Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: İyi insanı daha iyi bir insan yapmak ?  (Okunma sayısı 6637 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ekim 28, 2014, 08:44:56 öö
Yanıtla #10
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın propulsion burada çok güzel bir bilimsel irlemede bulunmuş.

Tanımlardan öyle bir tür tüme varım yöntemiyle gidince, bu kez belirttiği tanımlara gerek görülüyor:  “ölçme-değerlendirme” prosedüründe ölçüt, ölçek ve kurallar nelerdir?

Bunun yanıtını masonlardan eklersek, Godot'yu bekler gibi olabiliriz. İyisi mi, Sayın propulsion'dan bilimsel tutumuyla akıl yürütmeye devam etmesini rica edelim.

Ancak önce birtakım kriterlere ihtiyaç var:

- Masonluğun amaçları
- Masonluğun ilkeleri
- Masonluğun örgütlenme tarzı
- Masonluğun çalışma yöntemi

Bunların hepsini biliyoruz. Ezbere bilmesek de Forumda bunlar var.

Şimdi bunlar uyarınca Masonluğun amaçları kapsamında sadece bireylere yönelik amaçlar çerçevesinde "(daha) iyileştirmek" için gereken kriterleri, hiç olmazsa hipotezler tearzında ortaya koyabiliriz.

Olamaz mı?
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ekim 29, 2014, 03:34:26 öö
Yanıtla #11
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 402
  • Cinsiyet: Bay

Foruma üye olduğum ve kendi çapımda katkı vermeye başladığımdan günden bu yana Masonluk ile ilgili yorum yapmaktan hep geri durmaya gayret ettim. Nedeni hem bir harici olmam hem de söz hakkının benden önce başkalarına düştüğünü düşünmemdir. Kimbilir belki ilerde bu da olur.

İyi insanı daha iyi bir insan yapmak hususunda, Sayın ADAM’ın da belirttiği gibi, akıl yürütme yapılmak istenirse Masonluğun amaçları ve ilkelerini ölçüt olarak kabul eden bir irdeleme yapılabilir.

Sayın Spock’un yorumunda belirttildiği gibi iyinin daha iyi yapılabilmesi için, Masonluğa alınan kişinin daha baştan "iyi" bir kişi olması gerekir. Başka bir deyişle  "Masonluğa giren kişi zaten baştan iyi bir kişidir" denilebilir.

Masonluğun amaçları açısından konu irdelenirse:
Masonluğun amaçları bu forumda birçok kez irdelenmiş bir konudur (İstenirse sağ üst köşede bulunan arama kısmına gerekli anahtar kelimeleri yazılarak tarama yapılabilir). Özetlemek gerekirse Masonluğun amaçları iki ana başlık altında toparlanabilir. Bu başlıklar "Evrensel" ve "Bireysel" çaptaki amaçlardır. Masonluk, ortak bir insanlık ülküsünü hedefler. Bu ülkünün gerçekleşmesi için insan kişiliğine saygıyı, insanların iyiliğine çalışmayı, bireyin özgürlüğünü ve ahlaki sorumluluğunu, insanlar arasında hak ve ödev eşitliğini, bilime saygıyı prensip olarak benimser

Masonluğun ilkeleri hususuna gelince, bu ilkeler (Bu konu da hem bu forumda hem de bir çok yazılı kaynakta kolayca bulunabilir. Bu nedenle özet yapılmaya çalışılmıştır.) :
Masonluğun amaçları doğrultusunda özgürlük, kardeşlik ve eşitlik ilkeleridir.  Gerekli olduğunu kabul ettiği ortak insanlık ülküsü ve bu ülkünün gerçekleştirilmesi için özellikle şu noktaları önemli sayar: insanlar arasında sevgi, saygı ve hoşgörü, insanın temel hak ve özgürlüklerine saygı, insanın ahlakî sorumluluğu, insanlar arasında hak ve vazife eşitliği, insanlar arasında evrensel kardeşlik, insanlar arasındaki farklılığın bir zenginlik olduğu, özgür düşüncenin ve bilimsel gelişmenin önemi.

Bu arada “İyi insanı daha iyi bir insan yapmak” gibi bir ibare iddia kesinlikle güzel ve benim de çok hoşuma giden bir ibaredir.

Peki nasıl olacak?

Masonluğun amaçları ve ilkeleri açısından burada da kısaca anlatılan (forumda veya birçok kaynakta detaylarıyla anlatılan) hususlar konusunda KENDİSİNİ daha ileri taşımayla olabilir.

KİŞİ, ortak insanlık ülküsü için bireysel ve evrensel çapta biraz daha saygıyı, bütün insanların iyiliği için biraz daha fazla çalışmayı,  insanlar arasında hak-ödev eşitliğini ve bilime saygıyı daha da ön planda tutmayı benimsemeli/içselleştirmeli ve bunlar sürekli olmalıdır.

Başka bir deyişle, Masonluğun ilkeleri olarak karşımıza çıkan özgürlük, kardeşlik,  eşitlik ve tüm insanlar için ortak bir insanlık ülküsünün gerçekleşmesi için:
KİŞİNİN daha fazla sevgiyi ve hoşgörüyü, temek hak ve özgürlüklere daha fazla sahip çıkmayı, evrensel kardeşlik ilkesi, özgür düşünce ve bilimsel gelişmeye daha da önem vermeyi ve bunlar için daha da gayret harcamayı hem ön planda tutması  hemde bu hususların sürekliğini sağlaması gerekmektedir.

Süreklilik sağlanarak her an bir öncesine kıyasla "DAHA İYİ İNSAN" olunabilir.

Hep kullandığımız ve sürekli olmasını istediğimiz “DAHA” değerlendirmesinin/derecelendirmesinin subjektif bir değerlendirme/derecelendirme olduğunu belirtmek isterim.  Bir öncekinden ilerdeki bir durumu ifade etmek için kullanılmış ve kişiden kişiye değişmekte olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim. Bu durumda bu süreç (iyi insanı daha iyi bir insan yapmak süreci), Sayın Spock’un da anlattığı gibi,  herkes için aynı seviyede/kademede gerçekleşmeyecektir. 
« Son Düzenleme: Ekim 29, 2014, 04:29:49 öö Gönderen: propulsion »
Nosce te Ipsum


Kasım 01, 2014, 06:44:34 ös
Yanıtla #12
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Forumda ara sıra bazı yazı ve paylaşımları önemli bularak not ediyorum.

Bunlardan biri de bu başlık altında Sayın propulsion tarafından yazılmış şu son yazı...

Acaba dikkatinizi mi çekmedi?

Çok mu uzun buldunuz?

Çok mu bilimsel yaklaşımlı?

Yoksa hiç sansasyon içermediği için mi yeterince ilgi çekmedi?

Ben bir anımsatayım dedim. Belki gözünden kaçırmış olup da değerlendiren çıkar. Özellikle de bu başlık altında daha önce paylaşımda bulunmuş olanlar.


ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Kasım 02, 2014, 03:24:59 ös
Yanıtla #13
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 402
  • Cinsiyet: Bay

Bu başlık altında “Daha iyi olma” süreci ile ilgili olarak daha önce benim yazdıklarım ve forum üyelerimizin yazdıklarına ek olarak, SÜREKLİLİK konusu üzerinde de bir şeyler söylenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Eğitimin öğrenme ve öğretme biçiminde olması gerektiğini bilmeyen yoktur.

“Daha iyi olma” süreci de bundan farksızdır. Öğrenmenin bir sınırı olmadığına inanılmalı buna göre davranılmalıdır.

“Daha iyi olma” sürecinde elbette ki çaba harcanmalıdır.  Burada izlenen yöntem kişi ve kuruma göre değişecektir.

“Daha iyi olma” sürecinde kişi ufkunu kesinlikle sınırlamamalı hep “dahası” olduğuna inanmalıdır.

Her birey kendisini “daha iyi” yaparken aslında parçası olduğu grubu/oluşumu da “daha iyi” yaptığını bilmeli ona göre hareket etmelidir.

Bir önceki cümle ile bağlantılı olarak hiçbir birey kendine düşen görevi a aksatmamalı ve bunu yaparken de bir grubun/oluşumun parçası olduğunu da unutmamalıdır.

Toplumun gelişme/değişim düzeyine ve toplumsal bilincin seyrine göre kişi kendini yenilemeli ve geliştirilmelidir. Bu  “daha iyi olma” sürecinde faydalı olacaktır.

Bir önceki cümlenin aksi durumunda, ileriye dönük gelişme ve dönüşümlerin gerisinde kalmak kaçınılmaz olacaktır. Bu  “daha iyi olma” sürecinde istenmeyen bir durumdur.

“Daha iyi olma” sürecinde planlı, disiplinli, ısrarlı, istikrarlı, kararlı bir biçimde ve bir grubun parçası olduğuna inanılarak geçirilen ve çalışma/öğrenim düzeni oturmuş bir yaşam SÜREKLİLİĞİN sağlanmasında faydalı olacaktır.

Elbetteki, Sayın ADAM’a yazdıkları için teşekkür etmeden geçmem olmaz.  Kendisinin yazdıkları beni gururlandırmıştır.
« Son Düzenleme: Kasım 02, 2014, 03:38:42 ös Gönderen: propulsion »
Nosce te Ipsum


Kasım 02, 2014, 06:43:52 ös
Yanıtla #14
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 512
  • Cinsiyet: Bay

Sn.porpulsion'un katılımıyla birlikte konunun biraz daha açıldığını ve yararlı olduğunu düşünüyorum.Sn.Spock aslında yapmış olduğu açıklamasında iyi insan tanımına açıklık getirmişti.Aslında söz iki bölümden (İyi İnsan-Daha iyi bir insan şeklinde)oluşmakta ve daha da geniş kapsamı olan 2.bölüm ''daha iyi bir insan yapmak'' bölümü üzerinde çalışılması gereken bir bölüm.

Daha kelimesi aslında başıboş bir kelimedir yani bir sınırı, bitmesi gereken bir noktası bulunmamaktadır.Sınırı olmayan bir noktaya ulaşmak mümkün değildir.Fakat o noktaya giden yolda daha fazla yol katetmek ve daha fazlasına sahip olmak mümkündür.Masonların bu sözü kullanmalarındaki amacın da bu olduğunu düşünüyorum.Tıpkı bir masonun ''mason olmaya çalışıyorum'' sözünü kullanması gibi.Tabi burada yine sn.propulsion'un bahsetmiş olduğu ''süreklilik'' ise,bu yolda uygulanması gereken esas yöntemlerden birisi olmalıdır.

Gerek sn.propulsion,gerek sn.ADAM ve diğer üyelerin paylaşmış olduğu/olacağı bilgiler,benim için yeterince faydalı olmuş ve olacaktır.Bu sebeple kendilerine teşekkürlerimi sunarım.
Görmek, varlığın yükselişidir.


Kasım 14, 2014, 11:35:18 ös
Yanıtla #15
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 512
  • Cinsiyet: Bay

Bu kelime ile alakalı yeni bir başlık açmak yerine bu baslik altından yeni bir soru yöneltmek isterim.

Daha iyi bir insan yapmak neden önemlidir?
Görmek, varlığın yükselişidir.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
37 Yanıt
21397 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 26, 2009, 01:38:00 ös
Gönderen: ceycet
İslam'ın insan sevgisi

Başlatan Daemon « 1 2 3 4 » Islam

38 Yanıt
19613 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 27, 2008, 03:22:41 ös
Gönderen: shemuel
1 Yanıt
4670 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 16, 2008, 10:02:13 ös
Gönderen: Prenses Isabella
1 Yanıt
4515 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 19, 2009, 12:57:26 öö
Gönderen: popperist
2 Yanıt
4301 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 12, 2010, 07:53:07 ös
Gönderen: sistemci74
0 Yanıt
2746 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 18, 2010, 11:49:34 ös
Gönderen: Mozart
1 Yanıt
3170 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 03, 2010, 10:27:56 öö
Gönderen: MASON
26 Yanıt
16174 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 21, 2011, 07:53:17 ös
Gönderen: sahasrara
10 Yanıt
6202 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 17, 2013, 11:58:52 ös
Gönderen: Melina
2 Yanıt
2946 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 07, 2015, 05:03:47 ös
Gönderen: Risus