Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: MASONLUK TARİHİ’NDE ANLATILMAYANLAR - 22  (Okunma sayısı 4546 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ekim 01, 2009, 02:01:58 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Wharton Dükü Philip Olayı



Londra Büyük Locası’nın altıncı büyük üstadı olan Wharton Dükü Philip, Çağdaş Masonlukta olasıya eleştirilir. Daha sonra İngiltere’de kısaca “Gormogonlar” diye anılan bir örgüt kurarak antimasonik nitelikli birtakım etkinlikler göstermiş olmasından ötürü de yerden yere vurulur.

Tüm bunlar, tutum ve eylemlerinin ardında kalan gerekçe göz ardı edilerek, konuya salt Masonluğun açısından bakılarak yapılır. Büyük üstatlığı döneminde Londra Büyük Locası’nı nasıl kendi keyfince yönetmeye giriştiği, Çağdaş Masonluğun 1723 tarihli özgün anayasasının yürürlüğe konmasını geciktirmesi, politik nitelikli özel isteklerde bulunması hatta büyük locaya bir politik çehre kazandırmak için uğraşması, zaten bir entrika çevirerek gelmiş olduğu bu makamı süresi dolduğu halde bırakmamakta diretmesi, bunu başaramayınca da büyük locanın kuruluşundan beri arşivlenmiş tüm belgelerini koltuğunun altına alarak çekip gidişi anlatılır.

Bütün bunların hepsi doğru görünüyor. Ayrıca diyecek bir şey yok.

Önceki “mecazi anlamda yangın” sözünün nedeni işte bu. Tüm belgeleri alıp götürmüş olduğu için Londra Büyük Locası’nın kuruluşu ve onu izleyen ilk 6 yıla ilişkin hiçbir kayıt yok. Sadece bunları yaşamış ve sonradan anlatmış olanların aktarması üzerine derlenmiş bilgiler var.

Bu da aslında birtakım yanılmaların, sansürlerin ya da değiştirmelerin olabileceği kuşkusunu getirir elbette ama nasıl özgün belge olmayınca kopyası onun yerini tutuyorsa, bu bağlamda da yapılabilecek bir şey yok.

Wharton Dükü Philip’in amacı Stuartların yeniden İngiltere tahtına sahip olması, Londra Büyük Locası’nın bu amaca yönelmesiydi. Stuartist oluşunun gerekçesi ise ancak yorumlanabilir: Babasına her bakımdan karşı çıkarak kendisini kanıtlamak… Delikanlı işte!

Zaten bu isyancı ruhunun etkisiyle 1719 yılında Londra’da “Hell Fire” (Cehennem Ateşi) adlı ve her türlü herzenin yendiği bir kulüp kurmuştu. Bundan üç yıl sonra da gelip Londra Büyük Locası’nın büyük üstadı oluvermişti. O tarihte henüz 19 yaşındaydı.

Buna bakarak isterse İngiliz masonlar ve onlara inananlar hâlâ Spekülatif Masonluğun tarihsel bakımdan ve bir süreç olarak Operatif Masonluğun devamı olduğunu, eski gelenek ve yöntemlerin hiç değiştirilmeden uygulandığını iddia edip dursun…

Wharton Dükü Philip’in, bırakın sonraki yapıp etmelerini, büyük üstatlığa gelişi bile başlı başına bir olaydır. Ardından büyük üstatlığı nasıl bırakmak zorunda kalışı da… Ancak bunlar Masonluğun resmi tarihinde de açıkça yazılı olduğu ve benim herhangi başka bir kaynaktan edinmiş bulunduğum farklı bir bilgi bulunmadığı için onları anlatmayacağım.

Wharton Dükü Philip, tüm direnişine karşın büyük üstatlığı bırakmak zorunda kalınca, soluğu dosdoğru Viyana’da alıp, İngiltere’de Stuartların lehine Habsburg hanedanının desteğini almak istedi. Aslında orada da ilginç olaylar var; Maria Theresa’nın onu kabul etmek istemeyişi, zar zor razı oluşu ve sonra bir güzel tepelemesi gibi ama o ayrıntılara girmeyelim.

Olmamıştı... İngiltere’deki büyük loca asal davaya ihanet etmiş, iyiden iyiye İngilizleşme yolunu tutmuş Masonculuk oynamaya başlamıştı. O kadarla da kalsa iyi… Birleşik Krallık tahtının Alman Hanover hanedanının eline geçmesine göz yumuyor hatta resmen buna çanak tutuyordu. Ona göre; bu kurumu hırpalamak hatta dağıtarak yıkmak gerekirdi ki, asal amaç doğrultusundaki çalışmalara bir başka yoldan güç katılabilsin.

İşte bunun için İngiltere’ye döndüğünde antimasonik girişimlerde bulundu. Kuşkusuz bir de büyük üstatlığı elinden kaçırmış olduğu için bireysel olarak hınç doluydu; o da ayrı…

Siyonistler de onun Stuartlar ile bağlantılı derdini paylaşıyordu ama yaptıklarını onayladıkları söylenemez. Bu nedenle Wharton Dükü Philip’i Siyonistler ile ayrı kefeye koymamak gerek. Siyon Örgütü, daha önlemli, daha özenli, daha ağır ama daha güvenli yürümek eğilimindeydi. Wharton Dükü Philip’in ise bütün bunlardan haberi bile yoktu. Daha sonra Fransa’ya geçtiğinde orada kendisine “Büyük Üstat” denilmesinden de pek hoşlanmış ama o bakımdan da hevesi kursağında kalmıştı. Fransa’daki mason locaları da başka birini (Hector McLean) büyük üstat olarak benimseyince, bu kez İngiltere’ye karşı savaşa girişmek üzere İspanya’ya koştu.

Bundan sonrası ise bizi pek ilgilendirmiyor.

Ancak Siyon Örgütü’nün Masonluk ile bağlantılı olmak üzere bundan sonra yapıp etmeleri de var. Daha sonraki tarihlerde… Oraya geçmeden önce ise, kronolojik sırayı kaçırmadan Londra Büyük Locası üzerinde biraz daha durmak istiyorum. Özellikle de Masonluğun anayasası bakımından…

Hatta bir de şu günümüzdeki Masonlukta çok sözü edilen “düzen” (intizam) konusu bakımından…

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
3 Yanıt
6733 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 05, 2010, 05:19:04 ös
Gönderen: Asi
0 Yanıt
3919 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 24, 2009, 10:48:02 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
4398 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 25, 2009, 04:12:50 ös
Gönderen: ADAM
8 Yanıt
7832 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 27, 2009, 02:49:27 ös
Gönderen: ozkann
1 Yanıt
5703 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 27, 2009, 07:18:53 ös
Gönderen: Prenses Isabella
0 Yanıt
4562 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 27, 2009, 03:57:52 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
4268 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 28, 2009, 08:06:50 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
4409 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 28, 2009, 06:57:41 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
4218 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 29, 2009, 07:54:49 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
4430 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 01, 2009, 08:32:56 öö
Gönderen: ADAM