kuruluşları, "Evrenin Ulu Mimarı" ya da buna benzer bir kavramı tüzük ve ritüellerinde kullanırken, bu kavramın anlamının da açık ve belirgin bir şekilde ortaya konması isteminde bulunmuşlardır. Temel Masonluk anlayışındaki farklılıklar nedeniyle, bu kavramın anlamlandırılmasında da farklılıklar hatta çelişkiler ortaya çıkmıştır. Bu kavramın anlamı üzerindeki uyuşmazlıklar, Masonluğun dünya çapındaki bölünmüşlük olgusunun nedenlerinden biridir.

Sn.Spock belkide bu yukarıdaki tanımlamadan dolayı tam ve net bir cevap veremez.
Benim yaptığım tanımlama ise benim kendi fikrim.Bu soruya birgün Mason'lar cevap verirse tam tanımlama getirebilirlerse ne olur acaba?
Altarnatiflikmi ortaya çıkar?

Şöyle ki... Yukarıda bahsedilen farklılık ve çelişkiler, geleneksel masonluk ve liberal masonluk arasındaki farklılık ve çelişkilerdir. Yoksa geleneksel masonluğun içerisinde yaşanılan ayrı bir çelişki mevcut değildir. Bunun dışında zaten durum ortada, masonluk bölünmüş. Dolayısıyla benim dediklerim geleneksel masonluk açısından yapılmış bir açıklamadır. Liberal masonluk için farklı bir tanım varsa, ben ondan haberdar değilim.

Buna ek olarak Sn. Karahan zannedersem Evrenin Ulu Mimarı teriminin etiyolojisini, ilk olarak kim tarafından ortaya atıldığını ve Masonluk tarafından nasıl kullanılmaya başlandığını soruyor ve bunun altında yatan felsefi açıklamaları merak ediyor. Eğer sorduğu bu ise, buna verilecek cevap var. Ancak kısa bir tarama ile Türkçe kaynak bulamadım. İngilizce var ama o kadar uzun ve detaylı ki, tercüme etmek günler alır. Ama kısaca Evrenin Ulu Mimarı, kimilerinin iddia ettiği gibi sadece var olanı değiştirme kudretine sahip bir Tanrı değil, yoktan var eden bir Tanrı'dır. İnsan algısının/anlama kapasitesinin dışındadır ve sınırsız bir varlıktır. Var oluşun kökü ve sebebidir. Hatta Kur-an'da geçen "Gökleri yedi tabaka (7 kat) olarak yaratan O'dur" ifadesinin farklı bir şekilde ifade edilmiş ama aynı anlama gelen eşleniği, Evrenin Ulu Mimarı'nın etiyolojisinde de mevcuttur. Dolayısıyla İslam ile bir uyuşmazlığı yoktur.

Sn.spock arkadaşımın açıklamasını tatmin edici buluyorum kendi fikrim göre.
Buradaki ayrıntıyı net şekilde ortaya koymuş, bölünmüş Masonluğun bir tezahuru olduğunu ortaya koymuştur.
Sn.spock'un EUR tanımının tanrı tanımından farklı olmadığını ortaya koyması ise bu forumda gördüğüm bugüne kadarki en radikal ve net söylemdi. Öncelikle tebrik ederim.Geleneksel Masonluk bir tanrı inancını şart koşar, burdan şunu kolaylıkla anlamak mümkün iyi bir mason olmak istiyorsan, öncelikle sağlam bir inanç ve imana sahip olmak zorunludur.
Operating Masonlukta ise sağlam bir iman ve inancın olmasada olur.
Bir başka deyişle biri bir yaratıcı inancı ile yola devam ederken, diğeri için yaratıcı inancı gereksiz oluyor.Deist inancın bir gereksinimi olsa gerek.

Tüm bunlardan sonra ben eğer mason olmaya karar verse idim bana uyan tek kapı HKMBL olurdu.

Karahan
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Nisan 15, 2015, 04:19:33 ös
Yanıtla #22
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay


Sn.Zeki Alasya bir röportajında EUM tanımı için şöyle diyor;

Hangi dinden olmak gerekiyor?
Belli bir dinden ziyade, Yaratıcıya inanmak gerekir. Yaratıcı'ya 'Evrenin Ulu Mimarı' diyoruz. Bence çok güzel bir tabir. Masonluğu vahşi ve aşağılık bir şey olarak anlatan kitaplar okumuştum. Halbuki ahilik, Bektaşilik, Mevlevilik gibi bir oluşum.

Wikipedideki anlatı ise doğru ise eğer daha ilginç;

Evrenin Ulu Mimarı (aynı anlamda kullanılan Evrenin Büyük Mimarı veya Evrenin Yüce Mimarı), birçok Hiristiyan teolog ve savunumcu tarafından tartışılan tanrı kavramıdır. Tarafsız bir tanrıyı temsil etmesi amacıyla Masonlar tarafından kullanılmaktadır (ne biçimde olursa olsun, ve her üyenin bireysel olarak imanında adı ne olursa olsun). Ayrıca Max Heindel'e göre, Gül-haçlı Tanrı anlayışı ile de ifade edilebilir. Görkemli bir mimar ya da büyük bir mimar kavramı Demiurgos, gnostisizm ile diğer dinsel ve felsefî sistemlerde de görülür.
Okumanın tamamı için linki;
http://tr.wikipedia.org/wiki/Evrenin_Ulu_Mimar%C4%B1

Evrenin Ulu Mimar tanımı forumda belkide yeterince tartışılmamış,gerekli sorular sorulmamış/sorulamamış olabilir.Benim şahsen kendi okumalarımdan anladığım Dünyada Mason'luğu en derin şekilde bölen tanımlamalardan biri.

Masonlukta genel olarak tanrıya Evrenin Ulu Mimarı denmesi, evrenin sistematik ve nizami bir şekilde ilerlediğini belirtmeyi amaçlar. Ancak Skoç riti masonlarının aksine Fransız riti'nden olan Özgür Masonlar bir tanrı arayışını ve dogmatik gördükleri birtakım görüşleri kabul etmez ve sadece bilimselliğin ışığında yaşadıklarını ifade ederler. Masonlar aralarında sıkça kullandıkları ışık sözcüğü ise farkındalığa vesile olan aydınlığın asıl kaynağı olarak ele alınır. Sonuç olarak masonlar, masonluğu dogmatiklikten uzak, akıl ve bilimin öncülüğünde belli erdem değerleri ile ideal insana giden tekâmül yolu ve de yetkinleşme sanatı olarak tanımlamaktadırlar.

19. yüzyilin ortalarinda çesitli ritlerin Masonluk'ta ortaya çikardigi çekismeler duruldu. Anglosakson Masonlugu, Iskoç Masonlugu ve Fransiz Masonlugu ayri ayri kendi yollarini tuttu. Artik Masonlugun evrensel amaçlari, ilkeleri ve ögretim kapsami hemen hemen belirginlesmisti. Sadece yöntemler arasinda birtakim farklar vardi. Bunlar da ancak birer ayrinti olarak nitelendirilebilirdi. Fakat, Masonluk'ta öteden beri çözümlenememis olan "din ve inanç" konusu ile "örgütlenme yöntemi" konusunu bir sonuca baglamak gerekiyordu.

Bu konuda Fransiz Masonlugu bir atilim göstererek "din ve inanç" konusunun Masonlugun ilgi alani disinda tutulmasi gerektigini, Masonlugun ögretimi kapsaminda herhangi bir dinsel inanç çagrisimi yaratabilecek hiçbir öge bulunmamasi gerektigini ileri sürdü. Tüzüklerini ve Fransa'daki localarda kullanilan ritüelleri de buna göre degistirdi. Bunun üzerine, Ingiltere Birlesik Büyük Locasi basta olmak üzere Anglosakson Masonlugu toplulugunu olusturan büyük localar, Fransiz Masonlugu sistemini uygulamakta olan mason örgütlerini, masonik bakimdan "düzensiz" hatta "Masonluga zararli" olarak ilân etti. Böylece Masonlugun tarihinde, dünya çapinda yaygin bir bölünme dogdu. Anglosakson Masonlugu toplulugunda yer alan büyük localar, bundan böyle Ingiltere Birlesik Büyük Locasi tarafindan düzenli olarak taninmayan mason örgütleriyle iliskilerini kesti.
Alıntılanan link
http://www.oocities.org/turkishmasons/mahfili2.html
Bu alıntıda da açıkça görüldüğü üzere Laik sistemi kuran,kilise ile büyük bir savaş veren fransa bunu Mason'lukta dahil hemen her alana taşımış/taşıma çabası içinde olmuş.Sonuçları bölünmede olsa bunu yapmış.

Konu aslında çok enteresan,inananın inanmayana,inanmayanında inanana dayattığı bir sorun haline gelmiş.
Bir öğreti için belkide olabilecek en kötü durum.Farklılıkların zenginliği tanımı her ne kadar hoş gibi dursada fikrimce aldatmacadan başka bir şey değil.

Mason'luktaki EUM tanımı İslamın,yahudiliğin ve hristiyanlığın ilahlarının eşdeşidir.Masonca söylenme biçimidir.

Karahan


ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Nisan 15, 2015, 08:49:29 ös
Yanıtla #23
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Masonluğun İslam karşıtı olduğunu söyleyebilmek için ortaya genel geçerli bir kanıt konulması gerekir.

Kimi masonlar, bireysel benimseyişleri nedeniyle Müslümanlardan pek hoşlanmayabilir. Bu knuda bir şeyler yazmış, bir mason örgütünü kendine  alet etmiş bile olabilir. Mason Töresi gereği, böyle bir şey olmaması gerekir. Bu diğer dinler için de geçerlidir; belki Yahudilik ile Şinto (kendilikleri gereği Mason Töresi ile uyuşamadıklarından ötürü) istisna sayılabilir. Öyle bir masonun ise henüz Masonluğu anlayamadığı, içselleştirememiş olduğu söylenebilir.

Bu konunun yanıtı Masonluktaki Evrenin Ulu Mimarı kavramıyla verilemez. Çünkü o Masonluğa özgü bir simgesel kavramdır; ne İslamda ne diğer dinlerde bir karşılığı vardır. Bu nedenle de böyle bir karşılaştırma  ya da benzeştirme yapılamaz. Yasak değildir ama yanlış olur.
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Nisan 15, 2015, 09:31:25 ös
Yanıtla #24
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Masonluğa özgü  simgesel bir kavram olduğunu söylüyorsunuz,üstelik anladığım kadarı ile bir kıyaslama yapılamayacağını söylüyorsunuz.Kimileri sizin gibi düşünmüyor,zeki alasya da tıpkı sn.spock gibi ilah kavramı ile eşdeş olduğunu bir yaratıcı olduğunu söylüyor.

Ayrı düşüp ayrıştığınız bu nokta o kadar barizki,imanlı mason'luk ve imansız mason'luk gibi bir sorun ortaya çıkıyor.Kimilerinin inandığı bu tanım ile dine olan bakışların samimiyeti dahi tam net olarak ortaya çıkıyor.

Sizin savunduğunuz mason'luk fikrimce materyalist bir mason'luk modeli,o yüzden din ile bir savaş içindesiniz.

Sonuç olarak EUM tanımını sn.spoc'ın yaptığı gibi açıkça ve cesurca simgesel yahut sembolik anlamını anlaşılır yahut kendi kabulünüzce ortaya koymalısınız.

Sizin simge ve sembolünüze göre EUM nedir?kimdir?

Fikri bölünmeye neden olan bu tanımlamaya göre mason olmaya karar veren bir kişi her iki tarafa da gitse bu terimin manasını bilmeden mason olacak demektir.
Size göre yahut diğerine göre bir EUM tanımına verilen cevaplar ve ortadaki bölünmüşlük durumu bile gelecekteki parçalanmanının her iki tarafıda aşırı olumsuz etkileyeceğini sanırım masonlar halının altına atıyorlar.

Çözüm getirilmeyen her sorun parçalanmayı,parçalanma ufalmayı,ufalmada yok olmayı getirir.

karahan
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Nisan 15, 2015, 10:14:46 ös
Yanıtla #25
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3235
  • Cinsiyet: Bay

Alıntı
Operating Masonlukta ise sağlam bir iman ve inancın olmasada olur.


Operating Masonluğu çözemedim şu mu denmek istendi ; Operatif  Masonluk ?
Eğer öyle ise Tanrı inancının olmaması mantığını anlamadım , belkide Özgür Masonluklamı karıştırıldı tam çözemedim .
Saygılar
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


Nisan 15, 2015, 10:26:13 ös
Yanıtla #26
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Yazılanlar konu başlığı dışına çıkınca, bir de sayın karahan gibileri bilmediiği bİr konuda racon kjsmeye kalkışınca, benim gibilerin çekilmesi gerekir.

BİTTİ.
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Nisan 15, 2015, 10:51:17 ös
Yanıtla #27
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Yazılanlar konu başlığı dışına çıkınca, bir de sayın karahan gibileri bilmediiği bİr konuda racon kjsmeye kalkışınca, benim gibilerin çekilmesi gerekir.

BİTTİ.
Sn.Adam
Tavrınız hoş değil.Maşallah her şeyi belirliyorsunuz forumda,kim racon keser,kim bilir kim bilmez,hoş size göre sizden başka kimse bilmez ya neyse.Bu nasıl bir tavır sayın karahan gibileri sözü ne kadar yakışıksız.Neye benzettin beni bilemiyorum ama insanları illa bir aşağılama ,alttan görme hastalığınız var galiba.Takıntılı olmanızda cabası.Forumda dalaşmadığınız fırçalamadığınız,horlamadığınız kimse yok gibi.Allah aşkına bir dönüp kendinize bakıyormusunuz,bu halinizden memnunmusunuz.

Taş yerinde ağırdır derler sn.adam sn.ağırlığınız nedir insanları paylamaktan aşağılamaktan vazgeçin artık.İsminizin hakkını verin ADAM olun.
Sizin paylamalarınızdan bana gınağ geldi artık.Şu forumu bir tarayın bakın paylamadığınız kimse varmı merak edin bakın.Saygı görmek istiyorsan sevgi göster itici olma.Bilgin seni fazlası ile zehirlemeye başlamış,hakettiğim insanca saygıyı göstermez isen bu tavrı benden hep görürsün,iyisimi benden uzak dur yazılarıma bakma bile herşeyi bildiğini düşünen ADAM.Beni gereksiz tahrik etme.

karahan
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Nisan 15, 2015, 11:01:14 ös
Yanıtla #28
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 631
  • Cinsiyet: Bay

Başlığın girişinde ve içinde temel birtakım sorunlar var. Bu da bizim ortak noktada buluşmamızı engelliyor. Bir defa şunu ayırt etmek gerekir ki ; soru masonik bir soru değil. Tamamen inanç ile ilgili bir soru. Ve inançla ilgili bu soruda da çiviler yanlış yerlere çakılmış.

Var olan bu belirsizliklerin olası sapmalar türetmesine karşı da bunları ekarte etmek gerekir diye düşünüyorum.


1- Allah gönderdiği kitapta bana 'Allah' ismi ile seslenin diye bir emir veriyor mu ?

Argüman olarak İsra suresinden bir ayet gösteriliyor.

Ve bu ayet, tam olarak buna mı karşılık geliyor ?

2- Evrenin Ulu Mimarı veya Evrenin Ulu Yaradanı demek var olan Tanrı'nın özelliklerine göre bulunmuş isimler olarak herhangi bir dini inanç ile çelişiyor mu ?

Acaba İslami kaynaklarda evreni bir eve,Tanrı'yı ise bir müteahhite benzetenler Ali Şeriati'nin deyimiyle Dine Karşı Din mi yaratıyorlar ?

Ya da evreni şiire benzetip, Tanrı'ya şair diyenler dinden mi çıkıyorlar ?

3- Acaba din ve inanca karşı oluşturulan mesafe Tanrı'ya karşı gösterilen bir mesafe mi demektir ?

Yani evine resim koymayan bir aile, evine ressam da almamalı mıdır ?


Bu 3 soruya cevap verildikten sonra, gerisi bir kadayıfın telleri gibi gelecektir diye düşünüyorum.










« Son Düzenleme: Nisan 15, 2015, 11:07:02 ös Gönderen: İNSAN »


Nisan 15, 2015, 11:04:42 ös
Yanıtla #29
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 2105
  • Cinsiyet: Bay
    • Masonluk ve Masonlar

Başlığın girişinde ve içinde temel birtakım sorunlar var. Bu da bizim ortak noktada buluşmamızı engelliyor. Bir defa şunu ayırt etmek gerekir ki ; soru masonik bir soru değil. Tamamen inanç ile ilgili bir soru. Ve inançla ilgili bu soruda da çiviler yanlış yerlere çakılmış bence.

 1- Var olan bu belirsizliklerin olası sapmalar türetmesine karşı da bunları ekarte etmek gerekir diye düşünüyorum.

Birincisi , Allah gönderdiği kitapta bana 'Allah' ismi ile seslenin diye bir emir veriyor mu ?

Argüman olarak İsra suresinden bir ayet gösteriliyor.

Ve bu ayet, tam olarak buna mı karşılık geliyor ?

2- Evrenin Ulu Mimarı veya Evrenin Ulu Yaradanı demek var olan Tanrı'nın özelliklerine göre bulunmuş isimler olarak herhangi bir dini inanç ile çelişiyor mu ?

Acaba İslami kaynaklarda evreni bir eve,Tanrı'yı ise bir müteahhite benzetenler Ali Şeriati'nin deyimiyle Dine Karşı Din mi yaratıyorlar ?

Ya da evreni şiire benzetip, Tanrı'ya şair diyenler dinden mi çıkıyorlar ?

3- Acaba din ve inanca karşı oluşturulan mesafe Tanrı'ya karşı gösterilen bir mesafe midir ?

Yani evine resim koymayan bir aile, evine ressam da mı almamalıdır ?

Bütün bunlara cevap verildikten sonra, gerisi bir kadayıfın telleri gibi gelecektir diye düşünüyorum.


Aslında oldukça alakasız bir yorum olduğunu söylemeliyim. Katıldığım noktalar var ama konuyla ilgisi yok. Konunun özeti: Masonluk İslam karşıtı mıdır? Hayır, masonluk bağnazlık karşıtıdır. Bağnazlık nedir? Bağnazlık din değil dindeki bozukluktur. Bir insan hata yapabilir, kötü bir davranış yapabilir ancak bu, o insan kötü demek değildir. Sadece o insanın kötü bir huya sahip olduğudur. İşte masonluk, o insana değil o insandaki kötü huya karşıdır. Yani dinlere değil dinlerdeki bağnazlığa, çürük elmalara karşıdır. Konuyu saptırıp, sakız gibi uzatıp oradan oraya çekince 'BENCE' kimse bilgili görünmüyor.

Saygılar.
Gnothi Seauton

Yaşamak, kendini adam etmektir. Zeka ve bilgiyi kullanarak, etinden, kemiğinden kendi heykelini yapmaktır. - Goethe


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
9 Yanıt
17453 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 06, 2009, 07:21:31 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3976 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 25, 2009, 03:07:32 ös
Gönderen: ADAM
9 Yanıt
10985 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 29, 2014, 05:05:54 öö
Gönderen: ruzber
26 Yanıt
20899 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 13, 2012, 12:24:22 ös
Gönderen: Agony
5 Yanıt
8118 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 28, 2014, 11:25:51 öö
Gönderen: ADAM
3 Yanıt
5476 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 01, 2011, 10:09:26 ös
Gönderen: Escalation
15 Yanıt
22207 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 24, 2012, 03:24:02 öö
Gönderen: Sifir
8 Yanıt
5241 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 08, 2015, 01:27:20 öö
Gönderen: Ömercan
10 Yanıt
4462 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 23, 2015, 09:44:50 ös
Gönderen: Spock
5 Yanıt
4672 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 16, 2015, 04:13:51 öö
Gönderen: karahan