Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Bana Gore Masonluk => Konuyu başlatan: ADAM - Ocak 02, 2013, 08:21:12 öö

Başlık: Masonluğa Eleştiri ve Öneriler - Giriş
Gönderen: ADAM - Ocak 02, 2013, 08:21:12 öö


Girmiş bulunduğumuz 2013 yılı için benim dileğim, tüm insanlığın her bakımdan biraz daha gelişmesi, daha ileri gitmesi…

Kuşkusuz insanlığın gelişmesi ve ileri gitmesi demek, önce insanın gelişmesi ve olgunlaşma yolunda biraz daha ilerlemesi demektir.

Elbette bu gelişim, olgunlaşma ve ilerlemeye Masonluk da dahildir. Masonluğun, genel olarak, şu andaki insanlığın gelişmişlik düzeyinden daha ileri bir aşamada olduğunu varsayarak yanılgıya düşmeyelim; fakat daha geri olduğunu da sanmayalım.

Gelişmenin, olgunlaşmanın, ilerlemenin önemli öğelerinden bir sorgulama, buna bağlı sayılabilecek bir diğeri de eleştiridir. Eğer bir kurum sorgulamaya gelmiyor, eleştiriye dayanmıyorsa, olduğu yere çakılıp kalmaya tutsaktır.

Eleştiri deyince bunu olumsuz anlama çekmeyin sakın. Eleştiri, gelişmeye ve ilerlemeye yarayan bir uygulama olduğuna göre aslında olumludur ama öyle olmasına özen gösterilmelidir. Eleştiri ile yerme eş anlamlı değildir; eleştiri artı ile birlikte eksiyi de göz önünde tutar ve eksinin daha da eksilip artının daha da artması için öneri getirir.

Bu giriş yazısının başlığı o yüzden eleştiriler ve öneriler.

Ben derim ki, isteyen katılımcı üyemiz, özellikle hariciler (çünkü terzinin kendi söküğünü dikemeyişi gibi bir durum olabilir bu işin içinde) genelde Masonluğu, özelde Türkiye’deki Masonluğu, hangisini isterlerse, belli açımlarından eleştirip, eleştirdikleri bu açının iyileşmesi ve güzelleşmesi bakımından öneriler getirsin. Her bir öneri üzerinde ayrı ayrı tartışalım.

Her eleştiri ya da öneri bu başlık altında belirtilecek. Ben, yetişebilirsem, bu konuyu açan kişi olarak, bu bağlamda getirilecek birbirinden farklı öneri ya da eleştirilerin her birini ayrı bir başlığa çekeceğim. Böylece o öneri ya da eleştiri üzerinde yapılacak tartışmalar birbirine karışmamış olacak. (Bakalım bunu becerebilecek miyiz?)

Keşke bu çalışmaya Forum üyesi olmayanlar da katılabilse… Aslında isteyen katılabilir ama doğrudan değil de, sitemize bir e-posta göndererek. (Bu e-posta [email protected] adresine gönderilebilir; sonra yönetim onu forum üyelerinin dikkatine aktarır. Bernim önerim böyle ama bakarsınız yönetim bu iş için bir başka, daha kolay bir yöntem bulur, uygulamaya koyar ve duyurur.)

Bu arada elbette bu çalışmaya masonlar da katılabilir. Neden olmasın?... Bir kişi kendi üyesi olduğu kurumun daha ileri gitmesi için eleştiri getiremez mi? Bildiğimce Masonlukta böyle bir yasak yok. Sadece kişilerin hadlerini bilmesi, çizmeyi aşmamaya dikkat etmesi gerek o kadar. Bu elbette hariciler için de geçerli.

Beri yanda hariciler eleştirilerini getirirken kullandıkları dile de özen göstermeli, sözcüklearini ölçerek seçmeli, kaliteyi korumayı öncelikli tutmalıdır. Forum üyesi olmayanlar katılırsa, onlardan bir de bunu bekleyemeyiz ama üyelerimizden beklemek hakkımızdır.

Haydi bakalım, bu başlık ilgi görecek mi?...

Ne kadar ilgilenen çıkarsa kabulümüzdür. İlgilenmeyenlerin de canı sağolsun!

Başlık: Ynt: Masonluğa Eleştiri ve Öneriler - Giriş
Gönderen: asimov - Ocak 02, 2013, 09:22:58 öö
Güzel bir konu ve yaklaşım.

Ben kendi adıma bu forumdan çok şey öğrendim. Ancak bu forumun kurucusu sayın MASON ve diğer masonların çogu yurtdışında. Türkiye'deki masonluğu temsil eden. Forum üyesi mason az.

O zaman ben şunu merak ederim veya eleştiririm.

Antimasonik anlayışın egemen olduğu Türkiye'de Türk masonlar neden kendilerini doğru bir şekilde anlatmaya, tanıtmaya çalışmıyorlar? Türkiye'de masonluk yeterince tanınsa daha fazla bir ilgi göreceğine inanıyorum.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Masonluğa Eleştiri ve Öneriler - Giriş
Gönderen: Tij - Ocak 03, 2013, 04:52:11 ös
Öncelikle yeni yilda yazdigim ilk yazi oldugundan, buradan bütün Forum üyelerinin vede ziyaretcilerimizin yeni yilini kutluyorum ve daha aydinlik günlere diyorum.

Bende asimov arkadasim gibi konunun cok güzel oldugunu belirteyim ve ilk önerimle söze devam edeyim.
Bildiginiz gibi Masonlar vede Masomluk özellikle dini konularda cok hassaslar ve yine özellikle bu baglamdaki dogmalarla tarihleri boyunca karinca kararinca savasmislardir.
Özellikle Aydinlanma döneminin bircok yazari ve cizerinin Mason olmasi hatta bu dönemi bas mimarlarinin bircogunun Mason olmasini göz önüne alirsak ne demek istedigimi daha iyi anlarsiniz.

Bu baglamda ben ülkemizdeki Masonlar"dan söyle bir sey bekliyorum veya onlara söyle bir calisma öneriyorum.
Ülkemizde toplumsal bilgilendirme toplantilari yapip insanlari dini yönden aydinlatip özellikle dini dogmalara karsi bilinclendirsinler, veya soru olarak, bilinclendiremezlermi?

Saygilarimla
Başlık: Ynt: Masonluğa Eleştiri ve Öneriler - Giriş
Gönderen: ADAM - Ocak 04, 2013, 02:05:29 ös

Sayın Tijin sorusu/önerisi ayrı bir başlığa alındı.

Lütfen burada yanıtlamayınız.

Başlık: Ynt: Masonluğa Eleştiri ve Öneriler - Giriş
Gönderen: ruzber - Ocak 04, 2013, 11:48:07 ös
benim de fikrim, masonların ön yargıları yıkıp güneydoğuda özellikle gençleri bilgilendirmeli (seminer-panel). Tabi açıkça masonluk değil doğa, hayvan sevgisi verme gibi. Buralarda peygamber duası var buraya şeytan giremez bağnazlığı halkta var ve görüyoruz da buralarda kaos var.
Başlık: Ynt: Masonluğa Eleştiri ve Öneriler - Giriş
Gönderen: ADAM - Ocak 06, 2013, 09:31:50 öö


Masonluğa eleştiri ve öneriler getirilmesi için Foruma sistematik bir çalışma tarzı getirdik.

Pek de ilgi görmedi sayılır.

Aslında biraz ilgi gördü görmesine de, beklentilerin çok uzağında. Sayın Asimov bir tanıtım önerisi getirdi; üzerinde pek durulmadı. Sayın Tij ve Sayın Ruzber buna benzer, topluma yönelik önerilerde bulundular. Onlara da yöneltilen soruların arkası gelemiyor.

Masonluğa yöneltilebilecek eleştiriler, getirilebilecek öneriler sadece bu kadarcık mı?

Kimi katılımcılar birtakım başlıklar altında mangalda kül bırakmıyorlardı. Hani şimdi neredeler?

Ben yardımcı olayım; ne gibi konularda eleştiri ve öneri getirilebileceğine ilişkin örnekler vereyim.

-   Masonluğun yasaları: Evrensel yasalar, özel yasalar, dernek tüzükleri, iç tüzük ve yönetmelikler gibi…

-   Masonluğun örgütlenme tarzı: Localar, büyük localar, diğer obediyanslar, ritler gibi...

-   Masonluğun çalışma yöntemi: Ezoterik çalışmalar, yarı açık çalışmalar, açık çalışmalar, ritüel uygulamaları, masonların bireysel çalışmaları gibi…

-   Masonluğun ilkeleri: Özgürlük-eşitlik-kardeşlik gibi asal ilkeler, töresel ilkeler, masonların bunlara uyma düzeyi gibi…

Daha çok şey sayılabilir. Bunların her biri genelde ya da ayrıntıda ele alınıp eleştirilebilir; günümüzün ve ülkemizin koşulları altında farklı benimsemeler, yapılanmalar, uygulamalar bakımından öneriler getirilebilir.

Kimisi buna karşı çıkarak şöyle diyebilir: “Masonlukta tüm bunlar kesin ve belirlidir. Hiçbiri değişmez ve değişemez. Bu konularda tartışılmasının anlamı ve gereği yoktur. Bunlar böyledir ve böyle kalacaktır.”

İyi de… O zaman yakın tarihlerden birinde Masonluk diye bir şey kalmayacaktır. Oysa Masonluk önemlidir, değerlidir, yararlıdır. Amaçları gerçekleşemediği sürece varlığını ve çalışmalarını sürdürmelidir. Bunun için de çağın ve yerlerin koşullarına ve gereklerine ayak uydurmalıdır. Hiç kimse bunların geçmişte hiçbir zaman ve hiçbir yerde yapılmamış olduğunu 1717 yılında Londra’da oluşturulmuş Masonluk o zaman her nasıl idiyse şimdi de her yerde öyle olduğunu söylemesin. Çünkü bu komik olur. O günden bugüne kadar süregelmiş olan değişim, uyarlanma ve gelişim bundan sonra da sürecektir.

Bu başlık da işte bu konunun irdelenmesi için ortaya atılmıştır. Sakın bu Forumun haricileri “Biz bu konulara karışamayız. Bunlar masonların işidir” demesin. Çünkü daha önce hep karışıyorlardı, en azından soru yöneltiyorlardı masonlara, eleştiriyorlardı, önerileri vardı. İşte, hodri meydan. Üstelik ummadık taşın baş yardığını da unutmasın hiç kimse.

Ancak eleştiri ve önerilerimizi getirirken akıllı olalım, özenli olalım, saçma sapan sözler etmeyelim. Dilimizin ölçüsünü de bilelim.

Bu konu sizi ilgilendirmiyorsa, o zaman ben size şunu sorarım: Bu Foruma niçin üye oldunuz ki?... Burada işiniz, niyetiniz ne? Yoksa bu siteyi bir başka amaç uğruna kullanmak için mi geldiniz? Hazır internette popüler bir site varken, üstelik özgüe söz ortamı olan bir site, Masonluk ile bağlantılı olduğu için ilgi çekeceğini bildiğinizden,  bundan kendi hesabınıza yararlanmayı mı öngördünüz? Ancak bu soruya bu başlık altında yanıt vermeyin lütfen. Bunu önce kendi kendinize bir sorun. Belki sonra bir başka başlık açmak istersiniz.

Bizim ise buradakmi konumuz Masonluktur. Başka bir şey değil. Başka konulardakie tartışmalarımızı o konulara yoğunlaşmış Forumlarda yaparız. Şimdi Masonluk üzerine yeterince bilgilendiğimizi düşünerek (arşiv yüklü) biraz da eleştiri ve önerilerimizi getirelim dedik. Sizi de paylaşmaya çağırdık. Geliyor musunuz?

Başlık: Ynt: Masonluğa Eleştiri ve Öneriler - Giriş
Gönderen: Etimolog - Ocak 06, 2013, 10:19:26 öö
Elbette.
Başlık: Ynt: Masonluğa Eleştiri ve Öneriler - Giriş
Gönderen: ceycet - Ocak 06, 2013, 10:37:36 öö
Sayın ADAM sitemlerinde haklı...

Ancak,daha öncede defalarca tekrarlandığı gibi,masonların bu tartışmalara mesafeli durması haricilerinde şevkini kırıyor.

Neredeyse,Masonluk hakkındaki eleştiri ve tartışmlara sayın ADAM ve sayın Sukullg'dan başka kimse müdahil olmuyor.

Nerede kaldı Masonluk'un misyonu,toplumu aydınlatma hedefleri...

Bu tek forum sitesinde bile,katılımcılığa gayret göstermeyen masonlar,başka nerelerde misyonlarını gerçekleştirebilecekler,açıkçası bilmiyorum.

Masonlar,kendilerini ısrarla kapatmaya devam ederlerse,kendi gelişimlerini de baltalayacaklardır.


Saygılar
Başlık: Ynt: Masonluğa Eleştiri ve Öneriler - Giriş
Gönderen: Noah - Ocak 06, 2013, 10:54:47 ös
Ben Sn. ADAM'in bu calismasina katilmak istiyorum, inanin ictenlikle istiyorum bunu. Fakat anlamadigim bir sey var. Ben Mason kimligimle bile kendisinin one surdugu konulari elestirmekten kacinirken, bunu degerli harici uyelerimizin yapmasi ne derece dogru olur? Yani Masonlugun temel ilkelerine bir elestiri getirmek ya da bir oneride bulunma hakkini ben kendimde goremezken degerli harici uyelerimizin getirecekleri elestiriler abesle istigal olmaz mi? Kimseye sansur uygulamak degil niyetim... Biraz sacma bir ornek olacak ama bu deneme Guney Koreli bir teenager'in Kuleli Askeri Lisesinin uygulamalarini, prensiplerini elestirmesiyle esdeger benim nazarimda. Ben Sn. ADAM'in one surdugu konulardaki elestiri ve onerileri sessizce izleme hakkimi kullanacagimi belirtmek istiyorum.

En icten sevgi ve saygilarimlar
Başlık: Ynt: Masonluğa Eleştiri ve Öneriler - Giriş
Gönderen: Deus Otiosus - Ocak 07, 2013, 12:41:42 öö
Masonluğa eleştiri konusu bana biraz abesle iştigalmiş gibi geliyor.

birincisi ; bu kadar kapalı bir örgüt hakkında zaten insanların doğru düzgün bilgisi yokken neyi nasıl eleştirecekler? hadi ilk eleştirimi yapayim ; çok gizliler.

ikincisi ; burda yapılan eleştiriler bir örgütlenme olarak masonluğun, bireysel anlamda masonların/masonun ne kadar umrunda? 

eleştiri istiyorsanız anti masonik dedikleri binlerce kaynak var, sayfalar dolusu eleştiriyorlar. peki ne oldu bu zamana kadar? bu eleştiriler masonluğa ne kattı? her şeyden önce umursandı mı?

ben masonluğun dışarıdan gelen eleştirilere karşı yaklaşımının "he canım he" ya da "it ürür kervan yürür" tarzında olduğunu tecrübe ettim.

adamlar ezoterik ritüeller altında kendilerine bir üst kimlik yaratmışlar, biz hala eleştirelim diyoruz.

bir de neyi eleştireceksin. futbol takımı değil ki bu yabancı transferlerini eleştiresin? bir film izlersin oyunculukları falan eleştirirsin. 500 yıldır kendilerini localara kapatıp tuhaf toplantılar yapan adamlardan bahsediyoruz. sorsan insanlığa ne kadar faydalı olacaklarını konuşuyorlarmış. yersen tabi..
Başlık: Ynt: Masonluğa Eleştiri ve Öneriler - Giriş
Gönderen: peacewings - Ocak 07, 2013, 01:32:25 öö
Bu başlık altında yeni öneriler ve eleştiriler yerine "eleştirinin imkansızlığı" konusunun ele alındığını görmekteyiz. Masonluğa bir eleştiri ve öneri getirmek için Masonluğun çok iyi bilinmesi gerekiyor. Bu da yetmiyor, eleştirilerin yanında çözüm noktaları da... O da yetmiyor, bir de bunları yakışır bir üslupla, nerede-nasıl aktarılması gerektiğini bilmek.. Böylesi çetrefilli bir işte Haricilerin görüşleri elbette alınabilir. Ama Haricilere fazla yüklenmemek hele ki haydi çözümde getir de görelim dememek gerekir diye düşünüyorum.

Öncelikle Masonluğun hitap ettiği kesim nedir? Öğrenciler mi? Öğretmenler mi? Memurlar mı? İşçiler mi? Bu saydıklarımızdan hiçbiri mi? İş adamları mı? Avukatlar-mühendisler-mimarlar-doktorlar-akademisyenler mi? Toplumun alt kesimlerine inemeyen bir Masonluk ile mi karşı karşıyayız? O halde neden toplumun alt kesimlerine de hitap edecek bir Masonik örgütlenme olmasın? Yalın bir Masonluk gibi... Olamaz mı? Var mı? Varsa nerelerde? Adı sanı nedir?

Sonra Masonluğa dair sorularımıza cevap alabileceğimiz sağlam bir kaynağın/kaynakların eksikliği... Bu konunun meraklıları nerelere başvurmalı? Elbet bu forum var. Bu forumda nice yazılar var. Ama bunlar belli bir sırayı ve üslubu takip etmiyor. Üstelik bir kısmı salt bilgiden ziyade sorulardan ve olasılıklardan oluşuyor. Bazen de bilgi vermek yerine kafa karıştırıyor. 1-2-3 diye başlayan ve sırayla okunup, rahatça anlaşılabilecek ve siyah zemindeki beyaz yazılarıyla kör etmeyen bir sayfa. Daha çok internet sayfası...

Yararlanabileceğimiz sağlam kaynaklar nelerdir? Bunlardan hangisi hangi sırayla okunmalıdır? Bu kitapların tanıtımını hatta satışını bile yapabilecek bir sayfanın eksikliği. Kaynakların pek çoğunun kitapçılarda bulunamaz hale gelmiş olması...

Toplumla daha fazla ilgilenen ve sorunlara çözüm getirmek için daha fazla çalışan bir Masonluk... Bağnazlığa engel olmak için gerekirse dini bilinçlendirme görevini de üstlenmiş olan... Elbet Masonlar imam, müftü yahut ilahiyatçi değillerdir. Fakat ezoterik öğretilerin inanç kısmı ve Masonluğun özgür düşünceye verdiği değer düşünülürse... Aksi halde ne özgür düşünce kalacaktır, ne de bir gün Masonluk...

Benim şimdilik bu başlık altına ekleyebileceklerim bunlar. Belki basit kaçmıştır, belki çoğu çözümlenmiştir bile... Belki gülüpte geçilecektir. Olsun...

Saygılarımla.

Başlık: Ynt: Masonluğa Eleştiri ve Öneriler - Giriş
Gönderen: ruzber - Ocak 07, 2013, 05:03:12 öö
korku; nedir? Nelerden korkarız? Niye korkarız? Bu yönde paneller duzenlenebilir. Eskiden mason olmak için can atan ben, şimdi neden korkar oldum? Bana uzak olmalarından mı? Çevremde olmamasından mı? Yoksa artan yeni trend cemaatlere ters düşmeme adına mı? İşte bu sorunları anlayıp buna çözüm getirilirse, faydalı olacağı kanısındayım.
Başlık: Ynt: Masonluğa Eleştiri ve Öneriler - Giriş
Gönderen: Tij - Ocak 10, 2013, 04:25:54 ös
Ben bu basligi sayin ADAM´ Mason ve Masonluk "acilimi" diye adlandirmak istiyorum.
Bu biraz AKP´nin "acilimlar"ini cagristiriyor ama umarim sonu onlar gibi olmaz.
Ne dersiniz sayin ADAM?

Saygilarimla
Başlık: Ynt: Masonluğa Eleştiri ve Öneriler - Giriş
Gönderen: ADAM - Ocak 11, 2013, 03:31:55 ös

Sayın Tij'in benim burada bu başlık altında yapmak istediğim ile bağlantılı benzetmesini anlayabilmiş olduğumu söyleyemem. Çünkü ne yapmak istediğimi daha önce anlatmıştım ama bu başlığın olması gereken yönünün burada paylaşımda bulunmak isteyenleri pek de ilgilendirmediğini anlamış bulundum.

Ayırdığım konular var; bunları ayrı ayrı başlıklar haline getiriyorum; karışıklığı ve birbirinin içine geçmeyi önlemek için. Şimdi sırada Sayın park10 tarafından gönderilmiş ileti var. Onu burada göreameyeceksiniz çünkü "Masonluğa Eleştiri ve Öneriler - Girmek Zor" başlığına gidiyor.

Diğer eleştiri ve öneriler, başlangıç için bu başlık altında devam edebilir.