Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: karaimzvi - Mayıs 24, 2012, 10:03:59 ös

Başlık: İnisiyasyon
Gönderen: karaimzvi - Mayıs 24, 2012, 10:03:59 ös
Merhaba,
İnisiyasyon ancak adayın locaya gözleri kapalı alındığı andan itibaren mi başlar yoksa masonluğu bilmeyen kişi ilk önce insiyeye mi tabi tutulur. Masonluk teklif edilmeden önce inisiye aşaması varsa bir harici masonlar tarafından inisiyasyona başladığını nasıl anlar?
Başlık: Ynt: İnisiyasyon
Gönderen: Risus - Şubat 10, 2015, 01:00:01 ös
Merhaba,
İnisiyasyon ancak adayın locaya gözleri kapalı alındığı andan itibaren mi başlar yoksa masonluğu bilmeyen kişi ilk önce insiyeye mi tabi tutulur. Masonluk teklif edilmeden önce inisiye aşaması varsa bir harici masonlar tarafından inisiyasyona başladığını nasıl anlar?

Soru cevapsız kalmasın ki, ziyaretçilerin de aklı karışmasın. Öncelikle davet diye bir şeyin olmadığı bu forumda defalarca anlatılmış. Siz masonluğa gönül verip, girme arzunuzu belli etmedikten sonra, çevrenizde ki masonlar size kefil olmaz veya gelip sizi davet etmez. Belki bu yapının varlığından bahsederler ancak yine de davet etmezler. Öncelikle hariciye masonluğa dair ve şahsi sorular yöneltilir. Bu yolu gerçekten istediği, şartları kabul ettiği vb. sorular yöneltilir. Harici bu sorulara, uygun bulunmayan yanıtlar verirse, tekris başlamadan sona erer. Harici, bu sorulara uygun yanıt verirse tekris başlar. Ardından vasiyetname, karanlık oda ve yeniden doğuş yolculuğuna çıkartılır. Masonluğu bilmeyen kişi zaten mason olamaz. Masonluğu bilmeyip, iyi insan olma gayretinde bulunan kişiler için, masonluk, boşuna mı 'Önlüksüz Mason' tabirini kullanmıştır. Okumak, araştırmak. Kapıyı çalmak gerekir.


Saygılar...
Başlık: Ynt: İnisiyasyon
Gönderen: ADAM - Mart 07, 2015, 01:47:58 ös

Farkında mısınız bilmem, bu başlık oldukça olumlu bir sayıda görüntülenmiş.

Aslında hayli önemli bir başlık bu. Fakat katkı ve paylaşım bakımından pek ilgilenilmemiş.

Ben bu başlık ile ilgileneceğim; notum var. Ancak ola ki bu hatırlatmam üzerine benden önce ilgilenenler, benim yazmayı düşündüklerimin benzerlerini yazanlar olabilir.

Başlık: Ynt: İnisiyasyon
Gönderen: ruzber - Mart 08, 2015, 09:32:52 öö
Evet farkındalığın var. Bazı ezoterik bilgilere hakimsin ancak insisiye olduktan sonra bu bilgilerin sende değerlenecek.
Başlık: Ynt: İnisiyasyon
Gönderen: asimov - Mart 08, 2015, 09:58:35 öö
İnisiyasyon masonluğa giriş törenidir. Bu törende aday önceden bildiği ama üzerine belki de hiç düşünmediği kavramlar ve sembollerle karşılaşır.

Amaç kendisinin farkında olmasıdır.

İşte bu noktada adayın gözlerinin bağlı olmasının çok önemli anlamı ve işlevi vardır.
Başlık: Ynt: İnisiyasyon
Gönderen: ADAM - Mart 08, 2015, 10:48:30 öö
Hayır, inisiyasyon Masonluğa giriş töreni değildir.

Daha doğrusu şöyle: Masonluğa giriş töreni, Masonluktaki inisiyasyonun başlangıcıdır. Bundan sonra da törenler vardır; inisiyasyon devam eder.

Şunu da unutmamalı: İnisiyasyon Masonluğa özgü değildir. Masonluk, diğer birçok kurum gibi ezoterik nitelikli olduğu için inisiyasyon yöntemi Masonlukta da uygulanır.

Masonluğa giriş töreninin amacı kişinin kendisinin farkında olması değildir. O törenin bazı öğleri belki bununla ilintili olabilir ama bütünün öyle olduğunu söylemek yanlıştır.
Başlık: Ynt: İnisiyasyon
Gönderen: ruzber - Mart 08, 2015, 12:15:25 ös
Yeniden doğmaktır. Yeni bir hayat ve bilinçle yaşamaktır. Bilginin sende değerlenmeye başlamasıdır. Dogmalardan uzaklaşmak, hoşgörülü olmaktır. Ne mutlu bilginin perdesini aralayabilene...
Başlık: Ynt: İnisiyasyon
Gönderen: ADAM - Mart 08, 2015, 12:43:37 ös
İnisiyasyon, pek genel bir terimdir ve tek kerelik bir işlem değil bir süreçtir.

Böyle olunca, Sayın ruzber'in tanımına pek uymuyor. Sürekli yeniden doğulur mu? Sürekli yeni bir hayat edinilir mi?

Belki Sayın ruzber'in dedikleri, bir kurumun inisiyasyonunun bölümleri ya da öğelerinin bazısı olabilir.

Bir başka kurumda ise bunların hiçbiri olmayabilir.
Başlık: Ynt: İnisiyasyon
Gönderen: mbulut - Mart 08, 2015, 01:30:26 ös
Buraya kadar bahsedilenler bana  tekris törenini anımsattı.

Inisiyasyon bir yeniden doğuş olmasa da kişiye yeniden doğmak için öldüğünü birtakım semboller, ritüeller vs. aracılığıyla aktarmakta olduğu bir süreçtir. Tekris töreni bu sürecin ilk aşamasıdır.

Konu ile alakalı bir soru sormak isterim.

İnisiyasyon süreci masonlukta üstad derecesine ulaşıldığında mı sona erer?
Başlık: Ynt: İnisiyasyon
Gönderen: İNSAN - Mart 08, 2015, 02:11:17 ös
Ben de biraz yorum katarak, bir-iki durak noktası oluşturmak istiyorum.

Fikrimce, inİsiyasyon Yunanca'da 'içeri almak' olduğu için,yani kelime buna denk geldiği için, içeri girdikten sonra bu uygulamanın sona ereceğini düşünüyoruz. Ama işin aslında bu bir süreç olduğu ve son noktaya kadar devam ettiği yatar.. Çünkü uygulama,günah teorisine dayanır ve kişilerin doğuştan günahkar olduklarını, günahlardan arınılıncaya kadar devam edilmesi gerektiğini öngörürür.

Peki son aşama dediğimiz şey neresidir ? Üstad derecesinden sonra inisiyasyon biter mi ?

Normal şartlarda inisiyasyonun son aşamasında, kişi Tanrı ile tecessüm ettiği ve onun varlığında eridiği için, üstad derecesinden sonra inisiyasyon devam etmez gibi görünüyor. Çünkü arınma tamamlanmış, bu mantığa göre kişi süt gibi temizlenmiştir. Ama. Akla şu soru geliyor :
Acaba üstad derecesi, arınma aşaması mıdır ?
Yoksa onun devamında daha farklı duygu yüklemeleri var mıdır,bilinmez.
Bunun cevabı, evet olursa, üstad kişi bütün günahlardan arınmış ve Tanrı ile bütünleşmiştir soncu çıkar.
Yok eğe,cevabı hayır olursa da ; üstad kişi hala arınmamıştır sonucu çıkar.

Acaba nasıl ?
Başlık: Ynt: İnisiyasyon
Gönderen: ADAM - Mart 08, 2015, 02:12:44 ös
Masonlukta Tekris Töreni yoktur. Tekris törenleri vardır. Her bir derece bir yeni tekris töreninden geçilerek edinilir. Tekris, irisiyasyon sözcüğünün Osmanlıcasıdır. Bunun sadece Masonlmuğa Giriş Töreni karşılığı olarak kullanılması bir özel durumdur. Daha bir Türkçe olarak ona Aydınlanma da denmektedir. Kimileri de "2. derece aydınlanması", " derece aydınlanması" gibi terimler de kullanıyorlarsa da, işte o da yanlıştır.

Terminolojiyi doğru bilmek gerekiyor.
Başlık: Ynt: İnisiyasyon
Gönderen: İNSAN - Mart 08, 2015, 02:21:46 ös
O zaman söylediklerinizden vardığım sonuç şöyle oluyor Sayın ADAM.

Bu aydınlanma veya arınma, derecelerle sınırlı değildir ve derecelerden öte de devam eder.

Peki, kişinin bu aşamaya ulaştığı ve Tanrı ile birleştiği nasıl bilinir ?

Yani daha basit haliyle şöyle ; Bu nereye kadar devam eder ? Mesela üstad derecesinde olan kişi de, inisiyasyonun öngördüğü son kıvama gelmeyebilir mi ?
Başlık: Ynt: İnisiyasyon
Gönderen: ADAM - Mart 08, 2015, 02:37:52 ös
Tekris ve İnisiyasyon gibi terimleri kullanırken, terminolojiyi doğru bilmek gerekiyor.

Bir terim kullanılırken, kavram uyuşması bakımından hangi anlamda kullanıldığı söylenirse de olur. Örneğin kişi, “Ben burada inisiyasyon terimini Masonluktaki giriş töreni” anlamında kullanıyorum.” diyebilir. Yanlış bile olsa, o metinde inisiyasyon o tanımın kısaltması olarak kabullenilebilir.

İnisiyasyon ne zaman sona erer?

Duygusal olarak hiç sona ermediği söylenirse de, o söylemi parabolik anlamda almak gerekir. Bu nedenle, inisiyasyon süreci uygulanmakta olan sistemin son derecesinin sonunda sona erer. Masonlukta, uygulanmakta olan ritin son derecesinin sonunda. (Dikkat o derecede değil, o derecenin sonunda)

Fakat konu Masonluk olunca, bu kurumda öyle “Tanrı’nın tezahür etmesi” falan gibi halüsinasyonlar yaşanmaz. Bilimsel ve akıl yolu ile kavranan bilgilerin irdelenip değerlendirilmesi söz konusudur. Bu forum üyelerinin öyle bilir bilmez Masonluğa Masonlukta olmayan birtakım inançsal, sezgisel, metafizik ya da mistik nitelikli öğeleri yakıştırmaktan kaçınmaları, böyle yanlış söylemlere girişmemeleri önerilir ve beklenir.

Masonluktaki inisiyasyon öyle günah teorisine falan dayanmaz. Böyle uyduruklar nasıl üretilebiliyor? Hayret! Yoksa bunlar da bir başka komplo teorisi mi?

Kim diyor ki üstat derecesinden sonra inisiyasyon devam etmez diye? Masonlukta üstat derecesi her ritte 3. derecedir. Sonrakiler ne olacak? Masonluğun üç dereceden ibaret olduğu söylenen İngiliz Masonluğu Sistemi’nde bile Royal Arch’a kadar en az dört aşama daha var.

Böyle sözler edilirken önce Masonluk iyice bilinmeli. Bilir bilmez saçma sapan lâflar etmek bu Forum üyelerine hiç yakışmıyor.

Üstat derecesinin ötesinde daha üstün düzeyde yüklemeler vardır. Bunlara bilinmez diyen, kendisi bilmiyor demektir. Bunlar bilinir, bilinmektedir. Bu Forumda bile değinilmiş ama ayrıntılarına girilmemiştir.

Masonlukta üstat derecesindeki bir masonun yaptığı günahlarından arınmak falan değildir. Öyle şeyler ancak bazı dinlerde söz konusu olur. Masonluk bir din değildir ki, kişiler gelip burada günahlarından arınsın!

Masonlukta öyle Tanrı ile bulşmak, birleşmek falan gibi şeyler yok. Öyle şeylear birtakım mistik tarikatlarda vardır. Masonluk bir mistik tarikat da değildir.

Masonluk bir DÜZEN SİSTEMİ'dir. Gerek kişisel, gerek örgütsel, gerek toplumsal, gerek evrensel düzen...

Masonluk tüm insanlar ve tüm toplumlar için bir barış ve mutluluk ortamının oluşmasını amaçlayan, masonlardan da bu doğrultuda çalışmalar yapmalarını bekleyin bir kurumdur. Lütfen bunu çok iyi bilelim, anlayalım ve Masonluğa farklı, Masonlukla ilgisiz etiketler yapıştırmaya kalkışmayalım.
Başlık: Ynt: İnisiyasyon
Gönderen: İNSAN - Mart 08, 2015, 02:56:20 ös
Kavramları kullanırken bir hayli kargaşa yaratmışım anlaşılan. Başlığımız 'İnisiyasyon' olduğu için böyle genel bir bakış oluşturmuş olabilirim.

Belki de onu 'Masonluk ve İnisiyasyon' diye değiştirmek gerekir.

İnisiyasyonun ilkel toplumlarda, Greklerde, Fijilerde veya Avustralya'da nasıl algılandıkları ve nasıl uygulandıkları ile ilgili okuduklarımı yoruma çevirdim.

Ve sandım ki, Masonlukta kullanılan inisiyasyon da, uygulamada farklılık gösterse bile amaç edinmede bu tür dinsel öğelerle benzerlik gösterir.

Anlaşılan yanlış sanmışım.

Belki de kıt kanaat olan bilgim ile sadece Masonluktaki inisiyasyondan bahsetmeliydim.

Bu konuda bilgilendirdiği, yanılgılarımı giderdiği için Sayın ADAM'a teşekkür ederim.