Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: YAŞLILIK  (Okunma sayısı 2119 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Nisan 23, 2013, 04:46:37 ös
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

YAŞLILIK

Bir türlü kabullenemediğimiz bir gerçek yaşlılık. Yaşlandıkça bir o kadar sarılırız yaşam’a. Her şeyi bilen, deneyimli olan ve biz olmadan, hiç bir işin yürüyemeyeceği düşüncesiyle avutur, kandırırız kendimizi. Bu ruhsal yapı, insanlığın doğasındaki ortak bir olumsuzluktur.

 

            Dünyamızdaki belli başlı sorunların başında, köşesine çekilmesini bilmeyen yaşlı yöneticilerin yarattıkları olumsuzluklar gelmektedir.

 

            Londra Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. James Mackıntosh, 42 yaşında iken, kendisine 65 yaşına geldiği zaman açılmak üzere bir mektup yazmıştı.   “Geleceğe Mektup “ adlı bu mektup, yaşlılık gerçeğini ve sorunlarını esprili bir tarzda şöyle dile getiriyor.

 

            Sevgili Mackintosh.                                            6 Mart 1933

 

            Size öz adınızla hitap etmekten çekiniyorum, Çünkü sizi yeteri kadar tanımıyorum. Bununla beraber dostçasına bir öğüdün size yararlı olacağını düşünüyorum. Karakter ve görünüşünüzde, şimdiden hoşa gitmeyen bazı eğilimler belirmiştir; benim siz yaşlandıkça bunların daha fazla meydana çıkacağından şüphem yoktur.

 

            İlk önce siz gittikçe daha fazla konuşkan olacaksınız. Bu yanlışlığı frenlemeye çalışınız, çünkü bu kendinizden daha genç insanlardan hiç bir şey öğrenmeye tenezzül etmemenin ilk işaretidir. Bu. sizi sonuçta yeni bir şey öğrenmemeye kadar götürür. İyi bir dinleyici olmaya çalışınız, fakat söylenenleri gerçekten dinlemelisiniz, bu yalnız baş sallayarak ve jestler yaparak dinliyor görünmekle olmaz.

 

            İkinci olarak insanlardan ve hareketlerinden şüphe etmeyiniz. Özellikle genç insanların işlerine karışmayınız. Onlara yardım etmek nedeniyle bile olsa. Eğer onlar, başları sıkıştıkları bir zamanda sizden yardım isterlerse, elinizden geldiği kadar yardım ediniz.

 

            Üçüncü olarak, kendinize başkalarının sempatisini toplamaya çalışmayınız. Ruhen genç olduğunuza dair teselli verici ve içli sözler işitmek ümidi ile kendinize “ sevgili ihtiyar adam pozu “ vermeyiniz. Yapmacık herhangi bir cilaya gereksinimi olmayan hakiki bir insan olunuz.

 

            Yaşadıkça elde edebileceğiniz üç nitelik vardır. Bunlar nezaket, tolerans ve dürüstlüktür, ki birlikte insanda olgun bir yaşam biçimi yaratırlar.

 

            Belleğimizde tutmamız gereken esas pratik sorun ise, şimdi 65 yaşına basmış olmanız ve emekliliğinizin gelmiş olmasıdır. Allah rızası için hemen emekliliğinizi isteyin ve kendinize özgü bir yaratık olduğunuza kendi kendinizi inandırmaya çalışmayınız.

 

            Eğer şimdiye kadar kafanızı ve vücudunuzu faal tutabilmişseniz, önünüzde yeni ilgi alanları olan bir dünya bulacaksınız. Eğer tutamamışsanız, zaten işinizde kalmanızda da bir hayır olmayacaktır. Yerinizi başkalarına bırakınız. Yaşlandıkça insanın kendi kendisini eleştirmesi daha da zorlaşır.

 

            Hayatın insanlara komik gelen taraflarını anlamak yeteneğinizi ve sevdiğiniz şeylerin güçlüklerini, onları daha az sevmeden, yenmek istemini yitirmemişseniz; veya bundan daha da fazla sevdiğiniz insanların gözlerinde kendinizi oldukça gülünç görmeye dayanabiliyorsanız veya onların sizin yaşamınızla ilgili olarak önerdikleri yenilikleri kabul edebiliyorsanız, işte bunlara vereceğiniz olumlu yanıtların oranında kendinizi ölçebilir ve denemiş olursunuz.

 

                                                                                  Saygılarımla

                                                                            Vefakar    Dostunuz

                                                                             James  M.  Mackintosh

   

         

            Geçmişe Mektup                                        20 Şubat 1956

 

 

            Sevgili Mackintosh.

 

            25 yıl önceki mektubunuza çok çok teşekkürler. Gerçi o bana biraz fazla ciddi ve ağırbaşlı geldi, siz o zaman doğal olarak babanız olabilecek kadar yaşlı birine hitap ediyordunuz. Açık gerçek şudur ki, 65 yaşında emekliye ayrılıyorum böylece mesele kapanıyor. Dostane öğütlerinize teşekkürler, onu alçak gönüllülükle uygulayacağım.

 

            O mektubu yazdığınızdan beri çok neşeli günler yaşadım.

             

                                                                                      Saygılarımla

     http://www.dusuncegezgini.com/yaslilik.htm     
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Eylül 02, 2016, 01:26:37 öö
Yanıtla #1
  • Seyirci
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 277
  • Cinsiyet: Bay

Sn. Karahan 

Yazmış olduğunuz makaleyi okudum. Güzel bir yazı olmuş.. Yaşlılık bir hastalık ve tıpta henüz bunun bir çaresi yok. Ne yaparsak yapalım herkes günü geldiğinde yaşlanacak. İnsanlar için 1. Ölümün çaresi yok 2. Yaşlılık.

saygılarımla.
“Bize verilen sırları, kalbimizin en derin köşelerinde saklamalıyız. Bir ölü kadar sessiz, bir mezar kadar ketum olmalıyız.”