Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Rozkrua Tarikatı -1  (Okunma sayısı 7889 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kasım 04, 2009, 10:20:05 öö
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Burada benim “Rozkrua Tarikatı” olarak adlandırmış olduğum kurum, dünya yüzünde Masonluğa benzer kuruluşların başında gelir.

Ben bu tarikatın üyelerine “ROZKRUACILAR” demeyi yeğliyorum ama kimileri de “ROZİKRUSİYENLER” diyor. Hepsi Batı dillerinden dönüştürme. İngilizcesi “Rosicrucians”, Fransızcası “Rosicruciennes”, Almancası “Rozencreuzer”.

Bu tarikatın incelenmesini tek bir bölümde yapamayacağımı öngördüğüm için bunu bölümlere ayıracağım.

Pek genel tanımlamasıyla Rozkruacılar, mistik nitelikli bir tarikatın üyeleridir.

Bazı masonik yazarların yazılı çalışmalarında bu tarikat ile Masonluk âdeta özdeşleştirilmiştir. Kimisi, 17. ve 18. yüzyıl Rozkruacılarının, Masonluktaki Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti’nin 18. derecesi olan Rozkrua Şövalyesi ya da Rozkrua Prensi (Chevalier de Rose-Croix, Prince Rose-Croix) derecesini oluşturduklarını belirtmiştir. Kimileri Masonluktaki Rozkrua dereceleriyle de yetinmemiş, günümüzün Masonluğunu eski inşaatçı masonluğun örgütsel düzeni üzerine kuranların, doğrudan Rozkruacılar olduğunu ileri sürmüştür. Kimileri daha da ileri giderek, bir varsayımsal Orta Çağ Rozkrua Tarikatı’nı, Masonluğun asıl temeli olarak nitelendirmiştir.

Ben ise bu bağlamda yaptığım araştırmalara dayanarak şunu söyleyebilirim: Tümüyle ele alındığında, bu tür görüş ve iddiaların hepsi de yanılgılıdır. Bunların yanılgısı, özellikle 19. yüzyılın ikinci yarısında yapılmış olan dikkatli ve ayrıntılı araştırmalarla da kanıtlanmıştır.

Ancak, bu tür görüş ve iddiaların kapsamında hiçbir gerçek öğesi bulunmadığı da söylenemez. Bu gerçek öğeleri, 17. ve 18. yüzyıllarda Rozkruacıların spekülatif nitelikli masonlar ile yakın ilişikler içinde bulunmalarından kaynaklanmaktadır. Hatta 17. yüzyılda, inşaatçılık mesleğinden olmadıkları halde localara alınan “kabul edilmiş masonlar”dan kimileri, aynı zamanda birer Rozkrua Tarıkatı üyesidir; bunu biliyoruz. . Daha sonra adlarına değinmeyi öngördüğüm ünlü Rozkruacılardan kimileri, 17. yüzyılın ikinci yarısında operatif mason localarındaki spekülatif eylemin gelişip yaygınlaşmasında hayli etkili olmuştur; bunu da yadsıyamayız.

Birçok masonik literatürde 17. yüzyıl Rozkruacılarının yanlışlıkla “Rozkrua Şövalyeleri” olarak anıldığı görülüyor. Doğal olarak buradan hareketle, Rozkrua Tarikatı ile Masonluktaki Rozkrua dereceleri bağdaştırılıyor.

Bence bu bağdaştırma da bir yanılgıdır; çünkü yalnızca isim yakınlığından kaynaklanmaktadır. Bu isim yakınlığı, tam bir benzerlik değildir. Esinlenme olduğu doğrudur ama işte o kadar. Rozkrua Tarikatı’nın geçmişinde de bugününde de “şövalyelik” unvanı yoktur. Bu unvan 18. yüzyılda Masonlukta ortaya çıkarılmıştır.

Sözlük anlamı bakımından Rozkrua (Rose-Croix) Gül-Haç demektir. Aslı Fransızca olan bu sözcük, diğer dillerin birçoğunda hiç değiştirilmeksizin hatta dilin özelliklerine göre dönüştürülmeksizin kullanılmıştır. Ancak kimi yerde bunun Latincesi olan “Rosae Crucis” kullanılmıştır ki,Masonluğa benzer kurum da bunu benimsemiştir. İngilizce literatürde ^”Rosy Cross” teriminin kullanıldığı da görülür. günümüzdeki

Gül-Haç ya da Güllü Haç, çapraz yerine bir kırmızı gül yerleştirilmiş olan ve düşey kolu yatay kolunun iki katı olarak standartlaştırılmış bulunan bir haç şeklindeki simgedir. Bu tür haç Lâtincede Crux Emmissa ya da Crux Capitata olarak anılır. Genellikle Hıristiyan dininin simgesi olarak kabul edilmekteyse de, yalnızca Hıristiyanlığa özgü olmadığı gibi bu dinin doğuşundan da çok daha eski bir kökene sahiptir.

Bu simgenin kökeninde Lâtincede Crux Ansata denilen “Halkalı Haç” vardır; kimi yerde özellikle Eski Mısır bağlantısı kurulduğunda “Ankh” olarak da anılır. (Bunun üzerinde apayrı bir konu başlığı olarak durmaya değer.) Ondan daha eskisi ise Tau olarak anılan ve “T” harfine benzeyen simgedir.

Bu simgelerin hepsi de Batı’ya Doğu’dan gelmiştir.

Haçın yalnızca Hıristiyan dinine özgü bir simge olmadığı gerçeğinin yanı sıra, Batıdaki ezoterik kurumlara ilk girişinin dinsel etkilerle olduğu da yadsınamaz. Günümüzde bile bu gibi örgütlerin birçoğunda haçın yalnızca dinsel nitelikli bir simge olarak benimsenerek değerlendirilmesi yanılgısı sürdürülmektedir.

Buradaki konu, haçın bir simge olarak tarihsel oluşumunu ve gelişimini incelemek değil.

Ruzkrua’nın Latincesi yani “Rosae Crucis” esas alındığında, kimilerine göre bu özgün terim öteki dillerde sonradan yozlaştırmaya uğramış ve anlamı değiştirilmiştir. “Rosae” sözcüğünün ilk hecesi olan Lâtince ros, “pak”, “saf”, “temiz”, “arı”, “bozulmamış” gibi anlamlara gelir. Bunun gül ile ilgisi olmadığı ileri sürülür.

Masonluğa benzer bir kurum olarak Rozkrua Tarikatı’nı doğrudan anlatmaya girişmenin pek doğru olmayacağı görüşündeyim. Bu gibi kurumlar ancak gerçek ya da benimsenen tarihçeleri ile birlikte bir anlam taşıyor. Bu nedenle de önce bu tarikatın gerçek ya da varsayımsal olan tarihçesine şöyle bir göz gezdirmek istiyorum.


Ancak önce bir mola… Bu arada anlatmış olduklarımda birtakım yanlışlar varsa bunlar eleştirilebilir.

« Son Düzenleme: Ocak 25, 2011, 12:11:59 öö Gönderen: dogudan »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mart 27, 2010, 10:30:55 ös
Yanıtla #1
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 269
  • Cinsiyet: Bay

Masonlar.org'u sürekli ziyaret edemiyorum bunun için özür dilerim ancak sayın ADAM sizin yazdıklarınızı elimden geldiğince takip etmeye çalıştığımı bilmenizi isterim. Üyesi olduğum bir foruma ünlü Rozkrua üyesi Max Heindel ve onun Rosicrucian cemiyeti ile ilgili bir başlık açtım (linki burada paylaşmak isterim), bildiğim kadarıyla -sanırım- internette Üstat hakkında ilk Türkçe metni yazdım, çünkü google'da aradım bulamadım kendisi hakkında hiç türkçe bilgi (biyografi..vs). ( Örn;
http://www.google.com.tr/#hl=tr&source=hp&q=max+heindel&btnG=Google%27da+Ara&meta=lr%3Dlang_tr&aq=f&aqi=&aql=&oq=max+heindel&gs_rfai=&fp=1616553c29dac7ba )  :(

Max Heindel için:

http://depkac.com/murekkep-hokkasi/27190-max-heindel/


Saygılar, sevgiler. :)



Çöl Bilgesi


Mayıs 05, 2010, 04:21:05 ös
Yanıtla #2
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 269
  • Cinsiyet: Bay

"Gül-Haç inancı Azize Meryem'in İsa Mesih'i yeryüzündeki tüm kötülüklerin, acıların adaletsizliğin, eşitsizliğin nedeni 'ilk günah' olmadan arınmış bir halde cennete dönebilmesi için doğaüstü şekilde meydana getirdiği şeklindedir.Bu sebeple onlar için Azize Meryem, Gizemli Gül'dür. Bu yüzden onların haç yanında yer verdikleri baş simgesidir.

Gül-haç cemiyeti, dini kültürel uluslarası siyasi ilişkilerin reformlaşarak evrenselleşmesi gerektiği görüşündedir.Gül-haç felsefesi dış yüzdeki görünen dünyayı iyileştirmek için çalışırken aynı zamanda içyüzdeki geçmiş karmaların arınması için batıni öğretiyi almak & uygulamak için çalışır.

Mesih ekolün gizemi olarak isevi teozofların nasıl evrensel bilgiye ulaştığını idrak etmemiz gerekir, Hristiyanlığın dış yüzünde kalmış olan Vatikancı tarafı ve onun bakış açısını değil. Fizik İsa'ya değil onun özü olan "mesih" etkenine dikkat etmek gerekir.

Christ kelimesi yunanca ve ibranicede messiah yağlanmış olan mesh edilmiş kavramıdır.Bu öğretinin temel felsefesi,  tanrısal hakikatin mesih olarak her insanın her zaman içinde, onun mesh edici ilahi özü konumunda bulunmasını içermektedir.İsa'nın yaşadığı zamanda dış anlamdaki kilise etkenli (bugun gibi) hristiyanlık yoktu, bu sebeple İsa hiçbir zaman hristiyan sözcüğünü bilmedi ve onu kullanmadı, hristiyan olmadı ancak mesihin ne olduğunu yani her insanın tanrısal özünün mesih olduğunu biliyordu, o yahudi olarak doğdu ama bir hanif, yani tanrısal özüne tapar olarak Hakk'a yürüdü.

Hristiyanlık asıl tanrısal anlamının dısında bugunku anlamıyla ona sonradan insanlar tarafından verilen kurumsal bir kutsamadır. Ancak İsa'nın böyle bir kutsamaya ihityacı yoktur.Bu nedenle bu cemiyet felsefesinin özü, Mesih'in iç boyuttaki tanrısal gerçekliği üzerine kuruludur.

Ezoterik hristiyanlar, her ne kadar dış yüzdekilerle ortak şekilde hristiyan adını kullansalar da, gittikleri yol İbrahim peygamber'in hanif dinine uymaktadır.Çünkü İsa da İbrahimi batıni bir haniftir. İsa Mesih'in hakikat yolunda olduklarını söyleyenlerin, gerçek İsevilerin de, böyle olması gerekmektedir."


(Fakîr, Mâlik İlyas'ın Max Heindel'in Gül Haç Evren Kavramı kitabına yazdığı önsözden; kitaptan alıntıladım)

http://www.pandora.com.tr/urun.aspx?id=177017
Çöl Bilgesi


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
93 Yanıt
76661 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 01, 2014, 03:17:53 ös
Gönderen: Dor
0 Yanıt
4386 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 02, 2009, 01:11:22 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3671 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 05, 2009, 02:06:29 ös
Gönderen: ADAM
2 Yanıt
4851 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 19, 2019, 06:57:41 ös
Gönderen: Zennn
10 Yanıt
11541 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 30, 2016, 09:39:00 ös
Gönderen: Achilles
0 Yanıt
6688 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 19, 2010, 04:59:44 ös
Gönderen: sundance
2 Yanıt
19627 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 23, 2011, 05:52:15 ös
Gönderen: Süvariler
7 Yanıt
9653 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 02, 2013, 04:57:21 ös
Gönderen: imhotep
4 Yanıt
11828 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 02, 2013, 02:25:48 ös
Gönderen: Spock
Kluni Tarikatı

Başlatan Don Corleone Diger

2 Yanıt
6837 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 12, 2014, 04:39:31 ös
Gönderen: Don Corleone