Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: BİR LOCAYA KONUK KABUL EDİLMESİ - 2  (Okunma sayısı 5198 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Nisan 05, 2010, 08:51:59 öö
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay





Burada bir locaya kabul edilecek bir konuktan söz ederken, yabancı ülkedeki bir mason örgütünün üyesi olup bu ülkeye gelen ve loca ziyaretinde bulunan bir konuktan söz edeceğim. Aynı büyük locanın içinde üyesi olmadığı bir locanın toplantısına konuk olarak katılan bir masondan değil.



Yabancı bir obediyansın üyesi olan bir konuk mason, bir diğer obediyansa bağlı bir locanın toplantısına, önceden bildirerek gelebildiği gibi, apansız çıkagelebilir de…

Böyle bir konuğun geleceği önceden bildirilmişse; o loca konuğu karşılamak üzere hazırlanır. İlk karşılamayı yapmak, locanın “tören üstadı” denilen görevlisine düşer. (Locada bu görevi yürütmekte olan iki mason varsa, bunlardan öncelikli olana.) Tören üstadı, konuk kardeşi üstad-ı muhterem ile, o da nazırlarıyla tanıştırır.

Eğer konuk ile belli bir yabancı dil kullanarak konuşmak gerekiyorsa, üstad-ı muhterem ile tören üstadı da bu dili bilmiyorlarsa, çevirmenlik yapacak bir kişi ayarlanır. Böyle bir durumda, elbette yapılacak olan konuşmaların, olabildiğince basit düzeyde tutulmasına özen gösterilir.

Loca üyelerince tanınmayan ve konuk olarak geleceği önceden bildirilmemiş olan bir mason, o loca üyelerinden biri tarafından getirilecek olursa; yine doğrudan üstad-ı muhterem ile değil, önce locanın tören üstadı ile tanıştırılır; böylece standart tanışma sırasına uyulması sağlanır. (Masonluk ile bağlantılı olmak üzere okuduğum protokollerde böyle yazıyor ama bu kuralın tam olarak böyle uygulanıp uygulanmadığını bilemiyorum.)

Toplantıya geleceği önceden bildirilmiş olan bir yabancı mason hakkında zaten üstad-ı muhtereme bilgi verilmiş olacaktır. Bu nedenle, tanınmayan ve apansız çıkıp gelen bir yabancı mason için geçerli olabilecek inceleme yöntemlerinin uygulanması gerekmez. Tanınmayan bir yabancı masonun apansız ve kendi başına gelmesi durumunda ise; lokalde bulunan ve konuşabildiği dilde onunla anlaşabilecek masonlar, kendisine ilgi gösterir. Eğer bir inceleme ya da sınamadan geçirilmesi gerekirse, bunu “dış koruyucu” (gözcü) olarak anılarn görevli yürütür. Yabancıdan, “el işaretleri” ve “sözcükler”i almak ister. (İsterseniz bunlara şifre ya da parola diyebilirsiniz.) Bu işi ona belli etmeksizin yapmaya kalkışması gerekmez çünkü bu onun görevidir ve ayıplanacak bir yanı olmadığı gibi, apansız gelen ve tanınmayan bir konuk masonu hiç de küçük düşürmez. Her mason, bu işin böyle olduğunu bilir. Fakat böyle bir durumda yabancı masonun verdiği işaret ve sözcükler, kendi bildiklerinden biraz farklı da olabilir. Bu konuda bir şaşkınlık geçirirse ya da kararsızlığı olursa, üstad-ı muhteremin görüşünü alır.

Şimdi şunu sorabilirsiniz: «Bu söz konusu işaret ve sözcükler dünyanın her yerinde tıpatıp aynı değil mi?» Aslında öyle olması gerekir ama değişik kültürlerde ve zaman içinde yer yer birtakım değişimleri uğramışlardır. Hatta bu bağlamda mason kuruluşları arasında farklılıklar bile söz konumsu olabilir. Ancak bu herhangi büyük bir sorun oluşturmaz. Gerekirse üst düzey yetkililer ile görüşülür ve çözümlenir.

Bakın, hiç atlanmaksızın ve kestirmeden gidilmeksizin, protokole tam uygun bir yöntemin bundan sonrası nasıl sürüyor:

Dış koruyucu (gözcü), konuk masonun locanın oturumuna kabul edilmesinde kendince bir sakınca bulunmadığına karar verdikten sonra onu soruşturucu (muhakkik) olarak anılan görevliyle tanıştırır. Bu görevli ise, yabancı masonun, kendilerince düzenli olarak tanınan bir obediyansın düzenli bir üyesi olduğunu gösterir belgelerini isteyecek ve bunları inceleyecektir. Bunu istemesinin de hiçbir ayıbı yoktur. Eğer soruşturucu bu belgelerin yazılı olduğu dili bilmiyorsa dil bilenlere danışır.

Bu aşamada önemli bir nokta ortaya çıkıyor. Demek ki, bir locada “soruşturucu” (muhakkik) olarak görev almış bulunan bir mason, sadece ritüelik görevlerini bilmekle yetinmemeli. Böyle bir durumla karşılaştığı zaman, incelemekle yükümlü olduğu belgeler üzerinde de bir genel bilgi edinmiş olmalı. Kuşkusuz bilgi noksanı varsa üstad-ı muhtereme danışacaktır ama bu bilgiyi ne zaman ve nasıl edinecek, doğrusu işin orasını bilmiyorum. Böyle bir durumla pek ender olarak karşılaşıldığına göre, herhalde bir bocalama söz konusu olacaktır ve bunu da olağan karşılamak gerekir sanırım.

Daha önce de belirtmiştim: Birçok büyük loca, karşılıklı olarak “tanışma” içinde bulundukları diğer büyük locaların üyelerinden başka hiçbir yabancıyı localarının toplantılarına “konuk” olarak kabul etmez. Bu bakımdan, belgeleri uygun ya da yeterli görülmeyen bir masona, özür dileyerek toplantıya katılmasına olanak görülemediği söylenir. Bu bir şaşkınlık ya da içerleme yaratır belki ama ne yaparsınız, kural böyle.

Mabette yapılacak çalışmalara başlanmadan önce, konuk mason ile söyleşilerde ve çeşitli bilgi alış verişinde bulunulur. Oturuma başlanacağı zaman, konuk masonu mabet kapısına götürmek dış koruyucunun görevidir. Buraya gelirken kendisine eşlik etmiş olan bir diğer mason varsa, bu aşamadan sonra artık ona yapacak bir iş düşmez.

Bir konuk mason mabede alınırken, bu bağlamda uygulanmakta olan bir geleneksel yöntem var. Ancak bu yöntemin burada anlatılması korkarım forum kurallarına aykırı düşer. Bunu anlayışla karşılayacağınızı umarım.






Buraya kadar anlatmış olduklarım, sıradan bir masonun bir başka obediyansa bağlı bir locanın toplantısına konuk olarak katılması durumunda geçerliydi. Oysa Masonlukta bir de “resmi konuk” diyebileceğimiz, bir başka obediyansı resmen temsil etmek üzere ziyarete gelen bir masonun durumu var. Bu, Masonluğun geneli açısından öncekilerden daha önemli. İzleyen bölümde biraz da ondan söz edelim.



ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
26 Yanıt
27121 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 13, 2008, 12:19:40 öö
Gönderen: blossom
3 Yanıt
7139 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 23, 2009, 11:48:47 öö
Gönderen: lucifer
4 Yanıt
6786 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 02, 2009, 03:23:38 öö
Gönderen: quadriga
9 Yanıt
15704 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 09, 2009, 08:35:52 öö
Gönderen: ceycet
42 Yanıt
25180 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 22, 2018, 09:35:32 ös
Gönderen: Caliper
0 Yanıt
5331 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 06, 2010, 11:21:22 öö
Gönderen: ADAM
12 Yanıt
14687 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 22, 2011, 02:17:12 ös
Gönderen: Hacamat
10 Yanıt
17619 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 12, 2020, 04:18:20 ös
Gönderen: nargilefilozofu
16 Yanıt
33924 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 26, 2011, 01:19:25 öö
Gönderen: Alşah
8 Yanıt
5395 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 20, 2014, 12:04:02 ös
Gönderen: ABCDEF