Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: İslamda hangi etler yenir/yenmez?  (Okunma sayısı 10368 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kasım 02, 2012, 06:34:36 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Bu bölümde bir başka başlık var "Domuz etinin yenilmesi İslamda niçin yasak?" diye bir anket...

Aslında ilgi alanım dışında olmasına karşın ben bile bulaştım ucundan biraz.

Sonra düşündüm.

İslam dini akıl dini.

İslam dininde her şeyin bir açıklaması, bir çözümü var.

İslam dininde bir yasak varsa bunun bir gerekçesi de var.

O gerekçe tüm iklimler, tüm kültürler, tüm insanlık için geçerli.

İslam dini dünyanın yuvarlak olup hem kendi çevresinde hem güneşin çevresinde döndüğünü bildiği gibi, güneşin de Vega yönünde yol aldığını başından beri biliyordu. Bilmemesi olanaksız.

Dolayısıyla İslam dininde belirtilen yargılara inanmak, güvenmek gerek.

Kuşkusuz bu Forumda yazanlar arasında İslam dinini çok iyi bilenler var; ben bilmem.

Soru şu: İslam dininde hangi etlerin yenilmesi yasak/mekruh? Hangileri uygun/caiz?

Örneğin serçe, martı, kedi, fare, yılan, salyangoz, kaplumbağa, yarasa, çakal, ayı...

Doğru ve yanlış olanlaerından diğerlerini bilen saysın.

Gerekçesi?

O önemli değil. Sağlamdır kuşkusuz.



ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Kasım 03, 2012, 04:40:09 ös
Yanıtla #1
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

İslam dini akıl dini.
Diyerek islamı bilen biri gibi giriş yapıyor sonra


Kuşkusuz bu Forumda yazanlar arasında İslam dinini çok iyi bilenler var; ben bilmem.

Ben bilmem diye bitirerek en akılcı soruları sıralıyorsunuz siz ikilem içinde olabilecek bir insan değilsiniz ama neyse sorduğunuz her sorunun cevabınıda kesinlikle bildiğinize eminim bende cevabından emin olduğunuz soruların ilk önce domuz ile alakalı olan bölümünü irdeleyeceğim bakalım beğenecekmisiniz.

ZEHIRLI MADDELER

Domuz eti cok yaglidir. Yenildigi takdirde, bu yag kana gecer. Böylece kan, yag tanecikleriyle dolmus olur. Kandaki bu fazla miktardaki yag; atar damarlarin sertlesmesine, tansiyon yükselmesine ve kalb infarktüsüne sebep olur.

Ayrica, domuz yagi icerisinde "sutoksin" denilen zehirli maddeler mevcuttur. Vücuda giren bu zehirli maddelerin disari atilmasi icin, lenf bezlerinin fazla calismalari icab eder. Bu durum, bilhassa cocuklarda lenf dügümlerinin iltihaplanmasi ve sismesi seklinde kendini gösterir. Hasta cocugun bogaz bölgesi anormal bir sekilde siserek, adeta domuza benzer. Bu sebeple, bu hastaliga "domuz hastaligi" (skrofuloz) adi verilir. Hastaligin ilerlemesi halinde, bütün lenf bezleri cerahatlanarak siser. Ates yükselir, agri baslar ve tehlikeli bir durum ortaya cikar.

FAZLA MIKTARDA KÜKÜRT

Domuz etinde bol miktarda bulunan sümüksü bag dokusu, kükürt yönünden cok zengindir. Bu sayede, vücuda fazla miktarda kükürt alinmis olur. Bu fazlaliksa; kikirdak, kas ve sinirlere oturarak eklemlerde iltihaplanma, kireclenme ve bel fitigi gibi cesitli hastaliklara yol acar.

Domuz eti devamli yenirse, vücuttaki sert kikirdak maddesinin yerini, domuzdan gecen sümüksü bag dokusu alir. Bunun sonucu olarak, kikirdak yumusar; vücut agirligina tahammül edemeyerek altinda ezilir. Böylece, eklemlerde bozulmalar meydana gelir. Domuz eti yiyenlerin elleri peltelesir, yag tabakalari tesekkül eder. Mesela yiyen kimse sporcuysa; yorgun, tembel ve hareketsiz olur. Bazi futbolcular bu sebeple mesleklerinden olmuslardir.

ASIRI BÜYÜME

Domuzda büyüme hormonu da cok fazladir. Dogdugu zaman birkacyüz gram olan domuz yavrusu, alti ayda yüz kiloya (!) erisir. Bu kadar süratli gelisme, büyüme hormonunun fazlaligi sebebiyledir.

Domuz etiyle fazla miktarda alinan büyüme hormonu, vücutta doku sisliklerine ve iltihaplanmalara yol acar. Burun, cene, el ve ayak kemiklerinin anormal bir sekilde büyümesine ve vücudun yaglanmasina sebep olur.

Büyüme hormonunun en etkili yönü, kanserin gelismesine zemin hazirlamasidir. Nitekim domuz kesim isiyle ugrasanlar, erkek domuzlarin belli bir yastan sonra kansere yakalandiklarini ifade ederler.

DERI HASTALIKLARI

Domuz etinin ihtiva ettigi histamin ve imtidazol denilen maddeler, deride kasinti hissi uyandirir. Ekzama, dermatit, nörodermatit gibi iltihabi deri hastaliklarina zemin hazirlar.

Bu maddeler ayrica; kan cibani, apandisit, safra yollari hastaliklari, toplar ve damar iltihaplari gibi hastaliklara yakalanma ihtimalini artirir. Bu sebeple doktorlar, kalb hastalarina domuz eti yememelerini tavsiye ederler.

BIR HATIRA

Alman hekimi Prof. Dr. Reckeweg "Domuz Eti ve Insan Sagligi" adli eserinde bir hatirasini söyle anlatir:

"Tedavi maksadiyla bir ciftci ailesinin biraz sapa yörede bulunan ciftligine gitmistim. Babada müzmin antroz (dejeneratif eklem hastaligi) ve kalca eklemi iltihabi vardi. Ayrica karacigerinden de rahatsizdi. Annenin bacaklarinda varis ve eziyet verici kasintisi olan ekzama vardi. Ailenin kizlari ise, kalp yetmezligi ve romatizmadan rahatsiz idi. En sagliklilari görünmesine ragmen ogullari da anjin sonrasi kalp yetmezliginden ve kan cibanindan müsteki idi. Evin öbür kizi ise müzmin bronsitten muzdarip idi. Ogullarindan bir digeri de, "domuz killanmasi" ve müzmin plörite yakalanmis olup, devamli tekrar eden fistül ifrazatindan rahatsiz idi.

Yukarida sakinlerinin hastaliklarindan uzun uzadiya bahsettigim ciftlik evinde muayene sirasinda garip bir olaya sahit oldum. Ailenin arasinda iri cüsseli bir domuz hic istifini bozmadan asagi dogru sarkan kalin bir agac dalina abanarak sirtini kasiyordu.

Hastalara "Oradaki domuzu görüyormusunuz? Onun kasinmasina ve iltihaplara yol acan maddeleri, etiyle beraber siz de yiyorsunuz. Iste bu maddeler, sizdeki hastaliklarin yegane sebebidir." dedim.

Yukarida kendilerinden bahsettigim, Kara Ormanlar havalisinde oturan benzeri ciftlik sahiplerinden verdigim nasihati dinleyenler, domuz eti yemekten vazgecerek hastaliklarinin cogundan kurtuldular. Simdi o ciftliklerin etrafindaki otlaklarda Islam ülkelerinde oldugu gibi kücük koyun sürüleri yayiliyor."

DOMUZ ETI VE TRISIN

Domuz eti ile insana bulasan tehlikeli hastaliklardan birisi de Trisin [oku: Trischin] hastaligidir. Domuzlar bu hastaligi trisinli fare yemek veya trisinli domuz eti ile beslenmekle alirlar. Fakat Trisin domuzlarda agir bir hastalik yapmaz. Halbuki insanlarda, cok tehlikeli ve öldürücü bir hastalik meydana getirir.

Domuz etiyle alinan Trisin kurtcuklar, mide ve bagirsak yoluyla kana gecer. Böylece de, bütün vücuda yayilirlar. Trisin kurtcuklari özellikle cene, dil, boyun, yutak ve gögüs bölgelerindeki kas dokularina yerlesirler. Cigneme, konusma ve yutma adelelerinde felcler meydana getirirler. Yine kan damarlarinda tikanikliga, menenjit ve beyin iltihabina sebep olurlar. Bazi agir vakalar, ölümle sonuclanir. Bu hastaligin en kötü tarafiysa, kesin bir tedavi seklinin olmamasidir.

Trisin hastaligi, bilhassa Avrupa ülkelerinde yaygindir. SIKI veteriner kontrolleri yapilmasina ragmen, Isvec, Ingiltere ve Polonya'da Trisin salginlari görülmektedir.

Yurdumuzdaysa, yerli hristiyanlarin disinda Trisin hastaligi görülmemistir.

GIDALAR VE INSAN MIZACI

Insan ve hayvanlar, yedikleri gidalarin az-cok tesirinde kalirlar. Mesela kedi, köpek, arslan gibi et yiyen hayvanlarin yirtici; koyun, keci, deve gibi ot ile beslenen hayvanlarsa daha uysal ve yumusak huylu olduklari malumdur.

Bu durumda, insanlar icin de gecerlidir. Nebati gidalarla beslenenlerin, genellikle halim-selim; et ve et ürünleriyle beslenen insanlarin ise daha sert mizacli olduklari tesbit edilmistir.

Domuz, disisini kiskanmayan bir hayvandir. Domuz eti ile beslenen insanlarda, kiskanclik hissinin zayifladigi veya dumura ugradigi gözlenmistir

Fransiz filozoflarindan Savorin de beslenmenin mizac üzerindeki bu tesirine cok önem vererek, "Bana ne yedigini söyle, senin ne oldugunu haber vereyim." demistir.

alıntı Prof. Dr. Selahattin Salimoglu
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Kasım 03, 2012, 11:33:13 ös
Yanıtla #2
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1795
  • Cinsiyet: Bay

     Gene bir şeyler diyeceğim ama birileri tarafından yanlış anlaşılabilecek gibi geliyor. Ama  hiç değilse şunun açıklanması gerekir. Nasıl olur da, bu kadar sakıncaları bulunan bir hayvan olan domuz,  müslümanlar haricinde tüm dünyada yenilebilen bir hayvandır ?. Üstelik en gelişmiş en uygar toplumlarda zevkle yenilir. Ve bildiğim kadarı ile günümüzde bu hayvanın etinin yenmesinden dolayı ciddi sağlık sorunları yaşayan bir toplumu  bilmiyorum.
      Bence, dini inanç haricinde yenmesinde bir sakınca yoktur. Diğer taraftan kıskançlık konusu çok göreceli bir kavram olduğu gibi aynı şey bir çok başka hayvan için de söylenebilir.
       Saygılar-sevgiler.                                                         
"Vur ama dinle beni"


Kasım 04, 2012, 12:18:38 öö
Yanıtla #3
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 689

Günümüzde antiparaziter ilaçlar, hijyen olduğu için hayvanlar sağlıklı ve yenilebilir. Ancak 500 sene önce en çabuk bozulan ve öldürücü olabilen trişin paraziti olan hayvandı.
Doğru rehberini bulana ne mutlu...


Kasım 05, 2012, 07:49:42 ös
Yanıtla #4
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1795
  • Cinsiyet: Bay

       Sayın ruzber, 500 veya 1500 yıl önce domuz etinin yenmesinden dolayı meydana gelmiş kitlesel ölümler  olmuş mudur ?
       Saygılar-sevgiler.
"Vur ama dinle beni"


Kasım 05, 2012, 08:02:11 ös
Yanıtla #5

Ne ilginç değil mi? Bu kadar zararına rağmen, Avrupa hala domuz eti yemeye devam ediyor. Aman canım! Şu Avrupalılar da ne bilgisiz, sağlıklara ne de az dikkat eden insanlar! Haksız mıyım?

Saygılarımla.
• Laborare est Orare XXII.
• ... Bense daha önce duyulmamış, yeni şeyler söylediğim için onların ilenç ve lanetlemelerine maruz kalmaya devam edeceğim.... Simon Magus


Kasım 06, 2012, 10:01:29 öö
Yanıtla #6
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 689

Islam dini 4 mezhepten oluşmuştur. Bu mezheplerde hangi hayvanın eti yenir, hangisinin yenmez durumları farklılıklar göstermektedir. Örneğin şafilerde çok mecbur kalınıldığında her hayvanın eti yenmektedir. Hanifilerde bu durum söz konusu bile değildir. Genel olarak et yiyen hayvanların etini yemek mekruhtur (mekruh yasaklanmamış olsa da yapılması hoş olmayan demek). Başka bir rivayete göre ise: ağzında köpek dişi bulunan hayvanın eti yenmez. Kuşlarda ise; tırnak ve pençeleriyle avını parçalayan ve leş yiyen kuşların eti yenmez. Balığın her çeşidinin eti yenir. Yalnız karaya vurmuş ve kendiliğinden ölenler hari2 (zehirlenmiş olabilir). Tezek yiyen hayvanın eti kokmuyorsa rahatlıkla yenir.
Doğru rehberini bulana ne mutlu...


Kasım 06, 2012, 10:09:10 öö
Yanıtla #7
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

sn.ruzber

o yazımın devamında aktaracağım konu bu idi siz yaptınız bunu ben yazssa idim sanırım kıyamet kopartacaklardı gene.Aslında bu yazı bile bu hali ile yeterli değil bunların birde nedenleri olmalı değilmi aslında onlarıda bulup yayınlamak lazım mesela neden et yiyen hayvanın eti yenmez oysa hayvanlarda bu var.
saygılar
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Kasım 06, 2012, 10:20:21 öö
Yanıtla #8
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 689

mekruh kelimesini iyi irdelemek lazım sayın Karahan.
Doğru rehberini bulana ne mutlu...


Kasım 06, 2012, 02:51:40 ös
Yanıtla #9
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1811

Sahi arkadaslar, "biz" Aleviler"de tavsan eti yenmez, hatta ( biraz abartiyla beraber) gectigi tarla birsüre ekilmez derler.
Ama domuz genelde yenir, veya yenmezse daha yenmezde denmez.

Sahi bu Aleviler müslüman degillermi


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
3 Yanıt
13705 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 24, 2010, 11:47:03 ös
Gönderen: ozak1977
67 Yanıt
32527 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 28, 2007, 12:28:31 öö
Gönderen: shemuel
10 Yanıt
18092 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 27, 2018, 01:38:53 öö
Gönderen: Venus
1 Yanıt
4547 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 26, 2010, 03:55:12 ös
Gönderen: martı
0 Yanıt
4226 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 27, 2010, 12:15:10 öö
Gönderen: MASON
46 Yanıt
24859 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 06, 2012, 07:01:07 ös
Gönderen: yazbenide
5 Yanıt
6724 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 05, 2011, 11:41:40 öö
Gönderen: 418
195 Yanıt
128612 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 21, 2017, 04:11:09 ös
Gönderen: NOSAM33
2 Yanıt
3970 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 22, 2016, 12:34:03 öö
Gönderen: Alşah
6 Yanıt
6096 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 22, 2013, 09:04:03 ös
Gönderen: hakan_34_06