Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Felsefenin Fakirliği  (Okunma sayısı 3032 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Şubat 09, 2009, 02:28:22 öö
  • Seyirci
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 386

Yıldızlara baktığımız için mi insanız yoksa insan olduğumuz için mi bakarız? Bu cümle Yıldız Tozu filminin giriş repliğidir. Fantastik bir filmde geçen bu cümle aslında insanoğlunun geçmişiyle ilgili tüm sırları vermektedir aslında.

Modern dünyanın iki kutbu bulunur, bunlar din ve bilimdir. Mevcut tarih anlayışı içerisinde bilim eski Yunanda ve bir ara Araplarda var olmuştur. Sonrasında ise özellikle sanayi toplumu ile din ise eski toplumlardan beri varolmuştur.

Russell bilim ve uygarlığı klasik batı anlayışı içerisinde yorumladığı için ilk bilimi Yunan ve Arap düşünce sisteminde görür ve günümüz pozitivizmin kaynağı olarak yorumlar. Bir başka deyişle Yunan öncesi eski çağ kültürlerini din eksenli düşünce sistemi olarak yorumlar. Ona göre din bilimden önce çıkmıştır. Russell bütün düşünce sistemini pozitivist yöntemle egemen din arasındaki çelişki üzerine oturtur. Düşünceleriyle ilgili kökene doğru yaptığı araştırmayı kökenden günümüze getirmiş olsaydı bu düşünceye asla sahip olmazdı. Çıkarsamaları çok farklı olurdu. Batı Felsefe tarihi gibi bir kitapta bile tüm düşünceleri ön yargı süzgecinden geçirmiş ve yaşanan gerçekle bağdaşmayan bir tasvir ortaya koymuştur. Bilimin ve dinlerin başlangıcı tarih sahnesinde bellidir. Batı tipi düşünce sistemlerinde eski çağ kültürlerinin tamamı din egemenliği altında ve bilimden yoksun olarak değerlendirilir.

Bütün batı tipi düşünce sistemlerinde pozitivist yöntemle egemen din arasındaki çelişki üzerine oturtulmuş bir dünya vardır artık. Tüm düşünceler bu kalıplar üzerine inşa edilmiştir. Russell’in kökten bu güne gelerek inceleme yapması çıkarsamalarını değiştirecek olmasına karşın bilimin karşısında tabi ki Hıristiyanlık büyük bir engeldir, fakat Hıristiyanlık Russell’in aksine onun düşündüğünün aksine eskiden beri var olan bir kültürün evrimleşmiş hali değil bir önceki kültün bir doz daha ket vurulmuş halidir.

Eski kültürlerde rahipler evren ve zamanla ilgili ampirik incelemeleri sonucunda oldukça önemli bir saygınlığa sahiptirler ve iktidarın diğer ortağı konumundadırlar. Gözleme ve araştırmaya dayalı, batı tipi düşünce sisteminin bugün yeni ulaşabildiği bilgilere sahiptirler. Ve bu bilgi onlara ayrıcalık sağlamıştır.Bu ayrıcalıklı sınıfı koruma çabası süreç içerisinde bilginin ökült hale getirilmesine ve inisiye olmayanlara verilmemesi uygulamasını beraberinde getirmiştir. Kitlelere sunulma hali ise ökült hale getirilen bilginin ritüellere bezenmiş şeklidir. Buna da Din adı verilmiştir.

Materyalist çözümlemenin bile tarih sahnesinde yapmış olduğu en büyük hatalardan biride budur. Eski zaman insanının ayrıcalığını sınıf mücadelesi olarak görmüş ve tarihsel hata üzerine sistemini inşa etmiştir. Eski zaman insanında, toplumlar tarafından büyük saygı duyulan ökült bilgi sahibi rahibi yönetici ve yönetilen olarak yorumlamak, materyalist düşüncenin tüm bilgilerini ona karşı çıktığı düşünceden alması insanı dehşete düşürür. Toplumsal yapının gelişmesi, nüfus artışları ve rantın büyümesi ve din ve devlet kurumları arasındaki bu mücadeleler ökült rahiplerin felsefelerinde değişikliğe neden olmuştur. Din kurumu içerisinde çalışanlar sürekli perdelemeleri bir adım öne taşırlar. Russell ve Marksist felsefecilerin tarihi yanılgıları da burada başlar. Dolayısıyla batı bilimi ve Russell defalarca şifrelenmiş kozmik bilgilerle karşılaşmışlar ve işin içinden çıkamamışlardır. Bunca şifrelemelerin ardından basit din adamlarının bile içerisinden çıkamadıkları gibi paradoks ortaya çıkmıştır.


Şubat 09, 2009, 11:50:18 öö
Yanıtla #1
  • Ziyaretçi

Diğer arkadaşlara bazı konularda, cevap verdiğiniz gibi karşılık vereyim, biraz daha felsefenin ne olduğunu okuyun, sonra, yazın...

En azından hoşca nasıl kalınır bir araştırın.

Kolay gelsin.


Şubat 09, 2009, 12:02:51 ös
Yanıtla #2
  • Seyirci
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 386

Diğer arkadaşlara bazı konularda, cevap verdiğiniz gibi karşılık vereyim, biraz daha felsefenin ne olduğunu okuyun, sonra, yazın...

En azından hoşca nasıl kalınır bir araştırın.

Kolay gelsin.

Bende Felsefenin ne olduğunu tartışmak için yazmıştım zaten , bir tanımlama yapabilirmisiniz bana,

Felsefe nedir ?

Tüm netten bakabilirsiniz, serbest, hadi yazın.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
0 Yanıt
6705 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 31, 2006, 03:12:45 ös
Gönderen: MASON
5 Yanıt
17156 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 19, 2020, 10:37:24 ös
Gönderen: Mithranın Oğlu
26 Yanıt
9811 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 06, 2016, 09:47:24 öö
Gönderen: kurt