Merhaba,
Bu konuda, yasadigim ulkeden birkac ornek vermek faydali olabilir diye dusundum...
Kuzey Amerika'da localar ufak capli sosyal yardimlarda bulunuyorlar... Mesela benim uyesi oldugum loca 2 hafta once yasadigimiz bolgenin izci grubuna $75 yardimda bulundu... Locamizin yardimlasma fonu var, bu fondan gerek kendi uyelerine gerek haricilere calisma esnasinda mevcut tum kardeslerin hepsinin kabul oyu ile yardimda bulunulabiliyor.
Bunun yaninda, Buyuk Loca catisi altinda faaliyet gosteren "Kamu Yararina" kurulmus ciddi kuruluslar var. Yine kendi bolgemden ornek verecek olursam;
1. Right to Learn Society: Dyslectic cocuklarin bire bir egitmen gozetiminde egitim ve ogretiminin saglanmasi. 175,000 dolar toplandi, Eyalet hukumeti de toplanan para kadar ilave para yardiminda bulundu. $350,000 bir fon'a yatirilarak faizi ile bu merkezin calismasi saglaniyor...
2. Masonic Higher Education Bursary: Bu organizasyon 1950'lerde kurulmus. Yuksek ogretimini maddi imkansizliklar yuzunden tamamlayamayan ogrencilere yilda $2000 burs sagliyor... Yine sadece fonda birikmis paranin faizi kullaniliyor, bu gun itibari ile 100 ogrenci desteklenmekte.
3. Masonic Foundation of Alberta: Masonic kuruluslarin kamu yararina uygulamak istedikleri projeleri desteklemek icin kurulmus bir kurulus.
4. Scottish Rite Charitable Foundation: Egitim ve/veya arastirma konularina veya diger yardim kuruluslarina maddi destek saglamak icin kurulmus bir organizasyon. Gecen yil 2,000,000 dolar Alzheimer konusundaki arastirmalar icin saglandi... 20 civarinda ustun yetenekli ama maddi imkansizliklari olan ogrenciler desteklenmekte.
Goruldugu uzere, Localar direk ciddi sosyal yardimlasma isleri ile ilgilenmiyor... Ama localarin uyelerinin bir araya gelerek kurduklari diger organizasyonlar ciddi islere imza atiyor...
Paylasmak istedim, belki Turkiye'de de buna benzer olusumlarin gundeme gelmesine vesile olur...
Sevgiler, saygilar,
aashooter
Masonluğu birtakım başka kurumlarla benzeştirmek bakımından özellikle bu nokta üzerinde durulmaktadır. Bakalım nasıl sorular üretebiliriz.
Localar sosyal nitelikli çalışmalar da yapar mı?
Yer yer ve zaman zaman sosyal nitelikli çalışmalarda bulunan mason locaları görülebilir. Bunların arasında özellikle kültürel nitelikli geziler, konserler, sanat gösterileri, sergiler, bilimsel seminerler ve benzeri tür organizasyonlar sayılabilir. Locaların, üyelerinin kardeşlik ilişkilerini pekiştirmek amacıyla düzenledikleri bir takım sosyal etkinlikleri de olabilir. Fakat bunlar doğrudan “masonik” çalışmalar sayılmadığı için, locaların bu tür etkinliklerde bulunmaları zorunlu değildir.
Masonluktaki en belirgin sosyal nitelikli çalışma, masonların eşlerinin ve yetişkin kızlarının da katılabildiği toplantılardır. Bu toplantılara genellikle “beyaz celse” ya da “beyaz oturum” denmektedir. Aslında dilimizdeki bu terim biraz hatalı kullanılmıştır: Fransızcadaki “tenue blanche” teriminden çeviridir ve doğru çevirisinin “açık celse” ya da “açık oturum” olması gerekir. Bazı mason örgütleri, bu toplantılarına masonların erkek yakınlarını da kabul eder. Kuşkusuz masonların eşleri ve yakınları diğer tür sosyal çalışmalara da katılabilir. Böylece bir mason locasındaki “aile” kavramı, loca üyesi olan tüm masonların ailelerini de içerecek biçimde genişler.
“Sosyal yardım” yapılır mı?
Dünya yüzünde organize bir biçimde yoğun sosyal yardım çalışmaları yapan, toplum ve insanlık için yararlı girişimlerde bulunan localar vardır. Fakat bunlar birer istisna sayılır. Çünkü Masonluk toplu eylem ve girişimde bulunan bir kurum değildir.
Masonlar her loca toplantısında yoksulları ve düşkünleri de gözetir ama sosyal yardımlaşma ya da toplumsal sorunlarla ilgili etkinliklerde bulunma türündeki çalışmalar, genellikle masonların bireysel girişimlerinin Masonluğa yansıması biçimindedir. Ancak bazı ülkelerde, özellikle ABD ve İngiltere’de doğrudan Masonluğa mal edilmekte olan hatta adında “masonik” sıfatı kullanılmış hastaneler, bakım evleri gibi kuruluşlar da yok değildir.
Öte yandan, bir mason örgütünün çalıştığı ülkede bir doğal afet ya da felaket ile karşılaşması durumunda, elbette o ülkenin mason örgütleri de olanakları elverdiğince felakete uğrayanların yardımına koşar.
Bu başlık altında sorulabilecek başka sorular da vardır elbette... Soran olursa, bildiğim kadarıyla yanıtlamaya çalışırım.