Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonlukta ödenti niçin gerekli?  (Okunma sayısı 14804 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Haziran 15, 2012, 08:05:42 ös
Yanıtla #10
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

sn.adam

Bu konu ile ilgili olarak benim cevabım biraz değişik olacak umarımda öyledir.Her ne kadar maddi olarak bir işe yarayıp bir getirisi olacaksada bence bu ödentinin asıl amacı farklı oda bana göre şudur aslında bilinen tipik alan el veren el hikayesi.

Biz insanlar alırkenmi verirkenmi mutlu oluruz yada kendimizi daha farklı ve daha gelişmiş hissederiz bu konuda ben veren el olmayı herzaman yeğlemişimdir.
Vermenin o müthiş duygusu alırken hissedilmez masonluk eğer kişinin kendisini inşa etmesi ise buda alan el olarak olamayacağı için masonlukta sanırım önde tutulan bir değer olabilir kişinin kendi gelişimin sağlıklı tamamlayabilmesi için veren olması lazım  ne alaka şöyle bağlayalım herkes ödentiyi eşit ödediği zaman kimsenin kimseden farkı kalmıyor.

umarım anlatabilmişimdir
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Haziran 15, 2012, 08:55:16 ös
Yanıtla #11

Sayın karahan,

Söylediklerinizden çıkardığım şu ki "vermek büyük bir fazilet". Size göre kendini bir çeşit inşa etmek,geliştirmek. Ama bu forumda sayın ADAM'ın yazılarının birinde locada gezdirilen kâseye (hatırladığım kadarıyla kâse idi)  isteyenler para koyar, ihtiyacı olan diğer masonlarda alır diyordu.

Vermek müthiş bir duygudur demişsiniz. Almak nasıl bir duygudur? Doğrusu verirken böylesi uçuk haz alınması pek doğru değil. Sonra ödentinin eşitliğini nereden çıkardınız ki? Ben böyle bir bilgiye rastlamadım.

Doğrusu söylediklerinize katılmıyorum. Ben bunu Masonluğun tarihinde bulabileceğimiz kanısındayım. Ben böyle düşünüyorum; belki siz haklısınızdır. Bilemeyeceğim.

Saygılarımla.
• Laborare est Orare XXII.
• ... Bense daha önce duyulmamış, yeni şeyler söylediğim için onların ilenç ve lanetlemelerine maruz kalmaya devam edeceğim.... Simon Magus


Haziran 15, 2012, 09:12:51 ös
Yanıtla #12
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Bu söylediklerim bir farklı duygu işi vermek müthiş bir duygudur bu aynı zamanda bir masonun kendini inşa ederken yakaladığı en önemli faziletlerden bir olduğuna inanırım,almak nasıl bir duygu diyorsunuz aslında cevabı okadar basitki alan kişi devamlı el açar bekler bir tuğla koymaz alan kişi bu her anlamda geçerli kendisine bir tuğla çakmaka yerine başkasından geçinmeyi yeğler biraz hazırcı olur kendi gelişiminide asla tamamlayamaz hayata hep sızlanarak bakar hep suçlu arar veren kişi öyle olurmu.Belki benim söylediğimin sn.adamın anlattığı yada sorduğu ile hiç alakası yok ama bence masonluk için önemli bir detay
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Haziran 16, 2012, 12:50:36 öö
Yanıtla #13
  • Ziyaretçi

Sayın ADAM,

Eğer örgütsel giderlerle alakası yoksa, maalesef kesin bir şekilde cevap veremeyeceğim. Ama akıl yürütürsem şunu diyebilirim;

Gereklidir; çünkü her zaman gerek mali durumu kötüye giden üyelere yardım gerek hayır işleri için para bulundurulması faydalıdır. Derce geçişleri, üyeliğe geçiş, periyodik aidatlar buna vesile olmaktadır.

Gereksizdir; çünkü yukarıda belirttiğim gibi bir durum ortaya çıksa bile elbetteki mason üyeler dayanışma içinde bulunacaklardır.

Saygılarımla


Haziran 16, 2012, 10:07:18 öö
Yanıtla #14
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Bu konuda sanırım Sayın Karahan anlatılan doğruya en çok yaklaşan katılımcı...

Bu konunun dul kesesi (kâse değil) ya da yardımlaşma kesesi uygulamasıyla yani hasenat ile bir ilgisi yok. O Masonluğun apayrı bir geleneksel uygulamasıdır. Burada sözünü ettiğimiz, herkesin eşit (evet bu doğru) olarak verdiği ödenti. Sorduğumuz, dernek olmasa bile bunun masonca gerekçesi.   

Demek oluyor ki, aslında gelişigüzel ve öznel (sübjektif) bir tahmin değil ama nesnel (objektif) bir tarzda akıl yürütünce işin doğrusunu kestirme olanağı da var.

Şöyle diyelim: Bir mason loca toplantısına katıldığında mutlaka bir şey alır; bir şey edinir. Elbette onunla birlikte tüm katılanlar bir şey alıp edinir.  Kuşkusuz her biri kendi alabileceği kadar alır; kimisi kaşıkla kimisi kepçeyle. Ancak Masonlukta eşitlik ilkesi geçerliliğini sürdürür ve her masonun aynı ölçüde alacağı varsayılır. Eşitliği bozan kurum değil, bireylerdir.

Eşit olarak alınana karşılık eşit olarak bir şey vermek gerekir. Masonlukta bu alınana "nafaka" denir. Ödenti de onun karşılığıdır. Derecelerin artırılması "nafakanın artırılması" olarak anılır.  Elbette inisyatik törenlerde yani Masonluğa giriş ve derece artırımlarında özellikle inisyasyondan geçen kişinin alımı farklı bir biçimde fazla olduğu için, bunun karşılığında daha fazla ödeme gerekir.

Bu ödemeler, beden ile yapılan bir çalışmada verilen emeğin karşılığıdır. Alınan ise bu emeğin karşılığı olan ücrettir. Bir diğer deyişle, önce almak ve buna karşılık bir şey vermek söz konusu değildir; önce verilir ve buna karşılık bir şey alınır.

Şimdi belki şunu soracaksınız: «Peki ama bir mason toplantıya katılmadığında bir şey almıyor demektir. Eşitliğin gereği ise bu ödenti, o zaman toplantı başına bir bedel biçiminde olması gerekmez mi?»

Ben öylesine birisinin adına sormuş oldum. Bunun da öyle tahmin falan değil, açık seçik ve belirgin bir yanıtı var. İlgilenenlerden kim verecek bakalım o yanıtı.
     
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Haziran 16, 2012, 10:58:46 öö
Yanıtla #15

Sayın ADAM,

Yazınızdan anlamış olduğum, herkes derecesine göre alır ve derecesine göre verir. Siz alır derken paradan, verir derken emekten bahsediyorsunuz. Çok alan çok emek verir diye de ekliyorsunuz. Bu şu anlama mı geliyor: derecesi az olanlar yüksek dereceli olanlardan az çalıştıkları için, az almalıdır. Bu hep böyle midir? Yani derecesi az olan, derecesi yüksek olandan daha mı az çalışır? Sonra ortaya konulan emeğin paraya çevrilmesi de tartışılmalı mıdır? Masonluk bir iş, bir meslek midir ki, beden emeğine yahut zihin emeğine karşılık para alasınız? Ben yanlış anladıysam lütfen düzeltiniz.

Bilgilerdirmeniz için teşekkürler.

Saygılarımla.
« Son Düzenleme: Haziran 16, 2012, 11:03:39 öö Gönderen: peacewings »
• Laborare est Orare XXII.
• ... Bense daha önce duyulmamış, yeni şeyler söylediğim için onların ilenç ve lanetlemelerine maruz kalmaya devam edeceğim.... Simon Magus


Haziran 16, 2012, 11:25:04 öö
Yanıtla #16
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Sanırım iyi anlatamamışım.

Spekülatif yani Çağdaş Masonluk birçok simgesel öğesini Operatif Masonluk olarak da anılan Orta Çağın geleneksel bina inşaatı mesleği ve zanaatından almış.  Bu nedenle ve üstelik kimilerinin Çağdaş Masonluğun işte o mesleğin devamı olduğunu ileri sürüşlerinden ötürü günümüzdeki Masonluğu da bir "meslek" olarak nitelendirdikleri olur.

Ancak günümüzün bu mesleği emek karşılığında para kazanılan bir meslek değil. Bu meslek düşünsel nitelikli bilgilerin ve erdemlerin edinildiği, kişinin kendini geliştirdiği bir meslek. Demek bu bağlamda verilen değil, alınan var. İşte buna da simgesel olarak nafaka deniyor ki, Operatif Masonlukta bu parasal bir kazanç idi. Bu alınanın karşılığında bir şey vermek gerekli.

Verilecek şey ne olabilir?... 1- Aynısı. Ortama katkı. 2- Bunun topluma yansıtılması. Her ikisi de bir masonun yükümlülüklerinden. Doğrusu bu.

Ancak işte bunu veren var, vermeyen ya da veremeyen var. Yapan var, yapmayan ya da yapamayan var. Oysa eşitlik de gerek. Bunu düzenleyen ise locadaki ödenti yükümlülüğü.

Bir mason elbette derecesi yükseldikçe daha çok alır ve işte daha yüksek derecede daha çok verir. Emeğin paraya çevrilmesi ancak Operatif Masonluk için geçerliydi. Günümüzde onun simgesel karşılığı var: Edinimin karşılığında ödenti .
 

 
 
     
« Son Düzenleme: Haziran 16, 2012, 11:29:00 öö Gönderen: ADAM »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Haziran 16, 2012, 11:34:32 öö
Yanıtla #17

Sayın ADAM,

Bu açıklamanız iyi oldu. Aslında şu Operatif Masonluk'ta sizin farklı düşünceleriniz vardı diye hatırlıyorum. Siz bunun böyle göründüğünü ama öyle olmadığını iddia ediyordunuz (yani ortada bir zanaat yapılıyormuş gibi durduğuna ama öyle olmadığına.) Böyle düşününce, o zaman şu "meslek" kısmı çelişmez mi?

Doğrusu ben masonluğun tarihine bakmak gerek demiştim. Bir arkadaşımız daha da bunu söylemişti. Ee, o zaman biz de biraz bilmiş sayılmaz mıyız? :)

Saygılarımla.
• Laborare est Orare XXII.
• ... Bense daha önce duyulmamış, yeni şeyler söylediğim için onların ilenç ve lanetlemelerine maruz kalmaya devam edeceğim.... Simon Magus


Haziran 16, 2012, 04:57:07 ös
Yanıtla #18
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Aman yapmayın... Burada sınav ya da yarış gibi bir durum yok. Sadece paylaşım var.

Hem Operatif Masonluk diye bir şey hiç olmaz mı? Elbette vardı. Yüzyıllarca süren bir geleneksel bina inşaatı mesleği ve zanaatı. Belki olmayan, o adı taşımaması geneken Spekülatif Masonluktur. Zaten aslında bu ikincinin birinciyle doğrudan bir tarihsel bağlantısı yoktur. Varmış gibi gösterilmiştir ve Masonluğun tarihçesi de bu yalan üzerine inşa edilmiştir. Benim dediğim budur. Ancak elbette bu konunun Masonluktaki ödenti ile bir ilgisi yoktur.

Masonlukta ödenti başından beri vardır. Burada Masonluk deyince elbette günümüzdeki, spekülatif nitelikteki Masonluktan söz ediyorum.  Anca bu başlık altındaki sorunun yanıtı Masonluğun tarihçesine değil, etiketine bakılarak çıkarılabilir.

Ben kaynak adı belirtmekten pek hoşlanmıyorum, biliyorsunuz. Fakat korkarım burada gerekli oldu. Çok kaynakça arasından bir örnek seçtim : Willam Campbell-Everden Preston, "Freemasonry and its Etiquette" İngilizce bir kitap. Kim meraklanır, arar, bulur, okur, bilemem.

   
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Haziran 16, 2012, 05:21:12 ös
Yanıtla #19

Sayın ADAM,

Evet, bu bilgilendirmeniz ile o bahsettiğim yazınızın içeriğini hatırladım. Galiba şimdi konu yerli yerine oturdu. En azından benim açımdan. Teşekkürler.

Saygılarımla.
• Laborare est Orare XXII.
• ... Bense daha önce duyulmamış, yeni şeyler söylediğim için onların ilenç ve lanetlemelerine maruz kalmaya devam edeceğim.... Simon Magus


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
40 Yanıt
18972 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 10, 2007, 01:04:21 öö
Gönderen: arteizm
0 Yanıt
3333 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 01, 2009, 01:46:35 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
5328 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 31, 2009, 12:06:04 ös
Gönderen: ADAM
28 Yanıt
15215 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 13, 2010, 01:29:47 ös
Gönderen: popperist
53 Yanıt
40710 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 05, 2018, 07:48:38 ös
Gönderen: Farmakoloji
8 Yanıt
7983 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 17, 2011, 02:07:02 öö
Gönderen: Hacamat
0 Yanıt
3266 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 16, 2011, 08:10:58 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3736 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 17, 2011, 01:30:25 ös
Gönderen: ADAM
44 Yanıt
28176 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 30, 2011, 07:20:43 ös
Gönderen: Masor1976
65 Yanıt
30349 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 01, 2023, 05:31:27 ös
Gönderen: NOSAM33