Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: MASONLUKTA GİYİM VE KUŞANIM - 3  (Okunma sayısı 10829 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mayıs 14, 2010, 02:17:33 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay




Masonluktaki giyim konusu üzerinde iki bölüm harcadıktan sonra, bu bölümde “kuşanım” konusuna bakmak istiyorum.


Masonlukta kuşanım (regalya) dört temel öğeden oluşur: Önlük, eldiven, biju ve kordon ya da eşarp.

Bunlardan giysinin üzerine boyuna geçirilmek suretiyle takılan kuşanım öğesine kordon, bir omuzdan diğer yandaki kalçaya doğru takılana eşarp deniyor. Simgesel derecelerde kordon kullanımı eşarptan daha yaygın olduğu için, ben de burada bundan sonar sade “kordon” sözcüğünü kullanacağım.

Peki, önlük ile kordun anlaşılır ama biju nedir?

Bu, bir tür madalyondur. Ayrıntılarına daha ssonra geleceğim, Şimdilik sözcüğü olduğu gibi kabul edelim akma sakın “buji” demeyelim; o zaman çok yanlış olur.

Masonluktaki kordon ve bijunun benzerlerinin, başka kurumlarda, özellikle eski geleneklere bağlılıklarını sürdüren kimi Batı ülkelerinin ileri gelenlerinin katıldığı resmi kabullerde takılmakta olduğu görülebilir. Çünkü bunlar, şövalyelikten ve krallıktan kalmadır. Nitekim sözlük anlamı bakımından regalya (regalia) “krala özgü olan ayrıcalıklı süs eşyası” demektir. Fakat bu bir tek kral ya da benzeri egemen yöneticiye özgü olarak kalmamış, önceleri diğer soylular, daha sonra toplumun diğer ileri gelenleri tarafından da kuşanılır olmuştur. Zamanla başka kurumlara ve örgütlere de geçmiştir. Günümüzde, özellikle yüksek öğrenim kurumlarında düzenlenen törenlerde bu gibi kuşanım öğelerinin kullanıldığını görürüz.

Eldiven de öyledir. Kimileri Masonluktaki eldivenin Operatif Masonluk olarak anılan eski inşaatçı birliklerindeki “taş yontucu masonlar”dan kalma bir simge olduğunu söyler. Bunun doğruluğu kuşkuludur. Orta Çağ sonrasında Batı Avrupa’da soylular başka insanlarla birlikte olduklarında hep beyaz eldiven giyerdi. Bunun en belli başlı gerekçesi, “hijyen” diye bir şeyin hemen hiç bulunmayışı nedeniyle kendilerini korumaktı. O tarihlerde doğru dürüst yıkanmak alışkanlığı olmadığından, hele ellerin ikide bir yıkanması gibi bir şey kimsenin aklının ucuna bile gelmediğinden, bedensel olarak temiz kalmak amacıyla kullanılan beyaz eldiven, Masonluk’ta tinsel bakımdan “temiz” oluşun bir simgesine dönüştürülmüştür.

Buna, geleneksel inşaatçılık mesleğinden aynen değil, benzetme ve simgeleştirme yöntemiyle alınma olan önlük eklenmiştir. Kuşkusuz önlük, salt geleneksel inşaatçılık mesleği ve sanatının uygulamalarında kullanılmış bir öğe değildir. Günümüzde de birçok meslek ve sanatta, çalışırken ya üstünü başını temiz tutmak ya da dış etkenlerden korumak üzere çeşitli boy ve biçimlerde önlükler kullanılır. Evdeki mutfakta yemek pişirenlerin, bazı restoranlarda garsonların kullandığı gibi. Masonlukta bu bakımdan değerlendirildiğinde, önlüğün “bedensel çalışma” ile “zihinsel çalışma”nın eş değer olduğunu simgelediği belirtilir. Dolayısıyla, en azından simgesel derecelerdeki çalışmalarda eldiven ile bütünlenen önlük, kordon ve bijuya oranla öncelikli tutulur.

Şimdi bu kuşanım öğelerinden her birini teker teker ele alarak özetle incelemek istiyorum. Ancak bu bağlamda yazacaklarımı şöyle bir kafamda tasarladım da, her birisinin ayrı birer başlık olmasının daha uygun düşeceğine karar verdim.

Şu halde daha sonra dört ayrı başlık açacağım. Masonlukta Önlük, Masonlukta Eldiven, Masonlukta Kordon, Masonlukta Biju diye. Ancak bu aşamada eklemek istediğim birkaç küçük not var.

Masonluğun simgesel derecelerinde yapılan loca çalışmasında, uygulanan rita özgü derecesi her ne oldursa olsun tüm masonlar, çırak, kalfa ya da üstat derecesindedir. Locada bir özel oturum ya da tören olmadığı sürece, yüksek derecelerden birinde oluşu ona herhangi bir üstünlük, bir ayrıcalık getirmez; sadece “üstat” derecesinde sayılır. Dolayısıyla, simgesel derecelerde çalışan bir locanın sıradan bir toplantısına katılırken, yüksek derecelere özgü kordon ve önlük kuşanılamaz; bu derecelerle ilgili bijular da takılamaz. Ancak bu kural, herhangi bir masonun, o locanın toplantısına, üyesi olduğu bir yüksek derece birimini ya da bir yüksek derece otoritesinin yöneticilerini resmen temsil etmek üzere, özel olarak karşılanıp ağırlanacağı bir “resmî konuk” olarak katılması durumunda geçerli değildir.

Masonluğun kuşanım öğeleri, doğrudan ve yalnızca masonik ortamda yapılan çalışmalara özgüdür. Eskiden bu öğelerin başka ortamlarda -özellikle resmi kabullerde- kuşanılması olağandı. Bunun ise çeşitli sakıncaları görülmüş, bu öğelerinin loca toplantıları dışında kullanılması geleneği terk edilmiştir.

Bununla birlikte, bazı Batı ülkelerinde masonların zaman zaman toplum içine Masonluğa özgü kuşanımlarıyla çıktıkları görülebilir. Bu tür uygulamaların bir özel nedeni vardır. Ya Masonluğun o ülkedeki bir bayramı açıkça toplum içinde kutlanmaktadır ya ilgili mason kuruluşuna bu bağlamda bir özel çağrı iletilmiş ve buna uyulmuştur ya da açıkça bir “mason gösterisi” yapılmaktadır. Bu gibi uygulamalarda mutlaka ilgili mason kuruluşunun yetkili organının bir kararı ve izni olması gerekir. (Buna benzer bir uygulama çok eski bir tarihte Türkiye’de yapılmış ve ardından hayli söylenti çıktığı gibi haklı eleştirilere uğramış.)

Bir masonun toplum içinde hiç kimseden izin almaksızın takabileceği tek öğe “mason rozeti”dir. Bu rozet bir genel rozet olabildiği gibi, locanın ya da büyük locanın özel rozeti de olabilir. Rozet, bir masonik kuşanım öğesi değildir. Fakat «Bir mason günlük yaşamında rozet takmalı mıdır?… Ne zaman ve hangi koşullar altında takabilir?» diye sorulacak olursa, bunun yanıtı da tartışmaya değer.





Bu başlık altındaki yazılarımı izleyen sevgili dostlara bir not: Birkaç gün forumdan ayrı kalacağım. Öteki konulara döndükten sonra başlayabileceğim.





ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Temmuz 21, 2010, 03:04:02 ös
Yanıtla #1
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 145
  • Cinsiyet: Bay

Sayın ADAM,

Güzel ve akıcı şekide açıklanmış bir seri yazmışsınız. Aslında her seriniz öyle, iyi ki bu forumda varsınız. Son paragrafta izin alınmaksızın takılabilecek tek öğe Mason rozetidir demişsiniz. Masonik yüzükler hakkında loca'nın bakışı nedir acaba?
Aşk için yanarken
Edindiğim kanatlarla
Uçup gideceğim ışığa doğru,
Hiçbir gözün bakamadığı.


Temmuz 22, 2010, 10:17:22 öö
Yanıtla #2
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Kısa bir yanıt:

Ha rozet, ha yüzük... Bir şey fark etmez. Üzerine mason simgeleri işlenmiş başka öğeler de var. Kadınların broş ve kolyeleri bunların başında gelir. Erkeklerin de kullandığı kolye ya da bileklik tarzı süs öğeleri var üzerinde mason simgelerinin yer aldığı. Bir de kravatlar, papyonlar, çakmaklar, sigaralıklar, pipolar, kalemler. masa üzerine konulan çeşitli öğeler hatta otomobil üzerine takılabilecek çıkartmalar...  Sayın sayabildiğinizce. Ticari amaçlı olarak yapılmış olan bu gibi nesnelerden istediğiniz kolaya elde edebilme olanağınız var.

Tüm bunların içinde yaka rozeti en çok dikkat çeken ve en popüler olandır.

Büyük locaların bunların takılması ve kullanılmasına karşı çıktıklarını hiç okumadım; duymadım. Demek ki karşı çıkan yok. Hem niçin karşı çıksınlar ki?

Sevgiler.


   
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Temmuz 22, 2010, 11:26:06 öö
Yanıtla #3
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 145
  • Cinsiyet: Bay

Cevabınız için teşekkür ediyorum Sayın ADAM. "tek öğe" gibi kısıtlayıcı bir terim kullandığınız için sorma ihtiyacı hissettim.

Saygı ve sevgilerimle..
Aşk için yanarken
Edindiğim kanatlarla
Uçup gideceğim ışığa doğru,
Hiçbir gözün bakamadığı.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
9 Yanıt
19915 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 04, 2011, 07:59:36 ös
Gönderen: Isis
2 Yanıt
12585 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 03, 2012, 09:22:40 öö
Gönderen: ADAM
3 Yanıt
6673 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 10, 2010, 11:21:17 öö
Gönderen: alcyone
2 Yanıt
4997 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 11, 2010, 11:46:03 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
2971 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 04, 2010, 08:16:20 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
5522 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 15, 2010, 06:01:34 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
5749 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 16, 2010, 09:08:35 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
6907 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 17, 2010, 01:32:36 ös
Gönderen: ADAM
5 Yanıt
23686 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 08, 2019, 11:23:41 ös
Gönderen: burakc
0 Yanıt
5923 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 13, 2010, 08:20:43 öö
Gönderen: ADAM