Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: MASONLUKTA SOSYAL ÇALIŞMALAR  (Okunma sayısı 21955 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kasım 19, 2009, 05:47:43 ös
Yanıtla #10
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Sn.Adam'ın sorularına ilaveten bende çok açık cevap verilebilirse şunu çok merak ediyorum.

Toplumumuzda malum bir biat kültür var hoş dünyadada pek farklı değildir ama.Masonlukta alt üst ilişkisinde biat kültürünün etkisi varmıdır.

Saygılarımla.
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Kasım 19, 2009, 05:51:10 ös
Yanıtla #11
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 439
  • Cinsiyet: Bay

sanırım sn erdalın sorusu aynı derecedeki kardeşlerin birbiriyle olan ilişkileri ve farklı derecedeki üstad çırak ilişkisi gibi.

farklı derecedeki kardeşlerin ilişkileri, (bu kalfa-çırak, kalfa üstad) değişiklikler göstermektedir. mesela çırak olarak tekristen geçen bir yeni üye o locada aydınlanmaya adım atmış olarak ve her türlü bilgiye ihtiyacı olan kişi olarak görülür. kardeşliğe sevgi ile bağlanması için bulunduğu derecedeki bilgileri henüz bilemeyeceğinden ona yardım edecek üstadları olacaktır. üstadları olacaktırdaki söylemim suda olabilir loca içerisindeki bir çalışmada kalfaya bir iş verildiğinde yanına çalışma için ekibini kurması ıstenır. ve işin bitirilmesi için gerkli biraderlerini seçer ve o iş içerisinde kalfa seçtiği kişilerce üstad olaraka anılır. aynı derecedeki üyelerinde bundan çok çok farklı bir ilişki içerisinde olmadığı görüşü içerisindeyim.


umarım sn erdalın sorusunu anlamışım ve bir yanıt olabilmişimdir. eğer bilgilerim içerisinde yalnışım varsa düzeltilmesi benide mutlu edecektir.

saygılarımla.


Kasım 19, 2009, 06:13:04 ös
Yanıtla #12
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Soruyu ortaya atan Sayın Erdal idi ve anlaşıldığı kadarıyla şu anda on-line değil. bu nedenle önce onu beklesek daha doğru olacak diye düşünüyorum. Ondan sonra ben de Sayın Lucifer ile hangi noktalarda uyuştuğumu, hangi noktalmarda ayrıldığımı belirtebilirim. (Belki bu kendiliğinden ortaya çıkar.)

Sayın karahan'a gelince, şunu sormak isterim: Biat nedir? (Polemik yapmıyorum, bilmediğim için soruyorum.)
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Kasım 23, 2009, 10:37:55 öö
Yanıtla #13
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 439
  • Cinsiyet: Bay

sn ADAM

ben kendimce bir fikrimi sizinle paylaşmak istiyorum.

soru sn erdal'a sahip olabilir. ama benim düşüncem soruyu soran kişinin cevabını alabilmesi için isterseniz on-line olmasını beklemeyin. cunku soru onun olabilir nezaman tekrardan gireceği belli olmadığı gibi birdaha goremeyebilirizde ve ben bir forum uyesi olarak bu sorunun sizden gelecek olan cevabınıda bilmek isterim.

biat kelimesinin tam manası karahanda tabiki cevbı verecektir ama polemikten oturu değilde bilgiden oturu sorduysanız soylemek isterim.

biat=birinin egemenliğini kabul etmektir.

saygılarımla


Kasım 23, 2009, 12:40:45 ös
Yanıtla #14
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Aradan zaman geçince, öncekini anımsamak zor oluyor.

Biat sözcüğünün anlamını da bilmediğimden sormuştum; bir Osmanlıca sözcük karıştırma zahmetine katlanmamak için çünkü elimin altında yok. Şimdi öğrendim. Teşekkürler. Ancak bu Türkçe olmadığı için yine unutabilirim.

Şu halde şimdi yapacağımız iş Sayın Lucifer'in sorusunu anımsayarak ona yanıt vermek.

Masonlukta yeni olan bir çırak, her türlü bilgiye gereksinme duymaz. Günümüzdeki çoğu uygulamalarda zaten Masonluğa girmeden önce temel bilgiler üzerinde bilgilendirilir. Değil bir mason adayı, bu forumdaki üyeler bile Masonluğun temel bilgilerini almaktadır.  Bir yeni masonun eksiği varsa, o eksiklerini kendi çalışmalarıyla zaman içinde giderir; bu "zaman" da onun bilgilenmek bakımından ayırabileceği süreye ve edinebilme yeteneğine bağlıdır. Elbette ona destek verilecek, yardımcı olunacaktır.

Ancak bu arada Sayın Lucifer'in şöyle bir sözü dikkatimi çekti. Onu buraya aktarayım.

loca içerisindeki bir çalışmada kalfaya bir iş verildiğinde yanına çalışma için ekibini kurması ıstenır. ve işin bitirilmesi için gerkli biraderlerini seçer ve o iş içerisinde kalfa seçtiği kişilerce üstad olaraka anılır.

Masonlukta böyle bir uygulama yok.  Sadece şöylesi görülür: Bir locaya yeni girmiş olan her bir çırağın gerektiğince yetişebilmesi için ona locanın üstad-ı muhterem ya da saygıdeğer üstat denilen başkanı tarafoından bir "önder" atanabilir. Ayrıca locanın İkinci Nazırı, tüm çırak derecesindeki kardeşlerin gerektiğince bilgilendirilmesi bakımından sorumludur; bu amaçla locanın olağan tohplantıları dışında bir eğitsel çalışma  programı oluşturabilir. Aynı şeyi Birinci Nazır da kalfa derecesindeki kardeşler için yapabilir. Ancak bunlar belki bir locada yapılır da diğerinde yapılmaz. Locanın tutumuna ve çalışma tarzına bağlıdır.


Ancak sanıyorum ki Sayın Erdal'ın sorusu bu değildi. Konu Masonluktaki sosyal ilişkiler olduğuna göre, anladığım kadarıyla Sayın Erdal masonların derecelerinin bu ilişkileri nasıl etkilediğini soruyordu.

Yanıt: Hiçbir şey fark etmez. Her mason bir diğerine eşit ve kardeştir; derecesi sosyal ilişkileri etkilemez.

Peki şu "biat" sözcüğü nereden çıktı?

Onu Sayın Karahan sormuş. Şöyle: Toplumumuzda malum bir biat kültür var hoş dünyadada pek farklı değildir ama.Masonlukta alt üst ilişkisinde biat kültürünün etkisi varmıdır.

Biat, "birisinin egemenliğini kabul etmek" demekmiş. Peki.

Soruya soruyla yanıt: Toplumumuzda birisinin egemenliğini kabul etmek kültürü diye bir kültür mü vaır? Benim toplumumda yok. Acaba farklı toplumlardan mı söz ediyoruz? Masonlukta da birisinin egemenliğini kabul etmek diye bir şeay yoktur. Birtakım görevliler vardır; göireve seçilerek gelirler. Görevli oldukları sürece de, hiyerarşik düzenin gereği olarak  kendilerine gösterilmesi gereken saygıyı görürler. Masonluğu birtakim tarikatlarla beğnzeştirmemek gerekir. Masonlukta mürşit-mürit ya da egemen-teba ilişkisi gibi ilişkiler ve bağlantılar yoktur.

Sevgiler.











 








 









ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Kasım 23, 2009, 05:53:12 ös
Yanıtla #15
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 439
  • Cinsiyet: Bay

sn ADAM
biat sözcüğünün anlamı bakımından sn karahanın sormuş olduğu soruya gore benım toplumumdada biat kültürü olmadığını b-ve masonluktata buna yer açılmayacağını düşünmekteyim. bu konuda size katılıyorum.

masonluğa yeni adım atmış olan çırak tyabiki masonluğa girmeden önce belli birşeyleri öğrenmiş araştırmış olabilir hiç birşeyi tabiki bilmiyo değildir. ama benim okuduğum mason yazarların kitapları ve karsılıklı gorustuğum büyüklerim bana bu konuda her nekadar kişi bilgilide gelse localarda yeni gelen biradere ışığı bulması yolunda hiç birşey bilmiyomus gibi düşünülür ve bu konuda yardım edilir şeklinde duymalarımdı. tabi sizin dediğiniz de sizin araştırmalarınızın sonucudur.


localarda mason çalışması hakkındaki kalfalalık hitabıma karsı yapmış olduğunuz açıklamada dediğiniz gibi olabilir ki ben de öyle bir sonuç daha oncede duydum ama kendi duyduğum diğer türlü çalışmayıda size bildirmek istedim. çalışmada kalfa derecesinde ki mason işini aldığında kendi ekip arkadaşları tarafından üstad olarak bilinirki bu türkiyedeki localarda halen bpyle olduğunu düşünüyorum ve o kalfayı ekibinde üstad olarak atama da üstadı muhterem tarafından atanır.dediğiniz gibi.

üstad olarak bilinen kişi çalışmaların işleyişinden tamamiyle sorumlu olan kişidir. nezaman bitirileceğiniki çalışma o güne özgü bir çalışmaysa toplantı gününde devami olan bir çalışmaysada nerde bitirilip nerden devam edileceğine çalışma lideri olan üstad karar verir.

saygılarımla.

saygılarımla.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
0 Yanıt
2867 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 07, 2007, 01:16:12 ös
Gönderen: Ittihatci
0 Yanıt
2827 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 29, 2007, 02:06:57 öö
Gönderen: shemuel
0 Yanıt
2377 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 31, 2007, 12:24:15 öö
Gönderen: shemuel
1 Yanıt
4766 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 15, 2009, 11:35:41 ös
Gönderen: concordia
2 Yanıt
5423 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 13, 2007, 07:18:46 ös
Gönderen: shemuel
0 Yanıt
3811 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 15, 2010, 02:06:25 ös
Gönderen: triocharger
0 Yanıt
3141 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 02, 2010, 11:41:14 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
4056 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 28, 2011, 04:35:08 öö
Gönderen: moonlight
3 Yanıt
2857 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 11, 2014, 01:45:08 öö
Gönderen: Melina
15 Yanıt
5632 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 10, 2015, 04:41:08 ös
Gönderen: Sade