Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Neden Semboller?  (Okunma sayısı 3532 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ocak 02, 2019, 09:47:20 öö
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 4
  • Cinsiyet: Bay

Selamlar. Bu başlık altında sembollerin psikolojik etkilerini konuşalım istiyorum. Masonlukta da olduğu gibi pek çok ezoterik yapılanma, çalışmalarında sembolleri/simgeleri sıkça kullanır. Elbette kabalistik öğretinin, havass ilminin temellerinde de semboller yatar. Peki semboller neden bu kadar önemli?

Tarih boyunca semboller, yüzlerce hanedan, krallık ve imparatorlukta kullanılmış bir iletişim biçimidir. Örneğin aslan ve kılıçların gücü simgelemesi, beyaz flamanın barış/teslimi simgelemesi, kale ve taht simgelerinin iktidarı sembolize etmesi gibi hemen her alanda semboller binlerce yıldır hayatımızdalar. Sembollerin bu denli yoğun ve kitlesel iletişimde kullanılması, bireylerin bilinçaltında çeşitli dürtü ve keşiflerin tetiklenmesine sebep olan bir uyarıcıdır diyebiliriz. Örneğin günümüzde bile trafik ışıklarını görür görmez uymamız gereken kuralla uyarılırız. Yahut renklerin etkisi açısından bakacak olursak, kırmızının insanda açlık hissi uyandırması, pek çok gıda firmasının kırmızı renklerini yoğunlukta kullanması, yeşil ve mavinin güven hissi uyandırması ve pek çok banka ve finans kuruluşlarının bu renkleri kullanması elbette ki tesadüf değildir.

Tüm bu örnekler, sembollerin aslında bilinçaltımızda ne gibi ciddi etki ve dürtülere sebep olduğunu açıkça göstermektedir. Anlamı benimsenmiş bir sembolün, tekrarı ve hatırlatılması, bilinçaltına yahut bilinçüstüne yapılması gereken bir komutu dürtü olarak gönderebilir ve bireyde içsel ve dışsal etkiler yaratabilir. Sembollerin bu gücünün farkında olan ezoterik yapılar, gerek kabala gerek havass ve diğer inisiye eğitim modelleriyle, bireylerinde sembolleri kullanarak etki ve değişiklikler yaratmaktadır. Nitekim semboller üzerine çalışmak, anlamı benimsenmiş bir sembole hayatında sıkça yer vermek, bireyin bilinçaltında, karakteristik özelliklerinde ve dışsal davranışlarında değişiklikler yaratmaktadır.

Semboller bir bireyi daha itaatkar yapabileceği gibi, bireyde sorgulayıcı ve reddedici bazı dürtüler de uyandırabilir. Masonluk da, sembollerin gücünü bilen ve üyelerinin ezoterik yolculuklarında bu güçle yoğrulmasını destekleyen yapılardan birisidir. O halde şu soruyu soralım:

Masonluğun, sembolleri kullanarak bireylerinde başarmak istediği yontulma nedir? Ahlaki açıdan daha iyi bir insan mı? Daha itaatkar mı? Çerçevesi çizilmiş özgürlük mü? Hür bir zihin mi?
Bilgi.


Ocak 02, 2019, 12:31:11 ös
Yanıtla #1

Bir insan bir mesleğe girdiğinde, daha çıraktır. Ben ustalardan birşey öğrenmem, itaat de etmem diyebilir. Ama meslekte bu tür bir kişi uzun süre kalamaz, çünkü kendini geliştirmeye ve öğrenmeye niyeti yoktur, ve de yıllarını o işe vermiş ustalara saygısı da. Ama meslek ustaların elinden öğrenilir. Tabiki çırak zamanı geldiğinde ustalarını bile geçebilir  ama dediğim gibi önce temel kuralları ustalarından öğrenmesi gerekir. Gerekirse bunun için itaat de etmelidir bana göre.

Nitekim kendi meslek alanımdan örnek vereyim. Şu an bir uzman doktorum. Belki ileride doçent olurum, bu bir süreç bilemiyorum. Bu meslek için önce üniversiteye gittim. Üniversitede insan anatomisini ve diğer temel bilgileri öğrendim ama bana öğreten hocalarım vardı. Onlar olmasa kendi başıma bunları doğru şekilde öğrenemezdim. Sonra TUS sınavıyla uzmanlık alanı kazandım. Artık asistan doktordum. Ama yine çok eksiğim vardı. Asistanlığımda da kıdemlilerimden, uzmanlarımdan ve hocalarımdan mesleğin inceliklerini işleyişini daha doğrusu uzmanlık aldığım ‘mesleği’ öğrendim. Bu süreçte ‘Ustalarımın’ dediklerini yaptım. Bu itaat ten çok eğitimimin bir parçasıydı. Ve onlara yardımları için çok teşekkür ediyorum.

Dediğim gibi her meslek önce ‘ustalarından’ öğrenilir. Sonra insan kendini geliştirip daha ötelere geçebilir.

Ben her mesajımı sevgiler diye bitiriyorum forumda. Çünkü samimi olarak  seven insan aynı zamanda saygı da duyar. Onun için ustalarınızı sevin, ve isteklerini itaat olarak görmeyin.

Sevgiler.
Errare humanum est.
Ayıplı Müzmin öğrenci


Ocak 02, 2019, 12:48:28 ös
Yanıtla #2
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 4
  • Cinsiyet: Bay

Değerli @ANARCHOSA ,

Kıymetli yorumunuz için teşekkür ederim. Epey aydınlatıcı bilgiler paylaştınız. Elbette, masonlukta bireyin zorlamayla yahut manipüle edilerek zorla bir "şey" olmaya evrilmediği konusunda hem fikiriz. Nitekim kendini yontan adam motifi, söylemiş olduğunuz "Ancak asla çekiç ve keski bir başkasının elinde değildir. ''Yontulmak'' istenen taşta yontucu da masonun kendisidir." ifadesini gayet net açıklıyor.

Masonlukta ahlak ve daha iyi insan olmak deyince, aklıma sevgili Murat Özgen AYFER'in yazmış olduğu "Adam Olmak" adlı kitap geliyor. Nitekim "adam/kamil insan" olabilmek, yüksek sabrı, merakı ve iyi ahlakı gerektiriyor. Elbette mesleğe gönül vermiş ve yeni başlamış bir çırağın, ustalarını taklit eden tekrarcı değil sevgiyle adımlarını örnek alabilen birisi olması gerekiyor.

Masonluğun bir ideoloji olmadığı ve üyelerine empozisyon uygulamadığı konusunda da hem fikiriz. Nitekim masonluk, bireylerini bir ideolojide buluşturmak isteseydi, hür bireylerden değil aksine fikirleri ve düşünceleri kalıplaşmaya müsait bireylerden seçerdi üyelerini.

Masonluğun iyi temelli bir insanı daha iyi yapmak, ahlaki erdem ve görgüyü üyelerine aktarmak, toplumda örnek bir birey olma vasfını geliştirmesini sağlamak, hepsinden öte bireyin hakikat arayışında ona, tıpkı onun gibi hakikati"ni" arayanlarla bir aile olabileceği birliği kurduğu aşikar. Peki burada zatınıza şu soruyu yöneltmek istiyorum.

Masonluğu, diğer ezoterik yapılardan ayrı kılan "şey" nedir? Bir birey, daha iyi insan olmak, erdemlerini arttırmak ve kendisini geliştirmek için illa ki mason olmasına gerek yoktur. Bireyler çok çeşitli kişisel gelişim aktiviteleri, STK'lar ve diğer sosyal sorumluluk aktiviteleriyle bu bilinci kazanıp daha da geliştirebilir. O halde masonluğun, bireyi daha iyi insan yapmaktan öte, diğer inisiye yapılardan farklı bir "şey" vermesi ve onlardan daha farklı bir yöntemi adaylarıyla paylaşması gerekir. Peki bu nedir? Bireyleri masonluğa bu kadar bağlı kılan, mesleğin kazandırdığı farklılık nedir?

Sevgili @Adonai ,

Görüşlerinize katılmakla beraber, bir çırağın, ustalarını sevgiyle örnek alarak takip etmesi ve ustalık yolunda pişmesini destekliyorum. Keza ustanın görevi de bu değil midir? Taktir edersiniz ki bir ustayı usta yapan şey, kendisinden daha iyi (daha iyiden kastım kıyas değildir.) bir usta yetiştirmesidir. Elbette bu da, zorlama ve itaatle değil sevgi ve örnek olarak başarılabilir.

Sevgiler
Bilgi.


Ocak 02, 2019, 04:02:11 ös
Yanıtla #3
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 4
  • Cinsiyet: Bay

Kıymetli eklemeleriniz için teşekkür ederim sevgili @ANARCHOSA
Bilgi.


Ocak 02, 2019, 04:21:59 ös
Yanıtla #4
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 101
  • Cinsiyet: Bay

Harika bir başlık açan ve yorum katan arkadaşlara teşekkür ederim :))
Whom united with virtue, death shall not seperate.


Ocak 02, 2019, 05:11:02 ös
Yanıtla #5

 Semboller,aradığınız cevapların değil,içsel sonsuz çelişkilerin damalı zeminidir.

Sembolleri okumaya başladığınızda, düalizm bulmacası, sizi kendi içinize hapseder; fakat bilinç bunu kabullenmediği için, sembolleri aldığı en yakın olan çevresine saldırır.Kişi,zihnini O çelişkilere sokan çevre ile savaşır iken, kendi kendi ile savaştığını anlamaz bile...

Ay,güneş; beyaz,siyah...Bu sonsuza yakın düalist oyunu bitirdiğinizde, zihninizin hapishanesi aralanır.
Sonsuz dengelerin merdiveninden yükselmenin zamanı gelmiştir...Ve bu içsel oyun kazanılmıştır.

Artık daha yüksek farkındalık kapılarının anahtarı avucunuzdadır...

--------

 Bu kavramlar o yüzden çok tehlikelidir.Usta bir kişi,sizi kendi kendinizin zihninde de hapis tutabilir; kendinizi yenip,yükselmenizi de sağlayabilir.


« Son Düzenleme: Ocak 02, 2019, 05:15:22 ös Gönderen: Tık-Tik-Tak »
Sen Özelsin


Ocak 02, 2019, 07:14:38 ös
Yanıtla #6

Hazır konu semboller iken, keşke sayın ANARCHOSA, yine bizi bilgi denizine sokacak semboller ve ya sorular sorsa. Ama nerdeee..  ;D

Sevgiler.
Errare humanum est.
Ayıplı Müzmin öğrenci


Ocak 02, 2019, 09:12:20 ös
Yanıtla #7

Afiyet olsun.

İyi eğlenceler sayın ANARCHOSA.

 :)
Errare humanum est.
Ayıplı Müzmin öğrenci


Ocak 03, 2019, 01:35:32 öö
Yanıtla #8
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 84
  • Cinsiyet: Bayan

Severek okuduğum bir kitaptan alıntı ile nacizane ben de paylaşımda bulunmak istiyorum. Kitabın önsözünde şöyle güzel bir söz ile giriş yapılmıştı " Sembol, Masonlukta ahlâki bir gerçeği veya alınması gereken detsi ifade eden maddi objedir. " Alıntı : Masonik Semboller

Yine masonlukta sembolizmanın öneminin ne kadar büyük olduğunu anlamama yardımcı olmuş bir diğer kısım ise " Hayatımızı idame ettirmek için gerekli sembolleri bilmezsek kayboluruz. Mason olarak mesleğimizim sembolizmasını bilmezsek de kayboluruz. Sembollerin anlamını ve önemini kavrayamazsak masonluğun felsefesini çözmek konusunda başarısız oluruz. " Alıntı : Masonik Semboller

Bir başka kitapta ise önemi şöyle vurgulanmaktadır;
" Masonluk, dönemim inşaat ve simya odaları üyelerince kurulduğundan eğitim sistemlerinde bu meslekte kullanılan aletlerin sembolizmalarından yararlanılmıştır. Böylece lisanını da geliştirecek olan masonun, olayları daha doğru bir şekilde yorumlayarak hakikate yaklaşabilmesi amaçlanmıştır. " Alıntı : Sorularla Masonluk - Mustafa Besimzade

Kısacası semboller anlatılmaya çalışılanın en iyi yol göstericisi olduğunu düşünmekteyim. Sizlerle paylaşmak istedim. Hatalı olduğum bir kısım var ise şimdiden affınıza sığınıyorum.

Sevgi, saygı ve selamlarımla.
🌿🌞🌿 Sit Lux Et Lux Fuit 🌿🌞🌿


Ocak 03, 2019, 10:20:17 öö
Yanıtla #9

Ama nerdeee..  ;D


Şu an kardeş sofrasında...

Umarım geceniz güzel geçmiştir.  :)

Ben de nöbetçiyim bugün  ;D
Errare humanum est.
Ayıplı Müzmin öğrenci