Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Wellington Dükü Arthur Wellesley  (Okunma sayısı 1904 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Nisan 08, 2016, 05:33:33 ös
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 4
  • Cinsiyet: Bay

İlk önce forumda ki herkese merhaba demek istiyorum,bir süredir masonlar.org üyesiyim bu ilk iletim olacak.
                                                                   
                                                                   Wellington Dükü Arthur Wellesley

Arthur Wellesley,1 Mayıs 1769'da Dublin'de doğdu. İrlandalı aristokrat bir aileden geliyordu,Eton Koleji ve Askeri Akademide öğrenim gördü.

 1787'de orduya katıldı ve hızla yükselerek İrlanda kral vekilinin yaverliğine atandı. Daha sonra İrlanda Avam Kamarası'na girdi. 1796'da, Hindistan'a gönderildi. IV. Mysore Savaşı'nda (1799) tümen komutanı olarak deneyim kazandı. II. Maratha Savaşı (1803-1805) arasında Assaye ve Argaon'da önemli zaferler elde etti. Sindhia ailesini ve Berar racasını barışa zorladı. Bu başarılarından dolayı sir unvanı aldı (1804). Hindistan'dan döndükten sonra Kopenhag'a karşı düzenlenen bir seferde (1807) görev aldı ve Kioge'de Danimarka birliklerini yenilgiye uğrattı. 1808'de başlayan Yarımada Savaşı'na katılmak üzere küçük bir kuvvetle gittiği Portekiz'de Lizbon yakınlarında General A. Junot'yu yenilgiye uğrattı. Ertesi yıl bir kez daha Portekiz'e geçerek Fransızları bu ülkeden çıkardı. Başarısından dolayı Wellington vikontu unvanıyla ödüllendirildi. Madrid'e doğru ilerlediği Şubat 1812'de, kont unvanı aldı. Salamanca'da Mareşal Marmont'u yenerek Madrid'i ele geçirdi. Ekim 1812'de marki unvanını aldıktan sonra Vitoria'da Fransızları bozguna uğrattı. Harekat sona ermeden, sınırı aşarak Fransa'yı girdi. Yarımada Savaşı'nın son çarpışması Napolyon'un çekilme haberinin henüz ulaşmadığı Güney Fransa'da Nisan 1814'te yapıldı.

1813'te mareşalliğe yükseltilmiş olan Wellington, ülkesine döndüğünde dük unvanıyla ödüllendirildi. Paris Antlaşması'nın (1814) imzalanmasının ardından Fransa'ya Briton büyükelçisi olarak atandı.Bir süre bu görevi yürüttükten sonra İngiltere adına Viyana Kongresi'ne (1814-1815) katılmak üzere Paris'ten ayrıldı. Viyana'da bulunduğu sırada, Napolyon'un Elba'dan kaçtığı haberini aldı. Müttefiklerin Napolyon'a karşı düzenledikleri yeni harekat çerçevesinde Mareşal von Blücher ile birlikte Belçika üzerinden Fransa'ya karşı harekete geçti.1815'de ki Waterloo Savaşında Fransız ordusunu bozguna uğrattı ve Napolyon gibi bir İmparatoru durdurdu.Waterloo'da  Kısa sürede zaferle sonuçlanan harekatın getirdiği saygınlıkla Avrupa'nın önde gelen kişilikleri arasına girdi.28 Ocak 1828 – 16 Kasım 1830 ve 14 Kasım 1834 – 10 Aralık 1834 2 dönem başbakanlık yaptı ama belirtmemde fayda var siyasi kariyeri,askeri kariyeri gibi parlak geçmedi.Dük,İngiliz tarihinin önemli bir figürüdür aynı zamanda İngiltere Birleşik Büyük Locasının bir üyesidir.
Bilgiye yapılan yatırım en yüksek kârı getirir.