Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: BİR MASON LOCASININ GÖREVLİLERİ - 2  (Okunma sayısı 7643 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Haziran 04, 2010, 08:05:30 öö
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay




İstek üzerine bir mason locasının görevlilerini anlatmaya başlıyorum. Bunlardan ilki en önemli olduğu için çok yer kaplayacak. Duruma göre belki iki bölüme ayırmak bile söz konusu olabilir.




Üstad-ı Muhterem (1)

Bir mason locasındaki tek yetkili kişi ve en üstün otoritenin üstad-ı muhterem olduğunu biliyoruz.

[ÜSTAD-I MUHTEREM başlığı altında bir diğer yazı yazdım ve bu unvanın Türk Dili bakımından uygun olmadığını ileri sürdüm. Ancak kullanılıyor. Onun için ben de karışıklık olmasın diye kullanmayı sürdüreceğim, istemeye istemeye…]

Ancak bir üstad-ı muhteremin böylesine yetkili ve otoriter oluşu, ona her istediğini kendi dileğince yapmak hakkını ve olanağını da vermez. Hatta bir üstad-ı muhteremin diğer tüm görevlilerden daha dikkatli, daha özverili ve görevini yerine getirirken daha özenli olması gerektiği bile söylenebilir.

Üstad-ı muhteremin görevini eksik ya da yanlış yapması, saygınlığına gölge düşürür ve onu âdeta bir “toplantı yöneticisi” durumuna sokar. Yanlış tutum, davranış, karar ve uygulamaları, önceleri dudak bükme ile karşılanmasına, sonra ise pek umursanmamasına, giderek hiçe sayılmasına bile neden olabilir. Böyle bir durum, kıdemli masonlar için üzüntü vesilesidir; yeni masonlar üzerinde ise çok olumsuz etkiler oluşturur. Üstelik, üstad-ı muhterem göreve seçilerek geldiği ve en geç iki yıl içinde değişeceği için, böyle bir durum, bu görevi ondan sonra alacak kişiler bakımından kötü örnek olabilir. Eğer sonraki üstad-ı muhterem de benzer yanlışlıkları sürdürecek olursa, locanın yozlaşmaya doğru gitmesi bile söz konusu olabilir. Ancak bunun bir olumlu yanı da olabilir: Şöyle ki, bir kötü örnek, sakınılması gereken tutum ve davranışları ortaya sermek, iyiyi ve doğruyu bulmak bakımından yararlı da olabilir.

Genelde olanı değil de, varsayımsal bir senaryoyu anlatarak yanlış izlenim vermek de istemem doğrusu. Kötü bir üstad-ı muhterem, çok ender karşılaşılan bir durumdur. Çoğu daha önce bu görevin iyi ve güzel bir şekilde nasıl yapılacağını öğrenmiş ve içine sindirmiştir. Tutum ve davranışları da ona göredir.

Üstad-ı muhterem görevi, Masonluktaki en onurlu fakat en zor görevdir. En üstün, en yüce görev olduğu bile söylenir. Böyle olunca, sadece ilgili locanın üyeleri değil, tüm kardeşler her üstad-ı muhteremden bu görevin hakkını vermesini bekler. Çünkü üstad-ı muhteremin görevindeki verimliliği ve başarısı, locanın da verimli ve başarılı olması demektir. Bir locanın verimli ve başarılı çalışmalar yapması ise Masonluğun amaçlarının gerçekleşmesi yolunda bir adım daha atmak demektir.

Kuşkusuz bir locanın çalışmaları yalnızca mabette yapılan toplantılarla bitmez. Toplantıların dışında yapılan ve yapılması gereken işler de vardır. Locanın çalışmalarındaki genel başarısı, mabette ve mabet dışındaki çalışmaların tümüyle belirginleşir.

Bir locanın gerek mabette gerekse mabet dışında yapılan çalışmalarındaki başarısı, üstad-ı muhteremin sorumluluğu altındadır. Bundan ötürü bir üstad-ı muhterem, aşırı sayılabilecek boyuttu yük taşımakta olabilir. Özellikle toplantılar dışında nazırların ve diğer görevlilerin alıp yürütebilecekleri bazı işleri de doğrudan kendisi üstlenir. Bu, belki de bir üstad-ı muhteremin en yanılgılı tutumudur. Çünkü gereksizce yorulur; yapılacak işlerin bazısı da bölüşülmediği için ister istemez aksamaya uğrar. Üstelik diğer görevlilerin kendilerine güvenilmediği için gücenikliğine ya da gevşemelerine hatta tembelleşmeye yönelmelerine bile neden olur. Demek oluyor ki, bir üstad-ı muhteremin öncelikli görevi, kendisiyle birlikte görev üstlenmiş olan diğer görevliler arasında bir iş birliği, sorumluluk paylaşımı, eşgüdüm sağlamaktır.

Bir başka başlık altında bur görevlinin locada seçildikten sonra hemen görevine başlamadığını, seçimin daha önce yapıldığını, göreve başlamak için ise genelde “isat” olarak anılan bir tören düzenlendiğini anlatmıştım. Seçimin yapılması ile bu törenin düzenlenmesi arasında geçen bir zaman vardır. Bu, üç ay kadar uzun bir süre olabilir ama en azından iki haftadır.

İşte bu süre içinde göreve seçilmiş ama henüz tören yapılmamış olduğu için unvanını almamış yeni üstad-ı muhterem, genellikle “envar” olarak anılan diğer yeni grevlilerden en önde gelenlerini toplar. Hatta belki ayırımsız tüm görevlileri toplar. Hatta belki böyle bir özel toplantıya görevi kendisine devredecek ve bundan sonra “önceki üstad-ı muhterem” olarak anılacak kişiyi de çağırır. Gerek locanın bir sonraki dönemde uygulayacağı çalışma programını gerekse diğer etkinlik ve işlerini, varsa sorunlarını hep birlikte görüşürler. Her görevlinin olağan görevinin yanı sıra gereken iş birliği ve paylaşımın nasıl yapılacağı  belirlenir.

Özellikle üye sayısı çok olan localarda, görevliler yapılması gereken işlerin tümüne yetişemeyebilir. Hele seçilmiş yardımcıları da yoksa, çoğu görevlinin yükü daha da ağırlaşabilir. Bu durumda üstad-ı muhterem, zorda kalan ve görevinin gereğini yapmaya çok istekli olsa da buna yetişemeyenlere, kendi onaylarını da alarak yardımcılar atar. Gereğinde bununla da yetinmez; komiteler (komisyonlar) oluşturarak kimi diğer üyelerin de yapılacak işleri paylaşmalarını sağlar. Bu arada şunu da anımsatayım: Üstad-ı muhterem, locada kurulabilecek olan tüm komitelerin doğal başkanıdır. Bir locada yapılacak olan çalışmalarda ne kadar çok mason etkin görev alacak olursa, o locanın çalışmalarındaki başarı düzeyi de o oranda yükselir.

Üstad-ı muhterem, görevde bulunduğu sürece zaman zaman aynı obediyansa bağlı diğer locaların toplantılarına katılması için davetler alır. Ancak bunu beklemesi gerekmez. Çağrılmamış olsa bile arada sırada diğer locaların toplantılarına konuk olarak katılır.

Her loca, bir diğer locanın üstad-ı muhteremini ağırlamaktan mutluluk ve onur duyar. Üstad-ı muhteremlerin karşılıklı olarak localara konuk olması, localar arasındaki iletişimin sıkılaştırılması bakımından çok yararlı olur. Bu konuklanmalarda üstad-ı muhterem çoğu kez yalnız değildir; yanında locasının üyelerinden daha götürür; bunun için de özellikle yeni masonları seçer.

Toplantı gününde üstad-ı muhterem, genellikle lokale diğer görevlilerden önce gelir. Bunun nedeni ise, o gün yapılacak toplantı ile bağlantılı olarak herhangi bir aksaklık ile karşılaşılması ya da sorun çıkması durumunda kendisine ne yapmak gerektiği sorulduğunda, duraksamaksızın karar verip uygulamaya konulmasını sağlayacak tek kişi oluşudur. Büyük locanın, o locanın çalıştığı vadinin ya da lokalin ilgilileri ile görüşmelerde bulunması da gerekebilir..Bu arada elbette lokale gelmiş olan diğer masonlarla kısa söyleşilerde de bulunur.

Toplantı öncesinde üstad-ı muhteremin yapması gereken önemli bir iş daha vardır. O günün gündeminde bir mason adayı ile ilgili bir öneri (teklif), Masonluğa giriş dileği (talepname), adaylar hakkında yapılmış soruşturma (tahkikat) ve benzeri işlemlere ilişkin belgeleri gözden geçirir. Bir eksiklik, anlaşılmazlık ya da olumsuzluk olup olmadığına önceden bakar ki, toplantı sırasında bir sürpriz ile karşılaşmasın.



Bir türlü toplantıya giremedik. Gireceğiz… Öyle dediysem, toplantıda Üstad-ı Muhterem’in genel olarak neler yaptığını gözden geçireceğiz. Fakat başlangıç olarak bu kadar yeter sanırım. Sonrasını izleyecek bölüme bırakalım.



ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
0 Yanıt
5661 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 07, 2010, 07:41:26 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
7574 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 18, 2010, 11:08:09 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
7259 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 19, 2010, 12:01:41 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
8526 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 22, 2010, 06:03:38 ös
Gönderen: ADAM
7 Yanıt
15198 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 30, 2010, 04:48:07 ös
Gönderen: ceycet
0 Yanıt
7586 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 25, 2010, 11:21:10 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
7435 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 26, 2010, 11:00:08 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
5243 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 28, 2010, 08:26:54 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
7543 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 29, 2010, 07:59:30 öö
Gönderen: ADAM
8 Yanıt
17113 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 21, 2019, 01:45:22 ös
Gönderen: Mars