Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Turkiye`de Masonluk => Konuyu başlatan: MASON - Eylül 26, 2006, 10:21:52 öö

Başlık: Gazeteciliği, gerçek gazeteci gibi yaptık!
Gönderen: MASON - Eylül 26, 2006, 10:21:52 öö
Gazeteciliği, gerçek gazeteci gibi yaptık!

Bir Mekteb-i Mülkiye'liydi. Vefa ve Mercan İdadileri’nde Türkçe ve Fransızca öğretmenliğinin yanı sıra müdür yardımcılığı ve müdürlük görevlerinde bulundu. 1900 yılında Tevfik Fikret Servet-i Fünun Dergisi'nden ayrılınca, derginin yönetimini üstlendi.

II. Meşrutiyet'in ilanından sora memurluktan ayrıldı. Tanin'i çıkardı. Daha sonra İttihat ve Terakki Partisi’ne girdi. Milletvekili seçilerek Meclis-i Mebusan Başvekilliği’ne getirildi. İstanbul'un işgal edilmesi üzerine, 1919’da İngilizlerce tutuklanıp Malta Adası’na sürgüne gönderildi.

Dönüşünde yeniden Tanin'i çıkardı. Milli Mücadele sonrasında gerçekleştirilen bazı devrimlere ve bazı kanunlara karşı çıktığı için
İstiklal Mahkemesi’nde yargılandı. Aklandıktan sonra ikinci kez yargılanarak 1925'de Çorum'a sürgüne gönderildi.

Sürgünden döndükten sonra Sanayi ve Maadin Bankası İdare Meclisi Başkanlığı’na atandı. 1933 yılında Fikir Hareketleri Dergisi'ni çıkardı. 1938'de politikaya ve gazeteciliğe geri döndü.

1939'da İstanbul, 1950'de de Kars'tan milletvekili seçilerek Meclis'e girdi. 1948 yılında Ulus Gazetesi'nde baş yazarlık yaptı.

Demokrat Parti yönetimine karşı bir yazısından dolayı mahkûm oldu. Bir süre cezaevinde yattıktan sonra Cumhurbaşkanı tarafından bağışlandı.

Hüseyin Cahit Yalçın, İttihat ve Terakki Partisi'nin idealizmi; ülkedeki yenilik ve gericilik çatışmaları; Osmanlı’dan itibaren yaşanan reform denemeleri; azınlıkların yıkıcı faaliyetleri; parti kavgaları; iç isyanlar; Balkan ve Birinci Dünya Savaşları’nda Osmanlı politikası gibi konularda hem fikirler ileriye sürdü ve hem de gerçek bir gazeteci olarak Türkiye toplumunun nabzını tuttu.

Nadide, Kavgalarım adlı romanları; Hayal İçinde, Hayat-ı Muhayyel, Hayat-ı Hakikiyye Sahneleri, Niçin Aldatırlarmış isimli hikâyeleri; Edebi Hatıralar, Siyasal Anılar adlı hatıraları ve Türk Masonları’nın Büyük Üstadı Talat Paşa’yı konu alan bir biyografi kitabı vardır.

O da bir Mason’du!
Tıpkı öteki Mason ve gazeteciler Ahmet Emin Yalman ve Ahmet Rasim gibi…