İşte bu Masonlukta başlı başına bir konu… Masonlar açısından belki de en önemli konu…
Kimileri bu bağlamda “intizam” sözcüğünü kullanıyor. Ancak ben biraz Türkçeci olduğum için “düzen” demeyi yeğliyorum. Ötekini benimseyenler beni bağışlasın lütfen. “Muntazam” sözcüğünü de içime sindiremiyor, bunun yerine “düzenli” diyorum. Ancak şunu baştan belirtmek gerekir ki, şu “düzenli” (intizam) terimi bu bağlamda Batı dillerinde kullanılan sözcüklerin (regular, réguler) tam karşılığı olmuyor.
Şimdi bununla bağlantılı sorularımıza başlayalım.
Masonlukta “düzen” hangi anlamda kullanılmaktadır?
Masonlukta düzen, “Masonluğun amaç ve ilkelerine, yasalarına, tüzüklere, yöntemlere ve geleneklere uygun bir tutum benimsemek ve buna göre örgütlenerek çalışmak” demektir.
Dünya yüzündeki çeşitli mason örgütlerinin tümünün benimsemekte olduğu yasa, ilke, tüzük, uygulamadaki yöntem ve gelenekler birbirine tam uymadığı için düzen kavramı üzerinde de aralarında uyuşmazlık görülmektedir. Kuşkusuz bu öğeler bir mason örgütünden diğerine farklıdır çünkü her mason örgütü kendi çalıştığı ülkenin yasalarına ve töresine uyar. Bu konuda "tolerans" önemli bir etken olur. Eğer bir büyük loca bir diğer büyük locanın kendi benimsediklerinden farklı ilke, yöntem ve geleneklerini toleransla karşılayacak olursa, aralarında herhangi bir uyuşmazlık çıkmaz. Ancak bu toleransı gösteremeyenler olsa gerek ki, birçok büyük loca arasında bırakın iletişimsizliği, çekişme bile vardır.
“Düzen” yalnızca örgütsel bir kavram mıdır?
Masonlukta düzen, hem örgütsel hem bireysel bakımdan söz konusudur. Örgütsel bakımdan hem bir büyük loca, hem loca için geçerlidir. Böylece “bir masonun düzeni”, “bir locanın düzeni” ve “bir büyük Loca’nın düzeni” diye üç kavramdan söz edilebilir. Bunların her biri aslında bağımsız olarak geçerlidir ama hepsi de bir bütün olarak birbirine bağlıdır. Şöyle ki;
Düzenli bir büyük loca her biri düzenli olan localardan, düzenli bir loca da her biri düzenli olan masonlardan oluşur. Düzensiz bir büyük locaya bağlı localar düzensiz sayılır. Dolayısıyla düzensiz bir locanın üyesi olan masonlar da düzensizdir.
Ancak bir mason tek başına düzensiz olabilir. Bu, onun üyesi olduğu locayı etkilemez; düzensiz olduğu için locanın etkin üye listesinden çıkarılır. Bir loca, sadece bağımsız olarak çalışıyorsa tek başına ve başkalarını etkilemeden düzensiz olabilir; bir büyük locaya bağlıysa bu durum böyle süremez ve büyük locanın yetkili organı tarafından kapatılmasına karar verilir.
Bir mason nasıl düzenli olur?
Düzenli bir locada, masonik yöntemlere ve geleneklere uyularak Masonluğa alınmış olan bir kişi “düzenli bir mason”dur. Bu düzenin korunması, “masonik yükümlülükler”in yerine getirilmesine bağlıdır. Yükümlülükleirini yerine getirdiği sürece düzenli olmayı sürdürür.
Masonik yükümlülükler nelerdir?
Bir masonun yükümlülükleri, öncelikle Masonluğun amaç ve ilkelerini benimsemek ve uyum göstermekle başlar. Masonluğun yasalarına ve üyesi olduğu mason örgütünün tüzüklerine uymak, ülkenin yasalarına ve toplumun töresine bağlı olmakla sürer. Üyesi olduğu locanın toplantılarına hiç olmazsa asgari düzeyde katılmak ve ödentilerini aksatmadan yerine getirmekle sona erer.
Bir mason yükümlülüklerini yerine getirmezse ne olur?
Masonluğun amaçlarını ve ilkelerini benimsemeyen bir kişinin zaten “mason” olmaması gerekir. Masonluğa girmesinden önce buna dikkat edilir ama buna karşın sızmalar olabilir. Yanlışlıkla mason olmuş biri Masonluğun amaçlarına ve ilkelerine aykırı tutum ve davranışlarda bulunacak olursa, üyesi olduğu mason örgütünden çıkarılır.
Masonluğun yasalarına ve tüzüklere uymayan bir mason hakkında ise “disiplin soruşturması” açılır; durumuna göre cezalandırılabilir. Bir mason, ülkenin yasalarına ve töresine aykırı tutum ve davranışlarda bulunursa da aynı işlem yapılır.
Locasının toplantılarına hiç katılmayan ya da ödenti yükümlülüklerini yerine getirmeyen bir masonun durumu ise, üyesi olduğu locada görüşülüp “düzensiz” sayılması kararlaştırılır.
Düzen konusunda hoşgörü yok mudur?
Bir masonun locasında düzensiz sayılması, yükümlülüklerini aksatmaya başlar başlamaz değil, ancak bu tutumu aşırılığa vardığında yani ilgisi zayıflamaya yüz tuttuğu zaman söz konusu olur. Düzensiz sayılması kararlaştırılmadan önce, sağlığı ve ekonomik durumu da göz önünde tutulur. Ödenti yükümlülükleri bakımından kendisine zaman tanınabilir hatta kendisi de kabul ederse bu bakımdan desteklenebilir. Ancak bu hoşgörü toplantılara devam bakımından geçerli değildir çünkü sürekli bir engel (mazeret) nedeniyle üyesi olduğu locanın toplantılarına katılamayacak olan bir masonun “izin” alabilme olanağı da vardır.
Düzensizlik “Masonluktan çıkarılmak” demek midir?
Masonlukta düzensizlik ya da kendi isteğiyle ayrılma (istifa) durumu simgesel bir terimle “uyku” olarak anılır. Bu terimin kullanımıyla, o masonun, bir gün uyanabileceği dile getirilmiş olur. Kendi dileğiyle ayrılmış (istifa etmiş) ya da düzensiz duruma düşmüş olan bir mason, isterse sonradan gene masonik etkinliklerine başlayabilir. Buna da “düzene dönüş” (intizama avdet) denir.
Bir mason Masonluktan neden ve nasıl çıkarılır?
Masonluğun amaçlarına, yasalarına ve ilkelerine aykırı birtakım tutum ve davranışlarda bulunan, ya da bir yüz kızartıcı suç işleyen bir mason hakkında mutlaka disiplin soruşturması açılır. Bu soruşturma sonucunda “suçlu” bulunursa cezalandırılır. Masonluktan çıkarma, ona verilebilecek olan en ağır cezadır çünkü bu onu “onursiz” olarak nitelemekle eşdeğerdir.
Masonluktan çıkarılmış olan bir kişi "mason" niteliğini yitirir mi?
Kuramsal olarak, ağır bir suç işlemiş olması nedeniyle Masonluktan çıkarılan bir kişi "mason" niteliğini yitirir. Fakat bu durum, onun isterse kendini "mason" olarak tanıtmasına engel olamaz. Çünkü Masonlukta yaptırım gücü yalnızca mason örgütü çatısı altında geçerlidir.
Bir mason kendi istemiyle "mason" niteliğini kaldıramaz mı?
Kendisini "mason" olarak görmeyen bir kişi, Masonluğa girmiş ve çıkmış olsa hatta bir locanın üyesi olmayı sürdürmekte bulunsa bile zaten aslında mason değildir. Dolayısıyla, toplum içinde herhangi bir kişi kendisine sorulduğunda «Ben mason değilim.» diyecek olursa, aslında bir mason locasında etkin üye olarak kaydı bulunsa bile onun "mason" olduğu söylenemez.
Benim “Masonluktaki düzen” konusunda genel olarak sorabildiğim sorular ve bence yanıtları da işte bunlar… Ancak bunlar gerek daha ayrıntılı sorulara gerekse tartışamaya açıktır. Baktalım forum üyeleri bu konu başlığını nasıl geliştirecek.