Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Ortadoğu'nun Bugününü Belirleyen Savaş  (Okunma sayısı 1526 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ağustos 23, 2016, 03:18:27 ös
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 264
  • Cinsiyet: Bay

                    ALTI GÜN SAVAŞI ( 1967 ARAP-İSRAİL SAVAŞI )
 
Bu savaşta 4 Arap Devleti ( Mısır , Suriye , Lübnan , Ürdün ) İsrail'e karşı birleştiği halde , savaş İsrail'in kesin zaferiyle  sonuçlanmıştır.
     1967 yılında yaşanan ve tarihe Altı Gün Savaşı olarak geçen sürecin etkileri günümüzde hala sürüyor. Savaşın en önemli neticesi ise Kudüs'ün işgali olmuştu.
       İsrail, 5 Haziran 1967'de Altı gün Savaşları'nın başlangıcı olarak kabul edilen baskınla Arap ülkelerinin bütün hava kuvvetlerini neredeyse yok etmişti. Savaştan sonra ise Müslümanların ilk kıblesinin bulunduğu Kudüs işgal edilmişti.

         1967 yılının 5 Haziran sabahı saatler 7.10'u gösterirken İsrail'den kalkan savaş uçakları Mısır üzerine geldiklerinde de 17 kola ayrıldı ve 17 ayrı üsdeki Mısır uçaklarını bombaladı. Bombardıman sırasında Mısır hava kuvvetlerinin beşte üçü yok oldu. Aynı gün Suriye ve Ürdün savaş uçakları da İsrail bombalarından nasibini aldı.

        Savaşın ikinci günü İsrail, Mısır'ın elindeki Gazze'yi ve Sina yarımadasını ele geçirdi. Mısırlı 11 bin 500 askerin çoğu ilerleyen günlerde çölde susuzluktan öldü.
       Savaşın üçüncü günü Ürdün'e giren İsrail birlikleri Beytüllahim, El Halil, Jenin, Nablus ve Doğu Kudüs başta olmak üzere Batı Şeria kentlerini teker teker ele geçirdi. Yahudilere yer açılması için duvarın önündeki ve çoğu Müslümanlara ait evler bir gecede buldozerlerle yerle bir edildi.
Yok edilen evler arasında Arafat'ın çocukluğunu geçirdiği ev de vardı.
          Savaşın dördüncü günü Birleşmiş Milletler'in ön ayak olduğu ateşkes tanındı Beşinci gün ateşkesi bozan İsrail Suriye'ye ait olan Golan tepelerini ele geçirdi

           Savaşın altıncı günü yeni bir ateşkes yürürlüğe girdi ve bugün de süren çatışmalar böylece başlamış oldu.
                             
                           ALTI GÜN SAVAŞININ ETKİLERİ HALA DEVAM EDİYOR

1) Bölgede sınırlar değişti, İsrail'in toprakları genişledi.

2) İsrail'in yeni topraklar kazanmasıyla bir önceki savaşlarda olduğu gibi mülteciler sorunu ortaya çıktı.

3) Mısır, savaşta aldığı ağır darbeyle Arap dünyasındaki liderliğini ve saygınlığını kaybetmeye başladı.

4) Arap devletlerini destekleyen Sovyet Rusya, bölgedeki etkinliğini yitirmeye başladı ve Sovyet Rusya karşısında ABD, İsrail'i destekleyerek gücünü arttırdı.

5) Pan-arabizm etkisini yitirmeye başlarken, yerini pan-islamizm ve yeni yeni başlayan Filistin milliyetçiliği gibi yerel olan milliyetçi akımlara bırakmıştır.

5 Haziran 1967 Ortadoğu tarihinin en önemli dönüm noktalarından birisi sayılıyor. 5 Haziran'da başlayan, sadece 6 gün sürdüğü için '6 Gün Savaşları' olarak anılan bu dönem Arap ülkelerinin yenilgisiyle sonuçlandı.
                                         
                                                      İSRAİL 2.5 KAT GENİŞLEDİ

68 bin 300 kilometrekarelik bir alanı, Ürdün, Suriye ve Mısır topraklarını işgal eden İsrail sınırlarını altı günde iki buçuk kat genişletmiş oldu. Birleşmiş Milletler kararlarına rağmen de İsrail bu toprakları elinde tutmaya devam ediyor. Kudüs, hiç bir devlet tanımasa da sonsuza kadar ve bölünmez başkent ilan edildi.
                     
                                       BİNLERCE FİLİSTİNLİ BAŞKA YERLERE GÖNDERİLDİ

242 No'lu BM kararı gereği İsrail'in işgal ettiği topraklardan 67 Savaşı öncesi sınırlara geri çekilmesi gerekiyordu. 242 No'lu karar hala geçerli ancak, 44 yıldır uygulanmıyor.

Savaştan sonraki ilk haftada yaklaşık 200 bin Yahudi yani o zamanki nüfusun onda biri bu yeni ele geçirilmiş topraklara, özellikle de Doğu Kudüs'e hücum etti.

1967'nin en önemli sonucu Filistinlilerin topraklarından kovulması ve çözülmesi giderek güçleşen mülteciler ve Kudüs sorunun ortaya çıkmasıydı. 1967'de yaklaşık 250 bin Filistinli mülteci durumuna düştü.

Sadece Batı Şeria değil Ürdün ve Lübnan'daki mülteci kampları da o günlerde oluştu.
                               
                                          GOLAN TEPELERİ İSRAİL'İN ELİNE GEÇTİ

İsrail'in Golan tepelerinde elde ettiği nihai zaferin ertesinde ateşkes imzalandı. Bu antlaşmada İsrail; Doğu Kudüs, Golan Tepeleri, Gazze Şeridi ve Sina Çölü'nü ele geçirdi. 68 bin 300 kilometrekarelik bir alanı, Ürdün, Suriye ve Mısır topraklarını işgal eden İsrail sınırlarını altı günde ikibuçuk kat genişletmiş oldu. Birleşmiş Milletler kararlarına rağmen de İsrail bu toprakları elinde tutmaya devam ediyor. Kudüs, hiç bir devlet tanımasa da sonsuza kadar ve bölünmez başkent ilan edildi.
                           
                             PAN ARABİZM'İN ÇÖKÜŞÜ ve ARAP POLİTİKALARINDAKİ DEĞİŞİM

İsrail bölgede gücünü ispatlarken bölgedeki günümüz Amerikan hegomanyası da şekillenmeye başladı. Pan Arabizm çöküşü başladı. Bu savaştan sonra Arap politikası da tamamıyla değişti. Artık İsrail'i yok edemeyeceğini anlayan Arap ülkeleri Pan Arabizmi terk etti. Her ülke İsrail'e kaptırdıkları toprakları geri almanın ayrı ayrı peşine düştü.
                               FİLİSTİNLİLER SİLAHLI MÜCADELEYE BAŞLADI

Filistin sorunun pan Arabizmle çözüleceği fikri de tarihe karışırken, kendi sorunlarını kendileri çözmeleri gerektiğini anlayan Filistinliler de taktik değiştirdi.

1967 savaşının getirdiği diğer önemli sonuç ise Filistin direniş hareketinin zirveye doğru yükselmeye başlamasıdır. Bu anlamda Filistinli mücadele grupları bir araya gelerek 'silahlı mücadele'nin gereği üzerinde durmaya başladılar.

Altı Gün Savaşı'ndaki yenilgi ve akabindeki Karame zaferi ile El Fetih uzun süredir gerilla savaşını savunanların alternatifi haline geldi. Arafat , Nasır'ın da onay vermesiyle 1969'da FKÖ'nün başına geçti.
« Son Düzenleme: Ağustos 23, 2016, 03:21:25 ös Gönderen: Herakles »
Denemeyi bilene imkansız yoktur / Büyük İskender


Ağustos 23, 2016, 09:11:37 ös
Yanıtla #1
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 236
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Herakles olay akışını Arap-İsrail savaşı değilde  Balfour Deklarasyonu  İle başlarsa sizce daha akıllıca olmazmı?, merak eden saygıdeğer arkadaşlar burdan bakabilirler;https://tr.wikipedia.org/wiki/Balfour_Deklarasyonu_(1917)
« Son Düzenleme: Ağustos 23, 2016, 09:21:28 ös Gönderen: ARARAT »
Güneş ışınları neyse kara toprak için gerçek aydınlanmada odur bu dünyada Doğanlara...


Ağustos 23, 2016, 10:03:58 ös
Yanıtla #2
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 264
  • Cinsiyet: Bay

Burada sadece , bu savaşın Ortadoğu'nun şekillenmesinde bir dönüm noktası olduğuna değinmek istedim. Yoksa Balfour deklarasyonunu da biliyorum. Alyans ,İsrailit ve Makabi gibi cemiyetlein bu savaştan çok daha önce yaptığı lobi faaliyetlerini de biliyorum. Sen olayı çok yanlış anlamışsin.
« Son Düzenleme: Ağustos 23, 2016, 10:06:29 ös Gönderen: Herakles »
Denemeyi bilene imkansız yoktur / Büyük İskender


Ağustos 23, 2016, 10:13:16 ös
Yanıtla #3
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 236
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Herakles aydınanmamız açısından İsrailin kuruluş aşamasında ve öncesinde oluşan lobicilik faaliyetlerini tarafsız şekilde paylaşımlarınızı bekliyorum o zaman her ne kadar Ernest Renan bizi eleştiriyorsada ;)) ("tarihinin yanlış yazılması bir millet olmanın parçasıdır." demiş düşünür)
Güneş ışınları neyse kara toprak için gerçek aydınlanmada odur bu dünyada Doğanlara...


Ağustos 23, 2016, 10:24:46 ös
Yanıtla #4
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 264
  • Cinsiyet: Bay

Balfour vikipediadan bakmışsın. Ona da baksaydin ama 1492 Endülüs katliamından itibaren araştırmaya başla.
Denemeyi bilene imkansız yoktur / Büyük İskender


Ağustos 24, 2016, 09:53:00 öö
Yanıtla #5
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 236
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Herakles Öönerilerinizi dikkate alacağım Teşekkür ederim...
Güneş ışınları neyse kara toprak için gerçek aydınlanmada odur bu dünyada Doğanlara...