Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Evren: Büyük Patlama  (Okunma sayısı 9677 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mayıs 10, 2011, 08:35:06 öö
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 236
  • Cinsiyet: Bayan

Büyük patlama nedir ? Nasıl olmuştur ? 1. bölüm

Başlangıçta hiç birşey yoktu. Ne madde, ne de enerji. Hatta boşluk bile. Çünkü uzayın kendisi de yoktu. Zaman geçmiyordu çünkü zaman diye birşeyde yoktu. İşte bu hiçlikten bir atomdan da küçük bir ateş topu çıktı. Güneşin çekirdeğinden trilyonlarca kat daha sıcak. Evreni oluşturacak olan herşey, iğne deliğinden milyonlarca kat daha küçük bir noktadan çıkıyor...
Quoddam ubiquae, Quoddam semper, Quoddam ab omnibus, creditum est!


Mayıs 10, 2011, 11:21:34 öö
Yanıtla #1
  • Seyirci
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 647
  • Cinsiyet: Bay

Açıkçası bigbang teorisi üzerimde şüphelerim var. En azından anlatılan bigbang nedense beni tatmin etmiyor(Cumhurbaşkanı olmadığım için olabilir mi?). O ilk 1-41 saniyede evren patlarken bir toz bulutu oluştu, bu toz bulutunun tamamen homojen yayılması gerekirdi, peki nasıl oluyor da yer çekimi bunları ayrı ayrı birleştirip yıldızların oluşumuna sebep verdi? Oysa bu homojen yapının, peltemsi bir yapıda tek bir maddeyi oluşturması da ihtimal dahilindedir.
Ayrıca o ilk noktanın ebatları konusunda bir yanılgı da olabilir sanki, çünkü bu günkü kuantum mekaniğine göre atom neredeyse boşluktan oluşur. O ilk noktanın çok küçük olduğunu da, çok büyük olduğunu da söylemek çok zordur. Bu konuya yıllardır bir ilgim var ve çok büyük zevk veriyor.

İkinci merak ettiğim şey ise CERN'in neden elektron volt için kullanıldığı hiç söylenmiyor. Oysa bu konu üzerinde uzun yıllardır çalışılıyor ve ilk elde edilen elektron volt enerjiye göre inanılmaz gelişme sağladık. CERN ise yapılan bu çalışmaların en büyüğü, elektronların hızlandırılıp bir yüzeye çarpmasından elektron volt denilen bir enerji üretilir ve CERN'de yapılan şeyde buna neredeyse çok yakın. Bir yüzey yerine iki parçacığın çarpıştırılması konuşuluyor.

Aslında bu konuların okullarda ders olarak okutulması şart bence, çünkü hem insanın ufuklarını genişletiyor hemde gelecek için çok önemli.

Saygılarımla...
Bir yere ait olmayı hiç istemedim. Ya kendim olurum yada başkalarının arkamdan övgüleri ile ölmüş olurum.


Mayıs 10, 2011, 12:35:15 ös
Yanıtla #2
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 667
  • Cinsiyet: Bay

Selamlar ve Saygılar

Evrenin büyük patlama sonucu oluştuğunu söyleyen kim?
bilim insanları...
Bilim insanları bu kanıya nerden var mış?
Gözlemle
Peki bu teoriyi kim doğruluğunu onaylamış?
Bilinmiyor.
Cern de 60 yıl önce ( büyük bir külfete girerek )temellerini atıp bu teoriyi ısrarla sınama sebebi ne?
Bilinmiyor.
Teorinin doğru olduğunu varsayıyorum. Fakat eksik parça var (aslında hep olduğu gibi). En büyük eksik parça; bu teori ortaya atıldığında bunun doğru olduğuna kim karar verdi ve onca külfete girildi. Bizler daha yokken temelleri atıcaksın, Yerin altını km lerce kazıcaksın. 1000 lerce insan çalıştıracaksın. Milyarlarca masraf yapıcaksın. 100 lerce bilim insanını oraya koşullandıracaksın. Kaynakları tüketeceksin vs. Sebep '' öyle bir teori dendi artık yapıcak bir şey yok'' bu mu?
Bana göre zaten bu teori biliniyor du. Cern'in devreye sokulma sebebi ''o şeyin''zamanın geldiğiyle alakalı.
Saygılarımla


Mayıs 10, 2011, 01:16:55 ös
Yanıtla #3
  • Seyirci
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 647
  • Cinsiyet: Bay


Sayın Hacamat bu konu hakkında bilginiz varmış gibi konuşuyorsunuz? CERN sadece bingbang'in ispatı için kurulmadı. Bu sadece, cahillerin diğer teknik konulardan hiç haberi olmadığı için, yani BingBang teorisi daha popüler olduğu için basın sadece işin o yanını konuşuyor. Bana kalırsa CERN'de petrolün yerini alacak enerji kaynağı bulunacak. Olur olmaz ayrı konu, ancak bilim adamlarının açıklamasına göre ilk kesin sonuçlar tahmini 2025 yılında açıklanabilecek. Yani hiçbir şey o kadar basit değil. Sadece o teknolojiyi yapmak bile muazzam bir şey. Ama maaşşallah siz binlerce bilim adamının yıllarca çalışmasını o üstün zekanız ve derin bilginizle 2 dk da çöpe attınız. Niye o kadar bilim adamı yetiştiriyorlar anlamış değilim. Sizin gibi 2 kişi bulsalar hem bilimi bitireceğiz hem ekonomiyi halledeceğiz hemde gizemli hiçbir şey kalmayacak.
Bu mu mantık? Bu mu zeka?

Saygılarımla...
Bir yere ait olmayı hiç istemedim. Ya kendim olurum yada başkalarının arkamdan övgüleri ile ölmüş olurum.


Mayıs 10, 2011, 01:56:11 ös
Yanıtla #4
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 667
  • Cinsiyet: Bay

Sevgiler Sayın Prometheus
''Petrolün yerine farklı bir enerji buluyoruz'' desinler o zaman. Bize mi çaktırmıyorlar ? Kim demiş onlara ''petrolün yerine yeni bir enerji bulun''diye? yada ''şöyle bir aletle bulunur'' diye? Sayın Prometheus sizi yanımdaki 2 kişiden 1 i ilan ediyorum.
Saygılarımla


Mayıs 10, 2011, 02:28:36 ös
Yanıtla #5

Gelişmişlik düzeyi ile komplo teorisi yaratma yeteneği ters orantılıdır.
Bir kavramın tarihini bilmediğiniz sürece
Kavramın kendisini idrak edemezsiniz


Mayıs 10, 2011, 04:29:14 ös
Yanıtla #6
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 320

Gelişmişlik düzeyi ile komplo teorisi yaratma yeteneği ters orantılıdır.

Gelismislik duzeyi, biranın soguklugu ve patetesin sicakligi ile ise dogru orantilidir.
Girdik susanlar arasına yattık uyuduk
Çığlığımız sınırları aştıydı nasıl olsa.


Mayıs 10, 2011, 06:42:11 ös
Yanıtla #7

<< ARIYORUM <<   1 4 - 2 8   ŞUB  AT   2 0 1 1
CERN gelec eğimize  ışık tutmaya devam ediyor
CERN DENEYİ ile ilgili  bilinme ye nle r . . .
Doç. Dr.
Ke re m Cankoçak

Yüzyılın de ne yi: LHC ( Büyük Hadron çarpıştırıcısı)
Fransa - İsviçre   sınırında, yerin 1 0 0 metre altından geçen 27 kilometre uzunluğundaki tünele inşa  edilen LHC
(Büyük Hadron çarpıştırıcısı)  Aralık 2 0 0 9   tarihinde   proton  çarpışmalarına başladı.  Hızlandırıcının üzerindeki her biri birkaç  katlı apartman büyüklüğünde ki  4 detektör de , yıllar   süren hazırlıklardan  sonra veri  toplamaya başladılar. CERN  (Avrupa   Nükleer Araştır ma   Konseyi) laboratuarında yer alan bu deneyler  CMS, ATLAS, LHCB  ve  ALICE  olarak isimlendirilmişlerdir. Protonların  14  TeV (Tera elektron volt yada  trilyon  elektron volt) merkezi  enerjisinde  çarpışacakları  bu deneyler,   araştırmacılara evrenin ilk zamanlarını anlama  imkanı vereceklerdir. LHC hızlandırıcısında herbiri 7 T eV enerjiye sahip olan ve  27kilometrelik  dairesel  tünel  içinde  ışık hızına çok yakın hızlarda yol alan protonlar  kafa  kafaya çarpışarak 14  TeV merkezi  enerji  meydana getirecek ve böylelikle  atom altı dünyasının  şimdiye  kadar  göremediğimiz bölgelerini inceleme olanağı  sağlayacaklardır.Bu  bölgedeki enerji  yoğunluğu, evrenin başlangıcındaki Big Bang  koşullarına yakın olduğundan dolayı, basında LHC deneyleri Big Bang deneyleri adıyla da adlandırılmaktadır. Ancak mutlak  anlamda üretilen enerji bir kibrit ateşi kadar bile değildir.Bu deneylerin temel amacını, Parçacık Fiziğinde varılan son nokta olan Standart Mode l adını verdiğimiz teorinin yanıtlayamadığı  sorulara yanıt bulmak diye özetleyebiliriz.Standart Model bize maddenin yapı taşlarının
nasıl davrandığını ve birbirleriyle nasıl etkileştiklerini açıklamaktadır. Her ne kadar bir çok deneyle desteklenen Standart Model içinde yaşadığımız evrende neler olduğunu bize çok güzel bir şekilde açıklasada, ortada yanıtlanmamış bazı sorular bulunmaktadır . Standart Model için gerekli olan bir parçacık (ki buna Higgs  parçacığı diyoruz) henüz keşfedilmemiştir. Standart Modele göre, maddenin yapı taşları olan  temel parçacıklar altı kuark ve bunlar  arasındaki  temel etkileşmeleri  gerçekleştiren  aracı parçacıklardır. Bu modele  göre, parçacıkların kütlelerinin nerden geldiklerini açıklayabilmek  için  Higgs alanı adı verdiğimiz ve henüz keşfedilmemiş bir temel etkileşim alanına ihtiyaç duyulmaktadır.Dolayısıyla  Higgs parçacığının var olup olmadığı  sorusunun yanıtlanması  Standart Model açısından son derece önemlidir. CMS deneyi ve diğer LHC deneyleri, öncelikle Higgs parçacığını aramak ve böyle bir parçacık varsa bunun kütlesini ve   diğer  özelliklerini sınamaktır.

Bu deneylerde Büyük Patlama mı tekrarlanıyor?

Hayır,  Büyük Patlama 13 .5  milyar  yıl önce gerçekleşti zaten. Evrenimiz 13 .5  milyar yıl önce başladı ve hızlanarak genişliyor. LHC deneylerinde protonlar çarpıştırılarak  evrenin başlangıcındaki enerji yoğunluğuna ula-
şılmaya çalışılıyor. Protonların çarpışmasında ortaya çıkan mutlak enerji bir sivrisineğin kanat çırpışı kadar. Ancak  protonların boyutları çok küçük olduğu için, enerji yoğunluğu çok fazla. Bu durumu  şu  şekilde örneklendirebiliriz:
Deniz suyunun ısısı bir litre kaynamış  suya  oranla  kat kat daha fazladır. çünkü  ısı bir enerji ölçüsüdür ve deniz suyunun muazzam miktardaki kütlesinin içerdiği  enerji bir litre kaynamış suyun enerjisinden milyarlarca kez daha büyüktür. Böyle olduğu halde başımızdan aşağı bir litre kaynamış  su  döktüğümüzde haşlanırız da
denize girdiğimizde hiçbir şey  hissetmeyiz. Hatta deniz suyunun sıcaklığı düşükse üşürüz. Bunun nedeni denizin  ısısının dağılmış durumda olmasıdır. Oysa bir litre kaynamış suyun ısısı (yani enerjisi) küçük bir alanda yoğunlaşmıştır. öyleyse önemli olan enerji  miktarı değil, enerjinin yoğunlaşma  derecesidir. Einstein ın ünlü formülünü hatırlarsak, enerji eşittir kütle,  öyleyse  enerji  yeteri derecede yoğunlaştığında maddeye  dönüşür.
Bunu söyle de ortaya koyabiliriz: Bir maddenin enerjisini yeterli oranda arttırdığımızda  o maddenin  kütlesi
enerjiye  dönüşür.  Yüksek  enerji yoğunluklarında yüzlerce farklı parçacık ortaya çıkar.  İçinde yaşadığımız evrende  madde  adını verdiğimiz her şeyi oluşturan bu parçacıklar yaklaşık  1 3 .5   milyar yıl önce, evrenin başlangıcında ortaya çıkmışlardır. Şimdilik bu parçacıkları meydana getiren (Big Bang deki) o muazzam  enerjinin  kaynağını bilmiyoruz.

Dan Brown un Melekler Ve  Şeytanlar kitabı bu deneyi mi anlatıyor?

Hayır,  aslında o kitap 8 yıl önce yapılan antihidrojen atomu deneyinden esinlenmiş. LHC deneylerinde  antiatom üretilmiyor. Ama kitaptan yapılan filmde dekor olarak LHC deneyleri kullanılmış.

Antimadde , Dünya nın enerji sorununa çözüm olabilir mi?

Hayır  olamaz. Her  şeyden önce antimadde kavramının iyi anlaşılması gerekiyor. P .A.M.  Dirac  tarafından 1 9 2 8   yılında or taya  atıldığı ve daha sonra  sayısız deney ve gözlemler tarafından  ispatlandığı gibi,  her atom altı parçacığın bir karşıt  parçacığı vardır.  Aslında karşıt paracığa da parçacık diyebiliriz. Bunlar gerçek
parçacıklardır. Sadece yükleri ya da başka kuantum özellikleri zıt işaretlidir. örneğin elektronun zıt elektrik yüklü karşıt parçacığı pozitrondur. öte  yandan bir  de  antiatom vardır  ki aslında antimadde  deyince  bu anlaşılmalıdır .  Antiatom,  atom altı parçacıkların antiparçacıklardan oluştuğu bir durumdur. örneğin, hidrojen atomunda   çekirde kte  bir  proton ve   etrafında da bir   elektron vardır . Antihidrojen atomu ise çekirdekte antiprotonun ve
çevresinde de pozitronun bulunduğu bir  atomdur.  Antiatomlar  doğada kendiliklerinden var  olmazlar.  Anc ak  çok
özel koşullarda, CERN gibi laboratuarlarda üretilebilirler.  İlk antiatom 1 9 9 6   yılında   CE RNíde   Low  E ne rgy
Antiproton Ring (LEAR)í da PS210 deneyi tarafından üretilmiş ve daha sonra  2 0 0 2  de  Antiproton  yavaşlatıcısı deneylerinde bunlardan binlerce üretilmiştir . Bu deneylerde  üretilen antiatomlar   çok  çok kısa ömürlüdürler
( s aniye nin milyarda  bir i kada r )  ve hemen madde ile etkileşime  girerek yok olmaktadırlar. Zaten aksi takdirde içinde yaşadığımız  evrende  madde hakim olamazdı. Dolayısıyla bu antiatomları biriktirmek mümkün olmadığı
gibi, biriktirebilseydik de, onları üretmek için harcadığımız enerji bu antiatomların enerjilerine eşit olacağı için hiçbir  şekilde  enerji  kaynağı olarak kullanamazdık.

Antimadde bombası yapılabilir mi?

Hayır  yapılamaz. Birincisi, yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı,  antiatomu bir  arada  tutmak  için harcanan
enerji  o  atomun  toplam  enerjisine eşittir. İkincisi de bu atomları yeterli enerji yoğunluğuna getiremeyiz.

LHC deneylerinin yukarıda bahsettiğimiz antiatom deneyleri ile hiçbir ilgisi olmadığı gibi, bu deneylerin hiçbir tehlikesi de yoktur. Hızlandırıcının yerin  100   metre   altında yapılma nedeni Kozmik  ışınlardan korunmak
içindir. LHC hızlandırıcısından önce aynı tünelde elektronpozitron çarpıştırıcısı (LEP) vardı.

LHC nin yaratacağı mikro kara delikler dünyayı yutar mı?

Kara delik olgusu kavramsal açıdan çok gizemli değildir, çekim alanı her türlü maddi oluşumun ışığın kendisinden  kaçmasına izin  vermeyecek  derecede güçlü olan kütle çekime sahip kozmik  cisimlere   kara delik denir. Bütün olay, kütle ile cismin yoğunluğunun orantısıdır .  Cismin hacmi sıfıra giderken kütlesi sonsuza gider.Ama yıldızların kara delikler tarafından yutulduğunun resimleri çekilmiştir. Dünyamız nasıl uzayda başı boş gezen gök taşları tarafından tehdit altındaysa,  aslında kara delik tehdidi de yabana atılır  bir t ehdit   değildir. Ama laboratuarda
üretilmesi beklenen mini kara delikler bunlardan değildir. Bazı kuramlara gör e   kar a   delikler   atmos ferde de
oluşmaktadır .   B u  kura mla r a   g ör e uzaydan gelen kozmik  ışınların a tmo s  f e  r  de  ki  a t o mla  r a   çarpması
sonuc u  ortaya   çıkan yoğun enerji bu kara delikleri oluşturabilir .  Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, uzaydan gelen
kozmik  ışınların  e ne r j ile r i,   LHC de ki proton çarpışmalarındaki enerjilerden  kat   kat   y ük s e kt ir .
Dolayısıyla eğer   LHC  de   mini  kara delikler oluşacaksa ,   bunlar   zaten atmosferde 4.5 milyar yıldır  oluşmakta olmalıdırlar.  Nitekim atmosferde ki bu mini kara delikleri gözlemlemek için bazı deneyler de yapılmaktadır ama he nüz bunlardan hiç biri bir  kara delik gözlemleyememiştir

Bilim adamları yanılıyor olabilir mi?

Tabi ki bilimde yanılgı faktörü vardır. Ancak bilimsel teoriler bir çok farklı deney/gözlem ve diğer   bilimsel  teorilerle sürekli olarak test edilmektedir. Standart Mode l adını verdiğimiz fizik kuramı  da  s on  30  40 yıldır kendini defalarca  ispatlamış ve çok hassas gözlemleri bile öngörebilmiş bir teoridir. Bu teorideki eksik parçaları bulmak ve teoriyi geliştirmek için tasarlanmış LHC deneyinde mutlaka bir
şeyler   bulunacağına inanıyorum. Eğer yanılmışsak  ve   20 30   yıl sonra LHC de hiçbir yeni kuvvet, parçacık, . .  vb bulamamışsak o zaman bütün fiziği tekrar gözden geçirmemiz gerekecek. Ancak yanılmadığımız tek  şey bu
deneylerin tehlikeli oluşudur. bunun ispatı olan dünyamız 4.5 milyar yıldır  karşımızda duruyor .

Kaynakça
[ 1 ]   Ge  r a  r d  ít Ho  o  f  t,  Ma  d  d  e  nin  S  o  n  Ya  pıtaşları, TUBITAK  yay . 2 0 0 0
[ 2 ] Edward Ko lb, Mic hae l T urne r, ìT he Early Univ e  r s  e  î,   We  s  tv ie  w   P r e  s  s  ,   1 9 9 0
[ 3 ] S c o t t   Do  d e  ls o n,   ìMo d e  r n  C o  s m o lo g y î, E ls  e  v ie  r ,   2 0 0 3 .
[ 4 ] R.P .   K ir s  h ne  r ,   ìth e   E x  tr a v a g a nt  Univ e  r s  e  î, P r inc  e  to  n,   2 0 0 2
[ 5 ] R. G¸rdile k , ìEvre n k uramlarıî, Bilim ve T e  k nik ,   Ma yıs   2 0 0 7
[ 6 ] http:lsag.web.cern.ch/lsag/LSAGReport.pdf(John Ellis,Gian Giudice, Michelangelo Mangano,Igor Tkachev and Urs Wie  demann)

saygıdeğer forum üyeleri,
 çok uzun bir söyleşi ve makale kıvamında olan bu yazı matbaa programı ile yazılmış olduğu için buraya aktarıp , özetleyip ve düzenleme yapmam tam 2 saatimi aldı ama olsun sonuca değdi
"Bilgiye yapılan yatırım en yüksek  karı getirir"  BENJAMIN FRANKLIN
sevgiler...saygılar...
yenilmek te iyidir, mühim olan her seferinde yenilsende , daha iyi olarak yenildiğini bilmektir


Mayıs 10, 2011, 06:43:28 ös
Yanıtla #8
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 667
  • Cinsiyet: Bay

Gelişimek bize bilgileri sorgulama yeteneği katar. Bilgilerin sorgulanması nasıl? sorusuyla başlar ve sorarız! ''neden? niçin? ''diye. Bilim mutlak değildir. Cern'de yapılan deney de ''denenmeden önce bilinmez bir teoriidi'' ise, neden bilinmezlik için onca iş yapılsın. Ben derim ''o zaten biliniyordu'', öbürü der ''orada başka bir deney yapıldı''.


Bu da bir deney; Cern'de yapmadım fikirlerin arasında yaptım.
 
Dünyaca ünlü Profösör olan iki evli çiftin 1 yaşındaki çocuğunu Afrika da ''Bonbo'' kapilesine versek 30 yaşına geldiğinde sizce bu kişi nasıl olur. Annesi babası gibi Bilim kitaplarını karıştıran, çarpım tablosunu ezberlemiş mi buluruz? Yoksa elinde mızrak, ''Bonbo'' ca konuşan gelişmemiş birini mi buluruz.

Düzeyi fikrimiz belirler. Gelişmek ise fikrlerin sorgulanmasıyla mümkün olan bir gayrettir.
Saygılarımla


Mayıs 10, 2011, 08:01:31 ös
Yanıtla #9

CERN İ tüm insanlık adına desteklemeliyiz
sevgiler... saygılar...
yenilmek te iyidir, mühim olan her seferinde yenilsende , daha iyi olarak yenildiğini bilmektir


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
8 Yanıt
7893 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 26, 2007, 10:48:45 ös
Gönderen: shemuel
0 Yanıt
2396 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 20, 2007, 12:23:03 öö
Gönderen: shemuel
8 Yanıt
8689 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 14, 2012, 01:12:49 öö
Gönderen: Munir
evren

Başlatan bugfree « 1 2 » Astronomi - Gökbilim

18 Yanıt
9660 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 20, 2013, 05:10:40 ös
Gönderen: Melina
2 Yanıt
5751 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 15, 2009, 02:55:29 ös
Gönderen: ceycet
2 Yanıt
6176 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 19, 2011, 01:44:08 ös
Gönderen: Maledictum
0 Yanıt
7084 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 14, 2011, 06:19:30 öö
Gönderen: M1TO
Patlama

Başlatan ceycet « 1 2 » Guncel Konular

12 Yanıt
3885 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 12, 2012, 09:18:57 ös
Gönderen: peacewings
10 Yanıt
4135 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 25, 2016, 11:02:29 ös
Gönderen: NOSAM33
0 Yanıt
2077 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 11, 2015, 02:02:47 öö
Gönderen: Kağan