Dış Koruyucu (Gözcü)
Bu yazı dizisinin birincisinde bir locanın görevlilerini hiyerarşik olarak sıralamıştım. O sıralamaya bakacak olursak, bu görevlinin pek de önemli olmadığını düşünebiliriz. Bakalım öyle mi?
Bu görevli, toplantı günü, toplantı saatinden yeterince erken gelenlerden biridir. Toplantıya katılmak üzere gelenleri inceler. Kuşkulu bir durum ile karşılaşırsa ya da mabede protokol uyarınca törenle alınması gerekebilecek birisi varsa üstad-ı muhtereme bilgi iletir. O günkü toplantıya katılmak üzere gelmiş konuklar arasında tanımadıkları varsa, onlarla tanışarak kimliklerini ve derecelerini araştırır; gerekli gördüğünde “parola” niteliğindeki sözcükleri sorar. Yabancı bir obediyanstan gelmiş olanlar varsa kimliklerini inceler. Böylece, gelenlerin ayrı ayrı yapılacak oturumlara katılabilme hakları olup olmadığını önceden belirleyerek gereksiz gecikmeleri önlemiş olur.
Şimdi ben bunları burada böyle anlattım ama sanırsınız ki lokalde sadece tek bir mabet var ve tek bir loca toplantı yapıyor. Oysa pratikte bu iş genellikle hiç de öyle değil. Lokalde birkaç hatta belki çok mabet bulunabilir ve çok sayıda loca ayrı ayrı mabetlerde toplanmakta olabilir. Böyle bir durumda dış koruyucu anlattığım toplantı öncesi görevlerini lokalin genele açık bölümlerinde değil, kendi locasının giriş kapısının önünde yapar.
Her masonun mabede gerekli kuşanım ile girmelerini gözetir. Kimilerinin gelirken önlük ve eldivenlerini yanlarına almayı unutabileceklerini ya da bunu ihmal etmiş olabileceklerini düşünerek, yeter sayıda önlük ve birkaç çift eldiveni hazır bulundurur. Kardeşlerin mabede girişlerinde, ritüelin, protokolün ya da hiyerarşinin gerektirdiği sıraya uymalarına özen gösterir.
Dış koruyucu, locanın “protokol görevlisi” sayılır. Bir protokol konuğunun törenle mabede alınışında, adını ve masonik unvanını duyurur.
Mabet kapısını dışarıdan güven altında tutar. Locanın oturumuna katılmak üzere sonradan gelenler arasındaki konukların adlarını öğrenir; bu kişilerin ilgili derece oturumuna katılabilecek nitelikte olup olmadıklarını araştırır; gerek konukların gerekse loca üyelerinin kimliklerini iç koruyucuya iletir.
Her ne kadar asal görevi mabedin dış güvenliğini sağlamaksa da, oturum boyunca mabet kapısının dışında beklemesi gerekmez. Oturum açıldıktan bir süre sonra mabede girerek çalışmaları izler; gerektiğinde dışarıya çıkar.
Bunu dedim ya, bir dergide (sanırım Life dergisiydi) görmüş olduğum bir anlatıyı anımsadım. Belki gençler adanı bile duymamıştır ama orta yaşta olanların çok iyi bildikleri bir Amerikalı sinema oyuncusu var: James Coburn. Amerika’da üyesi olduğu locanın dış koruyucusu imiş. Tam on yıl boyunca aralıksız bu görevi yürütmüş. Bu on yıl boyunca hep mabet kapısının dışında beklemiş; toplantıya hiç girmemiş,
Böyle oylunca; nasıl devamlı bir üye sayılmış, görevlilerin seçimine sıra geldiğinde nasıl yeniden seçilmiş, orasını bilmiyorum. O yazıda bunun anlatılmış olduğunu da sanmıyorum. Sadece bir mabet kapısının dışında tüm kuşanımıyla beklerken çekilmiş bir fotoğrafı vardı; onu hatırlıyorum.
Konuyu bitirelim…
Dış koruyucunun diğer tüm kardeşlere oranla iki ayrıcalığı vardır. Bunlardan biri, izin almadan mabede girip çıkabilmesidir. Öteki de çok önemli bir durumda yine izin almaksızın doğrudan üstad-ı muhteremin yanına giderek bilgi verebilmesidir.
Bütün bunlar göz önünde tuttuğumuzda, dış koruyucunun da aslında pek önemli bir görevli olduğunu anlıyoruz. Nitekim bu nedenle localarda bu göreve özellikle kıdemli ve deneyimli masonlar seçilir.