Telegraph'ın yayınladığı habere göre, kurulduğu yıl olan 1813’den beri kadınları aralarına kabul etmeyen İngiltere Birleşik Büyük Locası, yasal olarak erkekken Locaya katılan ve uyum sürecini tamamlayarak yasal olarak da kadın olan "trans kadın" kardeşlerin Loca üyeliğinin devam etmesi kararını almış.
https://www.telegraph.co.uk/news/2018/08/01/freemasons-allow-women-members-first-time-joined-men/
Forumumuzda Türkiye'deki üç Büyük Loca'nın ikisinden üyelerimiz olduğunu görerek şöyle bir soru sormak istiyorum:
Türkiye'de, HKEMBL ve ÖMBL'de böyle bir imkan mevcut mudur? Yani, fizyolojik/biyolojik ve yasal olarak erkek iken tekris olmuş bir trans kadın, Cinsiyet Uyum Süreci'ne başlayıp tamamlayarak hem fizyolojik/biyolojik hem de yasal olarak kadın olduğunda hala Locanın bir üyesi olarak kalabilir mı? Çalışmalara devam edebilir mi? Yoksa "erkek olarak doğmuş olmak" şartı mı aranır? Eğer böyle bir imkan mevcut değilse Büyük Loca'nın böyle bir adım atabileceği ortam, imkan var mı?
Aynı şekilde, KMBL'de böyle bir imkan mevcut mudur? Fizyolojik/biyolojik ve yasal olarak kadın iken tekris olmuş bir trans erkek, Cinsiyet Uyum Süreci'ne başlayıp tamamlayarak hem fizyolojik/biyolojik hem de yasal olarak erkek olduğunda hala Locanın bir üyesi olarak kalabilir mı? Çalışmalara devam edebilir mi? Yoksa "kadın olarak doğmuş olmak" şartı mı aranır? Eğer böyle bir imkan mevcut değilse Büyük Loca'nın böyle bir adım atabileceği ortam, imkan var mı?
Öncelikle bir harici olarak araştırmalarıma dayanarak ve kendi fikirlerim ile yorum yaptığımı belirtmek isterim. Bu durum göz önüne alınarak yorumumun değerlendirmesinde fayda vardır. Yazmış olduklarım tamamen beni bağlamaktadır.
Öncelikle H.K.E.M.B.L'sının trans bireylerin locada bulunmasına asla sıcak bakmayacağı kanaatindeyim. Nitekim masonların tarihi süreçlerine bakıldığında benzer bir durum karşımıza çıkar. Yüzyılları aşmış tarihi bir gelenekten gelen masonların kendi kurallarının değişmesi, esnetilmesi, genişletilmesi hakkında sıkı kuralların uygulandığını değerli forum üyeleri en az bendeniz kadar bilmekte. Nitekim Tanrıya inanç konusunda bile tarihte yaşanan ayrılık bu konunun çözümlenmesi için uygun bir örnek olabilir. Kabul edilmiş bir locanın bu tarz bir duruma izin verceğini asla düşünmemekteyim. Mason olabilmenin tıpkı Tanrıya inanç şartında olduğu gibi bir de erkek olmak şartı vardır. Translık hakkında ne yazıkki bir bilgim yoktur çünkü eğitim alanım tıp/psikiyatri değildir. Ancak erkeklikle bağdaşmadığı sonucuna varılması mümkündür. Kişinin kendi fikridir ve her zaman saygı duyulmalıdır.
Bunun dışında translarında locada bulunmasına sıcak bakacak masonlar olduğunu düşünmüyorum. Eğer bir grup mason bu fikre sıcak bakarsa pek tabii ki H.K.E.M.B.L'den ayrılıp farklı bir loca kurabilecektir ve kendilerine mason diyebileceklerdir. Kabul edilmiş bir locanın bu yeni trans locasını asla tanımayacağı görüşündeyim. Klandesten bir kuruluş tanır mı bilemem ama tanımaları onların masonluk ismine ne derece olumlu ya da olumsuz bir etki bırakır orasıda ayrı konudur.
Kanımca bir kişinin niyeti, fikri, cinsiyeti sonradan değişmez. Bu sebeple ileride trans olabilme potansiyeli olan bir kişinin tahkikat sürecini başarı ile tamamlayamacağı görüşündeyim.
İşin özü şahsi kanaatim geleneklere bağlı kalınmasından yanadır.
Sevgilerim, saygılarımla.