Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: Mozart - Eylül 23, 2010, 02:58:46 öö

Başlık: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: Mozart - Eylül 23, 2010, 02:58:46 öö
1- Bir kişinin Masonluğa kubul edilme aşamasında yaşadığı şehirde hangi locaya gireceğini nasıl belirleniyor?

2- Mesela x ve y locaları olduğunu kabul edelim, şöyle bir durum var mı;  Bir kişinin bir takım özellikler ve/veya kriter alınan bilgi seviyesi bakımından x locasına girmesi, y locasına girememesi. Locadan locaya fark var mı?

Cevap vermenizi rica ederim. Sevgiyle
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: ebayam - Eylül 23, 2010, 03:20:07 öö
Sevgili Mozart,
Tüm localar eşittir. Sizi teklif eden kişi hangi locaya teklif ettiyse o locaya girersiniz.
Saygılarımla,
ebayam
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: Universal - Eylül 23, 2010, 12:03:22 ös
Sn. Mozart iki aşamalı bir soru sormuş ebayam kardeşim özet bir bilgi vermiş. Kendisinin açıklaması yeterli fakat detay bilgi almak isteyen olursa diye biraz daha derine inmek isterim.

1- Bir kişinin Masonluğa kubul edilme aşamasında yaşadığı şehirde hangi locaya gireceğini nasıl belirleniyor?

Bu soru aslında hatalı zira kişinin hangi locaya intisap edeceği daha teklif aşamasında belli olur, kabul edilme aşamasında değil.  Teklifi yapan kişi genelde kendi locasına istisnai durumlarda diğer localara masonluğa katılmasını düşündüğü haricinin teklifini usulünce yapar. Bu açıdan bu soruyu şöyle cevaplamak mümkündür. Bir kişi genelde tanıdığı ve kendisine masonluk konusunda teklif götüren kardeşlerimizin locasında tekris edilir.

Bunun istisnai durumları vardır demiştim ve özellikle "genelde" sözünü kullandım. Nedir o genelin istisnası derseniz. Teklifi yapan kişi ile aday farklı şehirlerde olabilir. <b>Nadiren</b> teklifi yapan kişi adayın başka bir locada daha fazla yararlı olacağına inanabilir. Bu yarar konusunda teklif yapılacak locanın mevcudu, diğer locanın mevcudu locaların yaş gibi demografik özellikleri de dikkate alınabilir. Burada 2. soru devreye giriyor.

2- Mesela x ve y locaları olduğunu kabul edelim, şöyle bir durum var mı;  Bir kişinin bir takım özellikler ve/veya kriter alınan bilgi seviyesi bakımından x locasına girmesi, y locasına girememesi. Locadan locaya fark var mı?

Yukarıda dediğim gibi istisnai durumlarda farklı loca tercihleri yapılır fakat bu durum asla ve asla "Bu harici daha bilgisiz bunu x locasına verelim de y locasına daha bilgili kimseleri alalım" gibi menfi bir yaklaşımla değil, kardeşçe yardımlaşma düşüncesi ile yapılır. Şöyle ki bazı localar kardeşlerin teklifleri konusunda daha şanslıdır ve kalabalık tekliflere konu olurlar özellikle yeni kurulmuş localar ise daha az mevcut ile çalışmak durumunda olabilir. O locanın kardeşlerini ve/veya Üstad-ı Muhteremini taltif etmek amacıyla kardeşlerimiz henüz harici alemde olan ve aramıza katılmasını uygun gördükleri adayları bu localara teklif edebilir.

ebayam kardeşimin de belirttiği gibi Localar ve Masonlar birbirlerine karşı tıpkı tesviye üzerindeymiş gibi eşittir.

Saygılarımla,
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: MASON - Eylül 23, 2010, 12:36:37 ös
Sevgili Mozart,
Tüm localar eşittir. Sizi teklif eden kişi hangi locaya teklif ettiyse o locaya girersiniz.
Saygılarımla,
ebayam

Sayin Mozart,

Sevgili Kardesimin soylediklerine katiliyorum. Ancak bu bir zorunluluk degildir. Kisi farkli nedenler ile baska Localara basvurabilir. Cunku sizin arastirilarak uyelige uygun gorulmenize oncelikle Buyuk Loca karar vermektedir. Daha sonra Loca uyeleri tarafindan oylanarak iceri alinirsiniz. Uye olmak istediginiz Loca, davet edidiginiz Loca ile ayni  Buyuk Locaya bagli ise (geleneklere ters dussede) yasalara uygun oldugundan uye olunabilir.

Bu asamada Omnia Kardesimin anlattiklarinida onaylamis olduk. Ancak birde not eklemek isterim. Bir kisi birden cok Locaya uye olabilecegi gibi sadece tek bir Locaya uye olarak Dunyadaki butun Localarin toplantilarinada katilabilir, onlari ziyaret edebilir, faaliyetlerine katilimda bulunabilir.

Saygilarimla
 
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: Mozart - Eylül 23, 2010, 04:33:25 ös
Öncelikle cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim.

Bay Mason,

Bir kişinin birden çok locaya üye olmasının nedeni ne olabilir, yani ona ne gibi artılar sağlayacaktır? 

Bir kisi birden cok Locaya uye olabilecegi gibi sadece tek bir Locaya uye olarak Dunyadaki butun Localarin toplantilarinada katilabilir, onlari ziyaret edebilir, faaliyetlerine katilimda bulunabilir.
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: MASON - Eylül 23, 2010, 04:52:32 ös
Uyesi oldugunuz her Locada oy kullanmak, gorevli olmak ve yonetimde soz sahibi olmak gibi haklara sahip olursunuz. Ancak genellikle, yanlizca o Locaya destek olmak icin uye olunmaktadir.
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: Mozart - Eylül 23, 2010, 04:54:08 ös
Teşekkür ederim
Sevgiyle...
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: aramis - Eylül 24, 2010, 02:43:17 ös
Sayın Mozart;

Admin Kardeşimin açıklamalarına bir katkı da ben bulunayım isterim. Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locasına bağlı masonlar, sadece bir locada amil üye olabilir, oy kullanabilir ve görev alabilirler, diğer localarda ise katılmış üye olarak yer alırlar, matrikül listelerinde isimleri olur, ancak oy kullanamaz, görev alamazlar. Katılmış üye olabilecekleri locaların sayısında bir sınırlama yoktur.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: Mozart - Eylül 24, 2010, 02:50:43 ös
Bay aramis, teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: Apiarist - Eylül 28, 2010, 11:05:08 öö
Saygıdeğer Üyeler,
bir haricinin siyah-beyaz oylamasına, o gün misafir olarak katılmış olan 3. Derece bir Mason oylamaya katılabiliyormu?
Yoksa sadece izleyici olarak mı katılıyor o celseye?
Teşekkürler. 
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: MASON - Eylül 28, 2010, 01:56:40 ös
Sayin Apiarist,

Yanlizca uyesi oldugunuz Locada oy kullanmak zorundasiniz. O Locaya uye degil fakat ayni buyuk Loca altinda calisan bir baska Locaya uye iseniz oy kullanmak tercihinize kalmistir.

Yani oy kullanmak istediginiz durumlarda oyunuzu her Locada kullanabilirsiniz.

Saygilarimla
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: aramis - Eylül 28, 2010, 02:01:05 ös
Sayın Apiarist;

Bizim obediyansımızda, skrüten dediğimiz oylama, tüm 3.dereceye haiz kardeşlere -âmil,katılmış ya da misafir- açıktır. Başka obediyanslarda, örneğin İngiltere Birleşik Büyük Locası'na bağlı localarda skrütene sadece o locanın âmil üyeleri katılır.
Şahsi yorumum ve görüşüm, bir mason dünyadaki tüm diğer masonların kardeşiyse, bir haricinin bu kardeşliğe katılımı sırasında diğer tüm masonların da söz sahibi olmasının gerekli olduğu yönündedir. Bunun aksini savunan görüş ise, locaya bir harici kabul etmenin, o locanın kendi iç işleyişiyle ilgili olduğu, dolayısıyla sadece o locanın âmil üyelerinin oy vermesi gerektiğini  savunur.

Saygılarımla.

Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: ADAM - Eylül 28, 2010, 02:41:44 ös

Sayın Aramis çok güzel yazmış.

Aslında konu burada ortaya konulandan biraz daha geniş.

Bir locada yürütülen yönetimsel nitelikli işlemlerden hangisi salt o loca üyelerini ilgilendirir; hangisi o loca ile birlikte aynı büyük locaya bağlı olarak çalışan tüm loca üyelerini ilgilendirir; hangisi sadece o loca üyelerini de değil, Masonluğun bütününü ilgilendirir?

Farklı görüşler, farklı eğilimler, farklı benimseyişler var.

Hangisi daha iyi ve daha doğru? Bunu söylemek zor.

Bazı uygulamalarda loca üyesi olmayanlar da ilgili toplantıya katılabiliyor, görüşlerini bealirtebiliyor ama iş oy kullanmaya gelince buna hakları yok.  Bazılarında ise söz söyleme hakkı gibi oy kullanma hakkı da var.

Hatta bir farklılık daha var. Sayın Apiarist "siyah" demiş ya... Bu kimilerinde "kırmızı".

Hatta bir fark daha var. Sayın Apiarist "3. derece" demiş ya... Bu işlem kimilerinde 1. derecede yapılıyor.

Bu bağlamda birtakım çelişkiler de söz konusu olabiliyor; özellikle başka locaların üyelerinin de oy kullanabildiği bir durumda. Şöyle ki; bazı kuruluşların localarında toplantılara doğru dürüst katılmamakta olan bir üye, loca ile olan üyelik ilişkisi kesilmemiş olsa da, katıldığı bir toplantıda oylamalara katılamıyor; söz alabiliyor ama oy kullanamıyor. Bu, burada sözü edilen oylama için de geçerli. Oysa locasındaki statüsünün ne olduğu bilinmeyen bir konuk, tüzük elveriyorsa o locanın toplantısına katılıp, böyle bir konuda oy kullanabiliyor. Üzerinde düşünülmesi ve giderilmesi gereken bir çelişki bu. Bazı localar, ender de olsa böyle bir durumla karşılaşabiliyor.

Sayın Apiarist'in sorusu ne kadar basitti. Üç dört sözcüklü bir tümce ile yanıtlanabilirdi. Ancak Masonlukta öyle karmaşık ve ayrıntılı uygulama kural ve yöntemleri var ki, böyle basit bir konuda bile bir dolu yazı yazılabiliyor.

Üstüme düşmeyen bir konuda böyle araya girişim için bağışlanma dilerim. Ancak bu vesileyle Masonlukta birbirinden çok farklı kural ve yöntemlerin bulunduğunu belirtmek istedim.


   
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: aramis - Eylül 28, 2010, 04:17:21 ös
Sayın ADAM'ın katkılarına teşekkür ederim.

Aslına bakarsanız konu hakkında görüşümü belirtirken, biraz daha derinleşip, sadece 3.dereceye erişmiş kardeşlerin değil, tüm -çırak,kalfa,üstad- kardeşlerin oy kullanabilmesi,  oy kullanılabilmesi için belli bir devam yüzdesinin tutturulmuş olması ,  siyah/kırmızı oyların geçerli sayılabilmesi için skrüten öncesi muhakkak adayın niçin reddedilmesi gerektiği yönünde görüş belirtilmiş olması gibi bir takım regülasyonların gerekliliğine de inandığımı eklemem gerekirdi. Ancak işin bu kısmı biraz teknik ayrıntı gibi gözükebileceği için bu konulara girmedim. Sayın ADAM'a konu hakkında derinleşmeme fırsat verdiği için teşekkür ederim. Onun da dediği gibi, masonlukta konunun ucunun bazen nereye kadar gidebileceğini kestirmek mümkün olamıyor. Derinlik çok fazla.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: Apiarist - Eylül 29, 2010, 04:36:04 öö
Saygıdeğer Forum Üyeleri, 
verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkürler.
Daha önce okumuş olduğum yayınlarda Masonlukta geçmişte bir dönem yeni teklif yapılan harici adayların tahkikatlarının yapılması, adayın kabul sürecinin yönetilmesi 1. Derece Masonlar tarafından yürütüldüğü idi. Oysa günümüzde günümüzde ise bu işi sadece 3. Derece Üstad Masonların ( hatta 5 yılını doldurmuş olanlara görev verildiğini biliyorum.
Bu sorumluluğun çıraklardan alınmasının sebebi Masonlukta yeterli tecrübeye sahip olmamaları sonucunda teklif edilen adayların kabul edildikten sonraki süreçlerde isteksiz yada düzensiz olmalarından dolayı mıdır?
Sevgi ve Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: Sirius - Eylül 29, 2010, 05:00:10 öö
Sn Apiarist

Tekris edilecek bir adayin, tekris edildikten sonraki davranislarinin ve dusuncesinin garantisini kimse veremez. Dolayisiyla, ciraklarin o goreve alinmamalarinin nedeni sadece ustad olmadiklarindandir. Bu kural sadece uye komitesinde degil daha farkli durumlardada uygulanilmaktadir.

Saygilar
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: Apiarist - Ekim 01, 2010, 12:49:10 öö
Saygıdeğer Sirius,
Yeni adayların kabul sürecinde görev alma sorumluluğunun 1.Derece olan Çıraklardan alınarak 3.Derece Üstad lara verilmesinin özel bir nedeni var mı?
Eski dönemlerde Üstad sayısının az, Çırak ların sayısının fazla olması, günümüzde ise Üstadların sayısının Çıraklara göre daha fazla olması olabilir mi?
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: Sirius - Ekim 01, 2010, 05:52:20 öö
Sn Apiarist
Gorevin ciraklardan alinip ustadlara verilme gibi birseyin soz konusu oldugunu sanmiyorum. Cirak Mason kimseye sponsor olamaz, loca icinde hic bir turlu gorev alamaz. Dolayisiyla Ciraklarin gorev yaptigi asilsizdir.

Saygilar

-M-

Saygıdeğer Sirius,
Yeni adayların kabul sürecinde görev alma sorumluluğunun 1.Derece olan Çıraklardan alınarak 3.Derece Üstad lara verilmesinin özel bir nedeni var mı?
Eski dönemlerde Üstad sayısının az, Çırak ların sayısının fazla olması, günümüzde ise Üstadların sayısının Çıraklara göre daha fazla olması olabilir mi?
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: ADAM - Ekim 01, 2010, 10:10:04 öö

Sayın Sirius Sayın Apiarist'in garip sorusuna yanıt vermiş ama sanırım konuyu biraz daha açmak gerek.

Önce hangi tür Masonluğun hangi döneminden söz ediyoruz, onu bilelim.  Hangi tür deyince, tarihte kalmış olan Operatif Masonluk mi konu olan, yoksa yine tarihte kalmış olan Spekülatif Masonluk mu, yoksa günümüzdeki Masonluk mu?

Sanıyorum günümüzdeki Masonluktan söz ediyoruz, öyle değil mi?

O zaman Sayın Sirius'un dediği kesinlikle doğru. Sadece bir nokta olabilir belirtilmesi gereken, bazı büyük localarda adaylara ilişkin karar vermek üzere oylama yapılırken buna çıraklar da katılabilir. Ancak bilelim ki bazı büyük localarda çıraklar buna bile katılamaz.

Sayın Sirius'un sorusunun bir ikinci aşaması var. Niçin eskiden çıraklar çok üstatlar azdı da şimdi üstatlmar çok çıraklar az.

Şu "eskiden" hangi eskiden? Operatif Masonluk dönemindeki eskiden mi? O tarihlerde elbette çırakların sayısı daha çoktu. Zaten bir büyük loca diye bir şey de yoktu ve bir locanın tek bir üstadı olurdu. Kalfaları da üsttatan sayarsak, elbette yine çıraklar çok daha fazlayydı çünkü asıl işi onlar yapardı ve en az yedi yıl boyunca da çıraklık ederlerdi. Bir kalfa üstat olacaksa, gider bir başka loca kurardı.

Günümüzde ütstat dereceli masonlar çoktur. Neden? Bir kişi mason olur. Yaklaşık bir yıl -belki biraz daha fazla ama bazı yerlerde de daha az- çıraklık eder. Sonra kalfa olur. Bir o kadar süre daha. Sonra üstat olur. Bunun ötesi yok. Yüksek dereceleri bir kalem ayrı tutalım. Dolayısıyla locada üstatlar birikir de birikir. Locaya yeni çırakların alınması sıklığı bu birikime yetişemez. Zaten çok biriktilermi de bir başka loca kurarlar. Genellikle bir loca ilk kurulduğunda zaten en az yedi üstat gerektiği için, önceki ya da öteki localardan üye olarak çırak derecesindeki masonlardan alsalar bile çırakların locadaki sayısı üstatlarla karşılaştırıldığında hep az olur.

Acaba bu açıklamalar yeterli bilgi verdi mi?
   
 

 
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: Apiarist - Ekim 03, 2010, 12:36:50 öö
Saygıdeğer Adam,
Bahsettiğim soru okumuş olduğum kitaplardan birinde ( 7 kitap, 2 Mimar Sinan dergisi , 2 Vadi yayınından birinde ) aklımda kalan bir soruydu ve elbette günümüz Masonluğuna ait değildi. Tarihte kalan Spekülatif  Masonluk dönemini anlatan bir yazıydı.
Hangi kaynak olduğunu bulmaya çalışıyorum. Tam olarak okuduğum kitaplar arasında hangisinde olduğunu bulmam biraz zaman alabilir.
Eski Operatif dönemlerde localarda kalfa ve usta sayısının çıraklara göre daha fazla olduğu; localara alınacak çırak adaylarının çok zorlu ve uzun bir sınavlar dizisinden ve süreçlerden geçtikten sonra localara kabul edildiğini okuduğum kitaplarda da, forumda yazılan yazılarda da okumuştum. Tarih içinde değişik süreçler geçirildiği ve günümüze kadar uygulamalarda, ritüellerde, Masonik kanunlarda değişiklikler olması da geçmişten günümüze süreci düşünürsek çok normal.
Sorumun garip olarak anlaşılması, sormak istediğimi yeterince ifade edememeden kaynaklanmış olmalı.
Bunun için sizlerden özür dilerim.
Sitede yazıldığı gibi Masonluk Masonlardan öğrenilmeli. Bu amaçla sizlere danışarak Masonluk hakkındaki bilgilerimi geliştirmeye, öğrenmeye devam edeceğim.
Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkürler.
Sevgi ve Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: papoose - Haziran 24, 2011, 11:06:21 ös
Sitede yazıldığı gibi Masonluk Masonlardan öğrenilmeli. Bu amaçla sizlere danışarak Masonluk hakkındaki bilgilerimi geliştirmeye, öğrenmeye devam edeceğim.
Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkürler.
Sevgi ve Saygılarımla.


demişsiniz şimdi merak ettiğim husus mason olup olmadığınızdır zira siteyi ve içeriği alen kavramaya çalıştığım bir dönemdeyim. masonsanız neyi öğrenmeye çalışıyorsunuz mason değilseniz avatarınızın üzerinde neden mason yazıyor...????
 
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: Laus Deo - Haziran 25, 2011, 12:33:53 öö
Sayin Papoose,

Sorunuz Sayin Apiarist'e yonelik ama izin verirseniz ben de cevaplamaya calisayim, bu konudaki kafa karisikligini duzeltmemde belki corbada tuzum olur.

Ben de Masonluga yeni adim atmis bir kisiyim. Daha cok ama cok kisa bir sure oncesinde harici alemdeydim. Su anda ben Mason oldugum halde Masonlugu ogreniyorum. Ama bu soyledigimden su anlasilmasin, ben yeniyim ogreniyorum,  bir kac yil icerisinde ogrenmis olurum. Hayir, Masonluk sonsuz bir yolculuktur ve ogrenmek asla bitmez. Ne mutlu bana ki daha tabiri caizse cicegi burnunda bir Mason olmama ragmen, diyebiliyorum ki ben 20 yil sonra da hala Masonlugu ogreniyor olacagim.

Umarim bu konuya yeni bir bakis acisi katabilmisimdir.

Yazdiklarim tamamen kendi imzami tasir. Lutfen Apiarist  Kardesim veya diger Kardeslerim adina cevap verdigim anlasilmasin.


Esenlikler,
Laus Deo.
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: Genius Loci - Haziran 25, 2011, 01:09:42 öö
Sitede yazıldığı gibi Masonluk Masonlardan öğrenilmeli. Bu amaçla sizlere danışarak Masonluk hakkındaki bilgilerimi geliştirmeye, öğrenmeye devam edeceğim.
Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkürler.
Sevgi ve Saygılarımla.


demişsiniz şimdi merak ettiğim husus mason olup olmadığınızdır zira siteyi ve içeriği alen kavramaya çalıştığım bir dönemdeyim. masonsanız neyi öğrenmeye çalışıyorsunuz mason değilseniz avatarınızın üzerinde neden mason yazıyor...????
 

Sn. Laus Deo'nun yorumuna katkı mahiyetinde ben de şunları söyleyeyim:

Apiarist Kardeşim, sitemize harici iken üye olmuş idi. Daha sonra nura kavuşarak bir Kardeşimiz oldu. Bu başlıkta sormuş olduğu soru ve yapmış olduğu yorum Harici iken yaptığı yorum ve gönderdiği mesajdır.

Ha kezâ ben de foruma 4 yıl evvel kaydolduğumda bir Harici idim. Harici olarak bu forumda pek çok paylaşımda bulundum. Ama şu anda Masonum.

Umarım açıklayıcı olmuştur.

Sevgi ve Saygılarımla
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: Apiarist - Haziran 25, 2011, 02:10:14 öö
Sitede yazıldığı gibi Masonluk Masonlardan öğrenilmeli. Bu amaçla sizlere danışarak Masonluk hakkındaki bilgilerimi geliştirmeye, öğrenmeye devam edeceğim.
Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkürler.
Sevgi ve Saygılarımla.


demişsiniz şimdi merak ettiğim husus mason olup olmadığınızdır zira siteyi ve içeriği alen kavramaya çalıştığım bir dönemdeyim. masonsanız neyi öğrenmeye çalışıyorsunuz mason değilseniz avatarınızın üzerinde neden mason yazıyor...????
 

Sayın Papoose,
Sayın SkullG ninde belirttiği gibi Mason Derneğine üye olmadan önce yazdığım bir mesajdı sizin okuduğunuz mesajım.
Bende bu foruma üye olan birçok harici gibi forumda okuduğum ( Masonluk Masonlardan öğrenilir ) cümlesinin ne anlatmak istediğini merak ettim. Kafamdaki soruları site içi arama motorunu kullanarak ya da geçmişte sorulmuş cevapları okuyarak öğrenmeye başladım.

Bir Mason 'a Masonluk nedir? Masonlukta neler yapılır? Diye sorular sorarak Masonluğu öğrenebileceğimizi anlatan bir cümle olarak algılamak bizleri yanıltır.
Çünkü Masonluk soru cevap mantığıyla öğrenilen bir eğitim sistemi asla değildir.

Masonluğu anlayabilmek ve ilginizi çeken konuları öğrenebilmek için forumdaki konuları geçmişten bugüne kadar, tüm başlıkları okuyup inceleyerek bulabilirsiniz. Aradığınız yanıtlar bu satırlarda.
Mason olabilmek; son nefesinize kadar süren bir gelişim sürecini kapsadığı için ben Mason oldum diyebilmek te bana çok mantıklı gelmiyor doğrusu.

Sizin için ne anlam ifade edeceğini bilmiyorum ama şunu söyleyebilirim; avatarımın üzerindeki Mason yazmasının sebebi ben bir Mason Derneği Üyesiyim.
Neden Mason olmak istediğinizi gerçekten kendinize samimi olarak sorun. Çünkü bunun cevabını sizden başkasının vermesi mümkün değildir.

Sevgilerimle.

Apiarist
 
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: papoose - Haziran 25, 2011, 08:38:46 öö
Sevgili Apiarist ve SkullG gerçekten teşekkür ederim ancak bu kadar bilgilendirilebilirdi bir soru karşılığında insan.

Görüyor ve sizi anlıyorum.

Olgunlaşma süreci uzun ancak zaten amaç olgunlaşarak yaşlanmak ve sonuçta ölmek değil masonluk hayat gibi çıkarımım bu.

Ölümü ışığa kavuşmak diye nitelendirirsek; sanırım gençlik içindeki ilk ateşle bilgiyi aramak, olgunlaşmak ve orta yaş ise ışığın peşinde ruhun gelişmesi diyebiliriz.

Bir çok kitap okudum ancak bu forum kadar yararlı olmadı diyebilirim. Benim gibi haricilerin doğru bilgiyi almak için başvuracakları en doğru kaynak diyebilirim.
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: Gamze - Mart 08, 2014, 03:44:30 ös
Türkiye'deki mason localarını ve üyelerini başka ülkeler tanıyor mu? Mesela Türkiye'de mason oldum fakat sonra Amerika'ya gittim. Oradaki mason locası Türkiye'den gelen masonu tanır mı?
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: ADAM - Mart 08, 2014, 04:44:40 ös

Yanıt: Evet!

Ancak bu iş öyle tek bir evet yanıtıyla bitmez.
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: Gamze - Mart 08, 2014, 05:42:34 ös
Nasıl yani? Demek istediğiniz mesela Amerika'ya gittiğimde Amerika'daki mason locasına göre mi uygun olmam gerekiyor?
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: Spock - Mart 08, 2014, 08:32:09 ös
Eğer ABD'de sizi tanımasını dilediğiniz büyük loca geleneksel muntazam Masonluk şemsiyesi altında faaliyetlerini gösteren bir kurum ise, bu durumda sizin de Türkiye'de geleneksel muntazam Masonluk şemsiyesi altında faaliyetlerini gösteren bir kurumda mason olmanız ve ABD'deki büyük locanın, halihazırda Türkiye'de üye olduğunuz büyük locayı masonik açıdan tanıması gerekmektedir. Ancak bu şekilde ABD'deki mason locasınca tanınırsınız.
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: Gamze - Mart 08, 2014, 10:32:03 ös
Peki Türkiye'de böyle bir loca nerede? Ve ben Bursa'lıyım. Bursa'da var mı? En büyük loca sanırsam İstanbul'da. Peki bu büyük loca Türkiye'deki tüm locaları tanıyor mu?
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: resurrected - Mart 08, 2014, 11:18:50 ös
Peki Türkiye'de böyle bir loca nerede? Ve ben Bursa'lıyım. Bursa'da var mı? En büyük loca sanırsam İstanbul'da. Peki bu büyük loca Türkiye'deki tüm locaları tanıyor mu?

Sayın Gamze,

Muntazam masonlukta üye olma koşullarından biri de erkek olmaktır. Özgür Masonlar Büyük Locası Derneği ve onunla uyumlu çalışan Kadın Masonlar Büyük Locası Derneği bu konuda sizin için daha aydınlatıcı olacaktır.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: proxima - Mart 09, 2014, 12:55:52 öö
Sn. Gamze T.C. sınırları içersinde 2 farklı obediyans mevcuttur. Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası , Ingiltere Birleşik Büyük Locası Tarafından tanınmış bir kurumdur. Ancak kadınları mason olarak kabul etmezler. Özgür Masonlar Büyük Locası Clipsas tarafından tanınmış bir kurumdur. Kurumsal olarak HKEMBL tarafından masonik kuruluş olarak kabul görmese de Dünya çapında 100 den fazla büyük locanin üyesi olduğu clipsas tarafından tanınmıştır.

Ayrıca yine ÖMBL kuruluşuna on ayak olduğu Kadın Mason Büyük Locası tanımakta ve "kadın masonlugu" kurumsal olarak kabul etmektedir. ( Detayları forum arama sonuçlarında bulabilirsiniz. ) Ancak kadın Masonlar bazı çalışmalarını ÖMBL ve Suprem Konseyin izin verdiği şekilde ortak yapmaktadır. KMBL asıl olarak kendi kurumsal kimliğinde ve kendi yapısında çalışmalarına devam etmektedir.

Bursa konusunda dilerseniz iletişime geçmeyi deneyin derim.

Birde Sn. Resurrected resmi isim Büyük Mason Mahfili Derneği dir. Özgür Masonlar Büyük Locası Derneği adında bir kuruluş yoktur. Lütfen dikkat edelim.

Saygilarimla
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: resurrected - Mart 09, 2014, 01:06:37 öö
Sn. Proxima, bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Ben resmi isimin de bu şekilde olduğunu sanıyordum.
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: ADAM - Mart 09, 2014, 08:11:07 öö

Ohooo!

Anlaşılan Sayın Gamze'nin önce Forum'daki tüm Evrensel Masonluk, Türkiye'de Masonluk gibi bölümlerini baştan sona inceleyip, ilgisini çeken başlıklardaki anlatımları okuması, bilgi edinmesi gerek. O bilgiler olmadan bu başlık altındaki sorusunu yanıtlamanın yararı yok.

Bakın Sayın Spock Masonluk ile bağlantılı iki sıfat kullanmış:  Geleneksel ve muntazam. İkisi bir arada olur mu, ikisi de aynı şey mi, tersi mi olur, nasıl olur, onların tutumu nedir, tüm bunlar ayrı konu. Fakat sanırım Sayın Gamze bunların bile ne anlama geldiğini bilmeden Bursa'da bir loca ile İstanbul'daki "en büyük loca"dan söz ediyor. Bu nedenle de önce biraz okuyup incelemesi zorunlu. Yoksa bu başlık altındaki açıklamalar onun için anlamsız kalacak.

Gerçi ardından Sayın Proxima özetle birtakım açıklamalar vermiş. Açıklamalar çok iyi de, Sayın Gamze bunları bile anlayabilmek için önce daha ayrıntılı incelemelerde bulunmalı.

Ancak bir başka nokta üzerinde de durabiliriz: Şayet sayın Spock'un dediğine dediği kadarla bakarsak, bir geleneksel muntazam Masonluk locası üyesi Amerika'daki çoğu geleneksel muntazam (!) olan localardan birinin kapısını çaldığında hemen buyur edilir. Öyle mi?
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: Gamze - Mart 09, 2014, 02:04:36 ös
Sayın ADAM'ın dediği gibi incelemeler yapmak zorundayım. Ve zaten yapıyorum da. Ve incelemeler yapılmadan, sorular sorulmadan nasıl bilgi sahibi olunabilir ki? Ama hep şöyle deniliyor: "Kadınlar mason olamaz" Buna katılmıyorum. Evet kadın mason locaları olduğu halde böyle denliyor. Belki erkekler daha mı öncelikli? Ondan mı bilemiyorum. Ama incelemelerimde bir yazı gördüm. Karma mason locaları varmış. Peki Türkiye'de var mı? New York'ta bir mson locasına gezi bile düzenleniyormuş. Peki Türkiye'de de düzenlenjyor mu?
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: ADAM - Mart 09, 2014, 02:31:42 ös
Kadınlar mason olur.

Kimileri olamayacağını ileri sürüp durur ama ortaki gerçeği kaldıramaz.

Sayın Gamze araştırırsa, Forumda bu konuda da çok yazı bulur. Bursa'da oturuyormuş. Orada da bir kadın mason locası var(mış).

Karma mason locaları bir ayrı konu.

Önce araştırıp öğrenelim; geziyi sonraya bırakalım. Hem biliyorsunuz bu "gezi" sözcüğü tehlikeli bir kavrama işaret ediyor bizim ülkede.
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: resurrected - Mart 09, 2014, 05:04:29 ös
Sayın Gamze, ABD'deki uygulamalar ile Türkiye'deki uygulamalar arasındaki fark biraz da perspektif ve kültür farkından kaynaklanıyor olabileceği gibi, aynı zamanda konuya yakın olmadıkça ayırdedemeyeceğiniz farklardan da kaynaklanıyor olabilir.

Örneğin şuna da dikkatli yaklaşmak lazım: Ben yarın bir dernek kurup adına da kanarya seven masonlar derneği diyerek derneğe üye olanlara da mason diyebilirim. Hukuki açıdan bunun hiç bir sakıncası ve engeli yoktur. Ancak olmayacak bir şey vardır ki o da benim böyle bir dernekle masonluk yoluna girebilip giremeyeceğimdir.

Bu nedenle yurtdışı veya yurtiçi birçok oluşumu örnek alarak masonluk üzerine fikir edinmeye çalışmak genelde yanıltıcı oluyor. Ben ABD'deki masonluk üzerine teşkilatları Google'dan aradığım zaman altı aylık kurslarla 33. derece mason sertifikası verilen ilanlar da görüyorum. Ama biliyorum ki Türkiye de 29-30. derecelere gelebilmeniz aşağı yukarı 20 yılınızı alır hatta daha uzun sürer.

Bu sayılara bakarak şöyle bir kanıya varabilirdim: ABD bu işi ciddiye almıyor, Türkiye bu işi çok ciddiye alıyor. Ama böyle bir kanıya da varmıyorum. Çünkü bir harici olarak içeride olmadan bilemeyeceğim anlayamayacağım kısımları olabilir tüm bunların.

Size tavsiyem araştırmalarınızı genişletmeniz ve bu forum içerisinde daha fazla zaman harcamanızdır. Burada emek veren mason dostlarımız birçok merakınızı giderebilecek yazılar yazdılar, yıllarca.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: proxima - Mart 09, 2014, 05:23:52 ös
Aslında buradaki konu Türk Masonlugu... Hal bu olunca bence diğer ulkeleri özellikle ABD yi bu ülkenin derece sistemi ile kıyaslamak biraz hata olur. Çünkü Türkiye de başından beri derecelerde irdeleme on planda olmuş ve bireylerin katkısı on görülmüş. Durum bu olunca da ülkemizde bütün dereceler islenmese de 33. Dereceye ulaşmak çok ciddi uğraş, emek ve yıl (Ort. 20-25 yıl) harcayacağınız. Anlamına gelir ancak ABD de 2 yıl gibi bir süre de 32. Dereceye çıkabilirsiniz. Detayları forumda incelenerek bulabilirsiniz. "Gezi" konusuna gelince londradaki UGLE merkez binası ve Washington DC deki suprem konsey binası hem masonik çalışmaların yapıldığı yerdir hemde aynı zamanda resmen müze dir. Oralara tabi ki rahatlıkla belirtilen saatlerde rahatlıkla girip cikilabilir. Ülkemizde de ziyaret uygulaması var ancak daha kapali ve biraz kısıtlı... Bunun nedenini empati yaparak kolaylıkla bulabiliriz sanıyorum veya ayrı bir konu açıp bu ülkede neden resmi masonik bir müze var/yok konusunu irdeleyebiliriz.

Sn. Gamze siz araştırmaya ve incelemeye devam edin ancak sizden ricam konuya mumkun mertebe acik ve tarafsiz bir sekilde bakin.

Saygilarimla,
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: semhn - Mart 09, 2014, 08:21:32 ös
Sayın proxima,

Ülkemizde de ziyaret uygulamaları yapılıyor dediniz.Bununla ilgili bilgileri nasıl alabiliriz.Bunun cevabını bilmek isteyen çok fazla insanın olduğunu düşünmekteyim.

Saygılar.
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: proxima - Mart 10, 2014, 12:44:12 öö
Sn. semhn

Şimdi bu konu da forumda çok sayıda başlık mevcut. Hatta ve hatta Sn. ADAM bu konuya birçok kez açıklık getirmiştir. Ben tekrardan ufak bir özet geçeyim. Masonların elbet haricileri daha yakından tanımak adına kendi aralarına çeşitli etkinlikler düzenler, ancak bunu bilmeniz için bu etkinliği düzenleyen masonlardan birini tanımanız gerekmektedir. Gerçi tanımakta pek fayda etmez aslında... O mason size güveniyorsa bu konuda size bilgi verip davet edilebilir. Aynı şekilde bir mason veya masonlar sizi büyük locada da misafir edebilir. Ancak tekrar edeyim, bunun işin mason olan birey veya bireylerin size güvenmesi sizi yakından tanıması gerekmektedir. Basit bir örnek, siz şimdi her tanıdığınız insanı evinize almak istemezsiniz herhalde... Eh şimdi masonik binalar masonlar için çok önemli ise hele hele çalışma yapılan ortamlara "mabed" deniyorsa bırakın da bu konuda seçici ve gayet temkinli olsunlar.

Kısaca bir mason tanımanız gerekiyor.

Saygılarımla,
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: semhn - Mart 10, 2014, 01:13:47 ös
Sayın proxima,

Açıklamalarınız için teşekkürler.

Saygılar.
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: Surgeus - Eylül 06, 2016, 02:05:49 ös
1- Bir kişinin Masonluğa kubul edilme aşamasında yaşadığı şehirde hangi locaya gireceğini nasıl belirleniyor?

2- Mesela x ve y locaları olduğunu kabul edelim, şöyle bir durum var mı;  Bir kişinin bir takım özellikler ve/veya kriter alınan bilgi seviyesi bakımından x locasına girmesi, y locasına girememesi. Locadan locaya fark var mı?

Cevap vermenizi rica ederim. Sevgiyle

Bu konuda çeşitli cevaplar verilmiş konu başka yönlere doğru da gitmiş. Benim merak ettiğim konu mason tanıdığı olmayan bir kişinin nadir de olsa "kapıyı çaldığı" taktirde masonluğa kabul edildiği ile ilgili. Kapıyı çalan kişinin hangi locaya kabul edileceğine nasıl karar veriliyor?

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: NOSAM33 - Eylül 06, 2016, 02:31:17 ös
 
Alıntı
Kisi farkli nedenler ile baska Localara basvurabilir. Cunku sizin arastirilarak uyelige uygun gorulmenize oncelikle Buyuk Loca karar vermektedir. Daha sonra Loca uyeleri tarafindan oylanarak iceri alinirsiniz

Alıntı : Sn .MASON
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: Surgeus - Eylül 06, 2016, 02:42:32 ös
Sayın @NOSAM33

Cevabınız için teşekkür ederim. Aslında bu mesajı okumuştum. Diğer mesajlardan gördüğüm kadarıyla oylama sizin önerildiğiniz locada yapılıyor. Benim merak ettiğim konu, kapıyı çaldığınız loca yoğunluk, kalabalık, çeşitli demografik dengeler sebebiyle başvuru kabul edemeyecek durumdaysa ne yapılıyor? Diğer localara yönlendiriliyor mu?

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Mason kabul edilme aşaması ile ilgili soru
Gönderen: ADAM - Eylül 06, 2016, 08:16:02 ös
Olabilir.