Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonluk nasıl bir topluluk? (Eskiden kalma)  (Okunma sayısı 5872 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Aralık 13, 2010, 12:11:50 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Bu başlık altındaki soru ve yanıtların dört yıldan daha eski bir geçmişi var.

http://www.masonlar.org/masonlar_forum/index.php?topic=289.0

Soruyu uzun uzun yanıtlayan Sayın MASON ile benim bildiklerim arasında yer yer uyuşmazlıklar gördüm.

Önce bu sorunun yanıtını bekleyen ve bu başlık altındaki uzun açıklamaları okumamış olanlara, sabırla okumalarını öneriyorum. Masonluğu anlamak isteyenler bakımından bu çok önemli. Şöyle bir göz gezdirip de “Ben bunları zaten biliyorum.” diyenler hızlı geçebilir.

Şimdi gelelim benim karşıt görüş ya da bilgilerimle ekleyeceklerime.


“…. Hür Masonluk, doğrudan doğruya Ortaçağda taşçı ve duvarcıların kurdukları birliklerden ortaya çıkmıştır…..”

Hayır… O birliklerden çıkmamıştır. Ortaya çıkışının gerekçesi bambaşkadır ve o gerekçe bugün var oluşunun gerekçesi de değildir. Değişmiştir. Ancak ilk ortaya çıkışında sanki o taşçı ve duvarcıların birliklerinin devamı gibi gösterilmek istenmiştir. Bu da sadece ilk doğuşunda ve gene sadece İngiltere için geçerlidir.


Bir an için Sayın MASON’un (daha doğrusu genel olarak masonların tezinin geçerliliğini kabul edelim ve günümüzdeki Masonluğun tarihsel temeline o eski inşaatçı birliklerini yerleştirelim. Ancak bakın Sayın MASON ne demiş:

“… Bu kardeşlik cemiyeti, Norman'ların istilâsından hemen sonra loncalar zamanından itibaren İngiltere'de ortaya çıkmış gibi gözükmektedir…..”

İngilizlere göre her şeyi İngilizler icat etmiştir. Rastlantısal olarak İngilizlerin icat etmemiş olduğu bir şey varsa onun İngiltere’de yeniden icat edilmesi gerekir.

İşte bu İngilizvarî kendini beğenmişlik tutkusu, Ortaçağın Osmanlı Devleti’ndeki loncalara benzer inşaatçı birliklerinin de İngiltere’de doğduğunu ileri sürmelerine neden oluyor. Oysa Halep oradaysa arşın burada. Bir bakalım Mimarlık Tarihi’nin gelişimlerine…. Kıta Avrupası’nda bu sanat doruğuna vardığında, İngiltere’de daha yeni yeni başladığı görülür.



“…. XVII. yüzyılın ikinci yarısında localardaki amelî unsurun gittikçe zayıfladığı, düşünsel unsurun kuvvetlendiği, bu asrın sonlarına doğru da birçok locanın spécultatif bir nitelik kazandığı görülmektedir…..”

Burada “amelî “ denilmiş olan mesleki uygulama öğesinin giderek zayıfladığı doğru. Ancak bunun yerine spekülatif denilen düşünsel öğenin yerleştiğini söylemek yanlış. Bu iddia sonradan Masonluğun tarihsel kökenine bir kalıp hazırlamak amacıyla yazılmış bir uydurmaca tarihçeden ileri geliyor.

"Yüce Varlığa" inanma koşulu….”

Sayın MASON’un dediğine bakılacak olursa bu koşul 1717 yılında kurulmuş olan ilk büyük locanın ilk koşuluydu. Hayır!... Yanlış!... Öyle bir koşul sonradan getirilmiş. Nedeni de bu yeni mason örgütünün Anglikan Kilisesi’nin yoğun baskısı altında oluşu.


”Bugün İngiltere Büyük Locası tarafından tanınmış bulunan yüz kadar hükümran büyük loca vardır. Bunlardan başka, özellikle, Avrupa kıtasında ve bazı Latin Amerika memleketlerinde politikaya kapılmış, üyelik için gerekli bir nitelik olan "bir Yüce Varlığa inanmayı" talep etmediklerinden tanınmamış bulunan büyük gruplar vardır. Büyük locanın kararı gereğince, halis Masonlar, bu gibi kuruluşların üyeleriyle biraraya gelip hiçbir Masonik toplantı yapamazlar”

Tamam… İşte olay anlaşılıyor. Demek “hükümran” büyük localar var. Hükümran oldukları için onlar buyuruyor, diğerleri onlara uymak zorunda. Nerede kaldı bir büyük locanın özgürlüğü ve bağımsızlığı?... Yüce varlığa inanmayı talep etmedikleri için tanınmamışlarmış!... Demek önce bir dinsel gereklilik zorunlu tutuluyor. Pardon, Masonluğu amacı bir insanlık ülküsü mü yoksa insanları nitelikleri belirli bir dinsel inanç çevresinde toplamak mı? Onlar “halis masonlar”mış. Ya ötekiler?... Onlar katışıklı demek. Politikaya kapılmışlarmış. Lâf… Aslında Londra Büyük Locası’nın kuruluşudur baştan sona politik olan… Bu büyük locanın ilk kuruluş amacının İngiltere’de Stuartların, Avrupa’da Merovenjlerin yitirmiş oldukları egemenliği yeniden elde etmeleri olduğunu bilmiyor muyuz?... Başaramadılar; o ayrı. Masonluğun bugünküne benzer amaçları bu başarısızlığın ardından oluşmuş.

Sayın MASON şöyle diyor: “Mesleğimizin tarihi gelişimine, resmi hedef ve gayelerine bu suretle kısaca değindikten sonra….”

İyi de burada değinmiş olduğu sadece İngiltere Büyük Locası’nın 1738 tarihli bildirgesi ve ondan bir gıdım sonrası… Bu arada Kıta Avrupası’nda Masonlukta neler olup bitiyor. Aydınlanma Çağı Masonluğu nasıl etkiliyor? 18. yüzyılın ikinci yarısını bölünmüş olarak geçiren İngiliz masonluğu, hangi kaygıyla ve nasıl bir araya getiriliyor? Ya ondan sonrası?... İngiliz Masonluğu nasıl emperyalist emeller uğruna kullanılıyor? Amerikan Masonluğu nasıl buna karşı direniyor ve İngilizler tüm dünyada borularını öttürürken niçin kolonileri bağımsızlaştıran Amerikalılara karşı seslerini çıkaramıyor?

Bu başlıktaki soruya yanıt verirken Masonluğun tarihine değinilecekse, bu gerekiyorsa, işin bu yönleri de ortaya dökülmeliydi. Sayın MASON dökmemiş; ben de daha fazla çıkıntılık etmeyip, pas geçeyim.



“…. bir kimse Masonluğa kabul edilmeden önce, maddî çıkar beklemeyeceğine ilişkin bir beyanname imzalamakla yükümlüdür.”

İşte bunu bilmiyordum… Sahi öyle mi? Masonlar bu kuruma girerken böyle bir taahhütname mi imzalıyor?... Sözleri yetersiz mi sayılıyor? Sonra, aykırı davranışta bulunurlarsa kendilerine bu taahhütname mi gösteriliyor?

Sanmıyorum. Böyle bir davranış o kişiye resmen hakaret niteliği taşır. Eminin Sayın MASON benim bu satırlarımı okuyor. Öncekilere hiç yanıt vermese de olur ama bu deyişini açıklamalı.



"Her gerçek Mason locası Tanrıya ve onun hizmetine adanmıştır.”

Bu deyiş Masonluğu açıkça dinsel nitelikli bir kuruluş haline sokmaz mı? Belki bazı localar bunu böyle benimsemiş olabilir çünkü onlar zaten Masonluğu öncelikle insancı (hümanist) değil, dinsel nitelikli olarak görmekte. Ancak bu deyiş, Evrensel Masonluk için, yeryüzündeki tüm mason kuruluşları açısından geçerli sayılabilir mi?


“Her aday Yüce Varlığa olan inanç ve imanını beyan eder. Göklerin nuru, rehberliği derece derece niyaz edilir. Hür Masonluk, bütün doktriner farklar ve siyasî bölünmelerden uzak kalarak, üyelerden -ırk, din, mezhep ve itikatları ne olursa olsun,- insanların hak ve özgürlüklerine bütünüyle uymayı, ebedî olan Tanrının kabul ve tanınmasını, ülkelerine karşı bağlılığı, kanunlara itaati ister."

Bu deyişin ikinci bölümü çok iyi, çok güzel, çok doğru… İki farkla: Benim Yüce Varlığa bir inanç ve imanım varsa, bu beni ilgilendiren bir konudur. Yoksa, o da beni ilgilendirir. Masonluk buna karışacak olursa dinselleşir.

Tanrı’nın ebedî olduğunu nereden biliyoruz? Birisi öyle diyor ya da birileri çıkıp öyle olduğunu söylemiş diye benim gözümde ve yüreğimde, benim inanç katımda Tanrı’yı böyle insana özgü sıfatlarla küçültmeye hakkınız var mı? Nasıl olur da benim vicdan özgürlüğüme dokunursunuz? Bunu ancak baskıcı din adamları yapar. Şayet bu Masonluğun genel geçerli bir kuralı olarak gösterilirse yanlış yapılıyor. Bu sadece Masonluktaki bir kanadın tutumu.



Demek oluyor ki, bu başlıktaki soruya yanıt verilirken belirgin bir inanç temelli ve bu doğrultuda güdümlü bir mason topluluğu anlatılmış oluyor. Buna kimsenin bir diyesi olamaz. Kimileri tüm insanların ve tüm toplumların barış ve mutluluğu için ancak kendi benimsedikleri bir dinsel inancın zorunlu hatta öncelikli olduğunu öngörebilir. Nitekim öyle yapmaktadırlar ve bu nedenle Masonluk evrensel amacının gerçekleştirilebilmesi bakımından kendi içinde bile beklediği ilerleyişi sağlayamamaktadır. Oysa şu dinsel koşullar ve zorlamalar bir kaldırılsa, öyle bir ilerler ve hedefleri doğrultusunda öyle başarılı adımlar atabilir ki…

İşlerine mi gelmiyor acaba?



ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ağustos 30, 2016, 06:03:11 öö
Yanıtla #1

“…. bir kimse Masonluğa kabul edilmeden önce, maddî çıkar beklemeyeceğine ilişkin bir beyanname imzalamakla yükümlüdür.”

Neden böyle bir talepte bulunulsun?Forum kuralları gereği çok bir şey söylenmiyor,anlıyorum.Zaten farkındalıkla orada olmak isteyen insan bunun da farkındadır değil mi?Üstüne böyle bir şey dayatılır gibi yapılması ne kadar yakışık alıyor?
Yani mason olduktan sonra verilen ödev veya görev gibi şeyler olduğunu okumuştum sanırım, yanlışım varsa düzeltin.Bu tür şeyler diğer masonlara maddi çıkar  sağladığı ve bunu gönüllü şekilde yapıldığı ve yapılacağı için midir?Ben böyle bir çıkarımda bulundum ister istemez.
Character is what you are in the dark. -Dwight L. Moody


Ağustos 30, 2016, 10:13:22 öö
Yanıtla #2
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Ben de şöyle demişim:

İşte bunu bilmiyordum… Sahi öyle mi? Masonlar bu kuruma girerken böyle bir taahhütname mi imzalıyor?... Sözleri yetersiz mi sayılıyor? Sonra, aykırı davranışta bulunurlarsa kendilerine bu taahhütname mi gösteriliyor?

Sanmıyorum. Böyle bir davranış o kişiye resmen hakaret niteliği taşır. Eminin Sayın MASON benim bu satırlarımı okuyor. Öncekilere hiç yanıt vermese de olur ama bu deyişini açıklamalı.
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ağustos 31, 2016, 02:09:53 öö
Yanıtla #3
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Çok karışık..

Sn.adam in soruları havada kalmamalı ama kalır,kalırsa yazık olur.
Yalanlar ve uydurulmuş hikayeler üzerine kurulmuş bir İngiliz masonlugumu var?
Batı medeniyetini hırsızlık üzerine kurmuştur,İngiliz masonlugu sn.adam in deyisindeki gibi başkası icad ettiği için ingilizler yenisini icat etmişler.

Hkmbl nin neresine bakarsanız bakın din var zaten kendi yazilarindada apaçık söylüyorlar.
Aslında bu iş özü bilmeden,bileninde varsa açıklaması şart  oldu.
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
0 Yanıt
10845 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 25, 2006, 10:10:50 öö
Gönderen: MASON
1 Yanıt
10073 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 10, 2012, 05:25:36 ös
Gönderen: park10
139 Yanıt
117422 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 04, 2022, 02:15:40 ös
Gönderen: Transcendental
9 Yanıt
8690 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 24, 2013, 01:18:22 öö
Gönderen: kerberos
6 Yanıt
12537 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 08, 2014, 05:25:32 ös
Gönderen: Pilot
2 Yanıt
10955 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 06, 2010, 06:51:37 ös
Gönderen: popperist
12 Yanıt
10385 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 01, 2010, 10:03:43 ös
Gönderen: MMT
4 Yanıt
6483 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 16, 2010, 04:59:51 ös
Gönderen: king76
12 Yanıt
8856 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 25, 2013, 09:20:07 ös
Gönderen: karahan
8 Yanıt
6081 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 25, 2014, 12:17:35 öö
Gönderen: propulsion