Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Bilgi Nedir? … 1  (Okunma sayısı 15941 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Nisan 17, 2012, 11:01:58 ös
Yanıtla #30
  • Forum ve Uye Yoneticisi
  • Aktif Uye
  • *****
  • İleti: 860
  • Cinsiyet: Bay


                  Öncelikle iki büyük ustadın, bölesine bir yanlışa düşmesi beni çok şaşırttı.Biz bu başlık alında bilgiden, bahset mi yor mu yuz ?!

Yoksa bilimden mi, bahsediyoruz ?

Hangisi ?

Konu bilgi mi ?

Yoksa ! Bilim mi ?

Bence  burada  kavramlar üzerinde karmaşa ve kayış var.

Parçadan bütüne ulaşmak, yada bütün den parçaya yolu seçin

Saygılarımla
2050 de Türkiye çöl olacak ! Ağaç dikin, ağaç diktirin....
Sayğıdeğer üyeler, forumla ilgili her türlü soru ve sorun için lütfen tarafıma başvurunuz.


Nisan 18, 2012, 01:16:00 öö
Yanıtla #31
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1795
  • Cinsiyet: Bay

            Bazı özel nedenlerden dolayı  epey uzun bir müddettir siteden ayrı kaldım. Daha doğrusu siteye girebilecek vaktim bile olmadı. Bu gece girdiğimde, baktım "Bilgi Nedir?" diye bir konu başlığı açılmış. Katılımcıların hepsinin düşüncelerini naklettikleri yazıları okudum. Tabiiki herkes kendi bakış açısından konuya yaklaşmış. Yanlız sayın karahan'ın yaklaşımlarına pek anlam veremedim. Esasen sayın karahan'ı uzun zamandır izleyen biri olarak pek te şaşırmadım.Ama şunu anlayamıyorum.Sayın karahan hangi konu açılırsa açılsın hemen ortaya Allah'ın adını atıyor. Tamam,kendi ifadesine göre  inançlı bir kişi olarak yetiştirildiğini söylüyor ama, inançlı olan yanlız o değil ki!  Aslında sırf bu tutumu yüzünden açmış olduğu konulara katılmak dahi istemiyorum. Hemen Allahı'ın adını ortaya atıyor. Böyle olunca bilim, fen, bilgi kısaca müsbet ilim nerede kalır ki ?. Bunu yaparken de çoğu zaman kendi beyanları ile ne yazık ki çelişkiye düşüyor. Bakınız en son yazısında ne diyor sayın karahan; bir yandan "ön yargısız  yaşadığını "  söylerken diğer yandan daha konunun daha başında "Allah öyle istediği için öyle olduğunu " söylüyor. Yani tevekkül, yani tartışılma şansı yok, yani peşin hüküm, yani kabullenme daha doğrusu ön yargının ağ babası. Her konuyu Allah ile ilgilendirdikten sonra neyi tartışacağız ?
       Şimdi konu başlığı hakkında da bir kaç cümle etmeden olmaz. Bana göre bilgi, bilgili olmak en başta çok okumak, araştırmak, inceleyip ön hükümlü olmadan  sağlıklı muhakeme süzgecinden geçirmek ve hiç bir zaman tamam öğreneceklerim bitti dememektir. Bilim bir okyanus, bilinenler ise sadece bir damladır(bu sözü başka hiç bir yerde duymadım.Şayet  sahibi yoksa bu da benim sözüm olsun).
       Saygılar-sevgiler.
"Vur ama dinle beni"


Nisan 18, 2012, 07:57:19 öö
Yanıtla #32
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın Karahan'ın o yazısında ne anlattığını bir türlü anlayamadıım. Niçin anlayamadğımı da kendisine özel olarak ilettim. Umarım gereği yapılır.

Sayın Arais'e bir diyesim var: Konumuz bilim değil bilgi. Dahası, gerçek ya da hakikat da değil, bilgi. Bu da bilmeye çalışma eyleminin sonucunda ortaya çıkan ürün. Bunun bir bilimselliği ya da bilim ile, daha doğrusu bilimsel yöntem ile bir bağlantısı var elbette; oraya geleceğiz. Ancak bilgi hem bireysel hem toplumsal bir olgu ve edinilmesi için ille de bilimsel yöntem gerekmiyor. Nitekim o yüzden bu başlık forumun "İnsan" bölümünde açılmış durumda.

Burada benim sözünü ettiğim, insanın kendi çabas, kendi buyrultusu, kendi istemi, kendi uğraşısı ile doğa ile kendisi arasındaki bağlantıyı kurması ve bu ilişkiden bir çıkarım oluşturması. Nitekim Sayın Karahan ile bu açıdan ters düştük belki de. Ben başka şeydn söz ediyorum, o başka...

Belki tüm bunlar bu çalışma dizisinin ikinci bölümüne geçtiğimizde berraklaşacak.

   
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Nisan 18, 2012, 10:12:38 öö
Yanıtla #33
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 730
  • Cinsiyet: Bay

Bir şeyin birçok tanımı yapılabilir. Nitekim burada da öyle oldu. İnanan birisi için, peygamberlere gelen vahiy , sezgiler bilgi olarak kabul edilir. Kutsal kitaplar bu ve öteki dünyayı açıklayan temel bilgi kaynaklarıdır. Bu açıdan bakacak olursak gayet normal. Asıl sorun ne derece doğru olduğu, fiziki dünyayı anlamamıza gerçekten yardımcı olup olmadıklarıdır.

Özellikle son 200 yılda dinsel anlayış bilim karşısında ağır bir darbe aldı. Bu konuda daha deteylı ve pozitif örneklerle tartışabiliriz. Ayrı başlığın konusu olmalı ayıca.

O zaman Sn ADAM'ın ifade ettiği gibi anlayış değişince aslında masonlukta değişmeli. Yanlış anlamadıysan. Gelenekçi anlayış, muntazam masonlar hiçbirşeyin değişmmesi gerektiğini savunananlar tabiki buna itiraz ediyorlar. Ancak gelişen ve değişen günümüz dünyasını 300 yıl öncesindeki bilgi seviyesine sahip ve o bilgiden düşünce üreten insanlarla tamamen açıklamak olanaksız. Bu da ayrı bir tartışma konusu.

2. bölümde bilgiyi kaynaklarına göre sınıflandırabilirsek, yararlarını ve gerçekliğini ortaya koyabilirsek biraz daha ortak bir noktada buluşabiliriz sanırım.

Saygılarımla.
Özgürlük zeka demektir, sevgi demektir. Özgürlük sömürmeme, yetkeye boyun eğmeme demektir. Özgürlük olağanüstü erdem demektir.
Jiddu Krishnamurti


Nisan 18, 2012, 08:30:15 ös
Yanıtla #34
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Sn Alşah
Her konuyu allaha bağladığımı söylüyorsunuz ve bundan rahatsız olduğunuzu keyf almadığınızı ilettiniz size keyfiyetsizlik verdiğim için üzgünüm,kimsenin özgür yazma hissine hiç takılmadım sadece ilgi gösterdim,gerçekten ilgi alanımda ise yorum yaptım yapmaya çalıştım kırmadan dökmedende yapmaya çalıştım bazen kırıcı olduğumu hissettiğim anda sn.hypatia örneğinde olduğu gibi kalp kazanmaya çalıştım çünkü gereksiz olurdu başka türlüsü.Elimde değil ben böyle yapıyorum siz fizikle bilimle felsefe ile yapın ben aklım aldığınca kendi ölçülerimde bildiğimi söylüyorum tabiki bana göre kalıplarda.

Burada herkesin inançlı olduğunu en azından birşeyler kabul eden biriyim bu konularıda konuşurken ben sizden çok inançlıyım diye yapmıyorum bence gereksiz bir alınganlık olmuş.


Sn.adam

Özel iletinizi okudum ne anlatmak istediğinizi anladım lakin bir şey yapmayı düşünmüyorum o ifadeler karşısında bir şey yapmam mümkün değil.Yazdıklarımdan bir şey anlayamadı iseniz boşverin  içiboş bir yazı olarak bakınız okunmayada yorum yapmaya değer bulmayınız.

Lakin şunuda bilmenizi isterim benim allah inancım bir yana ben çalışılmadan emek verilmeden okumadan ,araştırmadan ne allahı ne doğayı ne ilim dallarını ne insanları nede yaratılmış herhangi bir şeyin anlaşılabilmesinin olanak dışı gören bir inanca sahibim.Ben tüm bunların genel anlamda bu bilgilerin allahtan insasnlar sezgisel güçle ve insanların yetenekleri ve uğraşıları doğrultusunda verildiğine inanırım.

Ben sadece allahı bir kaynak olarak gördüğüm için örnek veririm sıklıkla bundan rahatsız olunmamalı,yada bir mason sitesinde bu siteye gönül veren izleyen insanlara allah ile din ile iman ile ilgili ders verme yeterliliğine ne sahibim nede haddimdir lakin bildiğim ve inandığım şeyleri paylaşırım yaptığımda budur.

Aynı sizin gibi düşünüyorum birgün allahtan gelen bir kelamın yanlış çıkması halinder insanın dinden çıkacağını söylediniz bu söylem yaallahtan bilgi doğru gelir insandan insana geçerken eğrilir inanılması gereken budur.

Nasılki sokratın bu sözünü siz hayır o dememiştir diyorsanız okuduğum bir çok yazıda bu alıntıyı kuıllanan akademisyenler sokratın ifadesi diye başlıyorlar buradaki yanlış kime aittir doğru bilgi kimdedir sizdemi diğerindemi,söyleyendemi iletendemi.


Son sözüm kişilik olarak her konuda bilgiç gibi ahkam kesmeyi  ve davranmayı sevmiyorum bildiğim ve ilgimi çeken konular sadece yazdıklarımla sınırlıdır belki benim sınırlarım sadece bu kadardır belki bu kadar kapasişteye sahibim belkide salakça bir alınganlık içine girdim,belki yazı yazma uslubum bozuktur gramerim kötüdür,noktalama ve virgül işaretlerini esleri nerede kullanacağımı bilmiyorumdur.Belkide buna aşırı önem verenler kadar benim için önemli değildir ki öyle ama bunuda saygısızlık olsun diyede yapmam.Ben kişiyi olduğu gibi kabullenemeyeceksem dost olamam .Ben resim sanatından anlamam isanın son akşam yemeği tablosunu anlayanlar kadar yorumlayamam sadece bakarım,Ben stunları severim mimarisinden dolayı ama neden o şekilde yapıldıkları ile hiç ilgilenmedim ilgi alanım olmadı,ben mozart yada beethovenın bilinen parçalarını dinlerim ama sadece o kadar.

Geriye bana kalanlardan en çok ilgilendiğim konularda yazmayı (yazabilirsem)ve okumayı severim.Bende ilgilenmediğim konularda yazı yazanların ne dediklerini çoğu zaman anlamıyorum anlamam gerektiğinide düşünmüyorum .

ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Nisan 18, 2012, 10:10:31 ös
Yanıtla #35
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1811

Selamlar,

yazilanlari özenle takib ediyorum ve birden aklima bir hinzirlik geldi.
Hani butün meseleyle alakalimi bilmiyorum ama icimden bir ses yaz ve sor diyor.

" Ruhumuzu olusturanda ekonomik kosullardir."
 Alinti Orhan Hancerlioglu"nun Felsefe Ansiklobedisi Düsünürler Bölümü"nden alinmistir.

Yukardaki söz kime veya hangi filozof veya bilgine aittir.

Saygilarimla


Nisan 18, 2012, 10:24:51 ös
Yanıtla #36
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 730
  • Cinsiyet: Bay

Merhaba

Burada olmamızın temel amacı birşeyler öğrenmek. Herkesin aynı şeyi bildiği ve düşündüğü yerde herhalde kişisel gelişim sağlanamaz.

Konu fikirlerin değil kişilerin tartışmasına dönüştü.

Kimse başka birine birşeyler öğretemeyeceğine göre herkes fikrini açıklar yararlanmak isteyen alır yararlanır.

Ben sistematik olarak ilerleyen konulardan hoşlanıyorum. Ayrıca bu konunun  bence 1. bölümü tamamlandır.

Son birşey daha söylemek isterim. İnanç ilginç bir kavramdır. Adı üzerinde inanırsın ya da değil. Paul Daivis'in bir kitabı vardır. Tanrı ve yeni fizik adında. Orada bir inanan ile ateisti konuşturur. İnanan mucizelerden bahseder ve örnekler verir. Ateist her seferinde bunlara karşı arguman üretim. Sonuçta bir sonu yoktur. İki tarafta söyledikleri ile kalır. Yine bildiklerine inanır.

İnançlı bir kişi ile konuşmak bu yönü ile zordur. Bunu Sn Karahan için söylemiyorum. Yani fikirleri söyleriz. Herkes birbrinden yararlanabilir. Herkesin ilgi ve yetenekleri ve bakış açısı farklı. Bu forumunda zenginliği burada zaten.

Saygılarımla.
Özgürlük zeka demektir, sevgi demektir. Özgürlük sömürmeme, yetkeye boyun eğmeme demektir. Özgürlük olağanüstü erdem demektir.
Jiddu Krishnamurti


Nisan 19, 2012, 12:35:41 öö
Yanıtla #37
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 667
  • Cinsiyet: Bay

Form sitesinde defalarca ''bilgi vs'' tartışıldı. Hatta ''kirli bilgi,temiz bilgi'' bunlarda masaya yatırıldı. Sonuç olarak hala aynı yerdeyiz.
Aslında BÜYÜKLERİN söylemeye çalıştığı şu...
Kendisinin okuduğu kitaplardan kaynak gösterirsen, bu ''bilgi'' oluyor.
Sen bir şeyleri değerlendirirsen, bu ''bilgisizlik'' oluyor.
işin özeti bu, sayın Form katılımcıları.
Saygılarımla


Nisan 19, 2012, 12:38:28 öö
Yanıtla #38
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 301
  • Cinsiyet: Bay

Sadece Sokrates'le ilgili bir ekleme yapmak isterim;

Sokrates'le ilgili bildiğimiz her şeyi öğrencisi Platon yıllar boyunca yazdığı Diyaloglar'ında iletmiştir. Felsefe tarihçilerinin genel kanısı Platon'un kendi fikirlerini yazılarında Sokrates'in ağzından yazdığıdır. Yani hangi sözün gerçekten Sokrates'e, hangisinin aslında Platon'a ait olduğunu bilme imkanımız birkaç bin yıldır maalesef yok.

Aslında biraz da ilk süper kahraman Sokrates ;)
"Dilimin sınırları, dünyamın sınırlarıdır."
Ludwig Wittgenstein


Nisan 19, 2012, 12:41:29 öö
Yanıtla #39
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 301
  • Cinsiyet: Bay

Bu arada bilginin kaynağının "akıl" mı "nakil" mi olduğu zaten ortaçağ sonrası felsefesinin ana konularından biri. Ama bu sayın ADAM'ın da belirttiği gibi "Bilgi nedir? -1" başlığının konusu değil. Bilgiyi tanımlarken bir ön kabul olarak alamayız kaynağı.

Sevgi ve saygılarımla.
"Dilimin sınırları, dünyamın sınırlarıdır."
Ludwig Wittgenstein


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
1 Yanıt
4034 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 27, 2011, 02:09:06 ös
Gönderen: Don Corleone
1 Yanıt
3309 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 09, 2013, 12:12:29 ös
Gönderen: Melina
2 Yanıt
4889 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 22, 2012, 08:14:00 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3083 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 01, 2012, 09:19:37 öö
Gönderen: ADAM
Susmak … 1

Başlatan ADAM « 1 2 3 » Kavramlar

21 Yanıt
10231 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 01, 2012, 08:35:30 ös
Gönderen: karahan
5 Yanıt
4269 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 08, 2012, 05:12:58 ös
Gönderen: Rohani
7 Yanıt
4812 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 15, 2015, 09:50:29 öö
Gönderen: İNSAN
4 Yanıt
3448 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 21, 2012, 08:26:47 öö
Gönderen: ADAM
4 Yanıt
3333 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 26, 2012, 10:37:21 ös
Gönderen: Alşah
0 Yanıt
1999 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 13, 2014, 05:56:37 ös
Gönderen: MysticMind