Almanya'ya egitim veya calismak isteyen veya ilgi duyanlar icin yararli olacak bilgileri sunuyorum. Bu
Yeni Yabancılar Yasası'na Kısa Bir Bakış
2 Temmuz 2004'te Almanya Federal Meclisi'nde edilen "Almanya'ya Göçün İdaresi ve Sınırlandırılması ile Avrupa Birliği Vatandaşlarının ve Yabancıların Almanya'da İkametlerine ve Entegrasyonuna İlişkin Yasa" (kısaca: Göç Yasası / "Zuwanderungsgesetz"), Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi tarafından da 9.7.2004 günü onaylandı. Yasa 1.1.2005'te yürürlüğe girecek.
Göç Yasası birçok yasada yapılan değişiklikleri içermektedir. Bunların arasında özellikle mevcut Yabancılar Yasası'nın ("Ausländerrecht") geniş kapsamlı yeni bir düzenlemesi bulunmaktadır. Bu bağlamda, halen yürürlükte olan Yabancılar Yasası'nın yerini 1.1.2005 tarihinden itibaren "Yabancıların Almanya Federal Cumhuriyeti'nde İkameti, Çalışması ve Entegrasyonuna İlişkin Yasa" (kısaca: İkamet Yasası / "Aufenthaltsgesetz") alacaktır.
İkamet Yasası özellikle çalışma amaçlı göçü kolaylaştıracak, işlemleri basitleştirecek ve yabancıların Almanya'daki yaşama daha çabuk alışmasını sağlayacak.
ÇALIŞMA AMAÇLI GÖÇ
Çalışma Amaçlı Göç alanında yasa özellikle 3 grubu ilgilendiriyor: Yüksek okul ögrencileri, üstün nitelikli iş gücü ve serbest meslek sahipleri.
Öğrenciler şimdiye kadar olduğu gibi, bundan böyle de öğrenim amaçlı oturma izni ("Aufenthaltserlaubnis zu Studienzwecken") alabilecekler. Ayrıca, öğrenimlerini başarıyla tamamladıktan sonra da, iş aramak amacıyla Almanya'da kalış sürelerini bir yıla kadar uzatabileceklerdir.
Bir işin sağlanması ise ekonominin o anki ihtiyaçlarına bağlı olacak,
aynı zamanda iş piyasası da dikkate alınacaktır.
Üstün nitelikli yabancıların Almanya'da yaşaması ve çalışması bundan böyle daha kolaylaşacaktır. Onlara bunun için Yerleşme İzni ("Niederlassungserlaubnis") denilen izin türü verilecektir. Bu gruba, özel uzmanlığa haiz bilimadamları, öğretim görevlileri ve öğretmenler ile fevkalade bilimsel çalışmaları bulunan kişiler, uzmanlar ve yönetici kadrosunda seçkin mesleki tecrübeye sahip olup belirli bir asgari maaş ibraz edebilecek kişiler dahildir.
Bu izin türünün verilebilmesi, herhangi bir alanda işgücü ihtiyacının doğmasına, devletlerarası anlaşmalara ya da çıkarılacak olan yönet-meliklere bağlıdır. Aynı zamanda, Almanya'daki yaşam koşullarına uyum ve devlet yardımı olmadan geçimini sağlayabiliyor olma durumu da aranacaktır.
Serbest meslek sahipleri, yapmak istedikleri işte Almanya'nın çıkarı ya da bölgesel ihtiyaç görülmesi halinde ve bu işin ekonomi üzerinde olumlu etkilerinin olacağı beklentisi oluşursa, süresi sınırlı oturma izni ("befristete Aufenthaltserlaubnis") alabileceklerdir. Bu genellikle, Almanya'da asgari 1 milyon Euro yatırım yapılması ve 10 işyeri yaratılması halinde söz konusu olabilecektir. İşin gerçekleştirilebilmesi için finansman konusunun ya öz sermaye ile ya da kredi yoluyla güvence edilmiş olması gerekmektedir. 45 yaşını aşmış olanlarda uygun bir emeklilik sigortası da aranmaktadır.
İzin işlemleri yabancı başvuru sahipleri için bariz şekilde basitleştirilmiştir: Bundan böyle tek bir resmi kurum hem oturma izinlerine, hem de çalışma izninin hak edilip edilmediğine karar verecektir. Yurtiçinde bu kurum ilgili yabancılar dairesi, yurtdışında da Almanya'nın temsilcilikleri (büyükelçilikler ya da konsolosluklar) olacaktır.
İKAMET İZNİ ÇEŞİTLERİ
İkamet Yasası bundan böyle ikamet hakkı sağlayan sadece üç müstakil izin şekli içerecektir: Vize, Oturma İzni ve Yerleşim İzni. Vize ("Visum") esas olarak, transit geçişlerde ya da (Almanya'ya giriş tarihinden itibaren 6 aylık süre içerisinde) en fazla 3 aya kadarki ikamet örneklerinde olduğu gibi, kısa süreli ikametler için geçerlidir. Oturma İzni ("Aufenthaltserlaubnis") süresi sınırlı bir ikamet izni türü olup, çalışma hakkı da sağlayabilmektedir. Yerleşim İzni ("Niederlassungserlaubnis") ise süresiz olup, her zaman çalışma hakkını bünyesinde içerir.
ENTEGRASYON
Entegrasyona gelince, Almanya'da sürekli ikamet ve bir oturma iznini ya da yerleşme iznini ilk kez almış olan her yabancının bir entegrasyon kursuna katılma hakkı doğabilmektedir. Yukarıda belirtilen oturma izinlerinden birini alıp da kendini basit şekilde Almanca dilinde sözlü olarak ifade edemeyen ya da sosyal yardım alan ya da belirli bir entegrasyon sorunu olan yabancıların bu kursa katılması zorunludur.
GEÇİŞ DÖNEMİ KURALLARI
1.1.2005 tarihinden önce verilmiş olan oturma hakları ("Aufenthaltsberechtigung") ya da süresiz oturma izinleri ("Aufenthaltserlaubnis"), kişinin ikamet amacına göre, yeni oturma izni çeşitlerinden birine dönüştürülerek geçerliliğini koruyacaktır. 1.1.2005'ten önce verilmiş
olan oturma izinlerinin geçerliliği verildikleri süreyi kapsar.
1.1.2005'e kadar, süresiz oturma iznine ya da oturma hakkına ilişkin yapılacak başvurular halen yürürlükteki yasaya göre işlem görecektir.
Yeni yasaya göre yapılacak işlemlerin ayrıntıları yakında çıkarılacak yönetmeliklerle belirlenecektir.
Sevgi ve Saygilarimla