Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Komana Kaya Mezarında Masonik Semboller  (Okunma sayısı 4535 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Temmuz 05, 2016, 10:16:32 ös
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 266
  • Cinsiyet: Bay

Merhabalar Sayın Üyeler. Bir süredir yurtdışındaydım aktif şekilde sitede paylaşım yapmıyordum. Kral Kaya Mezarları'nı Amasya'ya giden gitmemiş olsa bile bilenlerimiz vardır aramızda.

Helenistik Dönem(M.Ö. 3.-2. yy) 'den kalmadır. 234 cm x 165 cm boyutunda mezar odasına sahiptir. Komana Kaya Mezarının sağ çaprazında yaklaşık 200-300 metre yukarısında yine taş bir mezar bulunmakda. Şehir dışında ıssız bir arazide olduğu için içine giripde fotoğraf çekmeye cesaret edemedim. Hatta mezara yakınlaşana kadar birçok diken ve haşeratın hışmına uğradım desem yalan olmaz.  :D

Gerek Masonik semboller olsun gerek de Türk tamgaları olsun bir çok araştırma yapmıştım. Komana Kaya Mezarı'nda taş işçiliği ve sembolü ile dikkatimi çeken bir nokta oldu. Hemen fotoğraf makinemi aldım ve sizlerle paylaşıp istişareler yapmak niyeti ile fotoğrafını çektim. Zira ben bu forumda artık kalp kırmakdan başka bir halta yaramayan siyası paylaşımlar görmek istemiyorum. Bu tür şeylerle ilgilensek ne güzel olur.

Fotoğrafını çektiğimde yüzümdeki gülüş bir çocuğun gülüşünü andırıyordu sanki... :D

Bir üçgen ve ortasında kocaman bir daire şekli... Kalbim küt küt attı. Nihayet eve gelebildim ve bu yazıları yazabildim.

Eski çağlarda medeniyetler bir çok alegorik sembollerle birşeyler anlatmaya çalışmış. Her birine farklı anlamlar yüklemişler. Hititler, Mısırlılar, Türkler...

Şöyle bir fikir yürütelim sizce bu sembol neyi anlatmaya çalışıyor?
Belkide o daire bir güneş ve Mason Üstadı'nın mezarını simgeliyor olabilir mi ?
Masonlukla hiç ilgiside olmayabilir fakat yıpranmış olsada üzerinde taş işçiliği var o yüzden dolaylı yoldan bağlantı kurdum.

Kimbilir belkide Masonlukla hiç alakası bile yoktur...
Her kande baksam görünür gözlerime sırr-ı ezel
Her şey ulaşıp aslına çıktı aradan kainat


Temmuz 05, 2016, 11:23:16 ös
Yanıtla #1
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 266
  • Cinsiyet: Bay

İlk paragrafı düzenleyemedim. Konunun Kral Kaya Mezarları ile alakası yoktur. Sadece benzetmek istemiştim. Bağlamayı unutmuşum..
Her kande baksam görünür gözlerime sırr-ı ezel
Her şey ulaşıp aslına çıktı aradan kainat


Temmuz 06, 2016, 01:37:11 öö
Yanıtla #2

Galiba önce şu soruyu sormak gerekiyor: Operatif Masonlukta sembol kullanma kaygısı güdülmüş müdür? Yani daha açık olarak, şu an Spekülatif Masonluktaki semboller, Operatif Masonlukta birer sembol müydü? Muhtemelen değildi. Aradaki en büyük ayrım da buradan kaynaklanıyor olmalı. Sorulması gereken diğer bir soru da gerçekte Operatif Masonluk diye bir şeyin olup olmadığı... Yani bu kavramın ve hikayenin Spekülatif Masonlukla ne kadar ilgili olduğu...

Bir üçgen ve bu üçgenin altında yer alan bir yuvarlak... Bunun Spekülatif Masonlukta kullanılan bir sembol olup olmadığına ilişkin bilgim yok. Ancak şahsi fikrim, bahsedilen yapının ne Spekülatif ne de Operatif Masonlukla hiçbir ilgisi olmadığı yönünde.

Diğer üyelerin yorumlarını merakla bekliyorum.

• Laborare est Orare XXII.
• ... Bense daha önce duyulmamış, yeni şeyler söylediğim için onların ilenç ve lanetlemelerine maruz kalmaya devam edeceğim.... Simon Magus


Temmuz 06, 2016, 07:11:59 öö
Yanıtla #3
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Sembol kullanımı masonluga özgü bir kavram değil kökeni çok eski.
Kayıp kıta mu isimli 3 leme kitabın 2 nci si semboller üzerinedir.
O kitapta Nazilerin gam ali hacindan, bugün Yahudiler e özgü ve ait görülen Davut yıldızına değin bir çok sembol var.
Kral mezarları nda bulunan sembolleri Masonlar ve Masonluk ile ilintilendirmek yanlış olur.
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Temmuz 07, 2016, 03:41:51 öö
Yanıtla #4

Operatif Masonlukta kullanılan gönye, pergel, şakül gibi aletlerin o dönemde birer simge olarak kullanıldığını söyleyebilir miyiz? Hayır bunlar apaçık işçilerin kullandığı sıradan aletlerdi. Sembol filan değillerdi. Bunların sembolleştirilmesi çok sonra olmuştur (18.yy ve sonrası). Haliyle bugünkü bakış açısıyla sembol dediğimiz pek çok işaret dönemi için bir sembol değildi. Sıradan bir işaret yahut amblemdi. Motif de diyebiliriz belki. Ama Operatif Masonların semboller üzerine çalışan bir topluluk olmadığını biliyoruz. Böyle bir imkana ve yetiye sahip olmadıklarını da...

Haliyle 18. yy öncesine ait bir yapıya bakarken Operatif Masonluğa dair semboller aramak boşuna bir çaba. Ekmeğinin peşinde koşan bu inşaat ustalarının sembollerle ilgilendiklerini sanmıyorum. Belki 18. yy öncesine dayanan topluluklar arasında semboller ile uğraşanları çıkmıştır ancak görünen o ki Operatif Masonluk onlardan biri olmamıştır.
• Laborare est Orare XXII.
• ... Bense daha önce duyulmamış, yeni şeyler söylediğim için onların ilenç ve lanetlemelerine maruz kalmaya devam edeceğim.... Simon Magus


Temmuz 07, 2016, 02:05:36 ös
Yanıtla #5
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 266
  • Cinsiyet: Bay

Bence Operatif Masonlukla günümüz inşaat işcilerini karşılaştırırsak yanlış olur. Yanlış anlaşılmaya sebebiyet ermek istemiyorum fakat inşaat ustalığı günümüzde pekde saygı gören bir meslek değil. Doktor, Hakim, Milletvekili nasılki günümüzde değer gören bir meslek, Operatif Masonluk'da ait olduğu dönem için önemli meslek gruplarından diyebiliriz.

Benim bildiğim Kudüs'te ve Mimar Sinanın bir çok eserinde Masonik izlere rastladım.

Yani şunu diyebiliriz Operatif Masonluk sadece inşaata taş taşımakla ilgilenmemiştir.
Her kande baksam görünür gözlerime sırr-ı ezel
Her şey ulaşıp aslına çıktı aradan kainat


Temmuz 07, 2016, 03:46:59 ös
Yanıtla #6

Kudüs nerede? Mimar Sinan nerede yaşadı? Spekülatif Masonluk nerede kuruldu? Tüm bunları tek potada eritip toptan hepsine Masonluk demek mümkün olabilir mi? Hadi diyelim ki bahsedilen eserlerde tam manasıyla semboller vardı ancak bu onları Masonlukla ilişkilendirmeye yeter mi? Masonlar öyle diyor diye olmaz. Mimar Sinan bir arıdır. Ürününü binlerce çiçeğin vasıtasıyla üretmiştir. Ancak hiç kimse bu binlerce çiçeği tapulayıp adına Masonluk diyemez. Bu olsa olsa Mason hayalciliği olur.
• Laborare est Orare XXII.
• ... Bense daha önce duyulmamış, yeni şeyler söylediğim için onların ilenç ve lanetlemelerine maruz kalmaya devam edeceğim.... Simon Magus


Temmuz 07, 2016, 05:23:34 ös
Yanıtla #7
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 266
  • Cinsiyet: Bay

Kelime oyunu yapmakdan başka birşey yapmamışsınız. Masonluğun kökeni İsrail'e dayanır. Kudüs'de bir çok Masonik izlere rastladım.
Bunların hepsine Masonluk dendiğinide nereden çıkarttınız. Konuda zaten belirttim tarih boyunca birçok medeniyet sembollerle kendini anlatmış. Şimdi tutup da Amerıka'da ki Kızılderili sembolleriyle Masonluğu başdaştırmak ne kadar doğru olur?

Sorduğunuz soruların açtığım konuyla alakasını göremedim. Bu forumda en rahatsız olduğum şeyde bir konunun altına o konuyla alakasız şeylerin yazılması. Paylaştığım sembolün Masonlukla ilgisi vardır yada yoktur. Ben bunu öğrenmek istedim. Konuyu sulandırmaya gerek yok.
Her kande baksam görünür gözlerime sırr-ı ezel
Her şey ulaşıp aslına çıktı aradan kainat


Temmuz 07, 2016, 09:02:18 ös
Yanıtla #8

Sayın peacewings ,
Lütfen anlayış içinde olalım birbirimize karşı ,

Sayın Zaharoff ,
Sizde hemen yükselmeyin lütfen. Fotoğraflar için teşekkür ederiz. Değişik bir bakış açısı ve gerçek bir emek. Herşeyden önce bu fotoğrafları çekip burada sorunuzla yayınlamanız çok güzel . Sorularınıza gelince ise forumdaki değerli kişilerin vereceği cevapları bende sizin kadar merak içinde bekliyorum.

Esenlikler
Mösyö
Ne gecenin dehşetinden korkarsın,
Ne gündüz uçan oktan,
Ne karanlıkta dolaşan hastalıktan,
Ne de öğleyin yok eden kırgından.


Temmuz 07, 2016, 11:03:40 ös
Yanıtla #9
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 886
  • Cinsiyet: Bay

Masonik olması için mutlaka masonların yapmış olmasına gerek olmayabilir mi?