Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: BİR MASON LOCASININ GÖREVLİLERİ - 6  (Okunma sayısı 8325 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Haziran 10, 2010, 10:02:50 öö
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Önceki Üstad-ı Muhterem


Çoğu büyük localarda önceki üstad-ı muhterem “locanın görevlilerinden biri” sayılmaz. Ancak bazı büyük localarda bir üstad-ı muhteremin işi ve görevi bu sıfatı taşıdığı sürenin sonunda bitmez; bir sonraki üstad-ı muhteremin görev süresi boyunca loca görevlilerinden sayılması benimsenmiştir. Öyle ki, locanın “envar” olarak da anılan “görevliler kurulu” toplantılarına mutlaka katılması bile öngörülür. Locanın kendi içindeki protokol sıralaması bakımından da görevi yürütmekte olan üstad-ı muhteremden hemen sonra yer alır.

Özellikle önceki üstad-ı muhteremi loca görevlisi sayan büyük localarda, ancak sadece onlarla sınırlı kalmamak üzere diğer bazı büyük localarda da bu masonun en önemli görevi, üstad-ı muhtereme her bakımdan destek olmak ve danışmanlık etmenin yanı sıra, üstad-ı muhteremin herhangi bir nedenle yokluğunda loca toplantısını yönetmektir. Bu yöntemin benimsendiği büyük localarda, önceki üstad-ı muhterem de yoksa toplantıyı daha önceki üstad-ı muhterem,  o da yoksa daha önceki, hiçbiri yoksa mutlaka daha önce bir locada üstad-ı muhterem olarak görevde bulunmuş bir mason yönetir. Bunun gerekçesi öyle basit bir protokol sıralaması değildir. (Bu bağlamda ayrıntılara girmeyi gereksiz görüyorum.)

Kimi masonlar localarında ilk kez üstad-ı muhterem olduktan sonra bu görevi aşırı olarak nitelenebilecek bir ölçüde benimser; üstad-ı muhteremliği âdeta yaşamının cayılamaz bir parçası sayar. Oysa bu görev yaşam boyu geçerli değildir; gün gelecek, sona erecektir. Fakat kendini üstad-ı muhteremliğe kaptırmış olan mason bunu hiç düşünmez bile... Derken işte o gün gelir; locada yeni bir üstad-ı muhterem seçilir. Önceki üstad-ı muhterem görevinden mutsuz olarak ayrılır; yerini istemeye istemeye yeni üstad-ı muhtereme bırakmak zorunda kalır. Ancak işte ona locada etkin bir görev verilmekteyse, bu bakımdan belki bir tür “geçiş dönemi” fırsatını elde etmiş olur.

Bu uygulamanın olumsuz sonuçlar verdiği de görülmemiş ve görülmüyor değildir. Kendisini üstad-ı muhterem olmaya kaptırmış olan mason, görevi devrettikten sonra her işe teşne olur. Sanki loca kendi malıymış gibi davranır. Locayı yönetme hakkı yoktur ama üstad-ı muhteremi yönetmeye kalkışır. Ender bir durum belki ama görülmemiş de değil.

Bazı zaman bu yönetme tutkusu ya da locayı sahiplenme duygusunu aşırılığa kaçırma locanın daha eski üstad-ı muhteremlerinde de görülür. Hatta eski üstad-ı muhteremlarin kendi aralarında bir “cunta” olarak nitelendirilebilecek bir egemen yöneticiler grubu oluşturup, yönetimdeki üstad-ı muhteremi bir maşa gibi kullanmaya kalkıştıkları bile görülmemiş şey değildir.

Nedense öyle bir olumsuzluk olasılığından girdim. Şimdi bunu değiştirmek de istemiyorum. Yazdım bir kere. Onu bir yana bırakıp bir önceki üstad-ı muhteremin yaptığı/yapması gereken önemli işleri gözden geçirelim.

   Önemli ve geçerli bir engeli (mazereti) olmadıkça locanın her toplantısına gelir. Üstad-ı muhteremi yalnız bırakmamaya özen gösterir; ona yanında bulunduğunu, destek olduğunu duyumsattırır.

   Üstad-ı muhtereme, locayı yönetmesi sırasında her bakımdan yardımcı olur. Gereksinme duyacağı her konuda danışmanlık ederek elinden geldiğince ona deneyim kazandırır.

   Üstad-ı muhteremi, tutumunda, locayı yönetme tarzında ve tüm kararlarında destekler. Bireysel görüşü farklı olsa da, üstad-ı muhterem ile aralarında uyuşmazlık bulunduğu izlenimi vermekten kesinlikle kaçınır. Gerçekten de bir uyuşmazlık varsa, bunu loca üyelerine yansıtmamaya özen gösterir ve özel olarak görüşür.

   Üstad-ı muhteremı uyarması, hatta onu eleştirmesi gerekebilir. Ancak bunları hiçbir zaman locanın toplantısında, kardeş sofrasında, hatta diğer kardeşlerle bir arada bulundukları bir ortamda yapmamalıdır. Bunun için ikisinin yalnız başlarına oldukları zamanı seçmelidir.

   Bazı büyük locaların uygulamalarında, loca toplantısı sırasında gündeme alınarak ya da alınmadan locanın yeni üyelerine masonik nitelikli bilgiler aktarılır. İşte bu aktarım, bazı büyük locaların uygulamalarında önceki üstad-ı muhterem tarafından yürütülür.

Bu anlattıklarım standart olanlar. Bu bağlamda bir de bireysel görüşüm ya da önerim var; onu eklemeden edemeyeceğim. Önceki üstad-ı muhterem, “Boynuz kulağı geçer.” deyimini hep aklında tutmalıdır. Aklında tutmakla da yetinmemeli, deyimin gerçekleşmesine çalışmalıdır. Bence iyi bir önceki üstad-ı muhteremin en büyük mutluluğu, kendinden sonra üstad-ı muhterem olarak locanın başına gelmiş olan kardeşinin bu görevi kendi becerebildiğinden çok daha iyi ve çok daha güzel, çok daha başarılı olarak yürüttüğünü izlemesi olsa gerektir.



ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Temmuz 27, 2013, 10:29:29 öö
Yanıtla #1
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 879
  • Cinsiyet: Bay

Epey sağlam eleştirilmiş :) Gerçi bu olumsuz örnekleri yakın zamanda gördük.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
0 Yanıt
7641 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 04, 2010, 08:05:30 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
7572 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 18, 2010, 11:08:09 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
7258 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 19, 2010, 12:01:41 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
8525 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 22, 2010, 06:03:38 ös
Gönderen: ADAM
7 Yanıt
15197 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 30, 2010, 04:48:07 ös
Gönderen: ceycet
0 Yanıt
7584 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 25, 2010, 11:21:10 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
7434 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 26, 2010, 11:00:08 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
5242 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 28, 2010, 08:26:54 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
7541 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 29, 2010, 07:59:30 öö
Gönderen: ADAM
8 Yanıt
17112 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 21, 2019, 01:45:22 ös
Gönderen: Mars