Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Tapınak Şovalyeleri  (Okunma sayısı 10691 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mayıs 02, 2011, 10:17:02 ös
  • Ziyaretçi

Tapınak Şövalyeleri, 1118 yılında Clairvaux'lu St. Bernard önderliğinde on Fransız şövalyesi tarafından kurulan, amaçlarının kutsal toprakları ve Hıristiyan hacıların güvenliğini sağlamak olduğu iddia eden ancak gerçekte amaçları zenginlik ve güç elde etmek ve gerekirse savaşarak Kabalistik dogmayı yerleştirmek olan gizli örgüt.

Tarihçe

1095 Kasım'ında, Papa II. Urban’ın başkanlığında ve birçok din adamının katılımıyla gerçekleşen Clermont Konseyi Haçlı Seferleri’nin başlangıç noktasıdır.

Konseyde Hıristiyan dünyasında hakim olan barışçı doktrin terk edilmiş ve Haçlı Seferleri’nin temeli atılmıştır. II. Urban, Clermont Konseyi’nin sonunda, Doğu’daki Hıristiyanların zor durumda olduğunu, hacıların taciz edildiğini ve engellendiğini, Hıristiyanlarca kutsal sayılan yerlere saygısızlık edildiğini iddia ettiği,farklı toplumsal sınıflara mensup bir topluluk önünde yaptığı konuşmada Hıristiyanlardan tek bir bayrak altında birleşmeye ve “kutsal toprakları Müslümanların elinden kurtarmak için savaşmaya çağırmıştır.

Birinci Haçlı Seferi ile 1099 yılında Kudüs düşmüş ve yaklaşık 460 yıldır Müslümanların egemenliği altındaki topraklar Hıristiyanların eline geçmiştir. Kudüs başkent yapılmış ve sınırları Filistin’den Antakya’ya kadar uzanan bir Latin Krallığı kurulmuştur.

Clairvaux'lu St. Bernard önderliğinde on Fransız şövalyesi tarafından kurulanGrubun kurulmasından 189 yıl sonra 13 Ekim 1307'de, IV. Philip Büyük Usta Jean Jacques de Molay ve 140 şövalyesini bölücülük, Tanrı'ya küfür ve büyücülükle suçladı.

Dokuz şövalyenin gerçek amacının, Yahudiliğin ve Eski Mısır’ın gizli geleneklerinin özünü içeren kalıntılar ve yazıları bulabilmek için bölgede araştırma yapmak olduğu çünkü hacılara koruma sağladıklarına dair hiçbir kanıt olmadığı, ama öte yandan Herod Tapınağı’nın yıkıntıları altında yoğun araştırma kazıları yaptıklarına dair son derece ikna edici kanıtlar bulunduğu iddi edilmektedir.

Dünya'da Tapınak Şovalyeleri

Masonluğun, Amerika Birleşik Devletleri'nin kuruluşunda anahtar bir role sahip olduğu ve bu devletin, ideal bir 'Masonik Cumhuriyet'in modeli olması öngörüldüğü iddia edilmektedir.[1]

Türkiye'de Tapınak Şovalyeleri

Osmanlı topraklarında ilk ciddi çıkış denemesi, 1839 Tanzimat Fermanı dönemindedir.



                  Saygılarımla Arz Ederim. Burak2235


Mayıs 02, 2011, 10:39:28 ös
Yanıtla #1

Tapınak Şövalyeleri ile Masonluk biraz karışmış, karıştırılmış gibi geldi bana...
Bir kavramın tarihini bilmediğiniz sürece
Kavramın kendisini idrak edemezsiniz


Mayıs 02, 2011, 10:43:27 ös
Yanıtla #2
  • Ziyaretçi

bir yanlışım varsa eğer lutfen düzeltiniz. saygılarımla


Mayıs 02, 2011, 11:15:43 ös
Yanıtla #3

Dünya'da Tapınak Şovalyeleri

Masonluğun, Amerika Birleşik Devletleri'nin kuruluşunda anahtar bir role sahip olduğu ve bu devletin, ideal bir 'Masonik Cumhuriyet'in modeli olması öngörüldüğü iddia edilmektedir.[1]

Türkiye'de Tapınak Şovalyeleri

Osmanlı topraklarında ilk ciddi çıkış denemesi, 1839 Tanzimat Fermanı dönemindedir.

Tapınakçılar hakkında verdiğiniz özet giriş bilgisi zaten konuyu açtığınız bölümde bolca var. Sanırım amacınız bu girşten sonra alıntıladığım fikirleri söylemek.

Ama "dünyada tapınak şövalyeleri" diye başlayan başlığın altında, sizin de göreceğiniz gibi, sadece Masonlardan bahsediliyor. Tapınak Şövalyelerinden bahis yok.

Türkiye kısmı zaten anlaşılması imkansız bir cümle olmuş.

Sanırım alıntı yaptığınız yerdeki metni tam aktarmamışsınız. 1839'dan daha açık bahsederseniz oradaki yanlışlık da düzeltilebilir.
Bir kavramın tarihini bilmediğiniz sürece
Kavramın kendisini idrak edemezsiniz


Mayıs 03, 2011, 09:16:52 öö
Yanıtla #4
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Tapınak Şövalyeleri ile bağlantılı olmak üzere bu forumun arşivinde çok daha ayrıntılı ve açıklamalı yazılar var.

Sanırım Sayın Burak2235 o yazılanlara ya hiç bakmamış ya da onları göz ardı ederek bir başka kaynağa yaslanıp doğrudan kendi tezini ortaya koymak istemiş.

Sonra da bu yazısındaki yanlışların belirtilmesini istemiş. İşin en güzel yanı burası.

Yanlışları sıralayalım:

1- St. Bernard'ın bu topluluğu oluşturmakta çok büyük etkisi vardır; orası doğru. Gerekçesi de vardır. Ancak o bir şövalye değildir ve bu topluluğun dışındaki bir kişi, Sistersiyen Tarikatı'nın lideridir. (Bu iş böyle tek bir tümceyle basit olarak anlatılamaz. Tapınak Şövalyeleri ile Sistersiyen Tarikatı’nın ilişkisi kurulmazsa bu işin altından kalkılamaz.)

2- Tapınak Şövalyelerinin ilk aşamadaki amacının zenginlik elde etmek olduğu tartışılır. Başlangıçta bu yoktur; sonradan ortaya çıkmıştır ama o da zaten asıl amaçla bağlantılıdır: Güç elde etmek… Kudüs'ü ve hac yolunu korumanın bir göstermelik olduğuna birçok araştırmacı katılıyor. Ancak şu elde edilecek güç neydi, niçindi, neye yönelikti? Bunun yanıtı verilmezse bu konu havada kalakalır. Arkasından elbette o güç elde edilebildi mi diye sorulacak ki sonrasının anlamı, açıklaması gelebilsin.

3- Tapınak Şövalyelerinin “Kabalistik dogma”yı (?) yerleştirmek gibi bir amaçları hiçbir zaman olmamıştır. Kaldı ki bir de "Kabalistik dogma" teriminin tanımlanması gerek. Bu nedir?...  Böyle bir şey yok tarihte ama bu terimin kullanımıyla sanki başka bir şey denmek isteniyor. O açıklansa, belki anlaşılabilir gibi olur. Ancak açıklanan her ne olursa olsun, Tapınak Şövalyeleri ile bağlantısının bulunma olasılığı pek zayıf. (Bunları böyle anlatan, doğrudan bu konularda tümüyle Fransız olanlara hitap ediyor galiba.)

4 - Birinci Haçlı Seferi'nin özeti, ufak tefek ve önemsiz bir iki yanlışa oranla pek güzel olmuş. Hele burada adı geçmese de Pierre l'Ermite'in papayı ikna gerekçesinin belirtilişi de çok güzel. Ancak bunun aradan geçen yaklaşık 20 yıl sonra Tapınak Şövalyelerinin oluşumuyla bağlantısının ne olduğunun anlatılmayışı ortada bir boşluk bırakıyor. İki olayın bağlantısı da anlatılmalıydı;  bunları anlatan biliyor, ilişkiyi kurabiliyor iseydi eğer.

5- Tapınak Şövalyeleri’nin yaklaşık iki yüzyıllık serüvenlerini, bu aradaki yapıp etmelerine boş vererek atladık, birdenbire 1307 yılına geliverdik. IV. Philippe kimdir? Tapeanğk Şövalyeleriyle zoru neydi? Bu açıklanmazsa bu iş olmaz. Üstelik o değildir Tapınak Şövalyeleri'ni suçlayan. Bu işe Papa V. Clement katılmayınca olmaz. (Bir de şu Jacques'ın önündeki Jean'ı kaldırsak.)

6- Şimdi bundan sonraki paragraf çok önemli ama sanki biraz ön yargılı ve kısıtlı bir tarzda yazılmış gibi. Çok daha geniş bir anlatımı yapılmalı ki, Tapınak Şövalyelerinin kuruluşundaki o "güç" elde etme amacı da belirlensin. 

7- Tapınak Şövalyeleri’nin bırakıp, ABD’nin kuruluşuna geliverdik. Masonluk Amerika Birleşik Devletleri'nin kuruluşunda niçin anahtar bir role sahipmiş? Bunu kim uyduruyor? Neye dayanıyor? Bağımsızlık bildirgesini imzalayanlar arasında çok sayıda masonun bulunuşuna mı? O böyle bir iddiayı kanıtlamaya yetmez. Bu işin içinde hangi büyük localar etkin olarak rol almış, bunun belgelenerek gösterilmesi gerekir ki o zaman hiç olmazsa 18. yüzyılın ikinci yarı ortasında Amerika kıtasındaki Masonluğun bir bölümünün bu işe soyunmuş olduğu söylenebilsin. (Hep aynı hata: Sanılıyor ki bir yerde birkaç masonun yapıp etmeleri Dünya çapında tüm Masonluk için geçerlidir.)

8 – “İdeal bir Masonik Cumhuriyet”!... Bu ne demek? Masonlukta böyle bir kavram yok. Masonluğun böyle bir iddiası da yok. (Orada bir de [1] diye bir şey var. Kaynaktaki dipnot işareti mi acaba?

9- “Osmanlı topraklarında ilk ciddi çıkış denemesi”… Kimin ciddi çıkış denemesi? Nereye çıkılıyor?


Bu eleştiriler acaba çok sert mi oldu?

Sayın Burak2235 üzerine alınmasın. Sözlerimin hiçbiri ona yönelik değil. Belli ki o bu yazıları bir yerden kırpmalar yaparak almış. Dolayısıyla benim deyişlerim o yazıları yazmış olana. Keşke kaynakçanın tümünü aktarsa da, hepsi üzerinde tartışsak. Korkarım şu dokuz maddenin ötesinde daha birçok hata, birçok uydurmaca, ön yargılı ve art niyetli bir tutumdan ileri gelen birçok yanlış yönlendirme buluruz.

Sayın Burak2235 yolunu açsın, böyle bir çalışma yapalım. Bu forumun amacına uygun düşer.

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mayıs 03, 2011, 10:52:26 öö
Yanıtla #5

Yazı alıntı mı diye uğraşmayalım, ben cevap vereyim. H.Yahya'nın Tapınak Şövalyeleri isimli kitabı(!)ndan alıntıdır. 1839 bağlantısı da Mustafa Reşit Paşa'nın Masonluğu ile ilgili konuda "aynı cümle" ile geçer.

Saygılarımla.
Bir kavramın tarihini bilmediğiniz sürece
Kavramın kendisini idrak edemezsiniz


Temmuz 06, 2011, 12:40:29 öö
Yanıtla #6
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 162
  • Cinsiyet: Bay

tüm arkadaşlarımıza buradan bir uyarı yapsak alıntı yapıldığında lütfen bu hususu ayrıntılı ve görülebilecek bir şekilde belirtsinler.... boşuna kafamızı yormayalım bu hususa
bekle, izle, gör, hisset, anla...


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
8 Yanıt
8090 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 07, 2007, 11:00:24 ös
Gönderen: SublimePrince
3 Yanıt
6945 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 08, 2011, 07:28:42 ös
Gönderen: sundance
1 Yanıt
6479 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 21, 2012, 02:04:50 öö
Gönderen: CAMPANELLA
0 Yanıt
2595 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 27, 2010, 10:54:02 öö
Gönderen: ADAM
8 Yanıt
6591 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 10, 2016, 10:21:48 ös
Gönderen: kurt
0 Yanıt
2855 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 01, 2010, 10:31:32 öö
Gönderen: ADAM
1 Yanıt
3301 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 02, 2010, 05:25:21 ös
Gönderen: ceycet
0 Yanıt
2661 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 03, 2010, 12:40:35 ös
Gönderen: ADAM
5 Yanıt
5293 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 05, 2013, 10:24:36 öö
Gönderen: ADAM
5 Yanıt
6664 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 30, 2014, 08:58:46 ös
Gönderen: ABCDEF