Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: 33. Derece Mason George Thewell ile Roportaj  (Okunma sayısı 14468 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kasım 11, 2011, 09:55:44 öö
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 498
  • Cinsiyet: Bay

 Değerli Üyeler,

 Bu hafta yurtdışından , taa Kanada'dan bir konuğumuz var, George Thewell . Kendisi Kanada Büyük Locası 565 Numaralı Kilwinning Locası Sekreteri.

Hem derecesi hem uyruğu, hem de almış olduğu görevler göz önünde bulundurulduğunda, size de ilginç geleceğini umduğum bir roportaj oldu. Umarın beğenirsiniz.

Roportaja geçmeden önce , bu roportajın gelişimi ve oluşmasında katkıları olan kişileri, huzurlarınızda saygıyla anıp teşekkür etmek isterim:

Bu roportaj serisine başladığımdan bu yana beni hep destekleyip yardımları esirgemeyen başta Sayın MASON olmak üzere tüm Masonlar org. yönetimine,

Bu haftaki roportaj konuğum olan Sayın George Thewell ile aramdaki iletişimin gerçekleşebilmesi için çok uğraşan ve benim sonu gelmez ısrarlarıma hep büyük bir toleransla cevap veren Sayın Sirius'a,

Roprtajın tercüme kısmında karnına giren kramplara rağmen yardımını sınırsızca sunan, onca işinin arasında beni yalnız bırakmayan Sayın Lucian'a

Ve tabii ki konuğum Sayın George Thewell'e

Sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Sağ olsunlar, var olsunlar.

Mesleğiniz Nedir?


Ben bir Hukuk destek elemanıyım ve aynı zamanda kendi hukuk firmam var.
 
 
Eğitim durumunuz nedir?

 
Bir kaç yıl hukuk okudum ve hukuk destek elemanı oldum.
 
 
 Hangi Masonik derecede çalışmaktasınız?

 
Ben 3. Derece Üstad Masonum ve aynı zamanda EKSR 33. Derecesindeyim.
 
 
 Hangi Rit ile çalışmaktasınız?

 
Yukarıda da belirttiğim gibi, Eski ve Kabul Edilmiş Skoç Ritine dahilim.
 
 
Ritlere bakışınızı bizimle paylaşır mısınız?

 
Zaman içerisinde yüzlerce, hatta binlerce Rit çalışılmıştır fakat yalnızca birkaç ana Rit evrenselleşmiş ve yerleşmiştir. Hepimizin aşina olduğu üzere Hür Masonluğun Skoç Riti, bölümler ve derecelerden meydana gelmektedir ve bazı canlandırma ve seremoniler ile çalışılmakta ve uygulanmaktadır. York Riti çok daha fazla detaya girmekte ve EKSR’nden bazı açılardan farklı içeriğe sahiptir. Bu yüzden her iki Rit de her Üstad Masona ileriki Masonik yaşamlarında ilerlemeleri için açıktır.
 
Masonluğu kavram olarak ilk gördüğünüz ve o günle Masonluğa kabul edildiğiniz güne kadar geçen süreci bizimle paylaşır mısınız?

Babam aracılığıyla.
 
Locanızda ya da Büyük Locanızda İdari Görev ve Derecelerde çalıştınız mı?


Ontrio Eyaletindeki Kanada Büyük Locası’nda iki yıl boyunca Büyük İkinci Nazırlık yaptım ve bu harika bir deneyimdi.

 
 Ülkeniz de kaç büyük loca var? Bunu sizin tarafınızdan tanınmayanları da düşünerek soruyorum.


   Kanada da bir kaç Büyük Loca mevcut. Bunun nedeni ise Kanada’da bölgesel bir sisem uygulamakta olmamız ve her bölgenin kendi                 Büyük Locasına sahip olması. Bütün bu Büyük Localar ise Ontario eyaletinde yer alan GLC (Grande Lodge Canada) adlı   Süprem   Büyük Loca’ya bağlı olarak çalışmaktadır. Ülkemizde farklı bir „Doğu’da “ çalışan başka bir Büyük Loca yoktur ve tüm
 localarımız Kusursuz ve Muntazamdır.



Ülkemizde ki hariciler tarafından çok üstünde durulan bir konu '' Masonlukda ki ödenti'' konusudur. Bu sizin ülkeniz de nasıldır? '' Ödenti'' sizin ülkenizde ki hariciler tarafından ne kadar merak ediliyor? Bunu şu sebeble soruyorum Türkiye de sadece zenginlerin ve belli bir seviyeye gelmiş insanların Mason olabileceği gibi bir algı var. Bu durum ülkeniz de nasıl?

 
Bu Kanada’da pek söz konusu değildir. Hür bir şekilde doğmuş ve reşit olmuş her erkek Mason olma şansına sahiptir. Ödentiler insanları uzaklaştırmak için abartılacak düzeyde değilidir, bizler insanların Masonluğa dahil olabilmeleini istiyoruz. 

Ülkenizde Masonluğa bakış nasıl? Masonluk nasıl algılanıyor?

Çoğunlukla insanlar varlığımızdan bile habersizler, bilenler ise iyi amaçlı olduğumuzu düşünüyor. Bilgi ve düşünce eksikliğinden dolayı her zaman Anti-Masonik ideolojiler ve komplo yaklaşımları olmuştur ve olmaya devam edecektir.

Türkiye de ki Masonluk hakkında neler biliyorsunuz? Düşünceleriniz nelerdir?


  Konu hakkında Kanada’daki Türk Kardeşlerim aracılığıyla bilgi sahibiyim ve çok güzel izlenimler sunduklarının kanaatindeyim. Bununla beraber  bir gün Türkiye’yi ziyaret etmeyi ve konu hakkında daha fazla bilgi edinmeyi çok istiyorum.


Ülkenizde Masonluğu tanıtmak ve haricilere anlatmak için ne gibi faliyetleriniz var? Bu tip çalışmalar yapıyor musunuz?

Evet. Masonları daha yakından tanımak ve sorular sorabilmek üzere düzenlemekte olduğumuz ve herkese açık olan akşam organizasyonlar düzenliyoruz. 

Kardeşlik kavramını bize anlatabilir misiniz? Bunu şunu için soruyorum. Biz ülkemiz de çok sevdiğimiz arkadaşlarımıza bile '' kardeşim '' diye hitap ederiz. Masonluktaki kardeşlik kavramı neyi ifade ediyor?

Birbirimize ‘’Kardeş’’ kelimesi ile hitap etmemizin nedeni biz masonların birbirine şükran ve erdem bağı ile bağlı olmamız ve bunun nasıl bir bağ olduğunu sadece bir Mason bilebilir. Bunu Albert Pike tarafından söylenmiş bir söz ile dile geritmek isterim; ‚‘‘ Whom united with virtue, death shall not seperate.‘’ (Erdem ile bağlanmış olanları ölüm bile ayıramaz)


Ülkenizden bakıldığın da nasıl bir Türkiye görüyorsunuz? Ülkemizle ilgili neler biliyor, neler düşünüyorsunuz?

Türkiye hakkında çok fazla bilgi sahibi değilim fakat harika yemekleri olduğunu biliyorum. Gelecekte kesinlikle Türkiye de bir yaz tatili geçirmeyi düşünüyorum.

Ülkeniz de Masonluğa kabul edilme sürecini ve bu konuda ki araştırma ve soruşturma sürecini bize anlatır mısınız?

İlk olarak başvurusunu yapmak üzere şahsın kendisi ile görüşüyoruz. Ardından şahsın kendi locamızda soruşturmasını yapıp hakkında onay veren kardeşlerimizin düşüncelerini dinledikten sonra oylamaya sunuyoruz ve eğer bu süreç de iyi sonuçlanırsa başvuruyu Büyük Locaya sunuyoruz ve onay gelir gelmez kabul töreni için bir tarih belirliyoruz.
 

 
Biz Amerika'da ücret mukabili derece atlatılan büyük localar'la ilgili yazılar okuduk. Böyle bir şey gerçekten var mı? Sizin ülkeniz de veya başka bir ülke de bunun olduğuna dair bir bilginiz var mı? Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu açıkça akıl almaz ve doğru olmayan bir şeydir. Bu tarz dedikodular antimasonlar tarafından cemiyetimizi aşağılamak için ortaya atılmaktadır ve bu yüzden benim tavsiyem herkesin kendi adına araştırmalarını yanlış kaynaklardan değil bir Masona sorarak yapmasıdır.

Mason olmayı uman bir hariciye neler tavsiye edebilirsiniz?

Benim tavsiyem Mason olmak için uygun yapıda olup olmadığınızın farkına varmak üzere ve bunun size yararı olup olmayacağına dair araştırmalarınıza zaman ayırın. Hiç bir zaman antimasonların oyununa gelmeyin ve Masonluğa dair bir önyargı ile yaklaşmayın. Başvuru formunuzu doldurmadan önce yeterince bilgi sahibi olun.

Dünyada ki Mason obediyansları arasındaki ayrılık hakkında neler düşünüyorsunuz? Bu size göre bu bir tercih meselesi mi? Yoksa bir tane doğru var da diyerleri bir yanılgının içinde mi?

Çok da önemli değil. Benim kişisel düşüncem, Masonik Obediyanslar arasındaki farklılıklar kesinlikle kişisel değil kurumsaldır. Hiç bir zaman farklı obediyanslardan gelen Kardeşlerime karşı kin berslemedim, onların da bizler için aynı şekilde düşündüğünü de biliyorum..


Ben sormamış olsam da anlatmak istediğiniz bir konu, iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?
 
Bu çok zevkli bir röportajdı ve bir sonraki röportaj için zevkle bekliyor olacağım. O zamana dek kendinize iyi bakın.
enelsır


Kasım 11, 2011, 10:37:34 öö
Yanıtla #1
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Çok güzel bir röportaj. Sayın enelsır'ı kutlarım.

Ancak dikkatimi çeken bir nokta Kanadalı ve üstealik EKEİR'nin 33. derecesinde olan bu masonun kendi ülkesindeki masonik oluşumları bile sadece kendi penceresinden bakarak görmekte oluşu. Kanada'da onun sözünü etmiş olduğu büyük locaların dışında da büyük localar var. Bu gerçeği yaü bilmiyor ya özellikle görmezden geliyorlar.

Ayrıca Sayın enelsır'ın ABD'nde yüksek derecelerin bedel karşılığı alınışı sorusuna verilen yanıt ise gerçeği yansıtmıyor. Bunun gerçeği yansıtabilmesi için, bir masonun nasıl olup da iki yıl içinde 32. dereceye gelebildiğinin bile açıklanması gerekiyor. Gerçi bu açıklamada gereken toplantılara katılındığı ve gereken çalışmaların yapıldığı söylenecektir. Bunun üzerine de ben şunu soracağı: Hangi derecenin kaç adet tüoplantısına katılarak bir üst dereceye çıkılıyor ve her bir üst dereceye çıkış için ne kadar harç ödeniyor?

Antimasonik cephelerde bu konular çok abartılarak gerçeklerden saptırılıyor ama masonlar da kendi gerçeklerini açığa sermekte biraz daha doğrucu olmalı; kendilerine biraz daha objektif bir açıdan bakabılmeli.



 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Kasım 11, 2011, 02:04:04 ös
Yanıtla #2
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 68
  • Cinsiyet: Bay

Sayın enelsır, bir kez daha diyorum ki, ne mutlu bana sizlerle birlikte böyle bir çalışmaya imza atmış olmak. Oturup alıcı gözle bakıp okuduğumda gerçekten çok keyif aldım.. Saygıdeğer ADAM'ın da yorumları daha bir anlam kattı okuduklarımıza, kendisine de emeklerinden ve katkılarından dolayı teşekkür etmek isterim.. Dilerim daha nice çalışmaları yürütürüz birlikte...

En içten ve  Işık dolu Sevgi ve Saygılarımla...
In lumine tuo, videbimus lumen....


Kasım 11, 2011, 11:00:09 ös
Yanıtla #3
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 205
  • Cinsiyet: Bay

güzel bir röportaj olmuş emeği geçen herkese teşekkürler..

ancak şu iki sorunun cevabını bizdeki masonlardan da alabilsek keşke diye de düşünüyorum..


Ülkenizde Masonluğu tanıtmak ve haricilere anlatmak için ne gibi faliyetleriniz var? Bu tip çalışmalar yapıyor musunuz?

Evet. Masonları daha yakından tanımak ve sorular sorabilmek üzere düzenlemekte olduğumuz ve herkese açık olan akşam organizasyonlar düzenliyoruz. 


Mason olmayı uman bir hariciye neler tavsiye edebilirsiniz?

Benim tavsiyem Mason olmak için uygun yapıda olup olmadığınızın farkına varmak üzere ve bunun size yararı olup olmayacağına dair araştırmalarınıza zaman ayırın. Hiç bir zaman antimasonların oyununa gelmeyin ve Masonluğa dair bir önyargı ile yaklaşmayın. Başvuru formunuzu doldurmadan önce yeterince bilgi sahibi olun.
bana tek taraflı adaletinizden sakın bahsetmeyin.. adalet kirli atlet..!!


Kasım 12, 2011, 03:31:13 ös
Yanıtla #4
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 319
  • Cinsiyet: Bay

Çok anlamlı ve güzel bir röportaj olduğunu düşünüyorum. Çalışma da emeği geçenlere teşekkür ederim.
Sayın ADAM' ın söylediklerine katılmakla beraber, bizim ülkemizde masonluğun ne zaman doğru anlaşılacağını merak ediyor ve bu merakıma paralel olarak hür ve makul yaşta olan bireylere, kapılarını gerçek anlamda açacakları tarihi bekliyorum.


Kasım 12, 2011, 04:01:32 ös
Yanıtla #5
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 498
  • Cinsiyet: Bay

İlgi gösterip beğenilerini sunan herkese teşekkür ederim.

Bununla birlikte şunun anlaşılmasından da mutluyum. Bu roportajlar aktüel veya magazinel değil , daha çok bilgilenmeye dayalı roportajlardır ve amacı da budur.

Şimdi sitemiz Masonlar org. Mottosu da Masonluk Masonlardan öğrenilmelidir. Bu forumun bu mottonun hakkını büyük ölçüde verdiğini de yadsıyamayız.

 Ben kendi yaptığım bir roportajdan benim merakımı uyandıran bir soruyu paylaşmak ve bilgisi olanlardan açıklayıcı iletiler beklerim.

 Sorum şudur:

Roportajım da şöyle bir soru ve ona verilmiş şöyle bir yanıt var:


Ülkemizde ki hariciler tarafından çok üstünde durulan bir konu '' Masonlukda ki ödenti'' konusudur. Bu sizin ülkeniz de nasıldır? '' Ödenti'' sizin ülkenizde ki hariciler tarafından ne kadar merak ediliyor? Bunu şu sebeble soruyorum Türkiye de sadece zenginlerin ve belli bir seviyeye gelmiş insanların Mason olabileceği gibi bir algı var. Bu durum ülkeniz de nasıl? 

Bu Kanada’da pek söz konusu değildir. Hür bir şekilde doğmuş ve reşit olmuş her erkek Mason olma şansına sahiptir. Ödentiler insanları uzaklaştırmak için abartılacak düzeyde değilidir, bizler insanların Masonluğa dahil olabilmeleini istiyoruz. 

 Ben buradaki "Hür bir şekilde doğmuş olmak" tanımlamasının kapsamını ve boyutunu öğrenmek isterim.

 Belki okuyucuların gözünden kaçmış olabilir. Sizce de ilginç değil mi?




enelsır


Kasım 13, 2011, 07:28:59 öö
Yanıtla #6
  • -M-
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 357
  • Cinsiyet: Bay

Sn Enelsir, hur dogmus olmak terimi eski 18. ve 19. yuzyillar arasinda kolelige dayanir. Ne yazikki ozamanlar kolelerin serce parmaklarini keserlermis kole oldugunu anlayabilmek icin. Buda masonluga yansimis dolayisiyla vaktinde kolelere Mason olma imkani taninmamis (yuz kizartici bir durum katiliyorum). Kissadan hisse hur dogmus olmadan kasit budur.

İmza -M-


Kasım 13, 2011, 10:42:00 öö
Yanıtla #7
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 498
  • Cinsiyet: Bay

Şu halde bunun geçmişteki bir uygulamadan kalan bir ağız alışkanlığı olduğunu , bugün için bir hükmünün olmadığını anlıyoruz... Doğru mu?
enelsır


Kasım 13, 2011, 03:42:52 ös
Yanıtla #8
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 187
  • Cinsiyet: Bay

Sn.Enelsır günümüzde kölelik kalmadığı için hükmü kalmaması gerekir zaten.


Kasım 13, 2011, 04:01:36 ös
Yanıtla #9
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 879
  • Cinsiyet: Bay

sözde kölelik kalmadı ama maddi durumu hiç iyi olmayan ve köle gibi çalıştırılan milyonlarca insan ne peki. Keza onlarda 18. yüzyılın kölelerinden farksız ve mason olamazlar. konuyu dağıtmak istemem ama düşüncemi paylaşmadan edemedim.

saygılarımla.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
4 Yanıt
14176 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 15, 2007, 07:33:53 öö
Gönderen: MASON
25 Yanıt
14588 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 25, 2008, 01:54:48 ös
Gönderen: Genius Loci
0 Yanıt
7943 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 06, 2009, 03:51:50 ös
Gönderen: karahan
1 Yanıt
4886 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 14, 2010, 11:05:55 ös
Gönderen: Texan
0 Yanıt
2796 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 07, 2011, 09:54:43 öö
Gönderen: ozkann
0 Yanıt
3244 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 20, 2011, 08:50:43 öö
Gönderen: ozkann
0 Yanıt
3470 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 25, 2011, 03:08:01 ös
Gönderen: ozkann
0 Yanıt
3180 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 26, 2011, 05:02:22 ös
Gönderen: ozkann
33 Yanıt
67807 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 25, 2019, 01:00:43 öö
Gönderen: karahan
0 Yanıt
2250 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 05, 2015, 11:47:12 ös
Gönderen: Ömercan