Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: masonların kefilliği  (Okunma sayısı 22047 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Aralık 05, 2011, 11:16:08 ös
Yanıtla #20

Teşekkürler Sayın ADAM,

Saygılarımla.


Aralık 11, 2011, 11:31:57 öö
Yanıtla #21
  • Ziyaretçi

Ankara'da Tuna Caddesinde ki bina'nın mason derneği olduğunu söyledi bir arkadaşım. Ankara'da mason derneği olarak gösterilecek bir adres olabilir mi bilgisi olan var mı bu konuda.


Aralık 11, 2011, 11:55:42 öö
Yanıtla #22
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Elbette Salyın Futurum bu forumda böyle bir soru sorabilir. Yanıtı blen ve bertmek isteyen varsa belirtir.

Ancak bu sorunun yeri forumun bir başka bölümünde olmalı sanırım, burada değil.

Buredeki konu "masonların kefilliği". Sayın Futurum'un bu konuyla bağlantılı bir diyeceği varsa bu başlık altında onu görüşelim. 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Aralık 11, 2011, 12:16:01 ös
Yanıtla #23
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Sn.Adam'ın affına ve hoşgörüsüne sığınarak kendi yazısınız alıntıladım bu foruımda tartışılmış ve cevaplandırılmış bir konu.


Bu yazıyı önce aşağıda linkini verdiğim başlık çerçevesinde bir yanıt olarak aktaracaktım.

http://www.masonlar.org/masonlar_forum/index.php?topic=4964.0

Sonra caydım. Yeni bir başlık açmayı daha uygun buldum. O linkte yazılanlara bakarsanız görürsünüz ki, konunun irdelenmesi “kefillik” üzerine değil de Masonluğa girmek üzere yapılacak bir başvuru üzerinde yoğunlaşmış.

Ben ise doğrudan ve yalnızca “kefillik” üzerinde durmak istiyorum.


Hani dilimizde bir deyiş vardır “İşin yoksa tanık ol, paran çoksa kefil ol” diye.

Masonluktaki kefilliği de biraz buna benzetebiliriz. Anlatımında Sayın Mysticprovacateur’un dediğini bir mason için bir başka biçimde yorumlarsak şöyle diyebiliriz: “Güveniyorsan kefil ol.”

Bu güvenme kime?... Masonun hem kendisine hem de önereceği kişiye…

Ne bakımdan?.... Her bakımdan.

Uygulamada öyle mi oluyor?... Hayır. Ne yazık ki kimi zaman güvenilen dağlara kar yağıyor. Öyle ki, kimi zaman bir bakıyorsunuz o öneren, kefil olan kişi Masonluk ile pek de bağdaşmayan tutum ve davranışlarda bulunmuş ya da Masonluktan ayrılmış. Onun da bir kefili vardı elbette.

Aslına bakılacak olursa “öneren” ile “kefil” birbirinden ayrılmalı. Hani bir hariciyi bir locaya mason olması için iki kişinin önerdiğini biliyoruz ya… Aslında çoğu kez bunlardan biri “önerici”, ötekisi öneriye katılan yani “kefil”. Ancak bu bir sözcü oyunu sayılabilir. Bir bakıma ikisi de kefil.

Eskiden uygulanan, bazı yerlerde uygulanması sürdürülen bir yöntem var. Şöyle: Bir locaya önerilmiş bir adayın adı ve kimlik bilgileri loca üyelerine açıklanıyor. Sonra katılanlara söz veriliyor. İşte o zaman, o önerici var ya, söz istiyor ve önerilen kişiye ilişkin ayrıntılı bilgi veriyor. Sonra, o kefil var ya, o da söz istiyor ve öneriyi desteklediğini yani kefil olduğunu belirtiyor. Kime kefil? Önerilen adaya mı? Hayır, önerene kefil.

Bununla birlikte görenekler uyarınca hep öneren kefil sayılır.

Peki bunun ritüelik yansıması nasıl?

Biliyorsunuz, forumda ritüelik ayrıntılara giremeyiz ama şunu söylememizde hiç de sakınca olmadığı görüşündeyim.

Masonluğa Kabul Töreni’nin bir aşamasında Üstad-ı Muhterem, harici ile bağlantılı olmak üzere sorar “Ona kefil olan var mı?” ya da “Ona kim kefil oluyor?” gibisinden… Şimdi buna yanıt vermek gerek. Kim yanıt verir? Onu önermiş olan ya da yukarıda değinmiş olduğum kefil mi? Hayır. Bu bir ritüelik işlem. Burada kefil olan kişi genellikle bir locanın görevlilerinden şu “Muhakkik” ya da “Soruşturucu” unvanını taşıyan kişidir. (Yanlış bir görev unvanı bu aslında ama onun üzerinde durmayalım.)

Böylece, usulen ya da aslına uygun bir iş mi yapılmış oluyor?

Hayır… Bunu anlamak için tören öncesine gitmek gerekir.

Masonluğa Kabul Töreni’nin yapılacağı gün, önericisi adayı alıp bu törenin yapılacağı yere getirir. Orada onu törenin sonuna kadar geçerli olmak üzere işte o görevliye teslim eder. Bundan sonrasına karışmaz. Dolayısıyla işte o görevli de ritüelin bir gereği olarak adaya kefil olduğunu belirtirken, aslında kendi adına değil, onu önermiş olan kardeşi adına hareket etmekte, bir bakıma onu temsil etmektedir.

Şayet bir mason sonradan Masonluğa yakışmayacak tutum ve davranışlar içine girecek olursa hiç kimse onun Masonluğa Giriş Töreni’ndeki o görevliyi bulup ondan hesap sormaz. Ancak onu önermiş olan ve kefil olanlar var ya… İşte onlardan hesap sorulabilir?

Nasıl bir hesap sorulur?

Masonca… Masonluğun gerektirdiği bir biçimde… O kardeş ya da kardeşler, bu durumdan ötürü zaten diğerlerinden çok daha fazla üzülmüştür. Üstlerine giderek bir de onları incitmenin gereği yoktur. Sadece, olanak varsa, bu durumun düzelebilmesi bakımından ellerinden geleni yapmaları için kendilerinden ricada bulunulabilir.

Masonlukta kefil olmanın bir riski var kuşkusuz. Ancak biliyoruz ki masonlar bu riski severek ve isteyerek üstleniyor. Bir de bundan çekinenler var. Onlara sormalı: “Sizi önermiş olan kişi size kefil olmuştu da siz başkasına kefil olmaktan niçin çekiniyorsunuz?... Yoksa Masonlukta yazılı olmayan görevlerinizi tam olarak kavrayamadınız mı?”
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Aralık 17, 2011, 10:07:30 ös
Yanıtla #24
  • Ziyaretçi

kendi benliğinde tam olarak kalben kendisini mason olan bir kişi kendisi gidip kapıyı çalabilir. Ancak bu noktada insanın kendisine inancı tam olmalıdır. Her yönden kendisini masonluğa hazır hissetmelidir. Zira geri çevrilirse ömür boyu bu şansını kaybedebilecektir.

Eğer masonlukta kapıyı bizzat çalmanın önemi olmasaydı " kapıyı çalın size açılacaktır " öğretisi bu kadar önemli bir yer teşkil etmezdi. Elbette bu öğreti sadece bu konu için anlam oluşturmaktadır demiyorum.

Sözün özü kendisini hazır hisseden insanların kapıyı çalması bana göre yerinde bir hareket olacaktır.

Saygılarımla.


Şubat 28, 2013, 11:43:22 ös
Yanıtla #25
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 285
  • Cinsiyet: Bay

Sayın MASON

Söylediklerinizden şunu anladım,yani kişi mason olmaya hazır ise zaten masonlara yakınlaşacaktır.Bu tıpkı şuna benziyor:Bir genç sıradan bir hayat yaşarken çevresi,yaptıkları, davranışları ,düşünceleri ve hisleri sıradan(bunda kasıt aramayın) iken bu genç birden büyük bir yazar olmak istiyor edebiyatın tutkulu şerbetinden içmek istiyor ve sürekli yazılar yazıyor yazıyor yazıyor...Daha sonra yazdıkça kendisinde gerçekten bir cevher olduğunu anlıyor ve kendini daha fazla bu işte hazır hissediyor,kendisinin bu yaşama,bu geleceğe ait olduğunu hissediyor.Ve zamanla kendini sıradan arkadaşlardan,insanlardan ayrı bir yere taşıyor.Daha sonra yazılarını ''etrafında'ki insanlar çok beğeniyorlar.Bir süre sonra yaptıkları,davranışları, düşünceleri,ve hisleri tıpkı gerçek bir yazar gibi oluyor.Ve bu işi yaptığı için etrafında onun gibi yazarları görmeye başlıyor yavaş yavaş...
Olaylara,İnsanlara ve Bilgilere Ön Yargılı Davranıp Aranızda Bir ''Berlin Duvarı'' İnşa Etmeyin.

Ç.A


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
21 Yanıt
19782 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 18, 2007, 05:17:05 ös
Gönderen: just_McCann
4 Yanıt
10306 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 22, 2011, 11:44:06 öö
Gönderen: BULGARIA
5 Yanıt
15682 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 28, 2008, 10:54:15 ös
Gönderen: Dino
Bu site masonların olmasaydı?

Başlatan Santander « 1 2 3 4 » Yorumlar

30 Yanıt
16266 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 12, 2015, 03:10:12 ös
Gönderen: Waldow
64 Yanıt
42516 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 14, 2016, 09:36:17 ös
Gönderen: night manager
3 Yanıt
7536 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 03, 2009, 11:51:24 ös
Gönderen: KUZEYDOĞU
10 Yanıt
8903 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 17, 2008, 05:55:21 ös
Gönderen: Fraternis
3 Yanıt
4568 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 03, 2011, 01:23:19 ös
Gönderen: ADAM
16 Yanıt
9776 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 18, 2015, 04:25:39 ös
Gönderen: Risus
3 Yanıt
7468 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 05, 2010, 06:06:34 ös
Gönderen: Asi