Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Mason Sözlüğü => Terimler ve Kavramlar => Konuyu başlatan: ADAM - Eylül 30, 2011, 02:07:50 ös

Başlık: G Harfi Üzerine
Gönderen: ADAM - Eylül 30, 2011, 02:07:50 ös


Bu özet yazıyı bu bölüme yerleştirmek zorunda kaldım. Hani "Simgeler" diye bir bölüm olsaydı belki daha çok yakışırdı.


Masonluğun kimi simge ve amblemlerine baktığımızda, bir G Harfi kullanımıdır dikkatimizi çekiyor.

Nerelerde görülüyor bu G Harfi?

•   Masonluğun evrensel amblemi olarak benimsenen gönye+pergel düzenlemesinin ortasında.

•   Masonlukta önemli simgelerden biri olarak kabul edilen beş kollu bir yıldızın ortasında.

•   Masonlukta bir diğer önemli simge olarak kabul edilen bir tasarımsal güneş çiziminin ortasında.

•   Pek ender de olsa, biraz süslü püslü bir biçimde kendi başına.

Önceki üçünde kullanılan biçimin aslında G Harfi olmayabileceği, bunun bir başka anlamı yansıtan bir diğer simge olabileceği de söylenmiştir ama şu sonuncusunun da uygulanışı, öteki bileşik simgelerdeki biçimin G harfi olduğunu âdeta kanıtlıyor. Üstelik Yunanlar bunun yerine kendi alfabelerindeki gamayı, İsrailliler de İbrani alfabesindeki gimel harfini kullanıyor.

Başka alfabeleri olan dillerde (Japonca, Rusça gibi) ne kullanılıyor, bilmiyorum.

G harfi doğrudan günümüzdeki Masonluğun hani kimilerinin ısrarla spekülatif sıfatını taktığı Masonluğun bir öğesi. Ondan önce, Masonluğun tarihçesine sahip çıkmış olduğu geleneksel inşaatçılık mesleği ve zanaatında hani o aynı kimilerinin ısrarla operatif sıfatını taktığı Masonlukta yok. Oysa daha önce gön+pergel de var, bir simge olarak yıldız da güneş de…

Masonluktaki simgelerden birçoğunu ve bunların hangi anlamlarda değerlendirilerek kullanıldığını bir açığa vurma niteliğiyle anlatan, bu nedenle de tairhteki ilk antimasonik etkinliklerden biri sayılan 1730 tarihli bir kitapta, Masonluktaki birçok simgeye değinilip bunların hangi anlama geldiği açıklanmış. Ancak işte o açıklama kapsamında G harfinden hiç söz edilmemiş. Birkaç yıl sonra yayımlanmış olan aynı nitelikteki diğer bazı kitaplarda ise G harfinden de söz ediliyor. (Nasıl söz edildiğini yazmıyorum; forumun 17. maddesine aykırı davranmış olmamak için.)

İşte bu durum, Masonlukta G harfinin bir simge olarak kullanımına 1730’lu yıllarda başlanmış olduğunu gösteriyor. Önceki açığa vurmada Masonlukta o tarihte kullanılmakta olan tüm simgelerin bir bir sayılıp dökülerek açıklanmasına karşılık G harfinin bulunmayışı üzerine bunun atlanmış olabileceğinin düşünülmesi olanaksız.

Bu harfin ritüellerde ilk kez nerede ve hangi amaçla kullanıldığı ise, tüm araştırmalara karşın bulunamamış. Çünkü o tarihlerde ritüellerin yazılısı yok. (Şimdilerde de bazı yerlerde ritüellerin yazılmadığından söz ediliyor ama biz birçok yerde yazıldığını ve üstelik bunların internette bile bulunabildiğini biliyoruz.) 

Bunun bir sonucu olarak da, G harfi, Masonlukta hayli farklı şekillerde anlamlandırılıp yorumlanmış. Elbette bir antimasonik kitapta yapılmış olan açıklamaya güvenilemez ve doğru olduğu söylenemez. Ancak masonlar tarafından yapılmış olan yorum ve açıklamalar var; bunların arasında farklar hatta çelişkiler de var. Bazı masonik yayınlarda bu bağlamda objektif bir tutum benimseniyor ve bu harf çeşitli kaynaklarda nasıl yorumlanıp değerlendirilmişse hepsine ayrı ayrı yer veriliyor.

Yukarıda değinmiş olduğum üzere, G harfine tek ve başlı başına bir simge olarak pek rastlanmıyor. Bu harf genellikle diğer simge ve simgesel düzenlemelerin tam ortasında yer alıyor ve onlarla birlikte bir “bileşik simge” oluşturuyor. Dolayısıyla G harfinin simgesel anlamı, herhalde birlikte bulunduğu diğer simgelerle bağlantılı olmalı.

Nitekim öyle olduğunu görüyoruz. Ancak bu anlam, bulunduğu yere göre değil, ilgili mason kuruluşunun Masonluğun amaç ve ilkelerini benimseyiş tarzına yani Masonluk anlayışına göre değişiyor. Bu anlamlandırma ve yorumların hepsinde, bir sözcük ya da terimin ilk harfi olduğu öngörülmüş. O sözcük de çoğu kez yorumlandığı dilde. Kimisi Latince ya da Yunanca bir kökene dayanıyor; kimisi İbranice.

Şimdi forum üyelerinden biri soracak «Türkçesi yok mu?» diye… Bilmiyorum. Görmedim.



Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: Eureka - Eylül 30, 2011, 10:39:08 ös
G harfi, tek basina bir sembol olarak da kullanilmaktadir, simgesel derecelerde ortaya cikarilir ve tanitilir.

Yani, G, gonye ve pergel, veya bes kollu yildiz ya da gunes gibi sembollerden bagimsiz olarak da muntazam Masonlukta yer alan bir kavramdir.

Tabii obediyanslar arasinda farkliliklar olabilir. Bu forum sayesinde, tahmin ediyorum, obediyanslar arasinda ne kadar ilginc farkliliklar oldugunu hariciler de Masonlar da daha iyi gorebiliyor.

Benim endisem, cogu zaman cesitli Mason Localarindaki uygulamalar arasindaki farkliliklarin vurgulandigini goren haricilerin, bu sebepten Kardesligimizle ilgili dogru olmayan fikirlere kapilmalaridir. Kanimca, "bizim orasi/sizin orasi" gibi ayriliklar gorunustedir, goruste degil.

Sevgi ve Saygilarimla,
Eureka
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: Erinch - Ekim 20, 2011, 01:00:12 öö

        Sn. Adam çalışmanız (okuduğum ve henüz okumakta olduğum diger hepsi) için teşekkür ederim.

        Sn. Eureka ' da konuya kısa ve yalın bir yanıt yazmış ancak benim için '' simgeler '' önem taşıyan bir konu.Bir kaç soru ve yorum ile konuyu biraz daha canlandırmak niyetindeyim.

       G harfini konu olan bu çalışmada bir noktaya değinilmiş ( -ki ben tamda burda durmak istiyorum )  :


      '' •   Masonluğun evrensel amblemi olarak benimsenen gönye+pergel düzenlemesinin ortasında. '' . 


      A-) ''Amblem'' çizgi ve resimle yapılan sözcük özelliği göstermeyen; soyut ya da nesnel görüntülerle ya da harflerle oluşturulan simgelerdir. Gönye+Pergel bir amblem midir ?       

      B-) '' Evrensel '' . Tam olarak şu anlamı mı taşımakta acaba ? '' Evrensel '' yani dünyanın her bir köşesindeki diger tüm obediyanslarda da ayni anlam ve manayı taşıyan. Yoksa '' Evrensel '' olarak kullanılan fakat farklı çıkarımları karşılamakta olan ?

      Pergel + Gönye  anlatımı (neden bilmiyorum amblem kelimesi yerine kullanmak istedim) :

      ''  Pergel  alçak gönüllülüğü , gönye ise doğru ve dürüstlüğü anlatır. ''

     Bu açıklamaya hemen her yerde rastgelmek mümkün.Kelime karşılıkları her ne kadar akla yatkınsa bile yinede içimde hep başka bir merakın cabası olmuştur.Şöyleki , Pergel + Gönye anlatımında / işareti pergelin bir kolu olsun. ---  ise gönye ve anlatılmak istenilenin sadece bu kelime karşılığı olduğunu varsayalım yani alçak gönüllülük ve dürüstlük.Pekala yaratılacak bir üçgen çizimi bu amacı karşılayabilirdi.Ancak bu basit yol tercih edilmemiş.Onun yerine simetri kullanılmış.Ve yaratıcısı anlamını(anlatımı) güçlendirmiş.Bir harici olarak şahsi düşüncem,yılları devire gelmiş bir öğreti içerisinde varlığını olduğu gibi korumuş bu sembol/anlatım/amblem sadece iki kelimenin karşılığı değil.Daha çok bir paragraf,bir cümle ve kelimleri pergelden , gönyeden , '' G '' harfinden oluşuyor.Yalın gözlerimle ilk gördüğümde şunu düşündürtmüştü bana evet anlatımı  yukarıdan aşağı okumak gerek.Yani , pergelin kolarının birleştiği nokta zirve yada salt bilginin kaynağı pergelin kolları bilginin / ışığın yayılışı ve evrendeki birbirinden farklı doğruları bir nokta toplayabiliyor.Yahut tam tersi aşağıdan yukarı okumakta mümkün bu seferde daha çok ruhani bir yükselişin haritası gibi. Her iki yorumumda şüphesiz hayal gücümün ürünü dahi olsalar bu anlatımın/sembolün/amblemin okuyucusuna sunmakta olduğu derdinin doğruluk ve dürüstlük olmadığı kanaatindeyim bunlar daha çok işin ilk göze çarpan kısmı gibi gerçek anlamı daha içeride.Hatta o kadarki eğer Sn.Eureka '' G harfi, tek basina bir sembol olarak da kullanilmaktadir, simgesel derecelerde ortaya cikarilir ve tanitilir. ''  açıklamasını yapmamış olsa idi '' G '' nin sadece bir harfe benzeyen bir başka çizim olduğunu söyleyebilirdim.

       Açıklamalarınızı büyük bir heycan merak içinde bekliyorum.

Saygılarımla...


       
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: abezethibou - Ekim 21, 2011, 01:20:51 öö
Belki saçma bir bilgi olabilir ama aslında o simgenin G değil 6 olma olasılığı var. Daha sonra zamanla Gye evrilmiş olabilir. Kimi numerolojik simgede 6 insanı 7 tanrıyı simgeler.
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: Alşah - Ekim 21, 2011, 01:26:40 öö
        Bir harici olarak "G" harfinin Loca bünyasinde nasıl kullanıldığını bilmiyorum. Ancak konu ile ilgili yaptığım basit araştırmalarda, "G" harfinin beşinci bilim olarak kabul edilen   GEOMETRİNİN baş harfi olduğu, Loca'da genellikle bu harfin Üstat'ın arka tarafındaki duvarda ve başının üzerinde duracak şekilde yeleştirildiğini, bazı Localarda  yapılan törenlerde bu harfin büyük bir boyuttakisinin  Üstat'ın boynuna asıldığını, Masonluğun muazzam yapısı içinde GEOMETRİNİN  çok önem taşıdığını , GEOMETRİ  ile Evrenin Yüce Zanaatkarı'nın gücünü, bilgeliğini  ve iyiliğinin keşfedildiğini bu nedenle de "G" harfinin çok önemli olduğunu tespit ettim. Doğruluğu tabiiki Masonluğu bizzat yaşayanlar tarafından değerlendirilebilir diye düşünüyorum.
       Saygılar-sevgiler.
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: Erinch - Ekim 21, 2011, 02:14:14 öö

      Konu ile alakadar bir reportajı paylaşmak niyetindeyim fakat öncesinde Sn.Murat Özgen Ayfer; Araştırmacı - Yazar hakkında kısa bir bilgi vermek doğru olacaktır.

      Sn.Murat Özgen Ayfer , Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. Yurtdışında ulaşım mühendisliği eğitimi aldı. Uzun süre amatör tiyatroculukla uğraştıktan sonra, önce karayolları örgütünde, ardından sigortacılık alanında çalıştı.Genç yaşta Mason oldu. Masonluk hakkında pek çok araştırma yaptı. Dört yıl "Özgür Masonlar Büyük Locası"nın üstatlığını yürüttü.

Yayımlanmış kitapları:

    * Adam Olmak (Nisan 2006)
    * Tapınakçılar, Siyonistler ve Masonlar (Ekim 2006)
    * Tapınakçıların Hazinesi (Şubat 2007)
    * Masonluk Nedir ve Nasıldır? (Şubat 2007)

    Ve işte o link  '' http://www.uzmantv.com/masonik-semboller-ne-anlama-gelir (http://www.uzmantv.com/masonik-semboller-ne-anlama-gelir)  '' . Şunu düşünebilirsiniz bu çok kolay ulaşılabilinir bir söyleşi neden paylaşmak gereği hissetin ? Doğrudur.Ancak söyleşide dikkatimi çeken husus semboller hakkındaki açıklamalardan ziyade dakika 00:36 ile 00:42 arasında Sn.Murat Özgen Ayfer tarafından kurulmuş şu cümledir:

   - Bunun tam olarak bir masonluk simgesi haline getirilebilmesi içinde ortasına bir ''G'' harfi yerleştirilmesi lazımki....

   Anlatımın kendisi başlı başına bir soru işareti gibi değil mi? '' G  '' nin nitelik kazandırıcı bi yönü olduğu yani.

   Saygılarımla...
 

 
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: ADAM - Ekim 21, 2011, 01:20:17 ös
Sayın Erinch forumun en yerni üyelerinden...

Hoş geldi, umarım safalar getirir.

İlk iletisinin konusu şu üzerinde durduğumuz G harfi. Ancak burada Sayın Erinch yeni ve farklı bir yorum getirmemiş. Bize sadece bildiğimiz bir yazar referansı veriyor. Neyin tam olarak Masonluk simgesi haline getirilmesi için ortasına bir G harfi yerleştirilmesi gerektiğini belirttiği bile açıkça belli değil. Tamam, gönye ile pergelden oluşma amblemden söz ediyor herhalde ama bunu biz zaten bildiğimiz için çıkarabiliyoruz. biraz daha açık olmak gerek ki tüm okuyanlar anlayabilsin. (Bu sakın bir azarlama olarak algılanmasın. Bir yeni forum üyesine öneri sadece.)

Ayrıca tek bir yazarın açıklamalarıa bağlı kalmanın doğruluğu tartışılabilir elbette. Herkesin bir öznel yönü bulunabilir. Nedeni belli.

Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: enelsır - Ekim 21, 2011, 01:35:01 ös

Sayın Erinch forumun en yerni üyelerinden...

Hoş geldi, umarım safalar getirir.

İlk iletisinin konusu şu üzerinde durduğumuz G harfi. Ancak burada Sayın Erinch yeni ve farklı bir yorum getirmemiş. Bize sadece bildiğimiz bir yazar referansı veriyor. Neyin tam olarak Masonluk simgesi haline getirilmesi için ortasına bir G harfi yerleştirilmesi gerektiğini belirttiği bile açıkça belli değil. Tamam, gönye ile pergelden oluşma amblemden söz ediyor herhalde ama bunu biz zaten bildiğimiz için çıkarabiliyoruz. biraz daha açık olmak gerek ki tüm okuyanlar anlayabilsin. (Bu sakın bir azarlama olarak algılanmasın. Bir yeni forum üyesine öneri sadece.)

Ayrıca o yazarın görüş ve açıklamalarının ne denli güvenilir olduğu da ayrıca tartışılabilir elbette. Nedeni belli.



 Sayın ADAM'ın söylediklerine bir itirazım yok. Yani bir kısmına yok... Hepsi tamam da  şu '' Ayrıca o yazarın görüş ve açıklamalarının ne denli güvenilir olduğu da ayrıca tartışılabilir. Nedeni belli.'' değişine katılamam. İster tanınsın, ister tanınmasın, muntazamlık, gayrimuntazamlık...Tamam hepsi tamam... Ama bunları bir kenara bırakıp, bir Büyük Locanın Büyük Üstadlığını yapmış. Her kesimden Masonun takdirini kazanan ve referans kitap olarak bile kullanılanyapıtlar vermiş  bir kişinin güvenilirliği sorgulamaz.

  Eğer söylediklerinin güvenilirliği kişisel olarak yapılabilecek hatalar yönünden ele alınılıyorsa... Buna bir şey diyemem. Ama yaptıklarının altındaki niyeti tartışmak... Hadi şöyle diyeyim: Abesle iştigaldir.

 En içten sevgi ve saygılarımla.
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: ADAM - Ekim 21, 2011, 02:09:48 ös

Sayın enelsır'ın karşı çıkışı üzerine, konuyla bağlantılı olmaksızın, kendi yazımdaki son paragrafın aslında demek istediğimden uzuklaştığını görerek, süresi dolmamışken değiştirmeyi uygun buldum.

Ancak bu elbette Sayın enelsır'ın alntısını değiştirmedi.

İnsanın ne demek istediğini açıkça ortaya koyması için belki daha uzun yazması gerekiyor.

G-Harfi Masonlukta pek önemli bir simge. Öyle önemli bir simge ki bu bağlamda yapılacak olan yorum ve değerlendirme, kişisel ise kişinin, kurumsal ise kurumun Masonluk ile bağlantılı görüş ve eğilimini ortaya koyar. Dolayısıyla, araştırmacı yazarlığı bir yana dursun, bir ÖMBL eski büyük üstadının bu bağlamdaki açıklamaları, öncelikle kendi üyesi olduğu örgüt ve kanattaki anlayışı yansıtmakta olabilir. Bu, bir başka simge için bu kadtan önemsenmeyebilir ama konu G-Harfi olunca çok önemlidir. Çünkü bu balamda birbiriyle hayli çelişen açıklamalar/yorumlar/değerlendirmeler vardır.

Dolayısıyla tek bir kişiye güvenmek doğru olmaz. Daha geniş çaplı özgür araştırma gerekir.
 



Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: Erinch - Ekim 21, 2011, 03:49:14 ös
Tekrar ve yürekten selamlarımı sunarım,

   '' Sayın Erinch forumun en yerni üyelerinden...Hoş geldi, umarım safalar getirir. '' Teşekkürler gayem bu yöndedir.
 
    Sn.Adam yanıtınızı ve ekleyeceğiniz yeni çaılşmaları merak içinde beklemekte idim ancak tahmin ediyorum konuya yazdığım ilk ileti gözünüzden kaçmış olacak.Şuradan anlıyorum:

 ''ilk iletisinin konusu şu üzerinde durduğumuz G harfi. Ancak burada Sayın Erinch yeni ve farklı bir yorum getirmemiş. Bize sadece bildiğimiz bir yazar referansı veriyor. ''

   İlk iletim bu değildi.İlk yazımda daha çok sizin çalışmanız üzere bir kaç soru sormuş (daha çok amblem ve evrensellik gibi kavramları irdelemek telaşı içine düşmüştüm.) ve son paragrafa - belkide hayal ürünümdür diyerek adlettiğim bir kaç kişisel yorum (ne kadar yenilikçi olduğu elbet tartışılır) eklemiş idim.

  '' Azarlama '' olarak elbet almadım keza her darbesinde fırçanın güzelleşirim ben.

   ''Neyin tam olarak Masonluk simgesi haline getirilmesi için ortasına bir G harfi yerleştirilmesi gerektiğini belirttiği bile açıkça belli değil. Tamam, gönye ile pergelden oluşma amblemden söz ediyor herhalde ama bunu biz zaten bildiğimiz için çıkarabiliyoruz.''

    Haklısınız.Tamda merakımı cezbeden noktadır burası.Konu olan hangi amblemden '' G '' harfi kullanılarak bir Masonluk simgesi oluşturulduğu değil ( yani orada açıkça yazılmayan penye + gönye değilde beş köşeli yıldızda olabilirdi ), '' G '' harfinin çizimi yada anlatımı Masonluk simgesi haline getirmesi niteliğinin olup olmadığıdır.Aklımı kurcalayan soru budur.Belkide anlamlandırmaya çalıştığımız '' G '' bir sıfattır ve bu yüzden kendi başına çok nadir olarak kullanılmasına karşın diğer sembollerle iç içe karşımıza çıkmaktadır.Tam tersini düşünmekte mümkünmüdür ? '' Birlikte kullanıldığı diger çizimler ''G'' anlamını farklı açılardan ortaya koymaktadır.'' şeklinde de yorumlanabilinir mi ?
 
 '' Bilindik yazar '' daha çok bildiğiniz yazardır . Foruma yeni üye olmuş yahut Masonluk hakkında araştırmak telaşına düşmüş ben ve benim gibi bir çok okuyucu için bu isim hiçte bilindik olmayabilir.Kendisinin söylemlerine '' budur '' yada ''kendi eğilimidir ''  demek haddime değildir ki bu sahilde çok yeniyim ben bir açıklama yapaktan ziyade , akılcıl yada olmayan bir çok soru işaretimi paylaşmak isteğimden ibarettir bu konu altında yazdıklarım.

   Saygılarımla.

 
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: ADAM - Ekim 21, 2011, 04:22:01 ös
Sayın Erinch'in dedikleri ilginç bana göre...

Ancak önce özür dilemeliyim. Sanırım önceki iletilerini kaçırmışım, dikkat etmemişim ya da unutmuşum. Bu pek de önemli olmasa gerek aslında.

Gönye+Pergel söz konusu olunca niçin buna "amblem" diyorum? Çünkü bu kullanım salt Masonluğa özgü değil. Başka kurumlar ve başka meslek örgütleri de gönye+pergel çizimini kendilerine amblem edinerek kullanmış. Bizim askerlikteki sınıflara bsakarsanız, orada bir gönye+iletki vardır (müheindislik sınıfı). O da pek yakın değil mi?

Bunun gününüzdeki anlamı çerçevesinde kesinlikle ve sadece Masonluğun amblemi olabilmesi için ortası G harfinin gelmesi gerekiyor.

Ancak bu G harfi elbette başka yerlerde de kulanılıyor. Beş kollu yıldız ise güneş pek yaygın iki simge. Fakat bu kullanımlarda ortaya çıkan bir amblem değil, iki simgeden oluşan bir bileşik simge.

Peki gönye+pergel+G de bir bileşik simge olmuyor mu?

Oluyor ama aynı zamanda amblem.

Peki anlamı?

Onu da herkes kendince yorumlar. Birçok değerlendirme var yapılmış. Hiçbir yorum yapamayan onlardan birini benimseyebilir.

 
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: murad salman - Ekim 26, 2011, 10:41:17 öö
bizi aydinlatdiginiz icin size derin tesekkur ederim
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: 418 - Ekim 27, 2011, 02:16:16 ös
ordaki G eski yunancada GEO yani dünya anlamına gelmektedir...

Saygılarımla,
418
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: peacewings - Temmuz 04, 2012, 07:42:04 ös
Masonluğa ait en dikkat çekiçi simgelerden biri: G harfi. Peki, ben bir iddiada bulunabilir miyim? Misal G harfinin Gnostisizm'in G'si olduğunu iddia etsem? Saçmalamış mı olurum? Belki de. Yine de bu konudaki görüşümü beyan etmek istedim.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: ADAM - Temmuz 05, 2012, 08:19:33 öö

Sayın Peacewings'in yorumu da bir olasılık...

Önemli olan şu: G harfini de içeren bir bileşik simge kurulduğunda, bu simgenin bütününün yansıttığı kavram tek başına G harfi için yapılmış yorumla uyuşuyor mu?
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: peacewings - Temmuz 05, 2012, 10:29:44 öö
Zanımca Gnostisizm tek başına Masonluğu ifade edemez. Haliyle Masonluğu ifade eden simgeler ile kullanılması gerekir. Bir pergel ile bir G harfi: Mason Gnostisizmi anlamını verebilir. Tabi burada G harfi ile kullanılan simgelerin de kendilerine özgü anlamları olabilir.

Ama G harfinin Gnostisizm gibi bir çağrışımı varsa pergel+G'nin de Mason Gnostisizmi anlamını vermesi gayet doğaldır.

Sayın ADAM'ın sorusuna gelince. Aralarında elbet bir uyum ve ilişki var. Ama tamamen uyuşuyorlar mı? Hayır. Tamamen uyuşmuyorlar mı? Yine hayır.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: peacewings - Mayıs 22, 2015, 01:26:42 öö
Daha önce G harfinin Gnostisizm ile bağlantılı olabileceğini söylemiştim. Bunun yanında yeni edindiğim bir bilgiyi de paylaşmak istiyorum.

Ulu Mimar kavramının İngilizcesi olan "G"rand "A"rchitect de bu simgenin anlamlarından biri olabilir. Pergele dikkat edilirse onun da Architect kelimesinin A'sını çağrıştırdığı görülür.
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: ADAM - Mayıs 22, 2015, 03:19:16 ös

Yorum serbesttir ama Gnostisizm, Masonluğun yararlanmış olduğu akımlardan bir tekidir. Gücü ve değeri, Masonlukta çok önemli bir yer tutan G harfine yetmez.

İngilizcedeki Grand ya da Great sıfatının bu harfe yol vermiş olduğu elbette düşünülebilir. Fakat bu harfi Pergel ile bağlantılandırmak doğru olmayabilir. Hatta bu bağlamda Gönye daha yakın durur. Türkçede ilk harfinin G oluşundan değil. Grek dilinde Gama, İbranicede Gimel harflerinin biçiminden ötürü.

Bir nokta daha var... G Harfi, Masonlakta başka simgelerle birlikte de bazı bileşik simgelerin kapsamında kullanılır. Ansiklopedik Mason Sözlüğü'nde bunun örnekleri var. Onlara bakılınca, Sayın Peacewins'in iyi niyetli tasarımları sanki sadece bir spekülasyon gibi kalıyor; Masonluktaki kullanım amaçlarıyla pek de örtüşmüyor. Tek örtüşebilen, İngilizcedeki Great Architect olabilir. İlle de o değildir ama olmaz da değil.
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: peacewings - Mayıs 22, 2015, 03:43:28 ös
Bu konuda esas aldığım kaynağın orijinal şeklini paylaşmam daha doğru olacaktır. Zira İngilizcem pek iyi olmadığı için, belki de doğru bir anlatımı yanlış anlamış ve aktarmış olabilirim.

"The Pentagram, which in Gnostic schools is called the Blazing Star, is the sign of intellectual omnipotence and autocracy. It is the Star of the Magi; it is the sign of the Word made flesh; it is the figure of the human body; it is called the Sign of the Microcosm, and it represents what the Kabalists of the book Zohar term the Microprosopus. Moreover, the old magicians traced the sign of the Pentagram upon their doorsteps, to prevent evil spirits from entering and good spirits from departing.The G which Freemasons place in the middle of the Blazing Star signifies GNOSIS and GENERATION, the two sacred words of the ancient Kabalah. It signifies also GRAND ARCHITECT, for the Pentagram on every side represents an A."

Eliphas Levi

Burada yıldız şeklinin her bir cephesinde A şeklinin oluştuğundan bahsetmiş. Ben onu pergel olarak anlamışım, düzeltmiş olayım :)

Bu arada Sayın ADAM'a da ilgisinden ötürü teşekkürler.

Saygılarımla.

Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: karahan - Mayıs 22, 2015, 04:33:34 ös
G harfi neden bu kadar giz duruyor anlamıyorum.Birçok nedeni olabileceği gibi,düşündüğümüz kadar önemli bir halide olmayabilir.

Beni burada daha çok ilgilendiren kısmı ise biz haricilerin dış yorumları bir tarafa,masonların bu konuda doğrusu şudur,bu harfin masonluk için önemi  ve anlamı şunu ifade etmektedir demeleridir.Bu ifadeye herhangi bir yorum getirmiyorlarsa eğer,ya masonlarda tam olarak G harfi üzerinde net değiller,yada masonluğun gizlerinden biri olduğu için konuşmuyorlar.

En azında böyle ise bile çıkıp nedenini anlatma zahmetine girerler.
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: Erbeks - Mayıs 22, 2015, 08:20:28 ös
  Çok ilginç yorumlar okumakla birlikte  "G" harfinin Masonlukta "GOD (Tanrı) ve/veya birbiriyle bağlantılı olarak GOVERNMENT (Hükümet) anlamına geldiğini düşünmekteyim..
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: ADAM - Mayıs 23, 2015, 10:09:02 öö
Eliphas Levi'nin değerlendirmesi bambaşka bir olay... Zaten kendisi başlı başına bir olay; büyük araştırıcı ve mistik yazar... Onun burada sözünü ettiği, beş kollu yldız biçimindeki bir simge. O simgenin de benim bidiğim kadarıyla iki ayrı türü vardır ve farklı yorumlara yön verir. Bu arada işin içine A harfi değerlendirmesi de girer. Bunun Masonluğun bazı ileri ya da yüksek derecelerinde yeri vardır ama buradaki konu o değil. Daha önce değinmiş olduğum üzere, G harfi Masonlukta başka bileşik simgeler çerçevesinde kullanılır ve bunlardan biri de beş kolla yıldızdır. Elphas Levi'nin sözünü ettiği de bu. Fakat işte orada G harfi Masonlukta bambaşka açılımlar getirir. Bunun ötesini burada irdeleyemeyiz. (17. madde)

Ancak bu durum bize şunu gösterir: G Harfinin Masonluktaki simgesel değerlendirmesi tek (bir tane) değildir.
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: ADAM - Mayıs 23, 2015, 10:14:44 öö
GOVERNMENT olursa, bununtürü ne olabilir? Nerede ve ne şekilde uygulaması olan bir hükümet bu?
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: Erbeks - Mayıs 23, 2015, 12:05:58 ös
  Düşünürlerin, siyaset bilimcilerin, uluslararası ilişkilercilerin ve aydınların yıllardır gerçekleştirmek istedikleri ulus üstü bir yapı olarak algılamak geliyor içimden.. Yani devletlerin sözümona taraf oldukları politik düzlemde imzaladıkları (UN, NATO, UNESCO, WHO, EU vb.) anlaşmalardan çok daha farklı  boyutta bir sistem olarak çiziyorum resmini kafamda.. Yazımı tekrar tekrar okudum ve biraz eksiklikler hissediyorum, münkünse tamamlayınız veya farketmemi sağlayınız Sn. ADAM.
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: ADAM - Mayıs 23, 2015, 03:14:00 ös
Masonluk ile bağlantılı bu gibi konularda (bir smge ya da simgesel terim üzerine, iki sorunun yanıtını aramak gerekir.

1- Bu simge, özgün olarak ne zaman hangi amaç ya da nasıl bir niyetle oluşturulmuştur? Daha sonra, günümüze dek nasıl değerlendirilmiştir?

2- Bu simge günümüzde de canlı mıdır? Öyle ise, şimdi çağcıl koşullarda nasıl değerlendirilebilir?

Konu G Harfi olunca, Sayın Erbeks'in dediği geçmiş için geçerli değil.

Günümüzdeki değerlendimede ise Sayın Erbeks'in dediği o hükümetin Masonlukla nasl bir bağlantısının olduğunu (varsa) belirterek göz önünde tutmak gerek.

G Harfi temel olarak iki yerde geçer.

Önceki, herkesin bildiği, gönye ve pergelden oluşan bir simetrik düzenlemenin ortasıdadır. Bu bir bileşik simge olarak da değerlendirilebilirse de, ondan önce Masonluğun amblemidir.

Gönye ve Pergel de bir amblem olabilir ama bunu kullanmış ve kullanan başka örgütler de vardır. Ortasına G harfi yerleşince, Masonluğa özgüleşir. (Bu özgüleşme ile bağlantılı olarak, Anglosakson tarzı Masonlukta yapılan bir yorum var ama şimdilik ona girmeyelim.)

Masonlar localarda çalışır. Localar da mabetlerde çalışır. Şu halde G harfine mabette bakmak gerekir.

Mabette gönye ve pergel vardır. Hatta bunların bulundurulmasının zorunlu olduğu bile söylenebilir. Bu zorunluluk örgütsel değil, ritüeliktir.

Nitekim G Harfi de, Masonluğun ambleminde yer alışının öteside ve ondan çok daha önemli olarak, diğer birçok simge gibi ritüelik bir değer taşır. Birtakım başka simgelerle bir bileşik simge kapsamında yer alışı da bundan ileri gelir. Yıldız örneğini vermiştik; başkaları da var.

Hükümetler böyle bir durumda nasıl girer işin içine? Ritüellerde bir yerleri var mı? Olabilir mi?

Masoluktaki G harfinin bir sözcük ya da terimin baş harfi olduğu söylenirse, bunun ritüelik bağlantısının kurulması gerekir. Nitekim bu konuda masonların yorumlarının çoğu öyledir.

Fakak bu, sadece o yorumların geçerli, başkalarının yaptıkları ya da yapabileceklerinin geçersiz olduğunu göstermez. Yeter ki yapılan yorumun ritüelik bağlantısı kurulabilsin... 

   
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: İNSAN - Mayıs 24, 2015, 02:06:00 öö
Son günler de ben arıyorum G'yi.

Ararken bir an hiç şehir görmemiş bir kızılderili olsaydım veya hiç keşfedilmemiş bir yerde bir kabile üyesi olsaydım dedim. Ve hep hayretle baktığım o uçakların birinden önde pergel, arkada gönye, ortasında da 'G' olan bir rozet atılsaydı. Ben de tesadüfen onu bir ağacın dibinde görseydim. Herhalde önce bir merakla bakar sonra da dişimle yoklıyp heybeme atardım.

Ne goverment bilirdim, ne gamal, ne de gen. Bir tek doğayı bilirdim. O rozeti şöyle bir güneşe karşı gözümün tekini hafif bir kırparak keskin nişancılar gibi hemen yoklardım.

İki şekil arasında bir 'G' var ; hareket edemiyor, çıkışı yok bir de tam ortada duruyor. Acaba ne ola ki diye içimden geçirirdim.

Peki bu 'G' buradan nasıl çıkacak.Gönlüm razı olmaz onun burada hapis yatmasına.  Gönye açılmıyor, ee esnetirsem de kırılır.Öyle olmaz başka yolu olmalı bunun. İlk işim onu buradan kurtarmak olmalıydı.

Buldum sonra.

Tek çaresi vardı G'nin çıkabilmesi için. O da pergeli açmak. Kendi kendime mırıldanarak, 'eğer pergelin açısını genişletirsem o G oradan çıkar ve kurtulur dedim.

Hemen denedim, zor da olsa açtım pergeli. Her şey düşündüğüm gibi oldu ve incitmeden çıkardım G'yi. 


Bir sorun oluştu sonra.Öyle olunca da bu şekillerin ortası çok boş kalmıştı. Olmaz, bu şekillerin ortasına bir şey yerleştirmem gerek dedim. G'nin yerine bir şey bulmam, ya da G'yi tekrar yerine,yurduna yerleştirmem gerecekti.

Yıllarca aradım G'yi.Uzun bir yolculuk yaptım onunla. Herkese anlattım onu. Doğanın çok sevdiği büyüklerimize götürdüm, günlerce baktılar ve eli boş döndüm çadırıma. Kimse bir çare bulamadı. 

Doğada ona benzeyen, onun gibi kıvrımlı harekete sahip olan, bu şekle yakın bir şeyler bulmalıydım. Ne yaptıysak olmadı.  Çubuk koyduk, kemik, ekmek, çamur koyduk olmadı. Öylece boş kaldı ora. Ama böyle boşluklu kalınca da hiç rahat gelmiyordu bana. Üzülüyordu, koparmıştım bir parçasını. 

Hissediyordum ama, G bizden bir parça.

Bulacaktım onu.

Çünkü o bana doğanın bir hediyesiydi ve onu ancak doğada bulabilirdim.


Sonunda bir bahar sabahı bulundu G. Sevinç çığlıkları ile uyandım.

Onu ilk bulduğumda nasıl ki bir gözümü kırparak güneşe tutup tanımaya çalıştıysam, kabilemizin yaşlı bir üyesi de ilk günkü gibi aynı şekilde keskin bir nişancı edasıyla meydanda onu güneşe tutmuş öylece bakıyordu.

Tanrım dedim!

O yıllarca heybemde taşıdığım pergel ile gönyenin ortasından yansıyan artık G değil ; kocaman bir güneşti.

Derin bir mutluluk duymuş,  işte artık oldu demiştim.


Ve bir gece, onu küçük çocuklar gibi aya karşı tutarak ve yine ilk günkü gibi bir gözümü kırparak uyuyakalmış, düşümde uçaklar görmüştüm. Güneşler atıyordu bana. Tutmaya çalışıyor, kucaklamaya çalışıyordum. 
 
Uyandım ;kalbim ökseye tutulmuş bir serçenin kalbi gibi çarpıyordu.

 G yoktu yanımda.

Ama artık biliyordum, onun yerini dolduracak, ortayı boş bırakmayacak daha büyük şeyler vardı.

Ve gülümsedim sonra.

'Çünkü O şey bize aitti.'



 

 
Not : Yukarıda kullanılan kızılderili kullanımı hikaye diline uygunluk açısından kullanılmıştır. Aksi takdirde hiçbir kesimi rengi ile tarif etmek doğru değildir.
İsteyenler ve bu durumdan rahatsız olan arkadaşlarım o kelime yerine ' native americans' kullanabilir. Ayrıca kurgu tamamen şahsımca tasarlanmıştır, eleştirilebilir.

Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: ADAM - Mayıs 24, 2015, 09:54:19 öö
Öykü güzel...

Öykünün kapsamında bana göre o G Harfinin anlamı da var. Birkaç kez değinilmiş.

Burada o "kızılderili"nin bir simge olduğunu göz önüne almalıyız. O, harfi çözümleyemiyor çünkü dil onun dili değil ve o G Harfinin dilini bilmiyor.

Nitekim o dili bilmeyen başkaları da başka yorumlar yapıyor, yaklaşıyor, kimileri teyet geçiyor ama tam yerine ulaşamıyor.

Pergeli açmak da güzel... Daha geniş bir açıyla bakmak...
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: karahan - Mayıs 24, 2015, 11:46:09 öö
https://www.youtube.com/watch?v=wklRmmFx7yU (https://www.youtube.com/watch?v=wklRmmFx7yU)

videonun başındaki anlatıya dikkat.
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: ADAM - Mayıs 24, 2015, 02:52:32 ös
Sayın Karahan'ın son iletisinde, konuyla bağlantılı bir katkısı varsa onu ortaya koymasını beklerdik.

Burada bir film parçası verilmiş. Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nın 1999 yılında Türk Ulusal Masonluğu'nun oluşumunun 90. yılı dolayısıyla açılmış olan bir serginin basına tanıtılışını içeriyor.

Onu içeriyor da, içeriği bu kadarla kalmıyor ve ardıdan fasa fiso geliyor: Sayın Remzi Sanver'in bir TV kanalındaki söyleşisine katılmasını reddettiği mason karşıtı zıpırın hezeyanlarını da kapsayan...

Uygun olacak başka bir başlık altında değerlendirilebilirdi. Fakat buradaki konu başlığıyla bağlantısı yok. Ancak, Sayın Karahan bu eskimiş filmi belki olmasının uygun düşeceği bölüme taşıtmak ve kendisi de birkaç kelime katmak zahmetine katlanmamayı yeğleyebilir düşüncesiyle dokunmadık.

Başlığımızın kapsamı daha önce gelmiş bulunduğumuz noktadadır.
 
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: karahan - Mayıs 24, 2015, 04:48:19 ös

Remzi Sanver o programa birlikte çıkmak istememiştir doğaldır çünkü tarzı değil.Murat Bardakçı zor duruma düşürebilirdi,herneyse konu bu değil G harfi.


Videonun en başına dikkat edin demişim,orada sergide simgeler tanıtılıtken sn.Akev herşeyi gören göz içerisindeki g harfininde allahı simgelediğini söylüyor.

Şimdi burada ne tartışılıyor?

Herkes birşeyler türetiyor,en son gelinen nokta G nin nerede ise sır olduğuna dayanacak. Masonluğa giren bir masonun G harfinin simgesel anlamını bilmeyecek/bilemeyecek durumda ise, hatta nerede ise en önemli simgelerinin de başında gelen bir simgeyi, orada işleri nedir?

Burada tartışılan konun sonu nereye varacak?

Benim aklıma şu soru geliyor:

HKEMBL bu simgeyi herşeyi gören göz yani dolayısı ile tanrı olarak görüyor ve kabul ediyor.

Operatif Masonluk ise tanrı olgusuna her zamanki gibi farklı baktığından G harfinin başka anlamlarının da olabileceğini düşündürüyor.

Öncelikle sn.adam bunun böyle olup olmadığını açıklasın.

Sonra da belki de bu forumdaki masonlar da dahil herkesten çok iyi bildiğine inandığım bu G harfinin aslını, ilk halini açıklasın.

Bu konu başlığı ile içerisinde sorular sorarak bir yerlere gelinmeye çalışılıyor sanki. Ben dolambaçlı yol izlemeyi sevmem. Net ve açık şekilde konunun anlatısı yapıldıktan sonra sonuç olarak ne öğreneceğiz bu G harfinden benim için önemli olan o.

G harfi değişik mason localarında değişik anlamları var mı?

Eğer var ise bu ne anlama geliyor?

Daha önce belli konularda bu tip farklı düşüncelere çeşitlilik denmişti. Buna da verilecek cevap bu mudur?

Bir simgeye birden fazla anlam yüklenmesi normal midir Masonlukta?

Konu ile alakasız son sorum: Bu sorduklarımın konu ile alakalı bir bağlantısı varmıdır?

Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: karahan - Mayıs 24, 2015, 05:40:41 ös
Burak Eldem'in   fraternis isimli kitabından alıntı.

GEOMETRİ DEĞİL ANA TANRIÇA

Eldem 'kayıp kitapların' peşindeyken şaşırtıcı bir gerçeğe daha ulaşmış: 'Verilerin çoğu, yazının bulunmadığı zamanda, anadan kıza aktarma şeklinde tarih ve gelişmelerin kaydını tutma geleneğine işaret ediyor. Yazı bulununca yazıya aktarılıp, tapınaklarda saklanmış. Bugün Masonlara kadar ulaşan bu geleneğin kökeninde Ana Tanrıça var. Bir 'erkekler kulübü' olarak bilinen örgütün uzak geçmişteki kökenlerinde, şu efsanevi Hiram Abif ya da Eski Mısır'ın yapı ustaları falan değil, koruduğu 'gizli bilgi'den yararlanarak uygarlığın yanlış gidişini değiştirmek isteyen Ana Tanrıça rahibesi 'kadın bilgeler' var. Masonlukta 'G' kutsal simgedir. Bunun geometrinin 'g'si olduğu söylenir. Ama değil. Oradaki 'G' harfi Ana Tanrıça'nın adı olan 'Gea'nın 'G'sidir.'

Mason mahfili.org'da bulunan sözlükte;

G Harfi
Latin alfabesinin yedinci harfi.
Bu harf, Masonluğun en önemli ve en değerli simgelerinden biridir.
G harfi, bir simge olarak hayli farklı şekillerde anlamlandırılıp yorumlanmıştır. Tek başına kullanılışına pek rastlanmaz. Bu harf genellikle diğer simge ve simgesel düzenlemelerin ortasında yer alır, onlaünla bir "bileşik simge" oluşturur. En sık uygulamalar arasında "gönye ile pergel", "beş kollu yıldız" ve "güneş" sayılabilir.


Dolayısıyla G harfinin simgesel anlamı, birlikte bulunduğu diğer simgelerle bağlantılıdır. Ancak, bulunduğu yere göre değişen bir anlamda değil, Masonluğun amaç ve ilkelerinin benimseniş şekline göre yani Masonluk anlayışıne göre yorumlanmıştır. Bu anlamlandırma ve yorumların hepsinde, bunun bir sözcük ya da terimin ilk harfi olduğu öngörülmüştür. Bu sözcük, çoğu kez yorumlandığı dildedir. Bunlardan kimisi Latince ya da Yunanca bir kökene dayanır.

Başka bir anlatıda ise  "Mimar sinan dergisi   "

"Üçgen" Masonluğun önemli sembollerinden birisidir. Mimar Sinan Dergisi'nde üçgen üzerine şunlar yazılıdır:

    "Sembol'e örnek olarak "üçgen", allegori'ye örnek olarak da "Hiram Efsanesi" gösterilebilir.

    Üçgen, operatif masonlar tarafından teslisin sembolü olarak kabul edilmiş ve böylece spekülatif masonluğa intikal etmiştir." (Mimar Sinan Dergisi, sayı: 17, s. 47.)

Şunu da belirtmek gerekir ki üçgen sembolü çoğu zaman içinde yer alan bir göz sembolüyle birlikte kullanılır. Mason localarında ve eserlerinde yeralan ışık saçan üçgen içindeki göz simgesi dikkat çekicidir.Bu sembol Masonlara, kendilerine verilen sırları titizlikle saklamaları gerektiğini ve "göz"ün üzerlerinde olduğunu hatırlatır.

Son olarakta Ezoterik Batıni Doktrinler tarihinden alıntı ile;

Masonlukta üstün tutulan, Tanrının Yüceliği ilkesidir. Bu nedenle insanlar arasında din farkı gözetilmez. Yüce Varlığa inanmak, ancak dinlerin bünyelerindeki her türlü dogmadan uzak kalmak, Mason olmak için aranan şartlardandır.

1924 yılında New York'da yapılan bir Büyük Loca toplantısında, Tanrının tekliği ve tüm insanların Tanrısı olduğu, kutsal kitapların Masonlar için sadece birer ışık olduğu açıklanmıştır. Ruhun ölmezliği inancının vurgulandığı bu açıklamada, bir Masonun en önemli görevinin Tanrıyı ve insanı sevmek olduğu belirtilmiştir. Masonluk, bedenin ölüp, ruhun canlı kaldığı inancını savunmaktadır ve Mason olmak isteyenlere, tıpkı Tanrıya olan inancı gibi, Ruhun Ölmezliğine inanıp inanmadığı da sorulur. Bu inançta olmayanlar da derneğe alınmaz.

1875 yılında Lozan'da yapılan bir Uluslararası Masonik toplantıda, Masonik doktrinin bir üstün kuvvetin varlığını tanımayı kapsadığı, bu varlığın "Evreni Ulu Mimarı "adı altında ilan edildiği ve ayrıca Masonluğunun bir Kardeşlik Örgütü olduğu duyurulmuştur.




Masonluğun en önemli sembollerinden birisi, beş köşeli yıldızdır. Naacallerden bu yana Hermes ve Pisagor'un da kullandığını gördüğümüz bu sembolün Masonluktaki remzi de, insandır. Ancak Masonluk bu yıldızın ortasına "G" harfi ilave etmiştir.  Yıldız içerisine ilk kez Birleşik Amerika'da yerleştirilen "G" harfinin, İngilizce'de Tanrı anlamına gelen "God"dan ya da "Yüce Geometri Üstadı"ndan türetildiği sanılmaktadır. Ortasında "G" harfi bulunan bir diğer sembol de, belki de dünyada en çok tanınmış Masonik sembol olan Gönye ve Pergel'dir. Gönye Tanrısal adaleti, Pergel ise sonsuzu kavrayabilecek açı olanağı ile evreni simgelemektedir. İkisinin birlikteliği aynı zamanda Kamil İnsan'ı da remzeder.


G harfinin bilinmeyen bir yönü varmıdır?
Çok emin olmadıkları son pasajda doğru ise belirtilmiş,bu konu bunumu aramaktadır?

Saadete gelmeli bence.

karahan

Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: ADAM - Mayıs 24, 2015, 06:29:03 ös
Sayın Karahan, bu başlık altında üst üste iki uzun ileti yazarak açıklamalarda bulunmuş.

Teşekkürler.

İkinci ve son iletide çeşitli kaynaklardan alıntılar var... Ne diyebiliriz ki? O kişiler de öyle yorumlamış işte.

Ancak Burak Eldem'i eleştirmemek elde değil. Şu nedenle ki; Burak Eldem Masonluğu yeterince bilmiyor. Üstelik Masonluğu yeterince bilmediğini de biliyor. Buna karşılık, Masonluk üzerine fantastik faraziyeler kuruyor. İşin en kötü yanı da bu çünkü bu durum başka konularda yazmış olduklarının doğruluğu üzerine kuşku konduruyor.

Sayın Karahan'ın alıntı yaptığı, Cihangir Gener'in kitabında da birçok yanlış var. Cihangir Gener de aynı durumda. O da biliyoor yanlışlarırnı ama bir kez yanlışlarla basılmış olan kitabının sonraki baskılarında (onların ne denli "sonraki baskılar" olduğu da sorgulanabilir) özür dleyerek önceki baskılardaki yanlışları giderme yoluna gitmedi ne yazık ki...

Sayın Karahan'ın bu ikinci yazısındaki bazı paragraf ve tümceleri sildik. Çünkü oonlar ritüel alıntılarıydı ve Forum kurallarının 17. maddesine aykırı düşüyordu.

Bu arada, günümüzdeki Masonluğa G Harfinin Amerika'da getirildiğini söyleyenin sözü ise saçmalığın dik alası... Masonluğun ve ritüellerin tarihiyle kesinlikle uyumsuz bu iddiada ısrar edilirse, kanıtlanmasını istemek gerek.

Sayın Karahan'ın bu paylaşımı üzerine daha söylenebilecek çok şey var ama konu başlığından fazlaca uzaklaşmamak için bu kadarla bırakalım.

Sayın Karahan'ın önceki iletisideki sorularrır ise ayrıca yanıtlayacağız.






   

Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: karahan - Mayıs 24, 2015, 06:42:21 ös
Masonluğun G harfini Amerikadan getirdiğini ben değil Cihangir Gener söylüyor.

O sorular benim için önemli,bugüne kadar okuduklarım ve edindiğim birçok kaynak içinb eleştiride getirdiniz,olabilir buda bir görüş.
En sonunda şöyle bitirelim saadete gelirsek G harfi ilk nerede,ne şekilde ne amaçla çıkmış?
Tüm bu bilgilerin dışında makul ve kabul edilebilir bir anlamı varmı?

karahan
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: ADAM - Mayıs 24, 2015, 07:18:20 ös

Sayın Karahan’ın bir önceki (29 nolu) paylaşımındaki sorularının yanıtlanması, ne yazık ki üst üste iki yazısı nedeniyle sonraya kaldı.

Bu iletinin de konuyla bağlantısız bazı paragraflarını, konunun bütünlüğünü korumak adına çıkarmak, yer yer de düzeltmeler yapmak gerekti.

Orada sergide simgeler tanıtılıtken sn.Akev herşeyi gören göz içerisindeki g harfininde allahı simgelediğini söylüyor.

Böyle programlarda kişi büyük üstat bile olsa, çok fazla ve sık medya ilişkileri bulunmadığından yanlış sözler edebilir. Nitekim o videoda bu yanlışlığın perçinlenişi de var.

Dünyanın her yerinde bir eş kenar üçgen ve içinde göz ya da gözü andıran bir figür yer alan bir bileşik simge vardır. Fakat dünyanın hiçbir yerinde (Türkiye dahil) o figürün içinde bir de G Harfi yoktur. Böyle bir şeyin varlığını hiçbir yerde, nitekim o videoda da gösteremezsiniz. O gün orada bir yanlışlık yapılmış. Tek yanlışlık bu değil ama konu başlığımızı ilgilendireni bu.

G Harfinin Allahı simgelediği ya da simgeleyebileceği, ona bakan gözün simgesel değerlendirmesidir. Bence olamaz yani G Harfi Allah’ı ya da Tanrı’yı simgeleyemez (Bu, Sayın Karahan’a göre de olamaz) ama bu görüş kimilerince kabul edilmeyebilir. Konu dışına çıkmamak için uzatmayalım.

Masonluğa giren bir masonun G harfinin simgesel anlamını bilmeyecek/bilemeyecek durumda ise, hatta nerede ise en önemli simgelerinin de başında gelen bir simgeyi, orada işleri nedir?

Bilmeyecek, bilemeyecek diye bir durum söz konusu değil. Aksine. Bilecek. Üstelik ileri ve yüksek derecelere yönelecek olarsa, bu harf ile başka bileşik simgelerde karşılaşacak ve daha gelişkin değerlendirmeler yapacak.

Burada tartışılan konun sonu nereye varacak?

İlle de bir yere varması, noktalanması gerekmiyor.

Benim aklıma şu soru geliyor:

HKEMBL bu simgeyi herşeyi gören göz yani dolayısı ile tanrı olarak görüyor ve kabul ediyor.
Operatif Masonluk ise tanrı olgusuna her zamanki gibi farklı baktığından G harfinin başka anlamlarının da olabileceğini düşündürüyor.

Artık Operatif Masonluk diye bir kurum yok. HKEMBL denildiği gibi görüyor ve kabul ediyor diye bir şey de yok. Öyle olursa bu bir simge olmaktan çıkar ve dogmatik bir amblem kılığına bürünür. Fakat HKEMBL ya da bir başka masonik örgüt üyesi böyle bir yorum yapabilir. Özgürlükleri var. Böyle bir yorumu ÖMBL üyesi masonların da yaptığını görebilirsiniz; sakın şaşırmayın.

G harfi değişik mason localarında değişik anlamları var mı?

Elbette. Fakat ritüelde açıkça belirtilmediği sürece kurumsal anlamlandırma olmaz.

Eğer var ise bu ne anlama geliyor?

Biz de burada zaten onu irdelemeye çalışıyoruz. Bu yapılırken, herhangi bir dile ya da kültüre bağlı kalınmamalı; evrensel olunmalı. Zaten çoğu yanlışlar, bunun ihmal edilişinden ileri geliyor.

Daha önce belli konularda bu tip farklı düşüncelere çeşitlilik denmişti. Buna da verilecek cevap bu mudur?

Evet!

Bir simgeye birden fazla anlam yüklenmesi normal midir Masonlukta?

Evet!

Konu ile alakasız son sorum: Bu sorduklarımın konu ile alakalı bir bağlantısı varmıdır?

Evet! Teşekkürler.


Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: mbulut - Mayıs 24, 2015, 09:54:37 ös
Sayın ADAM'ın anlattıklarıyla alakalı olarak;

Masonluğun evrensel amblemi olan gönye-pergelin içinde bulunan G simgesinin farklı yorumları oluyor mu ?

Oluyor ise evrensel anlamda amblem olarak nasıl kullanılıyor, olmuyor ise ortak bir anlamı var mıdır?
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: ADAM - Mayıs 25, 2015, 09:56:27 öö

G Harfinin simgesel anlamı üzerinde yorumlar çeşitli...

Gönye ve Pergel için de öyle.

Amblemin yorumu olmaz. Tek bir açıklaması vardır. Hatta hiç açıklaması olmayabilir de...

Masonluğun ambleminde, gönye ile pergelin o biçimde yerleşmesinden doğan kavramsal değer, G Harfiyle simgelenen kavramsal değeri sarmıştır. Şöyle de denilebilir: G Harfiyle simgelenen kavramsal değer, gönye ile pergelin o biçimde yerleşmesinden doğan kavramsal değerin ortasına yerleşmiştir. (Burada gönye ile pergelin oluşturduğu kavramsal değer, G Harfinin simgelediği değerden daha önemli ve önceliklidir.)

Bu açıklama başka türlü de yapılabilir ama sonuç aynıdır.

Bu amblem, öğeleriyle, bir bileşik simge olarak da değerlendirilebilir. Fakat o zaman düzenleme iki boyutlu bir geometrik figür değil, üç boyutlu bir yerleşim üzerine yapılır. Burada gönye ile pergelin üst üste duruş ya da iç içe geçiş tarzı da gündeme gelir.
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: Erbeks - Mayıs 26, 2015, 09:48:06 ös
  Forum üyesi değerli Masonların bu konuyla alakalı yorumlarının azlığını, Masonik bir sır olarak nitelendiriyor zihnim..
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: ADAM - Mayıs 27, 2015, 08:41:21 öö
Sayın Erbeks'in bu konuda dert edinmesine gerek yok.

Bu irdeleme kapsamında söylenebileceklerin fazlası bile söylendi. Mason üyelerimiz de bu tartışmaları hiç kuşkusuz izliyor ve onların katabilecekleri de  zaten belirtildi.
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: ragnarr - Temmuz 15, 2015, 02:42:11 öö
Benim Gorusum, Altin Oranida belirtiyor olabilir da vincinin salyongoz tabir ettigimiz canlinin cizimindende anlaya biliriz.

Saygilar
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: ADAM - Temmuz 15, 2015, 07:22:19 öö
G Harfinin Altın Oran ya da Fibonacci Serisi ile bağlantılandırılması ilginç bir düşünce....

Ancak bunu düşünmüş olan bize burada düşünülerinin anlatılarını çizimlerle vermeli ki, biz de onun üzerinde bir değerlendirme yapabilelim.

Yoksa edilen söz boş kalır.
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: ragnarr - Temmuz 15, 2015, 02:25:05 ös
Syn ADAM
Affiniza siginarak,bahseettigim canlinin bilimsel adini bilmedigim icin , Arastirma yapmadan direk yazmis bulundum.
Ozurlerimle

(https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/c6/7a/71/c67a71b6bc82e71a0d72918a39562a30.jpg)

Bu tarz bir simgenin yukaridaki benzetmelerdeki gibi local bir anlami olamiyacagini dusunuyorum
Sonucta Evrensel olmali , Evrimsel olmali diye dusunmustum.ne derece dogru bir tespit bilmek zor.

Saygilar
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: GOASISG - Kasım 03, 2015, 09:45:32 ös
G harfi neden bu kadar giz duruyor anlamıyorum.Birçok nedeni olabileceği gibi,düşündüğümüz kadar önemli bir halide olmayabilir.

Beni burada daha çok ilgilendiren kısmı ise biz haricilerin dış yorumları bir tarafa,masonların bu konuda doğrusu şudur,bu harfin masonluk için önemi  ve anlamı şunu ifade etmektedir demeleridir.Bu ifadeye herhangi bir yorum getirmiyorlarsa eğer,ya masonlarda tam olarak G harfi üzerinde net değiller,yada masonluğun gizlerinden biri olduğu için konuşmuyorlar.

En azında böyle ise bile çıkıp nedenini anlatma zahmetine girerler.

     Bence G harfi Operatif Masonluğun evvel zamanında keşfedilmiş ve her türlü carbon bazlı yaşamda ortak görüle bilen  bir oranın Mimariye adaptasyonu üzerine  kurulu eski bir gizemi simgeliyor,eski bir kural ve gelenek olarakta saklanıyor ola bilir.
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: Alşah - Kasım 10, 2015, 07:12:21 ös
       Şu meşhur "G" harfini, hiç ilgisi olmayan o kadar çok yerde gördüm ki; ne diyeceğimi bilemiyorum. Bakın çok kısa bir şey anlatayım.
       Bir kaç sene önce eşim bana alt-üst bir pijama takımı almış getirdi. Sonbahar-kış mevsiminde giyilebilecek türden bir pijama takımı. Neyse; bunu yazlıkta Ekim-Kasım aylarında giyerim düşüncesi ile yazlığa götürmüştüm. Bu sene Ekim ayının son günleri idi, öyle boş kalmışım, 1 Kasım seçimleri için memlekete de gideceğimden eşyaları toplamaya başladım. O da ne ? Bunu neden bu güne kadar görmemişim diyerek pijamamın üst kısmını incelemeye başladım. Pijama üstlüğünün sol tarafında bir cep var, bu cebin üstünde de defne yapraklarından yapılan bir çelenk ve ortasında da bir üçgen, üçgenin üzerinde de bir taç ve üçgenin içinde de bir "G" harfi. Allah Allah, nasıl olur, bu kadar zaman ben bunu nasıl görmem diyerek kendi kendimi sorguladım. Tam manası ile Masonik sembolleri andıran bu ayrıntıyı zamanında fark edemediğim için kendi kendime kızdım. Demek ki Masonların çok önem verdikleri şu meşhur "G" harfi uzun zamandır benim göğsümde imiş te benim haberim yokmuş ;) ;) ;).
         Konu ile biraz ilgisi olan biri bu pijamamı görmüş olsa idi benim hakkımda acaba ne düşünürdü !!!.
         Bunu niye mi yazdım. Tabii ki bundan bir mana çıkarmak istemiyorum. Demem o ki; bazı harf ve semboller hiç te alakası olmayan yerlerde ve hiç ilgisi olmayan insanlar tarafından da kullanılabilir.
         Saygılar-sevgiler.
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: GOASISG - Kasım 10, 2015, 09:26:21 ös
G harfi üzerine güzel bir hikaye anlattınız sayın Alşah altını üstünü iyi düşünüp sonbahar kış dememek lazım.herşeye yormamakta lazım
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: eluht 11 - Mart 20, 2016, 04:39:54 öö
merhaba 'gaia' dünya ya da yeryüzü anlamına geliyor  'G'  harfi bunu simgesi olabilir mi?
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: Tık-Tik-Tak - Mart 20, 2016, 05:23:50 ös
Tanrı'nın canlılarda bıraktığı ortak bir imza mı ?
Yoksa Sabit fizik yasalarının, canlılarda ortak bıraktığı bir imza mı ?
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: eluht 11 - Mart 20, 2016, 09:20:13 ös
bence her ikisi de birbirinden ayrılamaz. birlikte bir bütündür. ayrı düşünülmesi günümüz kaosunun oluşumunun sebebidir. Einstein ın çalışmaları esnasında 'tanrı gibi düşünmem gerek' dediğini unutmamalıyız. elbette bu benim düşüncem.
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: Tık-Tik-Tak - Mart 20, 2016, 11:02:12 ös
Zaten başlıkta yanıltıcı konmuş; Bütün logoları simgesel olan Masonluk kurumu, neden harf kullansın.
"G"simgesinin harf olarak kullanılmadığı aşikar.En yakın tahminleri yapan üyeler ise, seyirci konumuna alınmış.Sonuçta kendi özelleri; Bir hariciyi ne kadar bağlar ki.

Sevgiler-Saygılar
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: ADAM - Mart 21, 2016, 08:28:33 ös
Masonlukta sadece G harfi değil, daha birçok harf bir sözcük, terim ya da kavramın "kısaltma"sı ya da "anımsatıcı"sı olarak değerlendirilir. Trafikteki P ve H harfleri gibi bir uygulamadır bu. Tek farkla ki, anlam tek ve değişmez olunca, simge gider, yerini amblem (belirtke) alır. Simge, ancak yorum yapılabildiği sürece simgeliğini korur.

Şunu da bir kez daha belirtelim: Masonlukta  G harfi bazı yerlerde tek başına görülebilirse de, o yerlerde sadece bir dekordur ve bunun dışında herhangi bir anlam taşımaz. G harfi asıl başka simgelerin kapsamında (gönye ve pergel gibi ama sırf o kadar değil) yer alır. Dolayısıyla, o simgelerle birlikte bir "bileşik simge" olarak değerlenir. Dolayısıyla "G Harfi şu anlama da gelemez mi?" derken, bunu simgecilik (sembolizma) bilgisiyle yapmak gerekir. Yoksa saçmasapan bir şey olur.
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: Abrek - Temmuz 13, 2017, 07:11:07 öö
G harfi yaşadığımız dünyanın adı olan "Giza" kelimesinin baş harfidir.
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: Surgeus - Eylül 07, 2017, 10:19:39 öö
Gamma , Omicron ve Delta olabilir mi :)
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: Surgeus - Eylül 07, 2017, 10:57:07 öö
Akil ve Hikmet Sutunu
Guzellik Sutunu
Kuvvet Sutunu diyebilirim o zaman...(Gorsel ipucu icin tesekkurler:)
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: karahan - Eylül 07, 2017, 12:53:16 ös
Merak yerine ,yuvarlak cümleler yerine,simgemi amblemmi?yerine G harfi şu anlamı içerir demek daha kolay değilmi?
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: karahan - Eylül 07, 2017, 01:41:21 ös
Ben öyle düşünmüyorum. Bu budur demek netlik kazandırır.
G harfi şu olabilir ama buda olabilir yahut her masonun gözünde göründüğü gibidir deyip çoğulcu bir mana çıkarımı yapmak o nesneyi sembol yapmaz.
Zaten neden ihtiyaç duyarizki kişi ne anlıyorsa o dur,ya ömür boyu yanlış bilip anlayacaksa?
Bakınız yeryüzünde gördüğüm en güzel sembollerden biri ağaçtır,hristiyan ve yahudi inanç sisteminde yaşam ağacı sembolizmasi da vardır lakin o ağaçtır ilk önce ve dünyaya önemi bellidir.
O ağaçtan çıkarım yapıp anlam yükleyen biziz.
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: karahan - Eylül 07, 2017, 02:09:29 ös
Beni ikna etmek durumunda değilsiniz,boşuna sitem ediyorsunuz.Tıpkı sizin gibi bir mantık çerçevesinde düşüncelerimi söyledim.
Harici iken bir G harfi ile bu kadar kafa patlatırken anlamaya çalışırken mason oluncada farklı olduğunu sanmayın.
Bir iddia daha edeyim bari o zaman bağnazlık ve doğma masonluğun en büyük savaşı değilmi?
Daha geçen gün sn.mason a sorduğum soruya masonlukta kendi yarattıkları dogmalardan bahsetti.
Soru ve iddia şu ;
G harfi doğma degilmidir?
Kainatın ulu mimari doğma degilmidir?
Kadınların mason olamaması doğma degilmidir?
Daha bir sürü şey doğma degilmidir?

Ezoterik bir inanç için bu gereklimi?
Bir düşünce objeye bir tanım yaparak farkında olarak yahut olmadan kutsallaştırma denir buna.
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: malang - Eylül 07, 2017, 06:30:50 ös
'' G '' nin üzerinde o kadar çok durulmuş ki şaşırdım doğrusu.

Masonlukta fazla bir önem taşıdığı söylenebilir mi? Bazen Evet bazen Hayır.



Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: Spock - Eylül 07, 2017, 06:41:12 ös

G harfi doğma degilmidir?


G harfi dogma değildir, zira dünyadaki tüm masonik obediyanslar tarafından kullanılmamaktadır. Örneğin İngiltere Birleşik Büyük Locası (UGLE), G harfini kullanmaz. Üstelik G harfinin masonik literatürde ilk ortaya çıkışı 1730 yılında olmuştur, ondan önce yoktur. 1730'tan sonra ise kimi zaman gözden düşüp kullanılmadığı zamanlar vardır. Ta ki kim olduğu bilinmeyen Amerikalı bir mason, muhtemelen 1849 yılında, Gönye ve Pergel sembollerinin tam ortasına G harfini koyana kadar.

Bu arada gönye-pergel ortasındaki G harfi, sanılanın aksine ilk kez masonik olmayan literatürde ortaya çıkmış. 1525 yılında bir coğrafya kitabının yeniden basımında. Aşağıya eklemeye çalışacağım. Bu gerçekten çok ilginç.

Son olarak, loca çalışmalarımızda G harfine verilen anlamları evet birer birer sayarız ama çalışmalarımıza özgünlük katmak için, hiç bir kaynağa bağlı kalmadan, hakkında konuştuğumuz şey bizim için ne çağrıştırıyor, bunu da çalışmanın sonuna eklesek iyi olur.
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: Spock - Eylül 08, 2017, 06:07:27 ös
Kitabın aslı MS 100-170 yılları arasında yaşayan Romalı-Mısırlı Claudii Ptolemaei (Claudius Ptolemy) tarafından yazılmış. Sonra 1525 yılında kitap yeniden basılmış. Kitabın linkini de vereyim: https://archive.org/stream/claudiiptolemaei00ptol#page/n0/mode/2up  Sayfalara tıklanarak ilerlenebiliyor. Kapak ise aşağıdaki gibi.

Evet ben de Spekülatif Masonluğun çok daha öncelere dayandığı konusunda ikna olmuş durumdayım. Elias Ashmole'dan önce John Boswell var (1600 yılında). Elias Ashmole'un hatıratlarında tarif ettiği toplantı ve ritüellerden, spekülatif masonluk dönemi (1717 ve sonrası) öncesinde bile spekülatif masonluğun var olduğu anlaşılmakta.

Belki de kitabın yeniden basımında rol alan kişiler, Sn. Anarchosa'nın bahsettiği Heredom Tarikatı üyeleriydi, bunu hiçbir zaman bilemeyeceğiz. Kapak üzerindeki isimler İtalyanca gibi ama 1525 yılı itibarı ile tarikat, nüfuz alanını Kıta Avrupası'na taşımış olabilir tabi.
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: Tık-Tik-Tak - Eylül 09, 2017, 10:55:26 ös
Bu resimler benzeri görseller üzerinden araştırma yapılır ise,farklı bilgilerede ulaşılabileceği düşüncesindeyim.
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: karahan - Eylül 10, 2017, 08:01:11 ös
Sonuç.
Bu forumda sayfalar dolusu G tartışması yapıldı önemli olan sonuç.
Masonlar hatırladığım kadarı çok net cümleler ile değilde ucu açık sözler söyledi bu gün e kadar buna forumun emektarı sn.adam da dahil.

Yuvarlak ve ucu açık cümlelerin yerine ben sn.spock un anlatısını kabul ediyor G harfinin de artık doğma olmadığını düşünüyorum.
İsi bu kadar net anlatınca sorun kalmıyor.
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: karahan - Eylül 10, 2017, 10:51:17 ös
Sonuç dedik ama bir daha okuyunca hikayeyi şu soru sorulmadan bitmesin bari.
Gönye ile çalışan işçiler ve pergel ile çalışan işçiler var hikâyede bu G harfi gönye ile çalışanları simgeliyor olabilirmi?
O zaman neden P değilde G olmuş?
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: Tık-Tik-Tak - Eylül 10, 2017, 11:50:20 ös
  Konu harici bir gözden yoruma açık ise,fikrimi sunmak isterim:
 
  Bildiğimiz evren'e bakıldığında "gönye"'lik bir oluşum yok.Kısaca: Gönye bizde...Bilinen evren "Pergel" konusunda da oldukça usta gibi gözüküyor.Spiraller onun düz çizgiler bizim, karşılıklı bir çalışma içindeyiz.Ortak bir "denge" olarakta düz çizgiler ile dengelenmiş spiraller için "G" sembolü,anlamlı bir simge olabilir.

Bu 3.sembol somut; aslında sonsuza yakın soyutlaşabilir.Ters yansıyan bir 3.değer daha kazanabilir ve yine bir amaçta yol alabilir.Birbirini algılayan iki tarafta eklenir ise, görünmez mabed nokta nokta inşa olabilir.

Sanırsam Evren'e ve ya yaratıcıya gönye temelli erkeksi bir zeka birikimi lazım; zaten pergel akıllı bir bayan gibi...Zaman ve mekan içinde...

Büyüyerek evreni anlaması gereken "G" ile,tasfir edilen bir çocuk büyütülmeli sanki...Algılayan 2,li ile de birlikte maddi ve manevi yansımalar ile (4 1 4) bütünleşmesi gibi... Zaman ve mekan'nın içinde ve dışında...

Yazdıklarımdan birşey anlamadı iseniz kusura bakmayın zira bende yazdıklarımı okuyunca pek bir şey anlayamadım  :)

Sevgiler
Başlık: Ynt: G Harfi Üzerine
Gönderen: Spock - Eylül 11, 2017, 10:13:13 öö
Sonuç dedik ama bir daha okuyunca hikayeyi şu soru sorulmadan bitmesin bari.
Gönye ile çalışan işçiler ve pergel ile çalışan işçiler var hikâyede bu G harfi gönye ile çalışanları simgeliyor olabilirmi?
O zaman neden P değilde G olmuş?

Bunun cevabı Sn. Anarchosa'nın son iletisindeki Rosecrua sembolizması içinde aranabilir. Gören gözler için bir soru sormuştu kendisi ama kimseden cevap gelmedi. Bu durumda biraz daha odaklanalım bu resme ve aşağıdaki kısmı görelim. Görüldüğü üzere burada Tanrı anlamına gelen bir "God" kelimesi yok. G-O-D harfleri var. Belki de 1730 yılında G harfini ilk kez masonik literatüre sokan Samuel Prichard bir Rozkrüyendi. Muhtemelen 1849 yılında G harfini tekrardan literatüre sokan Amerikalı kardeşimiz de bir Rozkrüyendi, tabi bu benim yorumum. Peki buradaki G-O-D'nin, gönye kullanan masonlarla bir ilgisi var mı? Yok. Zaten Gönyenin İngilizcesi G ile başlamıyor ki, S ile başlıyor (Square). Bence yine Sn. Anarchosa'nın daha önce anlattığı Gomer-Oz-Dabar ile ilgisi var.